<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 對香港報紙的觀感
返回列表 回復 發帖
Originally posted by Dr.anger at 2006-1-15 01:27 PM:
# B' ], o) H' [8 T% ~' o因為冇炒作,又何來吸引讀者去買。
, L# O, G1 h2 I3 b/ T: ?5 U- E$ u4 x對!
$ ~: e7 O4 l3 Z4 n/ z0 u* r. ?* j/ h
咁就引申個問題出黎' {8 g/ X3 R& L6 ?2 u" c
5 f- V; J, b* q2 q! N
唔知係因為有咁既報紙先有咁既讀者* H, q- ]# k8 k- H2 X$ D* l- {
定係有咁既讀者先有咁既報紙..??8 i% V; P2 y4 ]; e) [
# V- f8 z$ S7 Y

+ i2 R9 e! @1 B. N2 m( w, f7 {; |* W$ O$ g0 |' ~9 i6 k
我覺得....9 ]' q% s' J* R  A

' R0 n& I$ ?+ J6 _讀者本身有既呢潛質..
1 e% X) ?- _" o/ _/ \而據我所知係..自從某人入左傳播媒介之後...將呢個歪風帶入...
6 y* q  C2 h  w  Q6 E使到d讀者追捧..; S% T! C1 j; s3 D- h* G
民主定民粹?
引我轉睇明報前老師的一句:% g3 Q, O8 }  c" K  f
$ Y8 c. K6 v) r( r: g
你地成日話方向、生果報點衰點衰,但你地成日買來睇,咁即是叫佢地繼續賣呢d新聞!
網上身份誰不『機密』?
Originally posted by 機密 at 2006-1-15 04:47 PM:9 u; r4 g, u6 E1 o
引我轉睇明報前老師的一句:. B. \4 x1 O- P$ W
* b0 B' Q* M- C0 b
你地成日話方向、生果報點衰點衰,但你地成日買來睇,咁即是叫佢地繼續賣呢d新聞!
2 Z" f3 ]/ [# C我覺得某程度上岩; b. g# j7 _+ R: c% P) J4 P
但呢句話未免係一支竹打晒一船人咁wor...
+ m- W- w7 k$ y0 t  w
( t. H9 u3 F. p$ W) l8 m1 S, p句前既「你地」6 e+ e, I, C2 v8 G, R" \$ I* z6 z
唔一定=句後既「你地」
民主定民粹?
Originally posted by pigcat at 2006-1-16 18:49:
& [2 D' C! b; X2 _+ l# S
/ ^& F- y: u3 h6 v3 e我覺得某程度上岩$ Y+ W$ P8 ^7 G" m3 X) l
但呢句話未免係一支竹打晒一船人咁wor...4 U; k! k3 B( r  G+ T6 c9 L% T

4 M  V4 H( H' J1 x句前既「你地」
5 P* G- x% [5 b8 Z# ?唔一定=句後既「你地」
6 a0 i% `' @$ F9 R& y/ A& k  d$ @都可以咁講,但他所說的句前既「你地」,當然是要指那些=句後既「你地」喇。唔係邊有得講呢?
網上身份誰不『機密』?
Originally posted by pigcat at 2006-1-15 04:40 PM:
/ i$ D7 s, s! }3 Q9 e1 e  A: k1 ]: v" F
對!
% K3 ~. ^6 c  O! n7 ?- K8 M2 F* t$ b: e5 \' _0 A) b
咁就引申個問題出黎
- t% c* s4 @; W. o' j7 P* t8 t! y( k* k" H, b! F4 ^( ^  t1 E' j
唔...
8 S3 V9 h+ e4 K' @
如果讀者質素好既話,點解o的炒作既報紙又會咁好賣?
膠少陣當幫忙
Originally posted by 阿感 at 2006-1-14 11:38 PM:
" Z2 s! J- c0 k- j+ W: `! {明報,星島係好d,不過除左o係學校訂o既學生之外,冇幾多個人會睇
+ l* x4 h" V  p# a0 [' F
# M2 ?- u, Y4 y4 e, v7 {, h' a
5 V- `% t$ O9 v. W" ~4 _
個人意見,/ t  U! M- r9 o. C; j3 T
明報 同 星島 都唔得咯,
- K4 r% e; B2 w* \+ [+ G2 J' j唔記得左傳媒要做監察角色,& T: h; v4 n! o0 V( L
明報叫做唔敢做得咁過份,叫做小罵大幫忙咁。) q/ Q' A8 ^$ q7 l8 U# w
星島 就真係 見証住 成份報紙 由人變鬼,不知就裡還以為" w! e/ v6 m! D, b+ b  r2 M' t1 G
星島投左標做外判政府新聞處添。: l# p+ M$ f9 G
只要搵番舊報紙,
1 @  X0 I: s, }2 ?看看 星島點寫之前 大陸官方默認的大陸反日示威搗亂,再睇睇星島點「做」wTO「暴民」,就知道咩叫有立場,識時務了。
; A; A9 R4 h, y
4 r( t( N" [3 L, q! C, m6 ?總之家下除左「生果」靠鬧政府搵錢,其他中文報都收編了,大問題好多時連寫都唔敢寫。5 s8 `8 m# ~) Q7 t: g
  J+ J; J; V3 }! F8 j
我已經索性唔買,要睇就拎「AM730」。
Originally posted by Juninho at 2006-1-17 17:40:% t9 c( \( q- H" ?8 u4 M8 f

+ p9 z; H/ x- T' G* i# W  p
6 A6 j% A( l' z: ~& h8 @5 k/ }+ B: {
個人意見,
$ h7 L6 J! E2 j$ B5 S0 B明報 同 星島 都唔...
. p' M' _( \3 ^4 R# p& W8 j, t明報 同 星島 真係叫做好架啦! 你試問全世界有邊個傳媒無立場? 連CNN、BBC都有架啦。 因為都係人寫架嘛。 如果人無立場咪即是無主見? 你睇原之後用番自己睇野方法去分析咪得囉,再唔係就好似我以前讀U時咁,每日睇幾份,自然就多角度啦。
網上身份誰不『機密』?
Originally posted by 機密 at 2006-1-17 05:49 PM:
* u' o0 A$ H! ]* h3 f. l
8 G* [5 c+ w6 {. N2 J) M明報 同 星島 真係叫做好架啦! 你...
* c5 O/ K4 Q# |% m, _, p

" Q( x/ b% e- @9 X& p好可惜,我係老鬼,) `. p2 I/ b; ~3 Z" ]
有睇過以前的,無辦法唔同以前 的 明報、星島比較嘛。. ?# K4 U) y$ s4 d. H8 Y
明報周刊 Book B 就真係好同意 做得好,支持我仲不時男人老狗買明周。' b1 N( ^( z6 A! d% b' y
反而,am730有 施永青的C觀點專欄睇,- C" B9 Y3 H; d
覺得呢位有錢佬 講野比較有Point。
Originally posted by Dr.anger at 2006-1-16 11:58 PM:
% |; q. H6 A+ e3 W4 `' j2 }
) @4 L4 a/ ]' X9 I' t如果讀者質素好既話,點解o的炒作既報紙又會咁好賣?
4 {9 u4 ^! W$ _* h# @$ q2 t' \你唔比有左呢d報紙先
" g* O' b# h, @之後整到d讀者中意睇ga 咩,,..?
民主定民粹?
Originally posted by pigcat at 2006-1-17 06:37 PM:
2 S- M/ T- K. c8 ]8 \, w1 y- ^! K3 N5 U6 q# Y
你唔比有左呢d報紙先
( x9 z* {- f2 a' l+ s4 D; T, a7 q之後整到d讀者中意睇ga 咩,,..?
/ H" w3 T$ g! S0 h7 E2 v牛唔飲水禁唔低牛頭
5 {3 Z* w" C& _0 l唔係攤水禁低個牛頭
因某些原因
一隻智障狗=甘國武
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 對香港報紙的觀感

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。