<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 中三升中四選科一問
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 155220 at 2007-10-28 17:24:6 Z8 B' b2 A4 Y- F) C
1 n8 T0 `) X8 P* f5 E
9 I7 L! B, X, o  l5 h* L! J4 A% a3 v/ M8 n
如果中6先轉商科,會考用不用考一...
( K+ S: f: O# B4 n, \附加maths只是把一些深d嘅maths抽出來教,你maths好的話就唔驚
EF小人物

Originally posted by 155220 at 2007/10/28 17:24:
! E5 u- ]7 w/ q" v& G
- l9 Y) h1 |, W7 i9 x& o2 x, r  k# J
如果中6先轉商科,會考用不用考一...
6 ~  L; s: u+ V3 @. y- l唔駛 : V# v' V) m( G' C3 Y
我英文唔勁 , 我上年個Miss 勁姐 ............... 1 @/ _+ d( I9 p! @  D
講真A Math 唔係太難 , 只要你每日比1.5-2hours 落去A Math都可以變簡單(上堂) ......... 問題係你其他科成績唔係太好 ............. & a) |* G+ P% Y; S
每日15:30 放學>16:00 回到家>之後溫A Math>18:00食飯加洗澡>19:00做homework>21:00 溫其他科>22:00先free ........... 重有F.4少不免有chairman , committee ......... 之類職位 , 好似我咁都有個Chairman同4個committee , 只靠自修讀A Math一日25hours都唔夠用 .................
http://www.xvideos.com/video451827/rio_filter-074_babe_filter-037_and_squirt
Originally posted by wer at 2007/10/28 19:56:3 \6 c2 K8 D7 n6 G" V2 W$ G# h
9 ^$ @6 H' @' R1 S7 Q
附加maths只是把一些深d嘅maths抽出來教,你maths好的話就唔驚
; b' m0 n* T0 `' b
我都想咁簡單 ................
http://www.xvideos.com/video451827/rio_filter-074_babe_filter-037_and_squirt
Originally posted by wer at 2007/10/28 19:54:
* T5 ^- r9 g7 D: L. G! H: w; T9 G( }. B) ^$ U% {
中文理科係淺,但英理科,背都背死你
( v: K! B& o, r% y
英文理科要背好多專有名詞 , 中文理科易理解學都學得多d快d
Originally posted by CHECSS at 2007-10-28 08:05 PM:. V: W# `* E! s; z, {- X6 d
9 I7 Y4 h/ C" Z5 K% v
唔駛
$ p& M+ j5 O7 d: _我英文唔勁 , 我上年個Mis...
8 g  Z2 d" `" d' }: J3 H
好勁呀你 4 i9 ]  B. q: u4 c' ^
乜而家d學生咁勤力架
Originally posted by 艾力克 at 2007/10/28 20:48:
3 U3 D6 D5 T8 N+ s
2 K$ @3 T, o; h% s) o好勁呀你
# k8 u" o+ K, V) y2 B乜而家d學生咁勤力架
# R/ t* J5 u4 N* ]( W
我每日15:30 放學(o係學校做homework加溫書)>19:30 回到家>之後食飯加洗澡>20:30玩加surfing internet加watch tv ................
6 n% j! g$ J: T' E# U$ I9 ?' u6 X8 ?4 A. {2 r+ W# R8 ?8 V
i am a lazy fool ...........
等我呢個師奶仔講下我既經驗啦....
- D* J2 E3 j+ M* y( n; B- @; j: i6 y8 X
香港地讀書, 無論文科, 理科 定 商科....第一樣野就係 "死記"8 H4 ^' X6 z  j$ |
就算你同我講"數學"要理解, 但係都要"記"....
" F4 `# r9 {8 n% k) E當你d數計得多, 你會發現, 黎黎去去都咁上下方式....
+ Q! s) s: o3 T2 f) R$ _只係d  x, y 調下唧....) @* a* [2 J0 O4 R  R/ L" q

* I! T" T8 \9 Q7 E$ g0 C. e/ O至於你話自修 a-math, 你從來未讀過 a-math, 我唔知你掂唔掂....
! d8 s6 F0 i6 C8 P2 X9 Y我有讀 a-math, 但反而影響到 math成績無咁好....' P% X( Y" _8 r. P, j
點解咁講?! 因為a-math 諗野深入d....所以當我做 "math"既數, 都簡單複雜化....2 y% I$ n- }5 O3 h5 M4 p; u8 w
  O  u- }( [# X/ Z& g6 U! c
所以選科都係睇興趣....讀果陣舒服d....4 m4 i" w6 H% d
之於你話出路, 好坦白講, 除非你好知道自已將來一定要係邊行發展...咁你就話向住果條路出發, 否則....你只要讀好"英文"就得啦. 你依家問....有幾多人可以學以至用? 真係好少人囉..../ h) G6 p8 X/ V& L, P2 `9 ~* J
  r: Y; E6 D6 I) A2 v4 C
讀書, 讀中七, 讀大學....跟本就係"踏腳石"....d人係睇你大學畢業, 讀邊科對公司黎講已經唔重要, 返到工係睇你工作表現, 讀過d乜都無人記得啦, 就算你係碩士生 (讀既野同做既野有關), 但做野唔掂都照炒啦....
3 l) N$ k7 k7 v# X* ^& A7 S" T2 T2 _1 z
我出黎做野, 我只係覺得, 識用word, excel, 中文, 英文掂,....已經唔使驚無出路...9 ]/ X# Z3 h% R" B/ V) {! o
語文能力高, 你就會有信心去做任何一行.....
Originally posted by wer at 2007-10-28 03:15 PM:8 K# |1 E. O, Q

; m4 [- u& U0 \, q; E# C/ w! O& k2 J; ~( F8 d2 Y
econ一開始係好淺,但去到最尾就會好難
+ g7 G) ^2 o6 t! `: R& L& n  R都係一半半啦# e) a7 e5 @0 T% X9 M8 I
3 i0 K% j. v6 j% D
其實好多都係一d common sense用econ角度去解釋...
我又係好似你咁只係得數學勁,我自己而加都係讀緊中三,我都好認同以前樓主講最緊要係興趣囉,無話緊科出路好,條條大路通羅馬~
  q6 _9 F9 ?, @1 x, ?
( r# u; t( I- B7 M" m- V' ?如果可以間咁最好商了<-聽落去都型d&勁d,不過都係興趣行先
補充一句....$ Y. }7 |7 s5 A. x4 \) C& v( Q

7 k4 [) N) s- Y' W5 q6 r& B如果你真係中意計數...* ]: ~$ Q4 N: U0 ~2 m/ S
( Z# b* |: ?: q3 y
又想揀d有前/錢途ge科...6 B% q/ x! O6 O6 J8 D. H/ a( h& a

8 A5 s6 R0 p$ ~1 e  {而你又有能力...5 o. `& q- e% y) p9 @
) L. \4 Y8 W  E; T  n% D# d
讀商la...
5 S9 f$ l7 ^% R; g8 Y0 A% T9 p0 Q. w( E$ ]
到大學時入d勁ge商科...(唔好入d廢ge..)2 G5 K9 U4 D7 Z7 j  f; X

. I: [9 U: ?0 o% t到時就又可以計數..又可以有有前/錢途
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 中三升中四選科一問

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。