標題: 香港新用語 [打印本頁]

作者: purplefish    時間: 2006-1-17 10:59 PM     標題: 香港新用語

香港新用語/ W$ U7 |0 w5 a6 B  e
我係做物業管理,其實就是看更。
! H6 F, u2 X6 i! f我係搞本土經濟,其實即係趁墟做小販。8 p9 f9 ^7 `: H) N# u' f
我係做物流,其實係做搬運,亦即係苦力也。
6 a8 U) r0 R9 J6 X+ ~* S我係做資訊科技,其實係賣電話。
4 i2 U6 M( a1 M( P& F) Q我係搞另類醫療,其實即係同人做按摩。- W: f% P% x" N5 d) }0 M/ f( x
我係搞視覺藝術,其實即係同人美容,洗頭電髮。
9 I9 U! ^! p$ i1 X* ?我係搞創意經濟,其實即係街邊賣翻版。
  L# v  x1 D& C, ?我係搞中港貿易,其實係走水貨。. F! l7 k% @- z* h, f
還有一些日常用語,都是新的理解。% `4 i& I1 k% g* Y
我係搞珠三角融合,即係上堔圳滾。
# X2 F7 J3 T! Y& z5 M我間舖頭正在內部裝修,其實,已經關門執笠。
9 n7 D# F8 D  ^8 {7 j! {+ x我間公司諗住搞上市,其實,老闆想刮最後一筆,然後甩身鬆人。
, U: G7 B" r/ K6 C3 O: H' X0 U我繼續進修,即係無野做。* q6 ^0 L  |' F7 R. A
我想創業,即係剛剛失業
作者: hung414    時間: 2006-1-18 04:03 PM

so true...esp. the last two
% P( J" Q0 ?+ {+ \; u$ V9 `thx
作者: happytam    時間: 2006-1-21 02:54 PM

有道理
作者: kwokyin1009    時間: 2006-1-24 01:03 AM

我做物業管理ga
作者: long winer    時間: 2006-1-26 10:16 PM

我做店舖營運...  其實係SALES  

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0