<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 周一嶽應該放學生一星期假
返回列表 回復 發帖
原帖由 singleung1956 於 2009-5-2 01:10 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
2 j8 W  B5 h4 S" {確診病例-----一單( P* z6 T, w, D  ^3 K
病人-----------旅客7 t: u, e& U$ g1 R: k

9 l( H" T/ p' `6 j+ N' S1 ?
* H( u/ `7 @2 u與香港學生及家長有甚麼關係
$ I& J, Y. E$ D$ m0 [) K5 a+ b/ ^/ W- s6 R
" J  J+ R: a0 z. H

5 K# ^# G8 ~* b" j& S唔喜歡的可以自己停學,唔好將責任強加於他人身上 ...
* m4 s* T" ], {7 ]5 G

1 H4 c4 P" n6 k$ X8 D. a# C# G* N
& n- B" m, c2 M3 G5 {* d2 S: |其實豬流感係會以空氣傳播,所以絕對有關~~担白講現段還存在不明朗因素~~,如果就這樣的情況應先暫時停課,因為要睇清楚這個病的潛伏期~~~~為避免該墨西哥旅客到過的地方出現社區爆發~~~~都是以停學為上算~~~~~
我唔想放假..一放又煩...' U( k4 X% q) {
又唔係冇藥醫....
話唔嚴重果d係咪要等到死多幾十人,多幾百人奶野先至叫嚴重$ x& ?* ~; c& E* K6 {7 C
政府放學生假,呼籲減少羣眾活動目的都係避免病毒傳播,減少人傳人機會,將病毒發散出黎既機會減至最低,都係為市民健康著想,廢是又再行舊路
% O; z6 s+ N6 h; \$ G/ r何況宜家未有同果個mexican同班機or有接觸既人既詳細情形,果d人可能有濳在危險都未定,更會分佈係18區+ X8 |8 ?9 Z7 u
若然放假期間有人話會有學生出街浦,呢樣更加係佢地既事,自己唔要命既咪去囉,到時唔好話有人死左先至又賴government+ r/ O: ]- D2 ^" t  F3 d
8 S( r' E, f* b
原帖由 is1is1 於 2009-5-2 04:11 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
- l% F6 h0 x. g6 U7 m我唔想放假..一放又煩...
0 m5 s0 ^; e% e+ U5 l3 t又唔係冇藥醫....
% {+ ?2 [' `2 {1 u5 n* x- J  h4 L
開始冇得醫......
3 q* Y- {8 @) h+ M  g5 K有病人對特敏幅出現抗藥性
...如果停課,中五班學生點算?尋晚特首先話唔駛驚,唔駛停課...轉頭政府又話要考慮停課...朝令夕改??0 u. K1 J5 V' z! g5 s. t- N
其實唔應該咁快停課,根本就係班官怕出事...
原帖由 kakeidevil 於 2009-5-2 04:30 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
: U! _$ \6 i; p3 l. p- ~0 T) D7 f' N7 m0 U# G9 _8 v5 V
; e# E7 }; d2 A, }; K# u9 A2 h; b
開始冇得醫....../ }% B3 k' S5 s* S2 H
有病人對特敏幅出現抗藥性
+ }5 g: {% D; K; @! V2 m2 Y

' O3 U, R1 b3 W9 I# L' {) [正確呀~~之前d醫生都話呢隻藥唔係真正直接可對抗H1N1~~~剛剛聽到孫明揚記招話唔停課~~~~唉~~~真係擔心會出現社區爆發~~~~~到時就真係死得人多喇~~~~~~~~~~
原帖由 supsup 於 2009-5-2 07:02 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif9 C- k: u0 G# {+ a4 [

2 j8 U' A" m% |. C; |4 E! R; [, P$ s) i0 e$ G2 r7 S
正確呀~~之前d醫生都話呢隻藥唔係真正直接可對抗H1N1~~~剛剛聽到孫明揚記招話唔停課~~~~唉~~~真係擔心會出現社區爆發~~~~~到時就真係死得人多喇~~~~~~~~~~ ...
7 \: D/ E5 W& j+ l6 u咁好啦, 大家繼續返學, 繼續炒股票, 死番幾百人最好!!!
唉.對我中四學生黎講./ ~/ @( s- A+ ]% J5 m8 I
要停課就要暑假補課.
7 C' ^) u2 ?  E2 ?) }最好唔補課就至好
原帖由 155220 於 2009-5-2 06:40 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif$ a4 o! ?! a! [! U* ]# l
...如果停課,中五班學生點算?尋晚特首先話唔駛驚,唔駛停課...轉頭政府又話要考慮停課...朝令夕改??
$ B7 ?0 l( A2 i* H其實唔應該咁快停課,根本就係班官怕出事...
) q+ H( E. K6 g$ J1 R! ~/ u6 L8 w$ E$ Q( c6 l) s) X& X7 Y
幾個角度睇
: A) F4 A) ~- F" g- H3 y: Y$ w7 @
1)學生" J: e: ?0 o+ J2 p
放假無野做又出去玩啦,咪又係傳染' o- ^, K( b. A0 T9 ^0 A9 e
2)老師
" V" Z4 J5 N* V% K8 h! q1 p0 e學生放假都要繼續做,仲要寄埋卷同功課比學生
! g, B$ r8 U* E3)家長
( g* x9 d. C$ M- w$ ?怕細老返學野晒d病回家
' P- A2 L5 M9 l7 o8 I4)高官
: `0 u, J# S5 J0 o" K唔敢太大動作,怕嚇懷香港人,搞衰經濟; X% `" J$ C( ~: z+ J* R# h

$ q' H6 W) E3 b8 a/ p其實停課唔代表唔會傳染& L3 s. z8 ]6 C/ }/ Q/ D
只係減少一個傳播途徑4 U% Q3 e8 b! U' E
如果係咁,不如係建議d細老一有症壯就留响屋企
: l2 [, H* E8 A( |! S, B  a橫掂要宣佈停課幾時都得$ Q; B+ U$ ]1 O7 q% C1 L
睇定d先
: w5 P' M! E. S5 n$ y如果再多d確診再決定
原帖由 打狗棒 於 2009-5-2 01:40 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif, v+ Y3 P  k  X' u0 i

2 W& ]+ f5 A) j% N* n( y當年Sars都係由一個旅客傳入, 最後死咗幾多人?
- A2 e2 F; w9 O7 x9 {& a你想死, 我地阻止唔到, 但係唔好咁大安主義!!!
: B0 e% }9 A3 _  Y" u
覺得有危險既..咪放自己假囉=,="
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 周一嶽應該放學生一星期假

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。