<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 智利礦難︰人類史上求生意志極限
返回列表 回復 發帖
笑咗! 咁樣兜個圈都插得一餐, 抵加fun 啦~ 7 W2 l4 m1 T$ x& D0 E) I/ T& q
BOYDWAN 發表於 2010-10-15 10:50 AM
' O6 K4 p& ~7 w/ m- ^0 V  Q) K& ~( Z) V2 C2 E! w# T! d
純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實,   o+ T( C& M: |: R4 ?6 \" M" M% @: h2 P
但講得太多事實, 「心繫家國」的愛國人士又會腎上腺素上升
  d( Y1 `$ e0 U; _4 K3 ?. k8 @2 i因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話
+ V. r; |' j/ U+ Y; r% a$ A7 z$ F+ v. V! c
磧工被救出, 可以多謝救援人員, 身在現場的總統, 但有無需要多謝總統所屬政黨?
4 C1 _7 H5 t  `5 H- H6 G8 k! a內地礦工被救出時多謝黨, 是發自真心, 抑或真人show?0 g) P1 R. |* B6 q; j# ]
你下次可留意下內地人多謝黨時, 電視鏡頭上有無出現中央電視台標誌 ...- V9 N- O0 e5 q4 T
andyho 發表於 2010-10-15 10:56 AM
3 b/ l/ X" }6 l; v5 N( B) w! }9 f/ I- w. O: E% ]
我係想講 ~ 其實國家發生類似災禍 ~ 總統又好 ~ 領導人又好 ~ 事實上應該係要現身 ~ 呢種係鼓勵 ~ 正如一間機構 ~ 員工有事 ~ 如果有管理層參與關注 ~ 對機構既士氣係有所提升 ~ 呢個係屬於管理學既範疇 ~ 當然 ~ 現身會俾人話係做show  ~ 唔現身 ~ 亦會有人話管理層冷漠 ~ 要鬧既乜都有得鬧
5 L5 s& [" p( w" T. Y' Q+ q" T3 N( d5 L% p3 P2 {. B# U) I& o
& Z/ R! G" ]! v# u) a9 V, B
至於礦工係唔係發自真心既多謝 ~ 呢樣恐怕要礦工自己至知   
: x1 N; o4 M6 h) L
1 X' A$ ]5 h& [5 T中央電視台播出既新聞或者節目 ~ 有中央電視台個logo有乜出奇呢?
7 {) T6 O! a0 Y9 Y
6 \; m6 Z  d3 q9 E純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實, " `9 l$ i5 j) ~3 w+ y2 L' A# O$ z1 D
但講得太多事實, 「心繫家國」的愛國人士又會腎上腺素上升 % [! B: `/ ^; J
因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話 ...# ]. `! W/ D& b( u' D8 ^
andyho 發表於 2010-10-15 11:02 AM
1 d& b) A* n2 s; W& b( I" ^

. d& D( y: k, h我覺得批評係要公道 ~ 應鬧要鬧 ~ 咁樣先有說服力   
( v' C7 v1 B! M0 `( ~

6 u9 z( l1 c" e& G. j! [7 {至於礦工係唔係發自真心既多謝 ~ 呢樣恐怕要礦工自己至知     E+ o9 I- ?$ o6 w5 @' B# M  [
c( O8 n7 g9 Z; I$ W( i7 L8 A1 T+ I  v
中央電視台播出既新聞或者節目 ~ 有中央電視台個logo有乜出奇呢?KNY 發表於 2010-10-15 11:03 AM
% W3 D; v0 R" X" T4 u. x% ^/ k9 G: e. ]1 h
礦工想法我地真係唔知呢, 咁問你個人想法, 你應該知吧?4 L9 E% }, e9 ^2 a5 O0 k+ G
你覺得內地中央電視台是自由報道, 任由被訪者暢所欲言, 抑或經過刻意修飾及包裝呢?
本帖最後由 andyho 於 2010-10-15 11:18 AM 編輯 , s9 ?  |  X% W7 x6 ?. A

' `/ K. N$ h6 h/ e4 w# q
$ W" i% S% b* C9 h3 y  n我覺得批評係要公道 ~ 應鬧要鬧 ~ 咁樣先有說服力   
  S3 j) A: ~- O* d+ pKNY 發表於 2010-10-15 11:04 AM
" \, d2 ~6 e. Q) P7 }% q0 n
. l# R( x7 I7 r( h0 k! ~
應鬧則鬧, 你講得對, 例如鬧美國無人權, 係合理的, 成日拍到佢D警察打人, 甚至電視都播出
/ _! D1 M8 c) N4 v- y1 N$ J1 F9 y但有時D人鬧內地公安暴力, 我完全唔認同, 你幾時見過中央台播出公安打人片段喎?' q) r: a& y; w7 s) `1 b! z7 g! a. [
所以鬧公安的人完全無說服力,又無證據,擺明係中傷同誣捏, 唔公道!
+ A$ T1 J4 F3 p9 [. a6 S- o. L& s5 p' F/ ?
# @4 t" c, h7 h. h. j/ s! o
0 U* D; k/ N" x; a. A4 s; S: A
礦工想法我地真係唔知呢, 咁問你個人想法, 你應該知吧?5 M6 F9 ^  F( X5 J0 b' k* a( Z) \: A& B
你覺得內地中央電視台是自由報道, 任由被訪者暢所欲言, 抑或經過刻意修飾及包裝呢?5 C& g5 |3 l9 M
andyho 發表於 2010-10-15 11:09 AM
& X) d0 X4 Y1 ], m$ E( k
* W4 s7 U# i/ }4 J) W
中央電視台當然唔可以完全自由報道新聞啦 ~ 可能真係有礦工被救後不停咒罵領導人而被刪剪 ~ 但係亦唔代表可以完全否定被救礦工所講既多謝唔係發自真心 ~ 係兩個問題
7 I6 f) x, p( A3 ?* X! p7 u4 u, X# u6 d! A- E0 r/ Q9 Y( u6 f2 J7 S# y
應鬧則鬧, 你講得對, 例如鬧美國無人權, 係合理的, 成日拍到佢D警察打人, 甚至電視都播出
- |2 J3 L# k( |) ~但有時D人鬧內地公安暴力, 我完全唔認同, 你幾時見過中央台播出公安打人片段喎?
/ n0 d. _, i- b0 u所以鬧公安的人完全無說服力,又無證據,擺 ...
, a# k+ F- E( h( T0 ]andyho 發表於 2010-10-15 11:13 AM
' G! W" z+ v0 ^- E* p3 p/ [. I+ D
5 v& v2 N, H1 j+ H
我好少睇中央台喎   
+ f# [$ u! D( I  c! ?; [1 W4 V5 W: |9 l8 z
中央電視台當然唔可以完全自由報道新聞啦 ~ 可能真係有礦工被救後不停咒罵領導人而被刪剪 ~ 但係亦唔代表可以完全否定被救礦工所講既多謝唔係發自真心 ~ 係兩個問題 ..." L/ F! ?! |/ ?1 T( {
KNY 發表於 2010-10-15 11:18 AM
3 d9 n" J1 J( Y6 J. p; t$ G. q5 U
係喎!俾你一言驚醒! 你講開發自內心. * ~- c! {; V) ]7 j5 c1 m
我一直以為電視鏡頭前的北韓人民係被逼支持金正日, 其實可能佢地係真心架! 我真係誤會晒
9 e7 j( k7 ~' Q
, T$ }9 K3 H* q. d) A
純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實,
; p, v1 D* a- m& g9 E但講得太多事實, 「心繫家國」的愛國人士又會腎上腺素上升
* f; \! ?) z/ I因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話 ...4 _7 E9 g+ G) V" m, k4 C2 W
andyho 發表於 2010-10-15 11:02
) Q! W! E$ b( ?1 G
' ]  S/ S8 A& o) Q
有感而發係好事! 有感而不發就會屈到病, 無感而亂發就係痴線喇~3 f0 E2 m# g+ c
每個人都總有自己嘅觀點立場定位, 甚至每每會將自己所睇嘅主觀層面同情感角度合理化, 倒頭來所謂'事實'真確與否已變得不再重要, 所以紛爭從無休止; 就算小弟同andy兄你覺得係事實嘅嘢, 於部份人眼中可能亦並非事實亦毫無道理可言; 再者對與錯又誰可判斷從何判斷呢? 除非係上帝啦~ ' N0 w4 H+ ~) I% m1 d
做人嘅嘢難得自在, 能夠各有所舒各取所需就足夠lu, 對自己好d 先係最緊要嘛, 睇相又好互窒又好, 享受就得啦~
+ r6 C. ^. [3 r) ]) ]
1 C  p' A4 `6 l5 g2 P7 G係喎!俾你一言驚醒! 你講開發自內心.
$ r# r: b: D( q/ y& s$ N1 c我一直以為電視鏡頭前的北韓人民係被逼支持金正日, 其實可能佢地係真心架! 我真係誤會晒  [; r) i# h9 r! t0 @
andyho 發表於 2010-10-15 11:23 AM
) R3 }( x* b3 B, B. o9 u! w; U1 n, u: J$ j! g- S8 Z. r5 ^
發自內心係你在30樓留言講 ~ 我係引用返你講既野 ~ 而家你用返呢4個字來揶揄我 ~ 睇黎你都好鍾意為拗而拗
# ~1 V2 v6 i0 q3 a6 {2 h9 g- p0 p; G) Y, n- f2 B# J- C
鏡頭前既北韓人民 ~ 真心支持金正日又有乜出奇? ~ 你認為外界真係完全清楚了解金正日在北韓國民心目中地位咩?
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 智利礦難︰人類史上求生意志極限

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。