<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 請問何謂「古法老火湯」?[B +]
返回列表 回復 發帖
Originally posted by audurey at 2006-11-1 09:16 PM:
2 l* b. ]1 S! @5 D" S. a. h0 a$ Z2 e4 j; o0 m7 y- L4 G: G; M

$ F6 s% q! Z- `講到似層層,可惜你事前冇做資料...
8 A9 ^" g- H8 p8 g  T+ j. H$ K
7 H5 j. {6 E: N# t1 F1 i0 i7 v
6 U  Q/ f8 b5 T- k9 _唔理薑ge原產係印度定係東南亞,又或者果時有無貿易呢個名詞。& J1 Z7 D$ R3 o( R0 L6 }

7 Y" o: u$ t( C# C" o但係唔表示古埃及塊地無薑生出黎架嘛,熱帶地區就種到薑架啦!. n' i8 v2 w4 E; }3 I3 z
9 d! z8 s) t' X
點解明知係假你都會覺得似層層呢....
6 h  D$ Q8 b# ~) u0 B* J8 k3 S0 \; o+ a  h' W5 a' Z' E
嘿嘿~~~因為真係有古藉記載古埃及人識得用薑黎做食療架嘛
Originally posted by wind69 at 2006-11-1 11:18 PM:0 I# M$ w8 v& Y9 i
- U- g5 u1 W- W: x& N9 C
) P  ~9 y8 o/ }. r" K. B$ \
' p6 H+ c) g5 G- L/ i3 |5 r
唔理薑ge原產係印度定係東南亞...
% u3 @, D& w6 \5 E/ O
9 D& D9 B' {* c1 [) ~7 {+ _
等我講番個「古法蒸魚」嘅起源畀你聽,你又估下我講真定講假:
3 n" k; u6 u. K8 X- _1 g: L5 X$ b
香港六十年代以前由於未有氧氣魚池,所以當時大家去酒家食嘅多數係雪藏魚,為咗增加雪藏魚嘅鮮味,蒸魚嘅時候會加上肉絲、冬菇絲和火腿等配料,蒸熟之後仲要淋個用味精煮嘅玻璃芡。
2 u0 b2 T$ n4 k# ]
1 U0 _0 E8 A! o4 j後來有咗氧氣魚池,大家可以食到新鮮魚,由於新鮮魚本身已經有鮮味,簡簡單單清蒸已經OK。於是以前嗰種蒸魚方法就叫做古法。
Originally posted by audurey at 2006-11-2 00:36:( Z/ L: U5 i5 `* S2 X. ~

( v/ T/ Y7 q2 n& z1 x" h$ v2 }
' @: Q! C, n/ u; S等我講番個「古法蒸魚」嘅起源畀...
1 Q1 C' \4 P% L; d9 P/ w! m$ r
6 A7 s  @5 |, v0 b鏞記太子講嘅?
Originally posted by guswan at 2006-11-2 12:46 AM:0 ^% O9 z) B3 g8 w
' _8 z: z4 T7 M+ a
" I& j: ~- T: M' P
鏞記太子講嘅?
) A3 X0 G5 R) u, j9 s  K* L2 \
5 g: a$ y4 z( p甘老闆有冇講過我唔知。
4 u/ A# |. p; K2 \5 B
# y7 q2 w. T2 X9 H3 @( Y上面嘅資料係嚟自已故嘅著名食家陳非先生(陳非《天下美味談》);而且江太史後人江獻珠女士曾經比較過六十年代前後嘅食譜,亦都有相同發現(江獻珠《珠璣小館》)。
Originally posted by audurey at 2006-11-2 02:21:
' `6 H' ~% L, L8 C# J/ e, D2 w" T1 H" d/ U! I* q9 ^: H5 H1 T

/ N4 Q) C: L/ p3 y6 g4 T甘老闆有冇講過我唔知。
5 X! }* u2 F! u5 O; ^0 V( |7 `1 Z( l2 O0 a4 ]& m
上面...
5 d+ L/ Y8 k8 @) q我六十年代出世,算唔算古人?我煲嘅湯算唔算「古法老火湯」?
Originally posted by guswan at 2006-11-2 02:48 AM:7 i5 p3 X0 z9 |: Q

* Z* Z* e: `6 b  \: p我六十年代出世,算唔算古人?我煲嘅湯算唔算「古法老火湯」?
( U9 _/ U/ G& t
4 ?( o; k" Q3 `' C- G1 F% i大吉利是!快啲 舌累 口水講過。
9 ~$ e4 d; k0 B3 x古人係指已經香咗o架。
Originally posted by audurey at 2006-11-2 09:06:
) u! ]- \) E) ?8 e( f% K8 X5 [4 O' W

; Z3 s& {5 G  K" L$ V大吉利是!快啲 舌累 口水講過。
$ @. i  h- ?# M5 z古人係指已經香咗o架。
6 _! W6 I, S8 M6 ]# x$ j% `& N  ~, r你已經找到答案,即是死人的㷛湯的方法。
Originally posted by guswan at 2006-11-2 02:48 AM:
5 h1 L5 j2 _: Y+ U1 q7 d8 b1 t% t
我六十年代出世,算唔算古人?我煲嘅湯算唔算「古法老火湯」?
0 B5 h! ~$ b/ A# i
9 m  B# t  h1 X
唔好d咁的笑黎講
Originally posted by BeachBoy at 2006-11-2 19:25:
- U" }1 h" }: c6 o
9 {( G2 ~. y& F5 Q2 n- }2 q3 P- ^( K! D
唔好d咁的笑黎講
6 ^7 }: B. p% ?% u4 @2 r

f& u7 P6 ?3 w" X過時過節,好多朋友都會避我。
7 M' L8 r: [6 k# x: X$ P作為决定論者,我吾信會講下就會成真。
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 請問何謂「古法老火湯」?[B +]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。