<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 周澄(大專2012主席)老母係岸西
返回列表 回復 發帖

周澄(大專2012主席)老母係岸西

代表「大專 2012」參加補選,出戰新東嘅學聯前秘書長周澄,係近年活躍社運界嘅新星,被視為少女版「民主女神」,佢讀愛國學校培僑中學,卻加入支聯會青年組,喺六四燭光集會上台講話,投身社運之路都幾傳奇;佢家庭背景仲令人意想不到,媽媽原來係金像編劇岸西! ) a7 L* B+ K0 P# F* J, ^) k# u$ c

$ }% f1 N9 Y& t1 o0 M" {: ~從來不干涉女兒搞學運. f8 O5 K% f* z& {# f% t/ A
音樂創作人林雨陽前晚主持網台節目,談到五區公投形勢時,忽然爆出岸西與周澄母女關係,指周澄幼受薰陶,所以平日睇嘅戲同書都幾冷門,因此思想獨立同好有批判性,大讚周澄「有家教」、「絕對唔係一般廿幾歲女仔,一定唔係港女!」由於周澄從無公開講自己家庭背景,因此呢個消息一出,即時引起網民哄動,連自言睇住周澄大、見住佢由中學生變大學生嘅長毛,知道周澄媽媽就係岸西後,都表現得好訝異。# k: i# S8 ?8 c% W0 r! ~; Z
岸西憑《甜蜜蜜》同《男人四十》兩奪金像獎最佳編劇,新作《月滿軒尼詩》搵埋老公做臨記扮茶客,早前宣傳新戲,只同負責繙譯英文字幕嘅大女 Eugenie亮相。
撐真民主 , 反專業壟斷 ;
為基層 , 投社民 !!!
2# e_e
- q( n! I, D- K佢老母係唔係岸西我都無興趣知
5 p6 u5 J! A. h' c
, e% w" V& n  Z3 X另外,佢呢班大專2012走出黎搞局嘅目的顯而易見
2# e_e ! r7 t1 ^7 S2 U
佢老母係唔係岸西我都無興趣知! u8 l4 _( `8 _; u

" G; K  S  e" {" f. s" h( x另外,佢呢班大專2012走出黎搞局嘅目的顯而易見& B! c5 s8 a" y, r5 k
Winters 發表於 2010-4-14 06:29 PM
4 Z9 H; s. l9 m6 n1 _" q
如果唔係佢地 , 你覺得d左仔會參加咩???
9 c9 |, ?+ ?6 `: F1 p5 l如果唔係佢地 , 你覺得d左仔會參加咩???  y  ]: D: x  F6 K2 k
e_e 發表於 2010-4-14 06:38 PM
; D1 J! N4 t8 q
佢地參唔參加都一定有班"中間"派參加啦
' f) j) r# l/ I" I. w5 |佢地參唔參加都一定有班"中間"派參加啦
+ j% B- X, {6 g  z3 o, s6 @Winters 發表於 2010-4-14 06:41 PM
! W  @" f  v; f4 F$ h( H
點解咁講???
6 M% _8 w. r3 I+ ^點解咁講???
  L8 K5 _) j1 v: Z0 X: `e_e 發表於 2010-4-14 06:47 PM
+ a+ r" Y: L% t4 _7 \, E我反而想知點解你會覺得無左班大專2012參加,班"中間"派就唔會參加?
- ?$ H, v1 K1 Q: `% `7 \: ]- C( j
我反而想知點解你會覺得無左班大專2012參加,班"中間"派就唔會參加?
9 e; B& y& x  X$ _Winters 發表於 2010-4-14 06:52 PM
+ z* m6 k% M6 C1 T係filter_199方面 , 最想係選都選唔到 , 之前如果有人參選 ,
% m+ y4 K; t/ r# _. y4 `& L可能都係假選 , 如果佢地一下全部退選 , 香港民主就真係死得~~, p1 E, q% P* W5 [& U2 U
2012至少保障左先 !!!
; f, J: V* {* `
係filter_199方面 , 最想係選都選唔到 , 之前如果有人參選 ,* i1 |! f1 |+ a7 f2 q! y
可能都係假選 , 如果佢地一下全部退選 , 香港民主就真係死得~~9 Z7 l% x' S( f" r$ |
2012至少保障左先 !!!
+ m* K, l& Y- ^! s) @e_e 發表於 2010-4-14 06:57 PM
; w- A4 b6 k( l, J' Y
唔係太明你講乜
! q- r$ h8 G1 O. e5 X
唔係太明你講乜% {7 c1 E3 c; P( e9 f: u
Winters 發表於 2010-4-14 07:20 PM
, U7 @  o9 H% ?) \5 V: z/ n) w+ [sorry,對緊LADY GAGA打JJ
  r  H& _$ _( }9 L% s我係話如果D人係假選,臨尾一下全部退選,8 F! e9 `( `& h2 X: p' A
公投咪啟動唔到羅~~
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 周澄(大專2012主席)老母係岸西

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。