<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 究竟有冇神
返回列表 回復 發帖

究竟有冇神

頭先睇左篇 "精彩辯論-----信耶穌不合科學" 好想討論下有冇神
) @$ q% a- ~7 C! B/ p$ Z現在可以分到兩派, 信神同不信神而且各走極端0 k6 b3 q# ~# Y8 h! A1 U3 e

6 C, x' }8 C% k" u/ \首先我係不信神, 但我唔可以排除聖經上寫o既野係真的.
. P% C( m7 {4 _3 }' j+ U, ?假設聖經上寫o既係真的話, 地球就係出現過同我地唔同o既生物, 佢有我地冇o既能力.& `; r( J# ]! G/ s$ p. P
4 s* K- v& {# ]* r5 F* K7 I6 c* h
但咁等唔等於一齊都係由佢創造呢? 如果係的話佢係由邊個創造呢?# Z5 x/ y, c1 b" n" ?
8 g* X+ q: q) D' x$ o, X
所以我o既結論係地球可能曾經出現過比我地普通人更出眾o既人類或生物, 佢o既能力至今仍未能被科學解釋, 但我地亦唔可以斷言佢就係萬物o既創造者, 因為如果咁講就冇法解解佢係點黎.7 o# |$ S+ K# {
) J. X7 T' e) w
我相信只要信神o既人唔好太堅持佢係萬能4 s: Q8 T0 w" ^7 |9 P: N. F; E3 n
唔信神o既人亦唔好太堅持佢唔存在. N: s9 ~, _+ M
咁會易溝通 d
真神亞拉!
神這概念係由人創造出來的.( M& ?/ T' {3 [+ S. \
% [; z# Y) P" o7 Q; O  ?# s* S
"史提分,克建斯"(可能譯錯) 話所有都是發生於偶然的.  e6 f9 ~- D$ T, `8 Z1 f$ ^5 L$ t

& g$ s8 v, l. \; N' T. g這個題目不適合有信仰的人看,有些信仰從無話過佢地“那位”會能乜能物,* {. [6 Z% h/ D% ]9 _; B
有些信仰又沒有“那位”的存在,有些信仰更有多位,( M: p* A8 A5 A3 x

' @- ^& C; R& j現在還強行把人分兩派,不太好3 R& j& c% P% ?; ~; E

. z7 z; }/ p: A[ Last edited by DXneo on 2005-4-8 at 05:40 PM ]
神,在心中0 u. y0 i, A$ ~8 ?
; B2 J+ i4 N  G" _/ A: D% `! I7 a' ~- M
你信就有,唔信咪無囉!
Originally posted by RyuII at 2005-4-8 05:22 PM:) i2 i4 k5 l4 M) q5 _8 z+ n, {) R
頭先睇左篇 "精彩辯論--- ...
: G) \# o2 C1 ~! c6 G
( S, D0 N7 j% X3 u, e$ r"所以我o既結論係地球可能曾經出現過比我地普通人更出眾o既人類或生物.." - - ->"佢係由邊個創造呢?"$ e5 k3 ~7 t2 S0 }+ p
/ f5 w- [/ R. @: b+ a
你嘅問題同樣挑戰番你嘅結論, 仲可以無限重複向後推添喎:cool:
Originally posted by DXneo at 2005-4-8 05:37 PM:+ @2 A# h/ J/ A1 x. v6 l
神這概念係由人創造出來的.
7 f5 Q) t& e: |9 [% }, H/ `6 X" \; O4 O9 R  X) q0 n
&quo ...
) j3 ]8 |- R: ^$ j0 }& r" c
2 J2 r0 u4 h$ {$ t
雖然立場唔同, 但係好欣賞你對你自己嘅信仰好有passion, 衷心的
Originally posted by rest365days at 2005-4-8 05:40 PM:
9 S: K4 I( y) ~$ P# M  {/ w
! a) m8 b- F" u2 ^3 X
% s! P' M5 _- Y* ]5 E) `"所以我o既結論係地球可能曾經出現過比我地普通人更出眾o既人類或生物.."  3 J0 v3 k, G/ P$ D
你嘅問題同樣挑戰番你嘅結論, 仲可以無限重複向後推添喎# y; f! m9 y5 g- z- W+ R2 q
* \2 `* B9 `+ V+ v; R; ~* \" l; ~6 `. C' J7 I/ C  X
下, 聖經唔係話耶蘇係佢阿爸阿媽生架咩? 同我個結論有乜野關係呀?
Originally posted by rest365days at 2005-4-8 17:44:4 t% t4 ~6 {# P2 c5 T! i7 ]1 y
. i$ h( f% g& Q. |5 K: J
& W& ^# o- a: H' ]- \2 h
雖然立場唔同, 但係好欣賞你對你自己嘅信仰好有passion, 衷心的
2 H2 t6 u9 v/ S4 A6 Z/ _謝謝,只是愚見...
Originally posted by ilove---you at 2005-4-8 17:39:
. T8 _4 V9 G3 u1 i8 f: d/ G神,在心中, I% ^' N% i, R- h# m1 z
$ z. i2 a* ]2 k! ]8 H, P
你信就有,唔信咪無囉!
0 F4 C2 s5 a5 S4 S- y我都覺............
Originally posted by ilove---you at 2005-4-8 05:39 PM:- G/ f" d9 v& ]$ _+ H9 M
神,在心中6 E# Z1 O+ v) y( s

p) l- t; L$ r1 P0 s你信就有,唔信咪無囉!
8 ^4 O8 L* R" v8 o* S* {講得好~~1 r3 N, B- @) a0 @5 B
我都係咁認為~~~
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 究竟有冇神

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。