<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 智利礦難︰人類史上求生意志極限
返回列表 回復 發帖
笑咗! 咁樣兜個圈都插得一餐, 抵加fun 啦~   z; |# x8 ]1 |& ~
BOYDWAN 發表於 2010-10-15 10:50 AM
) p0 @& l) S0 R  {0 v+ v! \- U
; i; G  ^/ [" u' f
純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實, - d/ K3 B* [3 [% b6 i
但講得太多事實, 「心繫家國」的愛國人士又會腎上腺素上升
: ^. ^3 W# `9 A/ q  t/ g因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話
, r0 A, K4 `4 F  F$ R

8 {  r. c1 @6 ^, ]磧工被救出, 可以多謝救援人員, 身在現場的總統, 但有無需要多謝總統所屬政黨?
9 S) \5 I: |- ?% i7 d. q7 R. V內地礦工被救出時多謝黨, 是發自真心, 抑或真人show?/ n* f% b' Q$ _% s5 t+ F* w$ W
你下次可留意下內地人多謝黨時, 電視鏡頭上有無出現中央電視台標誌 .... M& m2 d0 n) {) A1 R" O& c
andyho 發表於 2010-10-15 10:56 AM
5 L/ f; _$ D* d! a* Z1 ^
4 w' [3 B, Y$ l6 W# v, D. W7 k我係想講 ~ 其實國家發生類似災禍 ~ 總統又好 ~ 領導人又好 ~ 事實上應該係要現身 ~ 呢種係鼓勵 ~ 正如一間機構 ~ 員工有事 ~ 如果有管理層參與關注 ~ 對機構既士氣係有所提升 ~ 呢個係屬於管理學既範疇 ~ 當然 ~ 現身會俾人話係做show  ~ 唔現身 ~ 亦會有人話管理層冷漠 ~ 要鬧既乜都有得鬧
" ~' c  g, v' T3 ]  ]6 N8 P/ n+ g) c' ^  D: ^
, m" h) @: R" z0 g$ e2 x5 Q) s  C, W
至於礦工係唔係發自真心既多謝 ~ 呢樣恐怕要礦工自己至知   5 y8 l5 `3 J9 j9 z, w9 I" i9 L

/ _5 I" ^1 }$ w' i7 ^. ?0 P7 f中央電視台播出既新聞或者節目 ~ 有中央電視台個logo有乜出奇呢?
: y/ I: D! ]" y4 Y. A3 S
4 I) I, v; V9 R2 p( B, W" `- a* l2 ?
純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實, 4 _  }% f! C$ ^( W( s* a0 J
0 s; }& b( a3 e7 N( Z因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話 ...
1 G# q2 s* u9 R) f; M6 x; g' Randyho 發表於 2010-10-15 11:02 AM
+ k3 H0 r! F- c9 r7 \7 a: z2 I4 k- ^! ~3 L: u, P6 P) \
我覺得批評係要公道 ~ 應鬧要鬧 ~ 咁樣先有說服力   
+ D! w6 s. p6 V" n- Y4 u
4 V" O: o- Z" }7 C, S
至於礦工係唔係發自真心既多謝 ~ 呢樣恐怕要礦工自己至知   & [/ o$ y4 n. U  A/ v* P4 a3 E
c( O8 n
' ]# ^& K& b! ^% d中央電視台播出既新聞或者節目 ~ 有中央電視台個logo有乜出奇呢?KNY 發表於 2010-10-15 11:03 AM
; y7 p; }* m& ~% q2 k8 f# T$ t
, i% m3 h8 t/ ^6 ~9 r. q* T礦工想法我地真係唔知呢, 咁問你個人想法, 你應該知吧?
! e4 m: Y  d7 d& [你覺得內地中央電視台是自由報道, 任由被訪者暢所欲言, 抑或經過刻意修飾及包裝呢?

& x- b, m" Z' v( x& B" j0 O
1 X: {% L2 ?6 ?. l
我覺得批評係要公道 ~ 應鬧要鬧 ~ 咁樣先有說服力   
& f+ g# k  m; o' v, SKNY 發表於 2010-10-15 11:04 AM
1 F8 W8 Q$ Q& C& U: a8 i9 z5 X0 X0 K
應鬧則鬧, 你講得對, 例如鬧美國無人權, 係合理的, 成日拍到佢D警察打人, 甚至電視都播出
( |( l' K, P) H1 ?但有時D人鬧內地公安暴力, 我完全唔認同, 你幾時見過中央台播出公安打人片段喎?- X; J4 o: c/ H' T
所以鬧公安的人完全無說服力,又無證據,擺明係中傷同誣捏, 唔公道!
本帖最後由 KNY 於 2010-10-15 11:20 AM 編輯 4 r  Q- T# ?' C3 p6 Q: X: I
* n+ d& t) w' H- q) E( u" T3 ~. E
+ L! w# t8 d& z6 `" M& k
' ^. B: V' n9 l" @2 ^' O礦工想法我地真係唔知呢, 咁問你個人想法, 你應該知吧?
% b* `# T4 q( V, j你覺得內地中央電視台是自由報道, 任由被訪者暢所欲言, 抑或經過刻意修飾及包裝呢?
' Z' H  K" I4 X6 p. }  z' x( randyho 發表於 2010-10-15 11:09 AM
! F% i/ f- X2 Q% N; a; |' W! y
: n4 p& W! ~  H+ w) X  `
中央電視台當然唔可以完全自由報道新聞啦 ~ 可能真係有礦工被救後不停咒罵領導人而被刪剪 ~ 但係亦唔代表可以完全否定被救礦工所講既多謝唔係發自真心 ~ 係兩個問題
, p: C8 y8 b" A0 j8 M2 f' J2 y
2 x# [% q& Z) q# t- F
應鬧則鬧, 你講得對, 例如鬧美國無人權, 係合理的, 成日拍到佢D警察打人, 甚至電視都播出
- G8 F0 h* V& |3 r0 W4 _但有時D人鬧內地公安暴力, 我完全唔認同, 你幾時見過中央台播出公安打人片段喎?
, K8 K0 b; q( K' t+ I, ~7 M所以鬧公安的人完全無說服力,又無證據,擺 ...3 G+ C* X* B2 ]  z% {
andyho 發表於 2010-10-15 11:13 AM
; U, I( p+ U& E" K
: }3 M  y- ^5 n+ L5 Q
我好少睇中央台喎   
/ n# P  m3 d; f
( N( i5 h: j1 q* K+ q中央電視台當然唔可以完全自由報道新聞啦 ~ 可能真係有礦工被救後不停咒罵領導人而被刪剪 ~ 但係亦唔代表可以完全否定被救礦工所講既多謝唔係發自真心 ~ 係兩個問題 ...
2 c8 w0 y: V' @0 N6 u$ sKNY 發表於 2010-10-15 11:18 AM
# {6 L  b/ O! K- ?: H
# @/ ~' d5 x! a. D* P* I係喎!俾你一言驚醒! 你講開發自內心.
! p' O3 a. f- T2 z+ k3 H' k3 E我一直以為電視鏡頭前的北韓人民係被逼支持金正日, 其實可能佢地係真心架! 我真係誤會晒
! D$ n/ q8 d% E7 f
7 X& @( i+ x/ }( [0 B純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實, - g" b- X$ ?. w! s5 k7 J5 t  i8 T
( z9 f$ S1 U" B8 M因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話 ...
  W! c' m/ \2 i3 T% Y5 \  Landyho 發表於 2010-10-15 11:02
( z2 u- F, k7 i$ r# t

/ _; I$ O+ p" J: T" B# k% _9 ?. R  v有感而發係好事! 有感而不發就會屈到病, 無感而亂發就係痴線喇~
! X; C" f% d* J" s5 B, Z每個人都總有自己嘅觀點立場定位, 甚至每每會將自己所睇嘅主觀層面同情感角度合理化, 倒頭來所謂'事實'真確與否已變得不再重要, 所以紛爭從無休止; 就算小弟同andy兄你覺得係事實嘅嘢, 於部份人眼中可能亦並非事實亦毫無道理可言; 再者對與錯又誰可判斷從何判斷呢? 除非係上帝啦~
& Q/ V5 t. u, H4 N0 y2 r2 }6 E( r做人嘅嘢難得自在, 能夠各有所舒各取所需就足夠lu, 對自己好d 先係最緊要嘛, 睇相又好互窒又好, 享受就得啦~
( G" [& f) h. N: u
! L: U  E& D& U! O1 Q1 ^
係喎!俾你一言驚醒! 你講開發自內心. 3 ]/ {, d; u; ^* B
我一直以為電視鏡頭前的北韓人民係被逼支持金正日, 其實可能佢地係真心架! 我真係誤會晒" [+ W0 D* W: _# W5 @
andyho 發表於 2010-10-15 11:23 AM
, M! c$ E$ e- ]2 w4 f9 K
+ _- z- K" J2 o
發自內心係你在30樓留言講 ~ 我係引用返你講既野 ~ 而家你用返呢4個字來揶揄我 ~ 睇黎你都好鍾意為拗而拗
  L. L' `/ i# G
8 d2 H" z* H* ~3 h9 K2 `鏡頭前既北韓人民 ~ 真心支持金正日又有乜出奇? ~ 你認為外界真係完全清楚了解金正日在北韓國民心目中地位咩?
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 智利礦難︰人類史上求生意志極限

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。