<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 其實點解大飛娥唔會入人屋企呢???
返回列表 回復 發帖
我個人經驗
) @5 }9 u" t3 v0 k9 c8 o我住十幾樓既
8 \: \/ v4 s2 Z9 L附近都無咩樹
8 P; y, l" V: J' U# `; A& j不過有一晚有隻超過30cm闊既飛蛾/ z9 ^  {& i$ ^" z4 C; _
依附左o係我個廚櫃度
, i. Q* f+ ^- Q; N& E
! Z( B& u/ Z/ M3 F+ F/ A5 O. C佢好靚........好大
$ H; g0 m1 Y1 s+ e我諗標本都無咁大隻
要搞死咁大隻既野8 X1 K$ u) i6 U. b9 w3 e
真係好難留佢全屍  ^! K& [0 q8 k/ _* C6 I4 W$ O
點都會甩d野出黎
原帖由 -仔仔仔- 於 2008-7-16 11:14 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif  U4 J+ ~& [( R% J
要搞死咁大隻既野
1 p' ]) M' U2 @- J: c' I) t. `真係好難留佢全屍
% y9 `) i1 W5 S7 b+ w點都會甩d野出黎
: V, ^/ V# G4 Y8 R
做咩搞死佢? 5 g) }3 r% s2 O. q
細細力托住佢對翼放佢走啦
原帖由 自由神 於 2008-7-16 11:16 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif! D7 B) Y, ~5 o( [& k: Q: i

1 J* c" T' W* W- {: U* d' {做咩搞死佢? . f  ^8 h8 e! ~
細細力托住佢對翼放佢走啦
* t( Z3 i4 H- f' u4 T
咁大隻好驚嫁
  k( @: U* g6 |3 I& G緊係搵隻拖鞋飛死佢啦
老一輩話唔好亂咁打死啲飛蛾,因為傳說話好多時會有人既靈魂附係飛蛾身上喎。。。。。
馬騮山會唔會有馬騮呢?!
從迷信角度看, 有親人離世後, 有昆虫特別係大飛蛾入屋, 可能係親人回來探大家,咁你冇親人離世,自然冇大飛蛾   
6 x5 p3 E" d/ W1 w' n& Z1 u) Z0 T; {& {% ]
有興趣可看看翁美玲既天師執位
+ z( i4 c0 n- P1 o0 ?; y3 ~' U, Z% R5 w
乘隻蝙蝠咁 都好大隻下
原帖由 大優勢 於 2008-7-16 09:51 PM 發表 * G1 f) }6 a7 M5 W( N: L7 C

: l2 H  ]: }6 `. b3 H5 f$ ?樓下拍的     笨咗 應該用支筆用嚟對比吓
" s. Y2 R! R% C至少 六吋 大的 # Z5 a$ ^; l9 B
其實大家有無諗過
7 p, h/ W9 P, Y( r- @+ G點解 細飛娥會入屋
# H) u/ g2 S8 f2 G6 x6 D但大形飛娥就從來都唔會入屋既   (以公屋嚟計)
: z# z5 h. p- ]1 S

1 f1 B! ^$ z1 P: C
+ g+ J5 ~" a3 o9 y+ s
$ _: {+ Y0 p4 a% h- h
6 K: m( A* ?+ l: c, z1 l% B9 k7 A咪就係因為佢大隻囉,呢個世界有其他補獵者架嘛!
, ^2 k5 _3 g8 N; o飛"甲由"都識夜晚或者天光前先飛入屋啦
. z* |2 ], N* P/ S5 C6 g呢種飛蛾咁大件 仲學人飛咁高,容乜易俾雀仔擔左去呀
原帖由 littlepig 於 2008-7-17 01:27 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif. }. |: n1 b/ q$ w& ?
從迷信角度看, 有親人離世後, 有昆虫特別係大飛蛾入屋, 可能係親人回來探大家,咁你冇親人離世,自然冇大飛蛾   2 G# N% l8 \( u+ F! F# R. o$ L
% B$ }1 e8 [) R: G  [+ l# n  e1 N
有興趣可看看翁美玲既天師執位 ...
& j; \& L  O  L5 F4 G- e
3 ]& B; G7 e, E. Q7 f- b
咦......你唔好話wor...) X) M5 r8 @& b0 X5 k7 |, `- G6 s* O

* F9 }4 A, i$ q$ O! L我以前居然做過幾年所謂ge衣紙舖& `# s/ y! d8 s" q
- g, y5 a! x& p* J$ a4 c7 H0 P
平時間唔中都有飛蛾飛入舖到,但係大飛蛾就少見d3 E8 L- o+ v. N. [. O5 c8 {% t! ?
4 G: P" @4 |3 D$ E7 j. M8 }
但一去到大時大節,好似七月呀!過年前咁,1 M: e5 x5 E) b5 f

) {& ?+ v4 u, o8 g0 z% W就真係時時都會見到有大飛蛾係舖頭附近出現架wor: @4 O  z' g' |1 K$ Q* Z8 M
  t; r4 j- Q- O; \+ V& W3 U+ Q7 E
你可以問番d做類似行業ge人,根本唔係乜野出奇蛋ge事
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 其實點解大飛娥唔會入人屋企呢???

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。