<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 支持 聖誕 正名為 耶誕
返回列表 回復 發帖

支持 聖誕 正名為 耶誕

反對西方 宗教 入侵  拿出東方人的骨氣..支持 聖誕 正名為 耶誕...
3 u- P- t9 a+ _9 y$ n$ N# q! s2 \, G7 B* D; j
東方大把聖人..他..耶穌先生...只是洋人的聖人...唔關我地事..
你冇野呀
Originally posted by magic at 2006-12-13 06:16 PM:9 K# z  w, y  V( z* D. Z/ T
反對西方 宗教 入侵  拿出東方人的骨氣..支持 聖誕 正名為 耶誕...( s# d# k$ v& R& j% j7 g7 O' s

) ^2 a! J; p7 Y/ m; }; r5 W! X東方大把聖人..他..耶穌先生...只是洋人的聖人...唔關我地事..
3 e6 Q9 k5 O9 Q0 j世界性既節日 唔好咁講 ) T9 |) F; p. }' Q
香港好多基督徒 所以唔會唔關我地事
0 d; \% ]) q* ?5 n如果好似你咁講既話
0 [6 @1 T, z8 }: l耶穌唔係洋人既聖人
  [: W& z2 a0 t. }4 \而只係以色列人(猶太人)既聖人/ A  ~3 c( n8 p" \9 V

) n  A. t4 k: p8 `! r  }" y& J[ Last edited by SCM on 2006-12-13 at 09:43 PM ]
Originally posted by SCM at 2006-12-13 08:04 PM:5 f5 C9 L% K& Z% I$ y) b$ T5 Q
; y2 W& H2 a2 h; v! |. _7 B- x% Z
世界性既節日 唔好咁講   {) a8 V7 b/ c' u7 j
香港好多基督徒 所以唔會唔關得地事0 y- p' E' @) S* q9 j
如果好似你咁講既話
. o9 S8 \! l: N' S耶穌唔係洋人既聖人& A% _8 y/ l0 `; B
而只係以色列人(猶太人)既聖人
# V7 b" b. Q, f: l- K' G  Y; b
, P# n  a9 q; I$ p" s5 i1 R/ g
' h& \: l: A9 V2 y# r% c有見地!!!  v9 C' X" P6 f3 X/ b7 U0 a
Originally posted by 朗尼囡 at 2006-12-13 09:18 PM:# H7 E" {0 }5 L+ B0 j8 s4 J: a, @

: C1 z* s" q" `" a
) M9 z0 `  q7 d" B& r. X) v; L: m: m5 [2 T3 }- x
有見地!!!  J+ x+ f  }7 Q' A
! S7 T, d. R  c1 S" |順便一提 , 台灣是叫 耶誕 的~~
Originally posted by 我愛章小慧 at 2006-12-13 09:37 PM:
. y8 W, w8 @: N) x, ~. f5 k, }, t( e. |/ ^2 e5 N
順便一提 , 台灣是叫 耶誕 的~~
' ~% e0 m; A, l講起好似係 我成日睇d台灣人譯既書都係叫耶誕
Originally posted by 朗尼囡 at 2006-12-13 09:18 PM:
* X, a+ ?- M. @; C7 C8 {4 }2 t- O; F# ~7 u
4 [+ s; v) ^: j! t! ]* Z8 t% D
- B/ B. Y1 H5 T5 g, q6 P& K
有見地!!!
% A7 S4 T8 G! H/ b& V
" n0 G7 o8 l4 L* m
多謝朗尼姐
Originally posted by magic at 2006-12-13 18:16:8 X/ S2 E' ~8 e+ Y* p% J  N
反對西方 宗教 入侵  拿出東方人的骨氣..支持 聖誕 正名為 耶誕...0 f& Y# D& Q$ q1 O# f- A

' G' _8 N& y% R. O1 u東方大把聖人..他..耶穌先生...只是洋人的聖人...唔關我地事..
; J) E9 [" T) Y" \
( v9 U* L5 r* ~6 H6 u3 V如果,你真係覺得唔關你事既話,咁無論係叫聖誕節定耶誕節都好,似乎都與你扯唔上任何關係,係咪?如果,你真係覺得唔關你事既話,咁,聖誕節你就不要大事慶祝又或借呢個節日去搞任何節目喇‧‧‧‧‧在外地,一樣很多外藉人仕信奉佛教,咁又是否代表外國人無骨氣呢?5 M- L8 b: Z  m; a
這一個節日的真正意義,並不會因為名字不同了而有所改變,你個人喜歡將這個節日改作甚麽名字並不重要,但試想想,你因為這個節日而享受了幾多的假期?享受了幾多跟親朋相聚的快樂時光,在你享受的同時,是否也該對這個帶給你喜樂的節日尊重一點呢?
" T! R* f0 o0 i5 B- X; t: s
. `: p& L3 {, N: _5 q[ Last edited by 衰貓 on 2006-12-13 at 09:59 PM ]
鵝是一只芒黐黐‧‧‧‧‧
坦白講果日都唔係佢生日啦!理q佢乜誕Y
http://www.youtube.com/watch?v=Xu06Nyo7u-c&mode=related&search=
http://www.youtube.com/watch?v=ftMDfCaHnao&mode=related&search=
Originally posted by 我愛章小慧 at 2006-12-13 09:37 PM:! `1 O3 a4 h  s" Y6 G9 }7 e1 z

4 J/ `! E) i, ^& ]! y- M順便一提 , 台灣是叫 耶誕 的~~
, P6 o1 M0 @9 _6 E8 W, E
是嗎??....
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 支持 聖誕 正名為 耶誕

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。