<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » "搖控"閂電視,咁電視機......[月+]
返回列表 回復 發帖
Originally posted by Miz at 2005-7-28 12:25 AM:, a) O; v. v8 i6 [+ m# [
) c) h; w) ~8 j& z# c) }

1 U  o' k0 b1 Z. R* p: s% y* z唔係ma @@"  
0 D3 F) s) l8 q! M% i; e1 T咁咪下下要蚊插蘇...-0- 仲要係兩頭添(好多年前既..)
5 Y8 e% g1 W  f1 G" n! S1 s/ L% ]唔駛下下蚊插蘇, 整個有開關既排蘇(拖版)味得羅

Originally posted by d228216 at 2005-7-28 01:01 AM:
, f" X! V7 ?1 W, X& h: W1 g9 D; Q3 Z3 f- V. V! l
唔駛下下蚊插蘇, 整個有開關既排蘇(拖版)味得羅
; J  i' D/ x$ N1 o% ]" q1 I
( ?# V* M5 _4 s- E0 V
直頭自己行去熄電視啦,懶人
Originally posted by Miz at 2005-7-28 12:25 AM:* S" l% C4 J  `1 r
* x& Z9 \* q, D1 ^2 a$ ]

( h+ G8 ^. z# Q& }9 V, h唔係ma @@"  
- ^& G8 @6 V" y; {4 z咁咪下下要蚊插蘇...-0- 仲要係兩頭添(好多年前既..)
. ~2 J3 U$ r  B. {4 q1 O, e* [
我諗你部電視一係水貨一係12年定15年前買落
我試過整電視嗰時個師父同我講, 一係閂電視嗰個撃, 一係用搖控閂........用完搖控閂再閂大撃係最傷電視的!
* y. M. d4 D/ Q$ i6 K9 T% `佢又話, 基本上用搖控閂係唔會有特別問題的, 因紅燈著既意思係power save(只係用咗好少好少既電......讀中五physic既人一定明!!!)........反而成日去閂大撃係傷機啲......因個大擊係有條彈弓响入面......成日去閂佢, 個大擊好易壞!!!) x- }$ O' c0 S9 o" P9 C, f, O  M" J: l
所以貴兄弟老豆實一知半解,........
我從來唔息main switch, only use 搖控; J; t- J  L3 r8 a4 S' m& q
8 ~0 t4 Z, p9 M$ N, y
btw, i have a plasma, if that makes any difference
以前唔會, 但自從發生過幾宗電視機爆炸之後, 就連大制也一併關掉!!!
茫茫九派流中國,沉沉一線穿南北。煙雨莽蒼蒼,龜蛇鎖大江。黃鶴知何去?剩有游人處。把酒酹滔滔,心潮逐浪高!!
我相信設計部電視的人有認真考慮過搖控開關的問題(e.g.會唔會過熱, 爆炸等)
2 G5 a$ d1 ?  S0 `% F) m" Y* {說明書上應該有講部電視需要幾多散熱空間, 左右上後要留幾多cm的空間.
用 remote關電視係方便人,
  C4 F( N& S$ m  }) e但其實係未完全關掉的9 ^' g8 G0 L5 Q. j5 c5 a1 i
有機會 過熱而爆炸
Originally posted by HansChan at 2005-7-28 07:45 PM:
6 q6 q4 n! z+ U我試過整電視嗰時個師父同我講, 一係...
7 F) C6 r4 l, C' L! {* D( i9 h.............個師父係唔係真係師父黎 做得電器都知 唔好俾電器長期係有電情況之下咁樣好易出事 重有你遙控都會蝕啦 拔插頭d金屬都蝕...咁不如唔好做?重有好多電視都唔用彈弓 因為金屬驚有電 轉左粒膠 一按佢"的"一聲咁就off左
yes,' ~( q3 Q# h. y

, f0 c0 r# a/ X5 Yremote control turn off 只係 standy-by,係未完全關掉的/ u# o; ]) ^6 a/ p: q# B
冇事就冇事,但唔代表做法正確
9 H1 d8 v3 E4 ^+ n, I( v7 a如長時間唔睇,一定turn off個TV switch先安全
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » "搖控"閂電視,咁電視機......[月+]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。