<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [議論] 持 有 駕 照 即 扣
返回列表 回復 發帖

[議論] 持 有 駕 照 即 扣

持 有 駕 照 即 扣
% S0 v. y: r- V$ K4 B  g2 [7 k5 M新 界 北 交 通 部 道 路 安 全 主 任 曾 思 慧 高 級 督 察 稱 , 不 遵 守 交 通 燈 標 誌 、 未 有 在 斑 馬 線 前 停 車 等 都 是 騎 單 車 人 士 常 犯 的 交 通 條 例 , 可 能 會 被 記 三 至 五 分 及 罰 款 。 若 違 例 者 持 有 駕 駛 執 照 , 記 分 將 會 即 時 記 錄 在 駕 駛 執 照 上 。 而 未 有 駕 駛 執 照 的 違 例 者 , 其 記 分 將 被 記 錄 在 案 , 所 有 紀 錄 會 存 檔 兩 年 。 新 界 北 交 通 部 自 上 周 五 起 , 已 於 沙 田 、 大 埔 等 騎 單 車 熱 點 宣 傳 單 車 安 全 。 由 下 月 三 日 起 , 警 方 將 加 強 檢 控 違 例 的 騎 單 車 人 士 。
3 Q$ K1 F0 \3 h: h! M/ B: h0 O! T. ]) S7 C- Z8 e8 c' t" F
7 y* G; g( \. G3 Z0 I
小佢老鼠, 有冇九菜呀 ! 渣車沖紅燈先扣 5 分, 單車都係 ?
2 z. V  O/ @8 J
3 e. F$ W/ z: R* W+ X3 F1 E[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-3-29 at 10:16 PM ]
理由係持有駕駛執照的人應該熟識交通守則,所以應該知道踩單車一樣有危險。
o甘係咪紅燈過馬路,又有車牌D人都要扣分 ?
單車真係好危險,比車更危險,如果唔想比人扣分咪小心d揸囉,一係就唔好揸~
摺吧啦
簡單啲,剩罰錢!唔理大人細路,照罰!2 ~; v- D) }$ H
有啲人根本都唔會去考車牌,扣條毛呀?
Originally posted by dinosaur at 2005-3-28 06:08 PM:
4 p. \! ]2 K) n3 }簡單啲,剩罰錢!唔理大人細路,照罰!
& Q" m# }3 `2 ^& p" z5 \1 o有啲人根本都唔會去考車牌,扣條毛呀?
& n0 Q, D1 n2 [" l

! t1 p) v9 y. l! |唔好以為講笑,你聽過扣負分未呀?無牌都可以扣定分先,有牌即減.今日唔會去考車,唔等如一世唔會去考車,知多先來吹水,或者來學多一點
Originally posted by kantang4910 at 2005-3-28 06:48 PM:
" o& ?: `# J# W: @# `& |9 x7 y2 \% x' b8 L  K7 W, A9 @# _
" V0 i# z/ q* C0 }1 ]& p
唔好以為講笑,你聽過扣負分未呀?無牌都可以扣定分先,有牌即減.今日唔會去考車,唔等如一世唔會去考車,知多先來吹水,或者來學多一點
$ U) G1 y- e. ^0 l- q1 v# u/ \8 J8 i2 |
阿kantang兄,唔好意思呀,我諗你理解清楚人地o既意思先好吹水啦!! ~' P& }3 e0 y9 j- M0 @' Y
你唔知知有啲人係成世只敢踩單車,而唔敢開車,又點會考車牌?
! {3 `" h7 N) f" s扣到負分又有乜用呀?& ?) Z* V6 O" I
1 S" {/ X, k6 Y6 [3 h0 p- {
[ Last edited by dinosaur on 2005-3-28 at 10:33 PM ]
Originally posted by kantang4910 at 2005-3-28 06:48 PM:
$ Z" p7 O+ J/ r0 w+ l/ g, w! Y
" U$ k  ]4 E' G% C( a# {
: A! g4 z, w! s! Q唔好以為講笑,你聽過扣負分未呀?無牌都可以扣定分先,有牌即減.今日唔會去考車,唔等如一世唔會去考車,知多先來吹水,或者來學多一點
& ~8 `# {  a4 ]% z8 t, F5 T0 k( R
) Q% |5 d6 Z: n, t( c
bro , see the word in red again . pls
Originally posted by kantang4910 at 2005-3-29 12:02 AM:
! t  o- l1 m1 l唔好以為講笑,你聽過扣負分未呀?無牌都可以扣定分先,有牌即減.今日唔會去考車,唔等如一世唔會去考車,知多先來吹水,或者來學多一點
6 q) V8 A/ c* K+ S, J: b- b4 v
( R( b0 D. }# p6 C0 P8 ebro , see the word in red again . pls
& ~& C- m& u/ z2 c, I
; n  H1 O. c/ ^, N
阿bro, 我真係好遺憾呀!原來香港人一世人係一定要考車牌,我真係唔知添!請原諒!咁我都要叫啲幾十歲啲阿叔阿伯阿嬸去考翻個車牌先好去踩單車啦!失禮晒啦!
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [議論] 持 有 駕 照 即 扣

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。