<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 髮型師點解要將個風筒掉轉吹你個頭? [積極+]
返回列表 回復 發帖

髮型師點解要將個風筒掉轉吹你個頭? [積極+]

有冇需要? 扮型? 細風d ?9 h* C7 V4 b+ O2 G5 L, L
有d 髮型師就冇咁既習慣??+ J+ v9 X% s, `. r; D$ ?# S
" _* B1 J0 G, f7 S, x& c' D
[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-6-3 at 12:39 PM ]
掉轉既意思係點先?
  Y# p$ P; R8 z4 J7 {6 ^# e1 |其實好多髮型都需要"吹頭"呢個step
: d1 X+ R) q% y2 b" {掉轉吹 好可能係果位髮型師既手勢都唔出奇.
3 `) I3 i. E; ?2 i* T以我所學過既手法就有好幾種...- D& {6 A5 y0 B2 \$ z
幫你吹頭果位你確定係髮型師嗎?8 c' L2 O9 H  L$ E3 N/ a/ Y) z
每個髮型師都係獨立既藝術家.
* E4 j5 k/ O+ m6 ]/ c/ L8 @8 A% w每個人既手法.風格都唔同.) m6 U8 N6 _5 B6 N9 G" i: k
例如:髮型師A會鐘意幫個客搞到好sharp.落晒硬gel.搞到個頭飛起晒.
; L! {' N) t7 A! ~& X( Q6 R       髮型師B會偏好於自然.多層次+暖色support.盡量將自然既味道帶出黎.
0 ]% L6 y8 J8 f" Z0 A; \3 n
+ f8 f" ]" F% e2 R: T5 c所以習慣同手法真係好野講.
( [) N' l- R+ w3 U6 x0 Z3 c大場.細場.髮型師既手法都差好遠.
: X2 t  ~) g$ Z6 n至於扮型呢...有時唔係故意要咁做.4 R- P/ ^! O* u9 K9 V8 Y" O2 m
因為髮型呢行特別需要注重自我型象.
% a" T) `1 P& C! Y8 m  t! S如果髮型師自己本身個look唔係太討好. 客人仲會唔會幫親落去呢?
: X6 F) f& l$ O8 f所以扮型唔係必要.而係需要.(細場就唔一定)
   犯  O
       / _ O__,
   賤  LL  //  LL &
------------------------
將個風筒掉轉吹你個頭唔係想你個頭快d乾咩?...
唔係呀!
. {, Y" {' P8 K, z3 k* |* `7 M- q因一吹熱風落頭髮, 啲頭髮會軟, 就可以扯直佢或造型......佢用個尾係去盡快吸啲熱走, 等啲頭髮冇甘軟方便定型呀!所以用個尾吸熱係一定頭髮乾晒, 要造型時先會甘做, 如果係啲頭髮濕嗰時個stylist用個尾去吸熱, 即係佢扮緊嘢!!!!!!!!+ T6 }$ L, e% Q  R/ I  @
所以自己響屋企吹頭係點都吹唔到個stylist甘既頝果!' Q1 s% n0 x4 W- o3 C4 D& N

; |/ N6 r/ j; m7 ~[ Last edited by HansChan on 2005-6-1 at 03:13 PM ]
我尋日問左髮型師# ?$ _! k2 s+ t7 C9 v1 N
佢話係用黎cool down
我唔明點倒轉吹喎, 有冇圖示範呀?
扮嘢囉
Originally posted by Lap Hui at 2005-6-1 01:49 PM:
& J5 J8 t9 s" H& t# j9 q  b8 P, f有冇需要? 扮型? 細風d ?+ e6 t* y2 L5 K
有d 髮型師就冇咁既習慣??; `: Q5 [% R. g, N- s
7 @& O' v+ E9 F0 B, |8 P  S
[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-6-3 at 12:39 PM ]
$ U+ C* a3 n8 V% g+ A因為你個頭就黎吹到出煙,所以掉轉吸吸D熱氣
Originally posted by 800 at 2005-6-7 11:27 AM:
# S$ Q) f  A  U) J+ a5 E2 @* r/ \$ a$ B- B6 ^
因為你個頭就黎吹到出煙,所以掉轉吸吸D熱氣
4 w2 E% _" l. G# Q

6 j7 L4 D  s) K) [  T& X" N風筒冇凍風架咩, 轉做凍風一吹, 邊會有熱氣
係唔係你個頭吹吹下掉轉左,所以你覺得個風筒掉轉左呢?
例外reply
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 髮型師點解要將個風筒掉轉吹你個頭? [積極+]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。