標題: 垃x的香港足球隊半場竟.......... [打印本頁]

作者: 龍九州    時間: 2006-2-1 07:02 PM     標題: 垃x的香港足球隊半場竟..........

中國香港0:2克羅地亞

[ Last edited by brightlee on 2006-2-1 at 11:26 PM ]
作者: 155220    時間: 2006-2-1 07:03 PM

算啦,龍兄
作者: kakeidevil    時間: 2006-2-1 07:08 PM

呢位人兄睇黎好開心喎~
作者: nashisthebestpg    時間: 2006-2-1 07:10 PM

落後好正常啫.........
剩講排名,hk 百幾.........
作者: abcde1918    時間: 2006-2-1 07:13 PM

Originally posted by kakeidevil at 2006-2-1 07:08 PM:
呢位人兄睇黎好開心喎~
佢值頭開心都震
作者: brightman    時間: 2006-2-1 07:15 PM

但係對方半力出擊,戰意成疑..己方養精蓄銳,佔盡天時,地利人和都打成咁..
作者: 我‧愛‧你    時間: 2006-2-1 07:19 PM

Originally posted by brightman at 2006-2-1 07:15 PM:
但係對方半力出擊,戰意成疑..己方養精蓄銳,佔盡天時,地利人和都打成咁..
差距....真系大
作者: wer    時間: 2006-2-1 07:56 PM

香港隊.............唉
作者: 龍九州    時間: 2006-2-1 07:59 PM

Originally posted by abcde1918 at 2006-2-1 19:13:

佢值頭開心都震
完場
中國香港0:4克羅地亞
哈哈哈哈........
我可以過個肥肥....的狗年囉!!!!!!!!

作者: 155220    時間: 2006-2-1 08:00 PM

Originally posted by 龍九州 at 2006-2-1 19:59:

完場
中國香港0:4克羅地亞
哈哈哈哈........
我可以過個肥肥....的狗年囉!!!!!!!!
最衰我老豆無買,如果唔係就......
作者: abcde1918    時間: 2006-2-1 08:01 PM

Originally posted by wer at 2006-2-1 07:56 PM:
香港隊.............唉
冇眼睇
作者: brightman    時間: 2006-2-1 08:08 PM

前後捧七隻蛋..不如下一年賀歲盃請澳門同馬爾代夫黎賀歲啦!
作者: 155220    時間: 2006-2-1 08:10 PM

遠想當年桂神當教練,如今......
作者: HansChan    時間: 2006-2-1 08:10 PM

老兄.......
你唔係對香港隊有祈望吖嘛....................
作者: harvey22    時間: 2006-2-1 08:12 PM

but think about it norway not full team at all rite?
作者: 155220    時間: 2006-2-1 08:19 PM

Originally posted by HansChan at 2006-2-1 20:10:
老兄.......
你唔係對香港隊有祈望吖嘛....................
maybe 100 年後
作者: brightlee    時間: 2006-2-1 09:29 PM

Originally posted by harvey22 at 2006-2-1 22:12:
but think about it norway not full team at all rite?
NOrway?
It's Croatia~~!!!

By the way, I didn't watch this match
I don't want to take any comments in this match....

I would like to say, don't gamble,
you will lost more than you can win.
作者: 我‧愛‧你    時間: 2006-2-1 09:31 PM

Originally posted by brightlee at 2006-2-1 09:29 PM:

NOrway?
It's Croatia~~!!!

By the way, I didn't watch this match
I don't want to take any comments in this match....

I would like to say, don't gamble,
you will lost more than you can win.
對,十賭九輸

但阿爸,你quote佢個post同gamble無關架bor
作者: brightlee    時間: 2006-2-1 09:34 PM

Originally posted by 我‧愛‧你 at 2006-2-1 23:31:

對,十賭九輸
BINGO!!!

Also, don't gamble your luck.....

by the way, from the stats, if you WIN by gambling, later on, you will LOST more than you Win......
(I read that from newspaper.... )
作者: brightlee    時間: 2006-2-1 09:37 PM

Originally posted by 我‧愛‧你 at 2006-2-1 23:31:

對,十賭九輸

但阿爸,你quote佢個post同gamble無關架bor
我只係講賭既壞處同真正既問題
我都無Banned/罵他/她啊!!!

不過呢!好多時,忠言逆耳........
作者: 我‧愛‧你    時間: 2006-2-1 09:42 PM

Originally posted by brightlee at 2006-2-1 09:34 PM:

BINGO!!!

Also, don't gamble your luck.....

by the way, from the stats, if you WIN by gambling, later on, you will LOST more than you Win......
(I read that from newspaper.... )
我考我自已眼光姐唔用$考的:cool:
作者: 我‧愛‧你    時間: 2006-2-1 09:43 PM

Originally posted by brightlee at 2006-2-1 09:37 PM:

但成個po都好似冇講過任何gamble..

that's right~!
作者: brightlee    時間: 2006-2-1 09:46 PM

Originally posted by 我‧愛‧你 at 2006-2-1 23:42:

我考我自已眼光姐唔用$考的:cool:
hahaha....
所以考眼光我覺得ok~~!!!
但係無這麼多時間去玩依到既考眼光
返工後越多嘢做
睇波也小了
作者: 我‧愛‧你    時間: 2006-2-1 09:51 PM

Originally posted by brightlee at 2006-2-1 09:46 PM:

hahaha....
所以考眼光我覺得ok~~!!!
但係無這麼多時間去玩依到既考眼光
返工後越多嘢做
睇波也小了
點解你話考眼光要用很多時間?
作者: brightlee    時間: 2006-2-1 09:55 PM

Originally posted by 我‧愛‧你 at 2006-2-1 23:51:

點解你話考眼光要用很多時間?
Well, when I do one thing, I will try my best and do it seriously..

So, I will spend a lot of time to guess who will win...

For example, even though you may see I put Freddie Ljungberg's photo in my name..
but... I think Arsenal have a lot of weakness and I spend a lot of time to guess ..... and Bolton should won Arsenal in FA Cup.......

作者: 155220    時間: 2006-2-1 10:00 PM

Originally posted by brightlee at 2006-2-1 21:37:

真係好衰!開頭成日win,賭賭下愈賭愈差,lose左又唔服氣,再賭,最後d錢無晒
作者: bigfish    時間: 2006-2-1 10:26 PM

i hope next year we will still have HK representing us la
作者: 我‧愛‧你    時間: 2006-2-1 10:50 PM

Originally posted by brightlee at 2006-2-1 09:55 PM:

Well, when I do one thing, I wi...
but你個龍格保個陣時是最強的
作者: 我‧愛‧你    時間: 2006-2-1 10:50 PM

Originally posted by 155220 at 2006-2-1 10:00 PM:

真係好衰!開頭成日win,賭賭下愈賭愈差,lose左又唔服氣,再賭,最後d錢無晒
輸錢皆因贏錢起!
作者: bigbig    時間: 2006-2-1 11:03 PM     標題: 唔好咁過份wor

好心你地啦
身為香港人
咁樣踩自己代表
一味識崇洋, 睇外國波
喂講真. 你地一年有睇幾多場香港波呀?
你地係咪場場睇. 睇住佢地退步先?
唔係唔該收聲啦..
自己代表都唔支持.個個咁唸.仲有邊個想代表香港? 俾我都無心機踼啦.
同埋克羅地亞真係世界杯決賽週代表.當人地流架咩?
作者: brightman    時間: 2006-2-2 12:31 AM

Originally posted by bigbig at 2006-2-1 11:03 PM:
好心你地啦
身為香港人
咁樣踩自己...
踢得好就讚,踢得唔好就可以批評. 唔通見到香港踢到咁屎身為香港人就唔可以批評一下?
當然以香港既水平同歐洲國家比較係有一段距離, 我都唔會要求香港隊可以嬴到, 但係至少可以打出一d拚勁比觀眾睇下吧? 好可惜, 我見親香港踢波都睇唔到佢地有heart踢. 進攻既時候, 當一個球員係中場帶波既時候,周圍既隊友竟然係企起度, 連走位現身都唔做, 守既時候壓迫唔夠, 比人地太多空位去組織攻勢.

明知自己水準唔及人, 就要走多幾步去踢, 好似南韓咁. 但係我所見既香港球員好多體力方面都成問題. 呢一樣野係本地聯賽都常見, 踢波既節奏好慢. d球員好快莫哂氣. 講真人地買飛睇你踢波係for fun..無義務話要買飛去支持香港足球. 如果場波係踢得好睇, 一定會有人買飛睇. 例如睇番本地籃球, 點解可以場場爆? 原因係佢地打得好睇, 咁觀眾就會自然黎.

但係如果場波睇起上黎係無heart無拚勁既, 邊個會去睇? 唔通因為咁唔去睇本地波就係會背上唔支持本地足球既罪名? 吸引人黎睇波係足總同職業球員既責任. 體能好係作為球員基本條件, 如果連呢樣都做唔到係唔係有問題?
作者: adamjacky123    時間: 2006-2-2 12:56 AM

Originally posted by bigbig at 2006-2-1 11:03 PM:
好心你地啦
身為香港人
咁樣踩自己...
第1...以今日hk既表現,我相信街場求其抽幾件都造到,愛之深恨之切,唔踩唔得呢...
第2...""你地一年有睇幾多場香港波呀?"",你呢?
第3...一味識崇洋, 睇外國波ge原因係乜?香港有好波睇ge話有線摺左la...
第4...我相信港隊尋日唔少買左克羅地亞..
第5...仲有邊個想代表香港? 俾我都無心機踼啦.......= =呢句勁...你乜料?好勁ga?
第6...克羅地亞真係世界杯決賽週代表.當人地流架咩?....人地已經留力la,仲有半隊係reserve...
第7...下次唔好懶有型回post叫人"收聲啦"...係討論區叫人收聲...比個good你...
作者: 571    時間: 2006-2-2 01:20 AM

Originally posted by adamjacky123 at 2006-2-2 12:56 AM:

第1...以今日hk既表現,我相信街場求...
街波仔落草場分分中波都未識斬呀...
香港係唔勁...但唔好下下踩.
希望香港隊有進步...大家多D入場支持下!
香港無可能一步登天...但都希望可以逐D逐d改善丫
作者: 571    時間: 2006-2-2 01:23 AM

外國波係好睇過香港波...
但得閒留意下香港波唔壞丫...
香港球員一來體能唔夠..二來唔夠信心...
作者: 76    時間: 2006-2-2 01:52 AM

真係失望....我睇波睇左10年....hk輸親都話輸體能...明知體能唔好都唔改善..
攪體測...和仔果d又話踢波唔洗跑步勁...俾班人吹脹..

次次對南韓...祖國輸1,2粒...教練又話踢得好...講真一場波always 10個人守係後半場...輸1,2粒值得光榮咩?

個守門員開死球唔過半場..唔識接角球..都話佢係亞洲一線水平

hk 成日話自己有技術..gum 今日潘生,劉生果2腳點計先....

hk 唔練好d體能好似south and north korea gum真係唔得掂....

我相信無香港人鍾意香港隊場場8,9個人企係後半場死守.....輸波次次話人地勁吧
作者: au212001    時間: 2006-2-2 02:15 AM

Originally posted by 571 at 2006-2-2 01:20 AM:

街波仔落草場分分中波都未識斬呀......
係呀, 暫時吾講今場波住,
如果你叫香港隊踢石屎地7人場,我諗你地會估吾到咁勁, 猜到暈都似
我以前都成日話港隊差,有時仲諗, 我去踢可能仲好...
但我見過港隊的人踢細場之後,佢地已經同我地實力差咁遠
我就知道佢地已經係香港的精英..
之後我就吾諗港隊對外成績係點,因為佢地已係香港內最強勁的一team
lose俾人都冇辦法,
我地吾可以突然創造一個朗尼,朗拿度...
好多球星多都係在強大的球隊內產生的
個度有良好的教練,良好的設備,有長久的而輝煌的歷史
這些歷史俾球迷讓年輕的球員有時間去建立信心

講番場波,其實話晒人地都係一支訓練不錯的歐洲球隊..
雖然人地只係2線球員, 但佢地都一樣係長期接受好好的訓練系統
佢地吾係一線球員, 但都吾代表係差球員
雖然lose波, 但我覺得其實港隊做到吾少攻門,吾知你地有冇睇直播啦
但我就有, 佢地係控球方面做得吾好, 但係攻門,中場猜波都合格呀,仲做到幾下攻門
但係搶點方面明顯輸蝕好多, 不過對手係歐洲名隊, 所以e方面一定好過香港

係丫,踢到好讚,,踢到差要鬧..
但我覺得佢地踢得投入,俾自己有個交代,而吾係俾觀眾交代
觀眾要求一定係高嫁啦...總之佢地踢得投入,認認真真,,我就滿意了
e場波,我睇吾出佢地懶懶行丫,有付出丫,但都俾人鬧得咁勁,都係比數問題
但我希望大家都好似今日入場的觀眾一樣支持香港隊丫
我睇到有好多人打扮晒入場去支持香港隊嫁..佢地真係應該稱讚~~~
作者: au212001    時間: 2006-2-2 02:34 AM

Originally posted by 76 at 2006-2-2 01:52 AM:
真係失望....我睇波睇左10年....hk輸...
我都覺范俊業係罰球開出,2邊角球
落點係龍門口前面, 佢就甩甩溜溜
e樣係e幾場波,明顯睇到范俊業的犯錯
但我對佢1對1, 近門撲救, 中腰波撲救係幾好wo
我自己都打龍門ge, 佢姿勢正中, 而且捉到路的成功率都幾高
所以吾係只睇衰個樣,好ge都講下啦.....

而體能方面,我覺得e3,4年..已經改善佐好多啦,,係亞洲算係中上啦
以前的確成日俾人話體能吾好,,但e幾年的國際賽,
賽後都冇話港隊體能有問題,最多都係話受當地天氣影響
我仲記得前幾年有幾名對賽亞洲球隊公開讚香港隊體能好佐好多tim

um..如果話今場香港體能吾好,不如話歐洲e 2隊波的訓練有質
我吾係話香港隊冇責任,只係想話,其實e幾年香港隊體能而升上中上
可能冇日本,南韓咁勁,,但不比馬來西亞,泰國,台灣,等等差丫...

你又講到話次次對手強...
咁e個係事實wo,我吾覺而家ge香港隊可以拉近歐洲強隊的實力
即使克羅地亞吾係世界強隊,但相對亞洲整體實力,佢已經係強隊
就算人地係2線球員,但有一定的實力..所以香港隊lose波,合理
lose咁多,不出奇..不過應該檢討攻門問題,要做得更強~~~
作者: au212001    時間: 2006-2-2 02:40 AM

仲有呀,,我想講而家香港足球咁差,係青訓方面都好大問題
而家d細路,太多野比足球更能吸引佢地,好似打機,上網
佢地寧願放好多時候落塒,都吾會踢波
我覺得做一個足球員,好似朗尼,朗拿度e d 大球星,應該從小就波不離腳
日日踢波,但香港細路大多對住電腦,再吾係阿媽吾俾去踢波,
種種原因都導致沒有好好好的球員產生,
以前,香港足球光輝時,d細路邊有咁多野玩
最好就係個個一齊去踢波,所以以前香港足球都算好好
有好的青訓,才是進步之道...但而家足總都好難做到野
因為太多外來ge野比足球吸引....
作者: 艾榮    時間: 2006-2-2 03:26 AM

我覺得唔係話唔批評得, 只係睇唔過眼有d人對於香港隊被炒係感到興奮而唔係痛心
作者: abc123aa    時間: 2006-2-2 03:35 AM

Originally posted by au212001 at 2006-2-2 02:40 AM:
仲有呀,,我想講而家香港足球咁差,係青...
依家d家長梗係唔比d小朋友去踢波啦,一黎香港d街波比d家長既感覺係臭飛踢既,驚d細路學壞呀嘛,二黎香港d小朋友好難做到波不離腳,香港連d屋苑樓下踩單車打羽毛球都唔比,更何況係踢波呢........而且學校又冇完善既足球隊伍,一年成績就唔好就唔開(我小學同中學都係咁.....)
作者: au212001    時間: 2006-2-2 03:57 AM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-2 03:35 AM:

依家d家長梗係唔比d小朋友去踢波啦,...
係呀,細細個個陣阿媽吾俾我去踢波嫁,最大原因多死靚仔
除佐學校支援
學生本身有冇堅定的決心都係只要原因...
開波啦,睇波先~~~
作者: abc123aa    時間: 2006-2-2 06:47 AM

Originally posted by au212001 at 2006-2-2 03:57 AM:

係呀,細細個個陣阿媽吾俾我去踢波嫁,最大原因多死靚仔
除佐學校支援
學生本身有冇堅定的決心都係只要原因...
開波啦,睇波先~~~
我有心踢波都冇用啦~
第一,冇地方冇隊比我踢,雖然話踢可以街波,但係踢街波似打交多過踢波,踢得好又比人寸,踢得差又比人小,踢黎做乜.......
第二,我覺得學校既支援都幾重要,人地其他國家既中學或者小學既校隊就算實力唔高都起碼有得踢先...........
作者: 155220    時間: 2006-2-2 09:49 AM

Originally posted by 我‧愛‧你 at 2006-2-1 22:50:

輸錢皆因贏錢起!
今次又輸5分(紅魔)
作者: brightlee    時間: 2006-2-2 10:33 AM

Originally posted by 我‧愛‧你 at 2006-2-1 23:43:

但成個po都好似冇講過任何gamble..

that's right~!
from post #10.. just express my feeling....
作者: au212001    時間: 2006-2-2 10:42 AM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-2 06:47 AM:

我有心踢波都冇用啦~
第一,冇地方...
所以我都覺場地局限佐,阻礙好大發展
作者: hung414    時間: 2006-2-2 11:57 AM

hey man.....don't think HK team  is a strong team la....
Croatia is ranked top 20 ga..maybe top 10 now
Hk ne....???? 15X?....just better than Central America Islands

therefore..0:4 too less la.......
If this is not a friendly match only....0:10 la I think
作者: brightlee    時間: 2006-2-2 01:31 PM

HK is ranking 11x
作者: sagaman    時間: 2006-2-2 02:02 PM

我覺得香港隊體力比起以前已經進步不少,不過比起其他國家還有距離。令外,球員的力量嚴重不足,差不多每次爭波都輸。就算香港隊個個球員有 zidane 技術 ,都無可能發揮出來。
作者: abc123aa    時間: 2006-2-2 03:50 PM

Originally posted by au212001 at 2006-2-2 10:42 AM:

所以我都覺場地局限佐,阻礙好大發展
係呀,足球場又唔多,而且香港足總對足球既發展好似冇咩下過苦功囉,
第一,冇推廣
第二,冇鼓勵學校同家長比d小朋友多d參與足球活動.........
依家香港其他冇咁熱門既運動發展得仲好過足球..........
作者: au212001    時間: 2006-2-2 04:34 PM

Originally posted by sagaman at 2006-2-2 02:02 PM:
我覺得香港隊體力比起以前已經進步不...
場波睇到港隊d搶點吾夠主動,所以10球有7球俾人佔先機,其餘個3球直情俾人搶埋tim
e方面應該要努力+操
作者: au212001    時間: 2006-2-2 04:41 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-2 03:50 PM:

係呀,足球場又唔多,而且香港足總對...
同埋想講好耐..我覺得足總除佐學界之外, 搞多d足球比賽都吾怕啦...
一定可以吸引d細路去踢波,從中搵成績優異的去做青訓..
從小做起丫...等到d學生中3,中4先去選拔一d 正統球隊,已經遲了...
而家法比+斯,比基咁後生的西班牙仔,都係17,19歲,但已去到英格蘭大球會做職業球員
全因細細個可以接受良好的訓練...
好似香港之前曼聯足球學校咁,,我覺得好好丫, 曼聯成套訓練都可以係學校學到
e間學校咩都好....最衰就係好鬼貴...
作者: au212001    時間: 2006-2-2 04:49 PM

其實我之前有一次機會睇到香港隊係大場,正中11人場訓練...雖然離遠睇
但都算清楚, 個次我係去見工, 叫我等個陣, 我望落去個個足球場, 個場好大...11人場
由於我要等好耐, 我都睇佐好耐下..我見佢地左邊斬到右邊, 右邊傳中,再分波, 進攻射門
雖然只係訓練,但個個都好努力, 成身都係泥, 個陣吾係落雨嫁...係一d 硬的泥佈滿全身
個次之後, 我不再看底香港隊的精神, 佢地的技術,實力比不上歐洲強隊,
但個份投入,係我心中已覺得佢地係香港最好的...我地應該俾信心我地香港的精英
即使我地的精英比不上人地的2線球員,但佢地始終係我地最精英ge...
點解仲要聽到咁多難聽的說話批評佢地..
佢地的努力同投入得吾到香港人的認同係幾咁傷心呀....
我講咁多吾係批評之前的網友, 而係想講番自己的意見o者...
作者: sagaman    時間: 2006-2-2 05:07 PM

根本香港球隊訓練質同量都不足,有甚麼青訓計劃都無用.....
作者: brightman    時間: 2006-2-2 05:11 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-2 03:50 PM:

係呀,足球場又唔多,而且香港足總對...
香港足總對香港足球發展真係做得唔夠, 而且足總入面高層既能力亦都為人詬病. 最近既例子就係康寶駒竟然會公開批評黎新祥初一既排陣同幾個球員既表現. 身為足總高層如果作出咁既舉動不但無助於解決問題, 反而令人質疑作為港隊領隊係唔係連排陣既份內工作都會比足總管埋? 同埋比康主席批評既球員會點樣諗? 如果佢地係打得唔好領隊自然會換走佢地, 而家由足總指名道姓話會唔會對佢地既自信心有影響? 作為足總高層我覺得係公開場合無論點都要支持香港球隊, 而唔應該批評. 好似英格蘭咁,艾歷臣就算搞左單咁大野英足總都表示全力支持佢帶領英格蘭打世界盃. 當然就呢件事英足總心入面一定對艾歷臣大感不滿, 但係作為足總一定要為球隊著想, 繼續支持領隊會將影響減到最低. 相反足總主席批評領隊我諗唔到可以為球隊帶黎乜野好處.

其二就係之前晨曦打亞協盃8強既事件. 雖然係各方溝通出現問題至出現. 但係作為足總唔係應該担當聯絡既角色去解決事件咩? 反而係用賽期定左唔可以改, 要改就要兩隊同意至可行為理由去唔理. 如果係咁利物浦唔駛去打世界冠軍球會盃啦. 曼聯, 愛華頓唔駛打歐冠盃外圍賽. 本來晨曦打入8强係件好事, 但係最後反而變成一件鬧劇. 就算足總同流浪係照住規則去做無錯都好我地都見到足總做事既官僚作風同埋足球壇入面既唔團結. 咁既心態去搞波點會有成績?

[ Last edited by brightman on 2006-2-2 at 05:41 PM ]
作者: brightman    時間: 2006-2-2 05:39 PM

Originally posted by au212001 at 2006-2-2 04:49 PM:
其實我之前有一次機會睇到香港隊係大...
無批評就無進步既動力. 人家批評港隊只不過係愛之深,責之切. 如果輸個隊唔係港隊個個都睬你都傻..
無人會否認香港球員有部分會努力操練, 但係担白講比起八十年代既港隊有一段距離. 而我覺得最大問題係香港隊每逢作賽都好似患得患失, 戰意成疑. 本來作為職業球員好容易做既傳球都會傳失. 而且走動真係唔夠, 往往好容易比對方係中場做波. 佢地打出黎既波同以前相比差好遠, 咁難怪令人感到失望.
加上我以上講過足總既問題, 令人感到香港足球既未來都係.
作者: brightman    時間: 2006-2-2 06:10 PM

Originally posted by au212001 at 2006-2-2 04:41 PM:

同埋想講好耐..我覺得足總除佐學界之外, 搞多d足球比賽都吾怕啦...
一定可以吸引d細路去踢波,從中搵成績優異的去做青訓..
從小做起丫...等到d學生中3,中4先去選拔一d 正統球隊,已經遲了...
而家法比+斯,比基咁後生的西班牙仔,都係17,19歲,但已去到英格蘭大球會做職業球員
全因細細個可以接受良好的訓練...
好似香港之前曼聯足球學校咁,,我覺得好好丫, 曼聯成套訓練都可以係學校學到
e間學校咩都好....最衰就係好鬼貴...
如果球市搞唔好, 就算有幾好青訓都無用. 如果踢波無前途作為父母你會唔會比自己兒子每星期去訓練幾次? 相信答案大多係不如用呢d時間去補習好過.

睇番點解球市會淡成咁? 我覺得係或多或少係球員自己做成. 90年代尾, 打假波, 體測肥佬, 搞到香港足球一潭死水. 最好笑就係係新聞聽到有個體測肥佬既球員講: 踢波有技術就得,駛乜體測...大佬, 要你13分鐘跑3000米咋, 咁既水準好多業餘跑手都做得到, 你仲好意思講埋呢d咁既野. 可見作為職業球員既佢地對於足球既尊重有幾多.(註: 後來要降低標準甚至要取消埋體測去迎合佢地) 加上有線盛行, 令到好多人轉睇外國波而唔睇本地波..

而家要搞番起球市真係好難,但係可以憑住輸入中超球員黎港或者比一d香港球員去中超去提升番香港足球既水準. 而內地亦都放寬左對香港球員既配額制...希望咁樣可以令到香港足球回復番生氣.

[ Last edited by brightman on 2006-2-2 at 06:18 PM ]
作者: abc123aa    時間: 2006-2-2 06:25 PM

Originally posted by au212001 at 2006-2-2 04:41 PM:

同埋想講好耐..我覺得足總除佐學界...
係呀~不過就算搞左都未必有好多人知,因為宣傳根本不足...........
其實係香港搞一間大型足球學校真係咁難咩........
作者: abc123aa    時間: 2006-2-2 06:27 PM

Originally posted by brightman at 2006-2-2 06:10 PM:

如果球市搞唔好, 就算有幾好青訓...
講真,香港足運要搞返好真係幾難......始終要改變香港市民對香港足球既誤解及增加對本地波既認識係好難......除非無線個個星期都直播賽事同埋做d全部講香港足球既節目啦,咁就可能有d生機........不過.......你要無線做呢d野都幾難=3="
作者: abc123aa    時間: 2006-2-2 06:30 PM

Originally posted by brightman at 2006-2-2 05:11 PM:

香港足總對香港足球發展真係做得...
咪係.....足總入面本身已經搞得唔好,又冇全力支持足運,一味得個講字.......晨曦同流浪果單野真係笑大人個口....自己人都唔支持返自己人........=3="
難得晨曦入八強呀嘛.......
作者: 151515    時間: 2006-2-2 06:32 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-2 18:27:

講真,香港足運要搞返好真係幾難.......
d家長成日話踢足球會令人變矮,所以唔俾d細路成日踢
作者: abcde1918    時間: 2006-2-2 06:35 PM

Originally posted by 151515 at 2006-2-2 06:32 PM:

點會呀,我都成日踢波,但係我依家都好高喎
作者: 151515    時間: 2006-2-2 06:40 PM

Originally posted by abcde1918 at 2006-2-2 18:35:

我唔都知點解佢地會咁諗
作者: 151515    時間: 2006-2-2 06:40 PM

Originally posted by abcde1918 at 2006-2-2 18:35:

你幾高?
作者: abcde1918    時間: 2006-2-2 06:49 PM

Originally posted by 151515 at 2006-2-2 06:40 PM:

你幾高?
你想知咩
作者: 151515    時間: 2006-2-2 06:51 PM

Originally posted by abcde1918 at 2006-2-2 18:49:

你想知咩
yes
作者: abc123aa    時間: 2006-2-2 08:22 PM

Originally posted by 151515 at 2006-2-2 06:32 PM:

睇返個別例子既啫~踢波好過你坐係度唔郁~
作者: vally    時間: 2006-2-2 10:25 PM

係咁嫁啦hk football...完全對佢失去信心....不過其實..我.以前我踢波..個陣..我樓下d人都好勁嫁...我d fd都踢得ok 嫁...有時都過到...d阿伯and d大人....踢得唔錯既....有d都好有天份...不過最後都係..因為..d死飛仔..話咩..呢到我睇場...要踢就要俾錢...真係好白痴...續有hk d足總都無咩青訓...所以好小...好既球員出黎.....好似外國咁...佢地可以由小培養...到大..所以就可以有多d好既球員出黎..........
作者: abc123aa    時間: 2006-2-2 11:28 PM

Originally posted by vally at 2006-2-2 10:25 PM:
不過最後都係..因為..d死飛仔..話咩..呢到我睇場...要踢就要俾錢...真係好白痴
極同意,好心d臭飛自量下啦..........又唔知自己臭喎
作者: au212001    時間: 2006-2-2 11:31 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-2 08:22 PM:

睇返個別例子既啫~踢波好過你坐係度唔郁~
哈哈...講得岩呀,,好一個比例~~~
作者: abc123aa    時間: 2006-2-2 11:35 PM

Originally posted by au212001 at 2006-2-2 11:31 PM:

哈哈...講得岩呀,,好一個比例~~~
其實踢波都係做運動既一種呀,冇話踢得多就唔會高或者比人矮,其實都要睇返你父母既基因同你郁得多唔多,只不過係踢波隻腳粗d啫
作者: au212001    時間: 2006-2-2 11:36 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-2 06:25 PM:

係呀~不過就算搞左都未必有好多人知,因為宣傳根本不足...........
其實係香港搞一間大型足球學校真係咁難咩........
我覺得難在係d學生的投入
佢地可能覺得係屋企打機仲好過出去打波!
而且家庭都會好大問題
最好e d 學校會好似外國咁, 覺得佢有潛質, 請佢去球會做學徒,
就算冇$$ ge, 做少少津貼都可以丫...
一來可以幫助貧窮的細路去踢波
二來可以吸引而家咁市儈的細路....
作者: au212001    時間: 2006-2-2 11:39 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-2 11:35 PM:

其實踢波都係做運動既一種呀,冇話踢得多就唔會高或者比人矮,其實都要睇返你父母既基因同你郁得多唔多,只不過係踢波隻腳粗d啫
如果矮ge咪打下籃球low,冇人話吾可以又打籃球又踢波嫁麻...
作者: bigfish    時間: 2006-2-3 12:36 AM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-2 06:27 PM:

講真,香港足運要搞返好真係幾難.......
本地波直播的問題, 可以睇返呢個小民意調查
http://www.26fun.com/bbs/viewthr ... C%E5%9C%B0%E6%B3%A2
作者: bigfish    時間: 2006-2-3 12:41 AM

Originally posted by brightman at 2006-2-2 05:11 PM:

香港足總對香港足球發展真係做得...
康生同黎祥件事, 據稱黎祥不滿某幾名前鋒走動不足, 無法牽制對方防線氶制造機會, 因此佢出勤力o既兼職前鋒黃鎮宇都唔出另外兩位行行企企o既前鋒, 但係康生就唔知, 以為出個正宗前鋒就會制造好多入球, 因此批評黎祥不懂排陣同埋偏怛黃鎮宇
作者: abc123aa    時間: 2006-2-3 01:08 AM

Originally posted by au212001 at 2006-2-2 11:36 PM:

我覺得難在係d學生的投入
佢地可能...
同意
作者: abc123aa    時間: 2006-2-3 01:08 AM

Originally posted by au212001 at 2006-2-2 11:39 PM:

如果矮ge咪打下籃球low,冇人話吾可以又打籃球又踢波嫁麻...
唔係個個都鍾意打籃球嫁嘛,其實跳繩都得~
作者: 打狗棒    時間: 2006-2-3 01:16 PM

Originally posted by 龍九州 at 2006-2-1 19:02:
中國香港0:2克羅地亞

[ Last edited by brightlee on 2006-2-1 at 11:26 PM ]
對高幾班波半場輸2粒有冇咁奇? 曼聯咪仲衰, 對布力般半場輸1:3, 咪仲垃圾?:cool:

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0