<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 請問何謂「古法老火湯」?[B +]
返回列表 回復 發帖
Originally posted by audurey at 2006-11-1 09:16 PM:) Z6 {) U5 L# E
. n' X/ `: S5 r
1 ]6 G5 e. ]6 K
講到似層層,可惜你事前冇做資料...
: K% x* s# ^5 q6 j/ U

9 R/ B9 q; p, V8 ]$ u$ c
4 k! q3 T! F$ @0 T% ^唔理薑ge原產係印度定係東南亞,又或者果時有無貿易呢個名詞。8 W2 E- }; j( c4 a8 G9 G+ Z# d

. t4 K" ]' g9 {  F# Z但係唔表示古埃及塊地無薑生出黎架嘛,熱帶地區就種到薑架啦!
, i0 U6 m7 Q# X* d* v; V! B- T) r1 j5 k; ?
點解明知係假你都會覺得似層層呢....5 s" f5 @# k9 ]" d  d

, @4 e, a: H! L% o! R* }嘿嘿~~~因為真係有古藉記載古埃及人識得用薑黎做食療架嘛
Originally posted by wind69 at 2006-11-1 11:18 PM:
7 g4 J3 \! E1 j- M0 e) w) m
8 T: \) W2 s) i5 d$ B! d% Y4 c( Z  Y5 ^. {; f

8 D; h- S* ~) s( J7 [3 }, `唔理薑ge原產係印度定係東南亞...
. z$ v) [& I! t" v8 ?

7 E$ o( |+ f/ D! L7 m8 Z. h等我講番個「古法蒸魚」嘅起源畀你聽,你又估下我講真定講假:
& y4 F. S' {$ W8 [; [( [4 g4 y0 I" G+ U' e  Z) X6 ]
香港六十年代以前由於未有氧氣魚池,所以當時大家去酒家食嘅多數係雪藏魚,為咗增加雪藏魚嘅鮮味,蒸魚嘅時候會加上肉絲、冬菇絲和火腿等配料,蒸熟之後仲要淋個用味精煮嘅玻璃芡。# c0 c8 d" I0 a, p" G
! T; m# ^: }- K# U- @) \, ]
後來有咗氧氣魚池,大家可以食到新鮮魚,由於新鮮魚本身已經有鮮味,簡簡單單清蒸已經OK。於是以前嗰種蒸魚方法就叫做古法。
Originally posted by audurey at 2006-11-2 00:36:$ F9 z  f1 P. ?" |

# K5 s; [- T9 V8 X- I. t4 l( v0 }6 T2 {- I" z8 s9 q* v: j
等我講番個「古法蒸魚」嘅起源畀...
6 H7 a8 j" R  @& |' ?7 r

) f% h, u! j; G6 f6 F. r鏞記太子講嘅?
Originally posted by guswan at 2006-11-2 12:46 AM:4 h# X' B5 B# Y( ^* _3 v9 t2 f& a

5 @# }& e6 R/ T" M6 k- W
$ J; z) X# v' l5 l鏞記太子講嘅?
, W! e* X7 Q' O5 X: S" M% q* Q8 |) Q2 ]7 z
甘老闆有冇講過我唔知。
- z! w2 S6 J; T3 z) N9 k) ~. ?. E" x& n
上面嘅資料係嚟自已故嘅著名食家陳非先生(陳非《天下美味談》);而且江太史後人江獻珠女士曾經比較過六十年代前後嘅食譜,亦都有相同發現(江獻珠《珠璣小館》)。
Originally posted by audurey at 2006-11-2 02:21:2 d8 _2 P$ I8 R6 }

* \. Q, \: Z6 W6 `9 k- x3 l# x% Y/ `" u- q$ s1 J
甘老闆有冇講過我唔知。. A+ m3 a- T2 i  r) \! ]
, ^- R( S0 M  M1 y! w2 {
上面...
9 ~, R: N* u7 C" [  w6 q1 p
我六十年代出世,算唔算古人?我煲嘅湯算唔算「古法老火湯」?
Originally posted by guswan at 2006-11-2 02:48 AM:" w  O5 n+ @; |  M: p- G
+ u4 A. Q# |7 H/ n& t- p
  ~, w4 ?% X. M6 Y& ?" T* V: W7 M/ F: V: [; @9 V! R
大吉利是!快啲 舌累 口水講過。
3 B7 u) a9 U0 c古人係指已經香咗o架。
Originally posted by audurey at 2006-11-2 09:06:
3 f# K4 P) Q' ^, R2 |2 G3 n, ]1 G& A. X" F- S
/ C* a/ v! K% ?! H( V
大吉利是!快啲 舌累 口水講過。  n# I% N! U9 u; P: J* v
古人係指已經香咗o架。
# B9 ~" M1 Z$ |; Q; Z! y# `+ e
你已經找到答案,即是死人的㷛湯的方法。
Originally posted by guswan at 2006-11-2 02:48 AM:! D3 p- T  \' Z( B8 G0 H
6 M- ]( }# r$ ^( P. K7 i
) b  v7 h1 l& K0 s% b$ A
+ s; i& M& K' b9 O4 q# v, z
唔好d咁的笑黎講
Originally posted by BeachBoy at 2006-11-2 19:25:
3 r+ p9 ]! `5 ]7 o/ M& ?& M+ J  l& \  ~* J: A8 }3 p! m3 C( W' L' s8 x
; v5 F3 m$ ?" t* T: M+ [
唔好d咁的笑黎講
+ c( U  [: n0 @5 F+ @4 L. @3 \
. s2 {3 D! `! W' J9 u, i. H! [" W過時過節,好多朋友都會避我。
' B4 W, J% }6 R  T作為决定論者,我吾信會講下就會成真。
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 請問何謂「古法老火湯」?[B +]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。