<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 16歲搵工真係咁難-.-?
返回列表 回復 發帖
Originally posted by yuen0000 at 2006-11-17 05:49 AM:
1 Q' \$ ^5 z( `1 i) d6 _' @* q- |唉=.=之前15 讀到中3之後冇讀
  F& _- `4 T/ e5 M% |0 Q( Z之前做...
4 @7 _8 R7 L* n% G' k/ ~8 ?! m
你咁細個呢,就好好增值自己先啦!(如果你家人無法負擔既話,咁我都無咩方法,你唯有做住先or半工讀!), ^1 Z6 M8 O  D
你學好一門手藝,咁樣你既人生先會有發展(如果唔係既話好可能只做到散工)。
- `  T4 h7 M1 P學剪髮,都係一個唔錯既手藝!
Originally posted by 一丁 at 2006-11-17 03:57 PM:( O) Y( F( b9 q# J, @$ O1 H* q
識唔識游水~?
1 X' r. e% M) s0 U; F" G4 u" u4 U去考救生員啦~
! K0 ~  W; ?4 B2 ]& _0 n一定有40$個鍾~~
1 Y: A: j3 h7 |; O) F我都做左2年lu~
% u$ f: {$ _1 d如果對游水or水上活動有興趣,( e3 }2 v  w9 ~! u& R
除了做救生員,: v' v4 I% ]) p  f
可以上下堂,考下章,, Q9 d% z. L& x+ h$ e- ?3 {
可以做到教練,賺多d~~但都幾艱苦,so 一定要有興趣
) x1 k/ v( b4 K8 R* [4 K7 E/ }" y我ar哥都係0甘~
Originally posted by seafireson2 at 2006-11-17 04:58 PM:: B8 |' `# k' r4 o* f
0 k7 Z# a; X1 m; g. \
如果對游水or水上活動有興趣,
8 u& v/ k( k  ?2 H! b( k除了做救生員,
! G6 k: O7 o9 m4 V# q$ g  W; h可以上下堂,考下章,
# {( _; Z: R$ |3 g可以做到教練,賺多d~~但都幾艱苦,so 一定要有興趣9 I/ C+ J/ p0 y" r1 A3 x, b
我ar哥都係0甘~
8 R2 e9 p, ~( C* e( H4 i
其實做救生員都唔錯既,不過呢由於香港既室內泳池太少啦!
0 W  _; k; e/ o% Z你冬天乞食咩. P! N8 c% F1 G+ d4 c$ e0 A+ H
你都係要選擇一個可以有穩定收入既工作啦!
好心一係讀番個中五,再唔係咪vtc讀cvs,半工讀好咩都好,8 g; O3 A& H3 }) B) P+ S" x
而家中五都好難搵野做,唔通真係一生人都要搬搬抬抬咩....你自己都唔甘心啦...
3 w5 l' K" X* E我有個朋友成日都話我讀書唔做野,係ar,咁又點?細細個有書唔讀就出o來做野好叻咩?又唔係屋企養唔起佢...
% N* z7 d8 ]# Y/ b- _而家做野冇d墨水跟本就唔得......我同佢講:你咪自己撞下板先law.....1 V2 G; b( R; p, o/ H

/ }! i! k9 z7 K[ Last edited by Yui.i on 2006-11-17 at 05:18 PM ]
Originally posted by 自由神 at 2006-11-17 05:01 PM:! H% V/ E8 V- c" ~2 E+ _" c' m
+ T6 Z  ^( F" H2 V2 F
其實做救生員都唔錯既,不過呢由於香港既室內泳池太少啦!
; T* [0 H0 L; {你冬天乞食咩
1 V$ B8 d  {. P, ]% e$ p* V: q. R你都係要選擇一個可以有穩定收入既工作啦!
1 }3 S: K5 t# N/ R$ }  y5 w大部分ge水上活動訓練係冬天舉行,
, m* q3 _6 T4 ]( ]) ?, {* f所以要做教練~
0 C5 B. `9 A+ T( s如果唔係就食西北風..................
到18歲,果時考個的士牌黎渣,但e+16既你,我諗得--便利店,快餐店等人用住先~
點解唔讀上去?中三真係好唔得,宜家咁多人大學畢業,連大學生都無好大既競爭力,更何況你呢?
.
你用老闆既心太去想就知我講咩喇~~~~~~~~~~~^^
Originally posted by cgdmzlam at 2006-11-17 19:55:
# y5 V! M& d6 R3 p* Y9 A) N0 f
  k. J. k  Z7 u+ p4 j% z. |0 i0 O
6 a# D* M* ^  [) q( M3 C6 `你用老闆請人既心態     去想就知我講咩喇~~~~~~~~~~~^^
8 R; H/ d% M2 ?! |  l5 f
堅嫁~~~
樓主,我勸你都係讀返書啦- ~6 ~/ u* \9 }( H
依家個社會變左知識型社會& p( R# k  M* w+ Z6 z2 M% L
有越多知識,就有越大gei競爭力
The Best
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 16歲搵工真係咁難-.-?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。