<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [轉貼] 如果殺一個人會救到成千上萬的人, 你會殺ma??
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 瑞比 at 2005-7-2 03:21 PM:
6 z( n4 V5 s3 G# i一條中化oral題..好有意思( j. x( \& }2 c
如果佢係你阿媽,細妹,,你會點.....................
! U0 O; J$ [: h3 r: N/ J

. B( h, F4 K8 h; I4 @如果一條命可以同千萬人生命掛鉤. 一定有一個好重要原因. 如果在理/義上合理, 可能有需要大義滅親 (要知道是什麼大義先)." W0 z8 s$ l" u- `' M
如果並非有大義, 無論是維都應據理力爭. 如果那人冇問題, 什麼人都唔應該有權去做殺死這人的決定. 有都應該留回他本人去做. : j; u# E  C; \. U) h
/ F4 e+ y) @* |4 U
另, 想問何謂 "中化oral題" ?
小弟唔易做, 大佬更難當
飲茶你行先, 吹水我最叻 (好文區茶客 - 冰鮮潛龍™寫於人間死城)
Originally posted by fatfatdragon at 2005-7-2 09:46 PM:, p" _6 Q2 B3 T& N$ P1 u
6 K% t, ~" ~1 `5 D) s* N" }
& e3 |4 R9 ?% J5 o
如果一條命可以同千萬人生命掛鉤....
/ t2 q2 |# O. ~  T& x2 G# y/ [! P% W. O! y# C  l& r+ _

( s8 X2 U* R8 O) _$ n! Y在新的教育制度下﹐中文唔止得寫~
% H5 w; r7 [, t7 o會好似英文一樣﹐有讀(讀散文﹐唔會再用書﹐會日日操paper)﹐寫(計“會考考試”同學校內功課﹐唔交就無分﹐絕﹗)﹐講(oral:小組討論與演講+role play)﹐聽(listening)2 |# ?. V9 |0 A5 O1 s% u: Z

2 h( [0 c% Y; f如果俾我,我唔會殺﹐因為“寧我負天下人﹐莫要天下人負我﹗”
6 s  r. E! _1 j$ ]5 ]" w重唔滿分﹖哈哈哈﹐中文ORAL技巧=掉書包
0 j  F, w/ t0 V) L有什麼生字﹐四字詞同古人名句要掉晒出來﹐最好就一鳴驚人~等人地答唔到落去~: W, v) P0 |& [8 j
( P  b5 q5 `) o7 Z/ _
[ Last edited by leaveman418 on 2005-7-2 at 10:05 PM ]
我會殺左果千幾萬人佢
Originally posted by fatfatdragon at 2005-7-2 09:46 PM:
! i. r% I( v  u% k  O
, ?" B/ {# t0 Y% E0 q! q* }) C! m, K+ v& H5 \% L! J7 Y
如果一條命可以同千萬人生命掛鉤....
! P6 {( Y8 I; B0 K( F, [# u* l# G中國語文及文化
好彩我今次中化oral係講減肥
殺自己吧了!
軍階: 中尉
座機: RGM-79 SP II
開始準備聯邦軍官升級試! 向大尉軍階目標努力!!
Originally posted by 瑞比 at 2005-7-2 05:37 PM:
5 L9 W. i! |$ B! w) a; p, v( |8 M3 D6 y  e+ j: W% p2 i) W
你大義滅親,有d人就話你殘忍,所以係好難揀=.="""1 U7 y5 o# Y, J3 H1 `8 p
好似你阿媽同你條女踢左落水,你會救邊個差唔多
, g8 u, H* g& M' p6 E4 V. [9 l* \9 D8 m# ]8 ^# C
of coz i will call the police first.if i jump down as well.who gonna save us 3?
殺左自己算數..............
問下佢如果殺完又話你知原來又救唔到成千上萬的人, 邊個負責呢一宗兇殺案的罪名先
神六太空人說在太空看不到長城, 說過在長城是太空中唯一能看到的人類建築那位仁兄確是一個大騙子
如果殺1個人救成千上萬人(我當1萬人啦)
7 f7 H1 B7 E5 `/ b) j7 |9 f如果1萬人入面唔包括自己,一定唔殺
8 {2 s. M9 T! Z如果殺1個人只可以救活自己一個,一定殺佢
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [轉貼] 如果殺一個人會救到成千上萬的人, 你會殺ma??

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。