<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 其實人生在世.....
返回列表 回復 發帖
原帖由 hwkeung 於 2008-12-30 06:55 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif) q" t, }1 g3 g- N
追求每一個當下的你認為的快樂,
' w& P, y: d9 Y1 q  w有道德o既就做d唔傷天害理唔犯法的,
1 c7 c  O; f6 ~無道德o既就睇你敢唔敢犯法,
, C. A8 l3 w8 [% D8 c* }1 z4 h6 ]- w* \6 Z8 F7 Z! s" n% c
呢個壇應該多成年人啦, 唔怕大膽d講,
$ u& y! R9 ]/ S" d理論上追求無道德亦無不可, 況且你唔做都大把人做啦,
' ^8 E# t/ [8 G3 s3 B; X1 y講咁多咩解唔解脫做乜啊, ...
% Y6 N- i3 ~5 S" A3 L. l9 L
7 _) _: S& {/ P4 Z都岩,
4 n4 B' S$ Z/ z( |7 |人生短短數十年,7 z$ h7 ^9 I9 f: L' h- n  Q
開開心心咁過咪好囉可  !!
: }& f5 }' \& `
+ s( O& O' g& C今日唔知聽日事,$ g' r6 s% [, u: N  {/ z# `# u
今朝有酒今朝醉
原帖由 自由神 於 2008-12-30 11:35 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
4 w& Z' d0 i2 N! T6 {出家吧
+ P6 s" b7 |/ F* }除去七情六慾...方能解脫呀!小熊
! m2 C% m! _; d* }  m# ?8 j5 G2 S
原帖由 Triangel 於 2008-12-30 11:45 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
& X% w" u+ d% n# y: ^( v
' j$ F  ?1 G9 c$ u
1 }! U+ x- E+ X6 F  R( E! s- ^3 Z你問既,係: / ~+ `$ D' a+ F9 N: P) c
我們追尋是什麼???, 定係# K: `$ Z9 T/ B; S6 Y- K! q
我們應該追尋的什麼???5 I% E9 S, h9 ?4 v! e0 y1 _
9 E8 Z7 ?2 D/ Y. ^
兩者的結局,可能會好極端!
7 [3 v6 F* I- f5 f- a  M9 C! u, h8 r5 _$ p& l1 j- M5 H8 h& k
任君選擇 !!
原帖由 ktwu2007 於 2008-12-30 11:51 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif+ C+ }9 J+ g) l6 S
真係唔知.........* c! j4 c% V' e3 F4 O( l$ T- ?5 l
不過, 人生在世, 一定會有經歷, 勇於面對,
  I! Q  D; I. X! S不論成功與失敗都欣然接受!
/ S- A; [! b, }9 o5 C1 I4 f) v. d  b09年目標: 唔再做宅男, 搵份好工, 溝番條正菜
2 M7 d6 a3 Y5 ~7 p- r

. s% d' T) v- O! b3 x哈哈哈 ( \; C4 i+ E/ N7 P' s
4 y7 A7 W* Y8 F" r! J/ E8 Y
你嘅意思係隨遇而安 ??
原帖由 -仔仔仔- 於 2008-12-30 02:03 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
1 ]: z& Q2 Q6 U& d! `3 p" W我覺得係兩個字"無悔"# |; J. `: X1 G) m2 c
人做左咩都唔緊要
: F5 S+ ^3 H7 g6 V: l9 w9 ^9 J) C8 O最重要係無悔7 S) K. _- c1 d; C/ j: Q
當然你話做壞事都可以無悔姐
* U- C9 N: V! p3 l6 m5 e/ t) |咁如果個個人真係咁諗既  [) C% m4 F' Q) `$ V
我覺得應該捉去青山check下
' H, S! f% ?1 n無悔同快樂,唔係人們每天都追求的東西嗎?
: A0 ~4 i& A& Z8 I7 c- h日日賺錢都係為左快樂姐$ I* [/ Y* L- c1 N# y
日 ...
; O) l8 i4 R  U: ?7 u/ L1 k$ B' W2 L$ O
日日賺錢可以係為生活,
5 q4 }1 z' ~2 s1 B未必係為快樂喎 !!!
人生在世就是要解決問題。& ]9 s# R) I/ u6 G+ V2 }7 k
懶人有問題,瘋人有問題,笨人有問題,
5 {: X& e/ f& g& x只有死人沒有問題。
% d7 W2 S1 {( c5 z4 Q7 A所以出自娘胎開始,人就要不停的進修學習,
) }% S, t3 H4 P( Z# g. J' t+ [直至無晒問題為止。
人生只不過是一場夢2 n  r  T. R3 R
其實我有時會在想我們會唔會只是在一場夢景內活動
佛經曰:戒貪嗔痴!- [- v2 {: m9 c$ j

- L: T6 p7 W7 o9 k# u' H但有多少人能夠做到?* I8 ~. h: [+ H  h

8 `) r8 Z; `* L我本本覺得,人生在世,不外乎爭名逐利,為錢,為女人...有能力者,會不惜一切貪貪貪...無能者...只能望門輕嘆(本人正正是無能者,只能羡慕他/她人成就)
努力追求自己做得開心的事吧=]

般若心經

原帖由 jen01二世 於 2008-12-30 03:43 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif- D: i4 z, N: b
短短數十年,
5 M1 g5 H" x& S我們應該追尋什麼呢 ??
) G8 w8 S' X3 _% u* N7 F7 b+ K) f
我們應該追尋 般若:
9 S" E- z8 C4 n3 c「般若之體猶如金剛之堅固,非萬物所能破;般若之用宛如金剛之銳利,能破萬物」。
4 H) N9 @4 W  V' ]" Q(真諦法師)
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 其實人生在世.....

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。