<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 想問關於智能身份證?
返回列表 回復 發帖

想問關於智能身份證?

我就到換證期了(下月尾)
8 ]" B3 x1 \9 E* S  N如果想改過個名" ^7 `" {" U8 J& m$ }
應該要點做??
Originally posted by 龍九州 at 2005-11-27 02:46 PM:! x9 O: b( g" B( T% A) K, j  t0 P
我就到換證期了(下月尾)
& e6 s' D4 W1 o( c如果想改過個名
5 ~8 y& S# l1 h$ B應該要點做??
0 z& s) Y: Q  N0 A6 \改過個名要俾幾千銀律師費,只要你肯俾$!自然有人協助你應該要點做!
幾千銀??我以为千幾就得了。
愛情就像離境大堂,可喜可悲,帶你到另一個世界......
應該唔洗幾千蚊咁貴...打開報紙好多廣告慢慢揀!
改名咁大件事=.=...
哈哈, 唔係改名叫龍九州ma, 其實父母改ge 名, 唔係太難聽, 都唔好改la!
Originally posted by alan123boy at 2005-11-27 14:52:
6 k) J2 R* ~9 O4 w# T
% f2 D6 G4 a+ R9 {, ?# F/ j3 H! Y改過個名要俾幾千銀律師費,只要你肯俾$!自然有人協助你應該要點做!
  `$ R. J, U2 ^
7 H! |" z  }/ K! B( x2 X6 F唔係嘛!!!!0 i! }- D+ L5 Q# G$ j  H
改隻字都要屈$$$$!!!!7 r+ m( ?5 L3 O! j
搞咁多嘢!!!!2 e& |" q$ G8 J9 R
放棄!!!!
5 c/ p( i. X$ W0 [* G: ~* `正一八格耶魯!!!!
Originally posted by 龍九州 at 2005-11-27 02:46 PM:
4 `# Z$ u6 j7 ?9 N0 r我就到換證期了(下月尾)
1 Q: V/ j7 S+ E9 k' j% H如果想改過個名! _5 x* [! m  b8 x
應該要點做??
3 h2 ^& j" Q+ n3 i& W) W: R! y
要先搵律師辦改名手續 (要千幾蚊左右), 然後去換身份證時帶埋d文件去.
Originally posted by 龍九州 at 2005-11-27 14:46:6 s1 v# s5 B! @( ^0 T, h
我就到換證期了(下月尾)+ L9 [3 Z1 Z; I$ ]+ ?
如果想改過個名# Y6 K- i  m' J8 U3 g% f7 S
應該要點做??
' p! W1 x) s. }2 _
你首先去搵一間律師事務所
% j" P9 w8 e5 s: d. G' J3 \(你可以打電話去各間問下要收幾錢,大約唔超過450蚊,你自己格下價啦!)
" Z. n' ]+ n9 W0 \0 K之後唔使一個鐘到,佢地就會完成份改名契
4 m5 X) r8 E6 _5 ?6 u' L6 w: H$ B1 m$ a! u1 `
你就帶同份改名契去入境處
) m1 l9 \/ P3 n: A3 j' g) b重要一提唔係免費換個D地點,你要問清楚
0 S, b' G9 S2 i( l2 P6 n- @/ C8 `(有D地點只係做舊換新證,唔會做改名,損壞等工作,所以你要留意啦!)
& Q; \2 s+ ~8 Q9 K8 o' k
因為你係改名,所以要比錢390蚊0 Y" U- {* M8 B3 `6 G. F3 P; ?& I
  G! P; r" y* W. O7 }: l
同埋你唔使等隨換証個日先去* H" N( i; ?/ I$ W) V! P3 {5 j
因為你邊日去都要比錢  F- s1 b7 \+ o0 f; w6 h3 C% F
你唔使諗住慳番啦
" @* x# Z. G, D8 r

/ O) I  r/ n& k9 D我提意你早上去搵律師事務所
# U2 i! ]; T. g; |' q' B6 `下午就去入境處,時間唔使咁趕
Originally posted by coke123 at 2005-11-27 04:12 PM:
9 G7 }# u8 W3 z" n( Z7 P哈哈, 唔係改名叫龍九州ma, 其實父母改ge 名, 唔係太難聽, 都唔好改la!
1 ^& s7 g* H* B4 P" E3 w$ e
2 V6 b+ w# w3 A3 J& x* b

2 V" W+ o  T9 K! |! O冇錯
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 想問關於智能身份證?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。