標題: 大陸賊手法咁層出不窮 [打印本頁]

作者: forty40forty    時間: 2006-2-4 02:20 AM     標題: 大陸賊手法咁層出不窮

估都估唔到香港搵食既大陸同胞手法咁層出不窮,各位切記要小心啊!, I$ }6 E, M0 C$ k, w0 q+ y( O

* d" d$ e+ p2 w' A  e8 O- y" i* ?Watch out!!!
" I" w" Y  |/ |- H4 t, v! s7 J* _5 O: _$ q  b
1.你偷左野 :, g! P4 I* P3 M4 e) h9 `7 z
一位聽眾致電"爸爸早晨 "電台節目:
9 I0 a" T. a* r  p, L! v7 J% C$ b李太行經旺角中心商場門口時,突有一位11 歲小妹妹拍她肩膀。
2 h0 G3 A) O* [" N. z" t2 F& M
% e6 R# e+ K$ e' r0 S/ S妹妹說:「你偷左野!」跟住有兩位帶有大陸鄉音既師奶" 走來說:「妳偷左野,不如比個袋我守。」
9 O" w$ X8 O( d, U8 U! N# D) B: X% V: t" F, g# S0 \7 e
李太當時因為事出突然未有防犯。李太為求清白,就毫不考慮比個袋佢守。 班大陸人仲用左「非常熟練」既手法,係咁守,係咁守。好彩李太手袋沒有貴重物品,只發現放銀包位置的暗格拉鍊打開過,不過就無唔見錢。但李太回家後就比屋企人責一頓。& _, j0 H+ a" O! _

+ r# {( W1 ~$ @4 f# c* v
* a4 h" o2 U* F' R" z我想呼籲大家,現在因有太多自由行,很多人來港消費(當然係要搵錢先至有得消費喇!)佢地利用層出不窮手法,希望各位出街要提高警覺,有咩野事第一時間「報警」,以及高聲說話引起他人注意,去廁所一定要小心。
0 q: r/ i% Z5 o9 s7 v9 I% S8 J2 b1 H, x" P: Y

& S( _1 S& R6 F0 r2.廁所遇劫:
  W) Z' i" ]3 Q$ N8 b9 I, `( a0 b" v1 [( c/ o+ S+ Q( p) @
一隊 BAND個BASS佬,前兩個禮拜去尖咀小熊國個廁所方便。一開們見到一個大陸仔老粒緊一個西裝友。佢下意識大喝一聲,即刻走多兩條大陸仔同胞,一手推埋入佢去, 口同佢講話「唔使驚」,另一隻手就用茶餐廳0的餐刀係咁「桶」我個 FRIEND個心口。個FRIEND係咁掙扎,佢地之後好似一 D都唔驚咁斯斯然離開。個FRIEND之後入醫院隻手聯左 47針,斷左兩條神經線!(好彩都重彈到BASS ),心口左上角D肉一岩一忽。醫生話好彩隻手比隻錶擋一擋,心口岩岩中骨無傷內臟,情況唔算嚴重。; a2 [, D9 t1 b9 m# \8 O; B  |

0 V; M, P: S+ J/ X' B) I8 h差佬同佢落口供都話,已經捉過廿幾三十個以自由行名義黎香港搵食0既大陸同胞!3 O9 A7 I" I0 P: T8 ^. N

& `$ A9 F$ \! c  w8 Q1 i9 a而尖沙咀同旺角為黑點。自由行 0既好處大家都知,亦好似好好咁。但香港0既治安亦可能慢慢變壞!大家自己一個人時可能要小心0 的!由其是去廁所方便!真人真事!大家一定要小心!- k9 x$ e# C4 }! e9 x' p

% n! {  d2 H3 ]6 F0 `, e
- a; u* z" Y. d% j& d& ^3 o- _9 g4 ]3.當街打劫 :) N" b- l8 ^! {( t& n
有時我地係ATM拿錢之後,就轉身先至將D錢放入手袋,這是非常危險!個
2 X8 c3 b$ L2 J# k' {' f8 oFRIEND就係剛剛在 ATM取得$2,000,因為人多排隊,所以拿住 D錢行開先至放入個銀包內。
& o* ^2 S! `8 N: U
" Y9 J8 }  S4 T' ^點之突然有一隻手搶佢手上D 錢,結果比佢搶到$500,其餘D 錢跌曬落地下。大家以後唔好理人唔人多排隊拿錢,一於將D! 錢放入銀包先至好行開。又有另一個 FRIEND佢傾緊手提電話,因為兩隻手拿住野,就用個肩頭夾住個電話聽。點之一手就比人搶左。後來佢個 FRIEND(同佢傾緊電話個果)話佢知,一個人同佢講叫佢收線,因為個電話已經比 佢搶左,你話幾過份呀。大家最好用手拿著電話傾電話。
, K+ l: ?+ x3 h! d7 p$ ^: A6 z- Y% x$ V# A6 z, a$ _

# b( _4 h, h3 R9 l4.聲東擊西 :
+ T# ]8 k: X! w1 \* a真係福無重至,近日有個FRIEND佢又係打開銀包(在街上買東西)打* Z; U0 n% f& B: I7 n* @
算比錢時,一隻手突然伸出來搶佢銀包。佢都未定神時,只見有幾張信用卡跌落地下。佢第一時間就梗係唔理得個銀包,取回D信用咭先啦。點之在地下的信用咭原來唔係佢 的,而個銀包當然就無左啦。好彩D信用咭無比人用過,不幸中之大幸也。都係個句,大家以後小心 D。
/ V1 n, J9 r+ D8 J' b( `0 J5 R
. ^/ f' w) o3 _
$ |' D, o9 [# d3 b( g& N  Q5.提款機提錢時請留心 :
* Y# T$ u, W6 }6 V, q. f6 s0 G" A1 E+ I2 ~% d
一個女性朋友去提款機提錢,當時有兩部機,一部有個女人用緊,一部有個細路玩緊。我朋友問個細路係咪囉錢啊,咁個細路梗係即刻彈開啦!但係佢仲企係我朋友則 邊。點知,我朋友囉完錢,D錢都未出,已經見個細路隻手係出錢口前等緊,我朋友" 拿拿"聲伸手去囉錢,點知個細路竟然同佢搶,我朋友當然搶番,突然隔離個女人就以阿 媽姿態出現,話個細路:『唔准咁無禮貌嫁'!』個Friend 除o左怒睥(bear)個 仔之外,重可以做就係怒睥(bear)埋個阿媽之後,個Friend 入o左銀行裡面做其他 transaction,發覺一家三口重未走,(個細路後面一直有個類似阿爸物體企係到), 佢心知不妙,就call佢老公接佢,連埋等佢老公,差不多半個鐘,果一家三口重未走重係門口,直至我 Friend 老公o黎到,出門口就唔見佢o 地啦。所以,千萬要小心,即使係細路,D祖國同胞,同你搶都夠膽,香港 D小賊仔又點夠佢o黎呢 '
* i6 u% K) q% q- O真係要話俾D!Friends聽。
作者: Killer6234    時間: 2006-2-4 02:27 AM

今日又學識好多野...........多謝多謝
作者: 靚女獵人    時間: 2006-2-4 03:39 PM

呢班大陸狗賊閹左之後拖去餵狗就最岩
作者: CHECSS    時間: 2006-2-4 03:41 PM

Originally posted by 靚女獵人 at 2006/2/4 15:39:  L8 D, o- U4 ]9 Q. R8 D$ w
呢班大陸狗賊閹左之後拖去餵狗就最岩
6 K8 m. n. \6 b! |- k7 M: M
clam down
作者: alan999    時間: 2006-2-7 02:35 PM

大陸人最叻就係呢d嫁啦....
8 K3 U& U( z  [5 c' t永遠唔肯用自己勞力去搵錢...偷呃晌叻
作者: YingTung    時間: 2006-2-7 04:41 PM

應用<天下無賊>既一句對白:+ W  L& h+ V: a& ?) `  t
呢類明搶既手法,一o的藝術成份都無。
作者: men    時間: 2006-2-10 05:04 PM

小熊國?/ L  o- j- ~; _' z0 j
橋唔怕舊~' L/ Q+ ^% e( z
最緊要小心~

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0