標題: 討論o下對足球發展深遠既野~ [打印本頁]

作者: fffffa    時間: 2006-2-5 01:01 AM     標題: 討論o下對足球發展深遠既野~

大家討論o下對足球發展深遠既野丫....
例如米高斯既全能足球,意大利既十字聯防影響後代球隊既戰術發展,好似巴塞,祖記咁....
又或者紅黃牌既出現令到球員更有保障,同埋提昇體育精神

仲有d咩對足球發展深遠,唔該知既講一講出黎丫!
作者: tomken    時間: 2006-2-5 01:54 AM

其實越位計唔計...
等d人無得部響度4唔郁..
裝越位都算一種戰術
作者: brightman    時間: 2006-2-5 02:33 AM

影響最深之一就係龍門回傳條例. 有呢條例之前龍門可能用手接番自己友用腳既傳球, 搞到嬴緊波既球隊往往用呢一招黎拉布, 令到場波勁悶...削弱哂可觀性.

第二就係嬴波三分制. 以前球隊和波一分,嬴波二分. 搞到好多球隊奉行一分政策, 大打防守足球. 轉左三分制後和波變左無著波就可以鼓勵多d球隊入多d波.
作者: tkk2p    時間: 2006-2-5 02:56 AM

紅黃牌~
p.s.唔係有比利呢個人未必有呢樣野
作者: bigfish    時間: 2006-2-5 06:27 AM

近年影響最深莫過於波士文條例, 令到球員不再成為屬會資產, 轉而變成"員工", 球會由體育會變成商業機構

國家隊方面, 以前六十年代前意大利, 西班牙國家隊有多名球員係o係南美國家買返黎, 意大利奪34, 38 世界盃當中有三名成員係前阿根廷30 世界盃成員, 西班牙亦引入大量球星, 如皇馬的阿根廷/哥倫比亞球員迪史提芬奴, 但國際足協修例限制球員只可代表一個國家a 隊出賽, 因此迪高, 甘莫蘭尼斯, 簡奴迪等球員要考慮好耐先能夠出席國際賽
作者: bigfish    時間: 2006-2-5 06:37 AM

Originally posted by tkk2p at 2006-2-5 02:56 AM:
紅黃牌~
其實紅牌同多面黃牌要停賽都好重要 ga, 以前d 巴西波, 領先o個隊打到尾就成日犯規, 當時一場波一般犯規成八, 九十幾次, 領牌又唔駛停賽, 後尾先變到四張黃停一場, 紅牌即停o既條例 jeh
作者: 155220    時間: 2006-2-5 09:07 AM

12碼,令戰況更激烈同更能考驗守門員
作者: 艾力克    時間: 2006-2-5 12:00 PM

入波後冇得剝衫慶祝, 令到球員入左波都唔可以盡情享受足球o既樂趣
作者: anakinchan    時間: 2006-2-5 12:35 PM

我諗係從後攔截,當時有不少球員被人從後難攔踢到傷晒,而家從後難截要攞紅牌,對球員保障大啲,起碼冇咁易受傷或斷腳要收山

另外在外援上限制的改變,我唔記得同波士文有冇關,例如在外援上,在歐洲以前唔係本土就當你係外援,但而家只要你係歐洲或歐盟,你就唔算外援身分,令球會可以更容易引入一啲有級數的球員,如deco由葡萄牙去barcelona,vieria, henry, zidane, thuram, 捷克球星等人可以更容易去其他地方搵食,因為佢唔計外援名額,亦令各地區的水平提升。但亦受批評,話會減少青年出場機會,當年Pirlo就係國米身受其害,成班外援球星,令佢冇機會,去到ac才走出谷底。

至於英格蘭就老土啲,外援要簽工作證,要代表國家隊比賽好似七成先得。
作者: bigfish    時間: 2006-2-5 01:49 PM

Originally posted by anakinchan at 2006-2-5 12:35 PM:
我諗係從後攔截,當時有不少球員被人...
不少國家已沒外援名額限制了, 例如英超, 意甲等, 所有註冊球員都可以出場, 西甲就淨係可以出三個非歐盟, 歐聯方面, 由於好多國家並非歐盟成員, 因此亦係唔限制外援球員, 所以美斯o係歐聯度冇註冊問題
作者: bigfish    時間: 2006-2-5 01:54 PM

Originally posted by tkk2p at 2006-2-5 02:56 AM:
紅黃牌~
以前不單止冇紅黃牌, 球員受傷亦不能夠替換, 因此62 年當比利受傷之後, 巴西只能十人應戰, 整屆賽事有份出場的人亦只有十二個而已
及後引入換人條例, 每隊可換兩人, 94 世界盃開始可以換兩人同埋一個守門員, 98 世盃開始就可以換三個人 (守門員或場區球員)
作者: fffffa    時間: 2006-2-5 02:51 PM

嗯嗯..........換人真係好重要
作者: brightman    時間: 2006-2-5 04:27 PM

Originally posted by anakinchan at 2006-2-5 12:35 PM:
我諗係從後攔截,當時有不少球員被人...
係呀, 所以董方卓唔夠資格去踢英超...
作者: bigfish    時間: 2006-2-5 09:24 PM

電視直播都好緊要, 令到頂級聯賽同廣告商緊緊扣在一起, 同時香港呢d 水準低o既聯賽變到冇人入場睇, 實力差距越來越大, 七八年之前世界盃係冇直播架, 七四年慕尼黑奧運球場周圍冇廣告咁滯

[ Last edited by bigfish on 2006-2-5 at 09:25 PM ]
作者: 151515    時間: 2006-2-5 09:26 PM

足球和商業掛鉤,製造出多個足球明星(e.g.碧咸)
作者: 甘國武    時間: 2006-2-5 09:28 PM

Originally posted by 151515 at 2006-2-5 09:26 PM:
足球明星宣傳 more than 練波...
作者: bigfish    時間: 2006-2-5 09:29 PM

Originally posted by 151515 at 2006-2-5 09:26 PM:
yeah...
如果佐治貝斯o係呢個年代出道, 佢一定有大把錢使唔晒, 但當時佢冇乜商業贊助
作者: bigfish    時間: 2006-2-5 09:31 PM

Originally posted by 甘國武 at 2006-2-5 09:28 PM:

電影明星夠拍廣告多過拍戲咯! 你睇鄭伊健o個d.....
作者: 151515    時間: 2006-2-5 09:48 PM

Originally posted by 甘國武 at 2006-2-5 21:28:

所以這對足球的發展未必是一件好事
作者: 151515    時間: 2006-2-5 09:49 PM

Originally posted by bigfish at 2006-2-5 21:29:

yeah...
如果佐治貝斯o係呢個年代出道, 佢一定有大把錢使唔晒, 但當時佢冇乜商業贊助
其實不只是足球,其他運動也是
作者: 艾力克    時間: 2006-2-6 01:25 AM

實行藥檢
就算踢完比賽, 都要做全身檢查, 睇下球員有冇食禁藥~

賽前體測
保證球員有足夠體力or體能去踢比賽, 令球賽有一定o既可觀性

賽後錄影帶
可以追究番邊d球員有惡意犯規, 講粗口, 對球證, 球員, 球迷唔尊重, 影響球賽o既尊業形象, 從有d球員會事後被罰幾場停賽就知錄影帶o既價值所在

足總同埋有關組織
盡量防止黑哨同打假波事件

諗唔倒 lu~
作者: ming8964    時間: 2006-2-6 01:54 PM

初 看 足 球 比 賽 的 時 候 , 不 明 白 為 甚 麼 球 賽 要 有 越 位 的 規 則 。 好 端 端 的 一 個 攻 勢 , 因 為 一 個 越 位 便 瓦 解 了 , 實 在 令 情 緒 高 漲 的 觀 眾 甚 感 無 癮 。
翻 查 有 關 球 例 的 歷 史 , 發 覺 越 位 規 條 大 有 學 問 , 明 白 箇 中 道 理 , 更 加 可 以 增 加 對 欣 賞 足 球 的 樂 趣 。 簡 單 一 點 說 , 當 球 員 向 前 方 傳 球 進 攻 , 在 進 攻 球 員 和 防 守 龍 門 員 之 間 , 沒 有 防 守 球 員 , 這 種 情 況 便 算 越 位 。  
起 初 在 劍 橋 的 球 會 , 越 位 行 為 被 稱 為 「 偷 陣 」 ( Sneaking ) , 是 指 有 不 君 子 行 為 的 意 味 , 及 後 各 球 員 共 識 所 發 明 了 今 天 的 越 位 一 詞 。 訂 立 越 位 規 條 , 保 存 了 球 賽 的 策 略 性, 增 加 欣 賞 趣 味 ,至 今 己 有 八 十 年 。
如 果 當 年 沒 有 發 明 越 位 規 條 , 今 天 的 足 球 , 應 該 仍 然 停 留 在 小 學 生 在 操 場 踢 波 的 水 平 。 如 果 所 有 進 攻 都 是 以 球 員 包 圍 龍 門 , 然 後 由 大 後 方 將 球 送 到 門 前 , 這 樣 的 足 球 又 有 甚 麼 可 觀 性 ?

後 記 : 若 取 消 越 位 或 只 局 限 在 禁 區 內 對 足 球 是 好 定 壞 ?
          足 球 戰 術 會 出 現 甚 麼 變 化 ???
作者: coke123    時間: 2006-2-6 04:16 PM

補時前, 第四球証會拒牌話會大概補幾多分鐘, 咁樣會公平D , 之前真係較估, depend on 球証!
作者: bigfish    時間: 2006-2-6 05:29 PM

賭波, 令更多人留意足球賽事, 亦令好多賽事出現爭議, 好似98 wc 決賽, 02 wc korea d 比賽咁
碧根鮑華o既出擊自由人戰術, 令後衛都有更多機會爭取入球, 66  年 wc 佢就入左四球 la
作者: 艾力克    時間: 2006-2-6 10:16 PM

Originally posted by bigfish at 2006-2-6 05:29 PM:
賭波, 令更多人留意足球賽事, 亦令好...
我覺得賭波反而係對足球發展有唔好o既影響
太多人將足球同不勞而獲o既金錢掛鉤, 就連當時邊個首先射破車仔大門都有得睹
作者: szetoafk    時間: 2006-2-6 10:21 PM

國家隊方面, 以前六十年代前意大利, 西班牙國家隊有多名球員係o係南美國家買返黎, 意大利奪34, 38 世界盃當中有三名成員係前阿根廷30 世界盃成員

要補充一下, 意大利當年利誘的南美球員, 係烏拉圭嘅, 唔係阿根廷
作者: 艾力克    時間: 2006-2-6 10:25 PM

限制一隊波至少要有7個人踢波 (當然係講緊11個人o既比賽啦), 唔會有人多恰人少o既情況, 令到場比賽變得毫無意義~
作者: brightman    時間: 2006-2-6 10:42 PM

除左制度之外,其實有關足球既產品隨住時代不斷進步. 例如足球, 而家設計得愈來愈輕,同埋唔會索水, 搞到d射波愈來愈飄, 龍門變得好難救, 變相增加左入球機會.
第二就係球衣, 而家改到愈黎愈難比人"猛" .
第三係球靴, 設計到令到人射起波上黎食應d, 龍門又變得難救d...
作者: 艾力克    時間: 2006-2-6 10:49 PM

Originally posted by brightman at 2006-2-6 10:42 PM:
除左制度之外,其實有關足球既產品隨住...
有野可以令球員易d入波, 唔知幾時會有產品令 keeper 易d接波呢
作者: 151515    時間: 2006-2-6 10:52 PM

Originally posted by 艾力克 at 2006-2-6 22:16:

太多人將足球同不勞而獲o既金錢掛鉤, 就連當時邊個首先射破車仔大門都有得睹
現在世界就是金錢掛帥
作者: 艾力克    時間: 2006-2-6 10:58 PM

Originally posted by 151515 at 2006-2-6 10:52 PM:

現在世界就是金錢掛帥
係呀
有好有唔好~
作者: bigfish    時間: 2006-2-7 05:40 AM

Originally posted by 艾力克 at 2006-2-6 10:16 PM:

我只係話賭波對足球發展影響深遠o者...
對於呢個問題, 我一向都係中立o既
作者: bigfish    時間: 2006-2-7 05:41 AM

Originally posted by szetoafk at 2006-2-6 10:21 PM:
國家隊方面, 以前六十年代前意大利, ...
我睇好多資料都話係以阿根廷人為主, 因為佢地好多祖先都來自意大利
其中一位成員好似叫蒙迪, 另兩位我唔記得 la
作者: 艾力克    時間: 2006-2-7 09:57 AM

Originally posted by bigfish at 2006-2-7 05:40 AM:

我只係話賭波對足球發展影響深遠o者...
對於呢個問題, 我一向都係中立o既
我都係
依個問題有太多問題喇, haha
作者: buengland    時間: 2006-2-7 02:58 PM

限制球員一定要帶pad

保護球員安全
作者: 艾力克    時間: 2006-2-7 11:16 PM

禁止球員於場上配帶耳環, 頸鍊, 或任何金屬性飾物, 避免球員於比賽中因碰撞而被飾物所傷, 保障雙方球員安全
作者: 151515    時間: 2006-2-7 11:27 PM

Originally posted by 艾力克 at 2006-2-6 22:58:

係呀
有好有唔好~
假波跟住出現
作者: bigfish    時間: 2006-2-8 12:19 AM

Originally posted by 151515 at 2006-2-7 11:27 PM:

假波跟住出現
冇賭波都有假波啦, 不過賭波提供另一個原因俾人打假波o者....
以前有死亡恐嚇, 或者"無間道" (某隊球員原來原籍對手o既國家, e.g. france vs senegal, argentina vs peru, germany vs austria....)
作者: cthim83    時間: 2006-2-8 12:47 AM

有黃金入球,令到雙方加時可以一腳"搞掂"對手,增加比賽刺激性
作者: cthim83    時間: 2006-2-8 12:51 AM

仲有客場入球優勢,令到客軍唔會得個"守"字,而呢樣計法亦帶來好多嬴波出局嘅例子,球隊出線嘅計法亦複雜咗
作者: bigfish    時間: 2006-2-8 01:55 PM

Originally posted by cthim83 at 2006-2-8 12:47 AM:
有黃金入球,令到雙方加時可以一腳"搞掂"對手,增加比賽刺激性
基本上我係好支持黃金入球囉, o個d 銀球同埋傳統方法都冇乜刺激性, 個白禮達都唔知佢諗乜
作者: iknow    時間: 2006-2-8 07:35 PM

Originally posted by bigfish at 2006-2-8 01:55 PM:

基本上我係好支持黃金入球囉, o個d 銀球同埋傳統方法都冇乜刺激性, 個白禮達都唔知佢諗乜
係喎......傳統加時真係踢死人......d人寧願去射12碼......
作者: 艾力克    時間: 2006-2-9 11:28 AM

諗倒~

唔俾 cameron 著一件頭波衫, 規定每隊波都要著 traditional, 但此舉令球衣缺乏突破, 因為聽講依件衫可以增加球員活動性, 並增加球員運行速度

白禮達提議女子足球員應著緊身衫, 主張性感足球, 以增加'另類'觀眾
作者: ming8964    時間: 2006-2-9 01:39 PM

Originally posted by 艾力克 at 2006-2-6 10:16 PM:
而家D人輸錢就開口埋口話人打假波吹黑哨, 極之無品, 足球引人入勝之處在於變數多!!!
在落後地區如中國, 賭波必然引致假波大行其道, 阻礙足球發展!!!
作者: ming8964    時間: 2006-2-10 01:46 PM

非洲力量興起, 令足球變得多姿多采!!!
世界杯不再是歐洲南美之爭, 雖未足以奪冠, 但可左右大局!!!
非洲向歐洲輸出高質素球員, 令球賽變得更精彩, 多謝!!!!!
作者: brightman    時間: 2006-2-10 08:39 PM

越位條例既修改, 以前就算平排都當越位, 而家改到平排唔算. 因此增加左入波既機會.

有趣既條例: 前幾年係英超如果敵方處理罰球己方唔離球10碼時, 球證可以將罰球點推前十碼. 但係今年好似取消左. 其實我覺得呢條例幾好, 可以有多d驚險場面睇下.
作者: brightlee    時間: 2006-2-11 06:00 AM

有趣既條例: 前幾年係英超如果敵方處理罰球己方唔離球10碼時, 球證可以將罰球點推前十碼. 但係今年好似取消左. 其實我覺得呢條例幾好, 可以有多d驚險場面睇下.<-- this rule is still in here....
作者: brightman    時間: 2006-2-11 04:53 PM

Originally posted by brightlee at 2006-2-11 06:00 AM:
有趣既條例: 前幾年係英超如果敵方處...
oic, 呢排無見球證用過呢條例以為已經取消左
作者: brightlee    時間: 2006-2-11 06:10 PM

Originally posted by brightman at 2006-2-11 18:53:

oic, 呢排無見球證用過呢條例以為已經取消左
hai ah.. cos the referee doesn't want to have more arguments.. so that's why you could see the referee said to both team if there's free kick.... and hold his whistle.. i.e. WAIT for his whistle......
作者: brightman    時間: 2006-2-11 06:16 PM

Originally posted by brightlee at 2006-2-11 06:10 PM:

hai ah.. cos the referee doesn't ...
icic, 而家連快射罰球既情況都少見左好多...
作者: iknow    時間: 2006-2-11 09:57 PM

白禮達ge出現......
作者: Mun    時間: 2006-2-12 01:57 AM

喺禁區入面插水搏十二碼都幾經典。以前時不時睇到d前鋒係唔係都跌,全場球迷跟住一齊爆粗都幾搞嘢。

不過而家球例列明插水食硬黃牌,球員都已經唔敢插得咁揚。
作者: MaxFigo    時間: 2006-2-12 03:44 AM

世界杯ge出現....肯定係每4年全球最熱ge話題,亦令全世界有更多人認識足球

森巴足球ge出現....無巴西e支娛樂性十足ge球隊,肯定唔會有咁多人熱愛足球

足球小將ge出現....日本好多球員都係睇左e本漫畫先鐘意足球,無e本漫畫,日本唔會有中田英壽e d球員出現,亦唔會令小弟由細個開始就愛上足球

職業球員ge出現....令球員可以專心踢波,無需兼顧副業,但同時出現好多只為錢而踢波ge球員.....
作者: brightman    時間: 2006-2-12 01:50 PM

講番球會方面, 其實各富貴球會組織左一個名為G-14 (全名為「G-14 European Football Clubs Grouping」)組織, 目的係要保障富貴球會既利益. G-14成立於2000年, 最初成員只有皇家馬德里、巴塞隆拿、AC米蘭、祖雲達斯、國際米蘭、曼聯、利物浦、拜仁慕尼黑、多蒙特、阿積士、燕豪芬、馬賽、聖日耳門及波圖, 到2002年阿仙奴、里昂、利華古遜及華倫西亞4間球會相繼加盟. 可以話成員當中全都是歐洲各地既強豪球會. 亦都令到G-14既影響力非常大. 係G-14爭取自身利益既時候, 不時會與國際足協起衝突. 以下是G14曾向歐洲足協及世界足協爭取的例子:

-  若球員在國際賽受傷,球會應因此而獲得賠償。
-  國家隊與球會之間共用球員的矛盾。
-  歐洲聯賽及足協盃的賽程及獎金分配方法。
-  國家隊每年可征召球員六次,以上者可自行考慮是否接受征召。

由於國際足協不接受這些建議, G-14威脅會將事件訴諸法庭,里昂甚至對己隊法國後衞艾比度係國際賽斷腳一事向國際足協提出訴訟....G-14與國際足協角力升級, 事件既發展一定會對將來足球發展有深遠影響.
作者: 艾力克    時間: 2006-2-13 10:13 AM

歐洲足協盃黎緊將會用儀器(eg.無線咪)輔助執法, referree 之間可以增加溝通, 令到比賽減少爭議性
一場比賽多左說服力, 球員踢波都可以投入d
作者: brightman    時間: 2006-2-13 02:26 PM

有關足球條例的一些改變:
以前射十二碼的時候龍門只可以企係白界上面, 唔可以左右擺動. 但最近已經作出修改, 龍門現在在對方未射前可以在白界上面左右移動, 所以我地至可以見到好多趣怪的救十二碼方法.

另外, 現在如果作出兇狠攔截就算沒有接觸到對方球員球證都可以罰黃牌, 進一步保障球員安全.

第三就係入球慶祝方式. 以前可以容許球員除衫和標示內衣上的標語來慶祝入球. 但現在兩者都不容許了. 甚至連太誇張的慶祝方式都可能被罰黃牌.
作者: 艾力克    時間: 2006-2-13 02:28 PM

Originally posted by brightman at 2006-2-13 02:26 PM:
有關足球條例的一些改變:
以前射十二碼的時候龍門只可以企係白界上面, 唔可以左右擺動. 但最近已經作出修改, 龍門現在在對方未射前可以在白界上面左右移動, 所以我地至可以見到好多趣怪的救十二碼方法....

唔係好耐喇咩?
作者: brightman    時間: 2006-2-13 02:41 PM

Originally posted by 艾力克 at 2006-2-13 02:28 PM:

唔係好耐喇咩?
之前試過一排唔比, 後尾又改番.
作者: MaxFigo    時間: 2006-2-13 05:53 PM

男子足球賽開始有女球證出現
間接預防球員推撞球證GE情況出現
(除非條友真係人渣到咁....)

但我想知女子足球有冇男球證???
作者: 艾力克    時間: 2006-2-13 06:57 PM

Originally posted by MaxFigo at 2006-2-13 05:53 PM:
男子足球賽開始有女球證出現
間接預防球員推撞球證GE情況出現
(除非條友真係人渣到咁....)

但我想知女子足球有冇男球證???

亦都唔會有
作者: MaxFigo    時間: 2006-2-13 10:08 PM

Originally posted by 艾力克 at 2006-2-13 06:57 PM:

亦都唔會有
y ?唔通怕d男球證掛住睇女兼顧唔到場比賽??
作者: brightman    時間: 2006-2-14 04:26 AM

有關越位修改: 以前己方有一位球員若身處於越位位置, 當己方將
皮足球傳向前方時候就係越位. 但後來作出修改, 當處於越位位置
球員在傳球中沒有任何得益或沒有作出對對方後方任何干擾動作
時就不算越位. 增加了後上球員進攻機會.

場地發展: 現在仿真草仿真度極高, 可望會逐漸取代真草球場. 荷蘭
聯賽已率先試行用仿真草場地. 仿真草場地容易更新打理, 令到球員
可以係更理想既環境下作賽.
作者: brightman    時間: 2006-2-14 04:55 AM

界外球條例: 現在己方開界外球敵方必順要離球三碼.
補時方面, 現在第四旁證會負責統計補時時間. 主球證
決定補時時可以用作參考.
球證職業化: 現在球證都係兼職, 希望能夠藉着職業化來
提高執法水平.

[ Last edited by brightman on 2006-2-14 at 04:59 AM ]
作者: brightman    時間: 2006-2-14 05:13 AM

門將條例發展:

當門將握住皮球時, 必須要在六秒之內開出生球. 加快比賽節奏.
球員搶點時若衝撞到門將就會違例, 保護門將安全.
作者: brightman    時間: 2006-2-15 05:23 PM

- 女子世界盃在1991年正式舉行, 大大推動女足發展.
- 世界盃決賽周隊伍不斷增加, 到現在32支隊伍. 增加
  每個國家參加機會和加強各國足球交流.
- 小組賽同分隊伍排名由本來計得失球數為首要標準
  改為比較同分隊伍對賽成績為首要標準, 增加了公平性.
- 世界盃會漸漸改為每大洲輪流主辦, 大大促進非洲及
  亞洲足球發展.
作者: 艾力克    時間: 2006-2-15 07:19 PM

Originally posted by MaxFigo at 2006-2-13 10:08 PM:

y ?唔通怕d男球證掛住睇女兼顧唔到場比賽??
避免不必要o既事情發生嘛~

男仔撞倒女球證, 即刻趕你出場都得
女仔撞倒男球證就冇乜所謂, 咁咪個個爭住做
作者: 艾力克    時間: 2006-2-15 07:23 PM

規定每隊波都有主容場球衣, 避免兩隊波都著同一隻色, confused 個球證

冇規定球證衫o既色要同主客隊o既色有對比(只係規定要唔同色, 冇話 big difference or contrast), 令到球證可能會同球隊o既衫相似, confused d 球迷
作者: brightman    時間: 2006-2-16 04:05 PM

由於球賽轉播權價值越來越高, 是故歐洲賽事的場次越打越多來賺取
更多收入. 最明顯的例子是歐洲盃賽冠軍盃和歐洲冠軍球會盃合併,
令到進入歐洲冠軍球會盃決賽週的隊伍一下子增加到32支. 如果球隊
能夠打入決賽週肯定會賺得豐厚的收入. 但針無兩頭利, 由於一下子
要應付多場歐洲, 兵源不足根本難以兼顧. 所以一些中型班球隊如果
想係歐洲冠軍球會盃爭取佳績必須要大花金錢增兵. 但當收入抵不住
開支的時候球隊便會有破產的危機 [如列斯聯]. 可以說這種情況令到
富貧球會的差距越來越大.

還有亞洲市場潛力頗大. 不少球會如阿仙奴及曼聯開始在亞洲開辦足
球學校. 此外亦有許多歐洲強隊如皇馬,曼聯都會選擇亞洲作為暑假熱
身賽的地方, 藉此加強在亞洲的知名度及賺錢, 但練兵的成效有多大成
為一個疑問.

[ Last edited by brightman on 2006-2-16 at 06:19 PM ]
作者: 艾力克    時間: 2006-2-19 12:43 AM

1. 足總恩淮球隊就算入唔倒前四 (以england為例) 但擁有歐冠盃盟主身份, 都可以打下季o既歐冠, 令到有d'檢'顧唔倒兩條戰線o既球隊, 就算聯賽打得唔好, 都仲有動力去打好個歐洲賽

2. 歐冠第3名可以打歐協盃, 令到低級數o既球隊都獎盃爭

3. 歐冠獎金豐富, 可達幾百萬英磅, 令中型球隊可以此幫助球會o既經費, 但同時亦產生左 income gap
作者: 艾力克    時間: 2006-2-19 12:47 AM

設立競技和平獎, 只要少犯規同有體育精神, 就可以打歐洲賽事, 此舉實在好有意義, 令球員有更加專業o既表現

球隊可以申請 to-to-cup 去參加歐洲賽事, 雖然辛苦d, 但都係一個好徐徑

一場o既換人名額只得3個, 令到球隊調動有限制, 可增加領隊o既考驗, 並避免有球會用2隊波黎應戰, haha..
作者: brightman    時間: 2006-2-19 02:20 PM

不君子條列的實行, 如出現一d不符合競賽精神的行為如龍門開龍門球時拖延時間, 就會被罰黃牌.

龍門受傷時球證一定要吹停比賽, 保障比賽的公平性.

設立了領隊活動區域,  避免領隊過份干預球賽進行.
作者: 艾力克    時間: 2006-2-19 04:47 PM

球員入波後挑釁球迷會被罰黃牌, 令球員要作出理性o既慶祝

聯賽獎金會視乎名次而定, 令到季尾就算大局已定, 都有球會為名次而盡力打, 唔會有'渣流灘'o既情況
作者: brightman    時間: 2006-2-19 05:19 PM

Originally posted by 艾力克 at 2006-2-19 04:47 PM:
球員入波後挑釁球迷會被罰黃牌, 令球...
起飛腳同吐口水更加會被罰停賽
作者: brightman    時間: 2006-2-20 10:29 PM

其實係球迷安排方面亦都不斷改進, 希望能夠確保球賽安全進行:
- 自從84年希素慘劇後, 球場企位的安排經已取消. 以免同類的悲劇再次上演.
- 球迷進場唔容許攜帶有攻擊性的物品 (如玻璃樽), 保障球場內的安全.
- 球迷如作出一D種族歧視的行為和辱罵會被罰, 減少因歧視所引起的衝突.
作者: 艾力克    時間: 2006-2-20 10:53 PM

球會之間可以共用同一個球場, eg.小球會打盃賽可以借人地個場黎踢, 咁就可以增加收入

盃賽有得重賽, eg. manu 對 名不經轉o既球隊, 通常超聯球隊都會有主場之利, 但因為有重賽o既可能, 低級球隊只要和倒波就可以o係下一round有多d人黎睇波, 電視轉播or入場人數o既收入都可以增加球會o既經費, 咁隊波就可以 improve facilities or increase reputation

12碼o既成立, 令到決賽時如果兩隊波難分高下, 唔會不斷加時, 亦都唔會有雙冠軍, 而係用另一種'實力'黎分勝負; 12碼睇倒多對方比賽都會有得著, 所以都算係實力o既一種
作者: fantesticming05    時間: 2006-2-20 11:07 PM

-  我個人認為當地球迷就算跌序唔好, 都唔應該影響到球會 ( eg. league 既積分 )
   責任交返比球迷可以避免好多紛爭

- 草地既質素要有限制,保持係一定既質素 ~
  咁唔單止可以避免球員表現受影響, 安全性都大增

- 球員既boot監管不足, 特別係釘既部份..............過長/過"jim"會對球員造成危險 ~

- 球員出場前需要接受簡單既body check ( eg. blood pressure ), 防止令人沮喪既事再出現

[ Last edited by fantesticming05 on 2006-2-20 at 11:17 PM ]
作者: fantesticming05    時間: 2006-2-21 12:18 AM

- 我覺得league可以再出多幾個prize,  ( eg.助攻王, 最佳防守球員等 )

- 場地既氣候好重要, 好似塞內加爾咁.............我總覺得呢個"優勢"係唔公平既
  雙方球員既然唔可以使出真功夫, 球賽仲有意義嗎 ???

- 球賽可再設一個過half court既限時, 好似NBA咁, 避免討厭既拉佈戰術
作者: fantesticming05    時間: 2006-2-21 12:24 AM

- 買賣球員既透明度要增高, 球員和領隊私自見面既penalty要加強

- 經雙方領隊同意, 球隊有權要求更換球證

- save 起值得欣賞/注意既video ( positive : 優秀過人和射門   negative : 惡性,粗暴犯規 )
  希望可比熱愛足球既人學/作反面教材
作者: lookityourself    時間: 2006-2-22 08:15 PM

現今既足球比賽比起以往多左好多規例,而且令足球比賽更加刺激

我就覺得以下既都幾深遠

1.歐盟球員限額:西班牙聯賽奉行既歐盟球員限制,限定左每隊球隊最多可以有幾多位球員,呢條條例可以話有得有失,有d 冇正選加冇歐盟護照既球員會流向其他聯賽,但係只爭幾年就有歐盟護照既球員就會堅持留係度,呢條例最主要都係保住歐洲人係本土聯賽既得益

2.舉腳過高:我都唔知係幾時出現,但呢條例的確可以保護到球員

3.除衫慶祝犯規制:以前估唔到連呢d 私人既野都會有例管,依家唔比除衫之餘,仲唔比揭起件底衫有宣傳字句,呢條例得唔得就見仁見智

4.拍掌叫好紅牌制:呢條例我諗都可以叫"朗尼拍手被趕例",如果唔係佢拍掌比人趕,可能都唔會有呢條咁既例,雖然話依家都係由球證睇情況比唔比,但係d 球員就唔敢咁魯莽拍掌
作者: 艾力克    時間: 2006-2-22 09:10 PM

歐冠盃o既'第二輪'由分組賽轉左做兩回合o既賽事, 令球會可以少d賽事
但因為少左比賽, 球會亦都相對少左收入
而兩回合o既賽事亦都令比賽更快進入'白熱化'階段

1-2月可以俾球會簽人, 令到受傷兵或其他因素影響o既球會, 可以o係打左半個聯賽後簽人, 重新調整轉術

未打過歐洲賽事o既球員, 可以o係冬季轉會市場後註冊, 替球會打之後o既歐洲賽
作者: alantai    時間: 2006-2-22 09:29 PM

恕我無知
其實禁區上面既鵝眉月係有咩用架, 我睇左咁多年波都知喎?
作者: bigfish    時間: 2006-2-22 10:37 PM

Originally posted by alantai at 2006-2-22 09:29 PM:
恕我無知
其實禁區上面既鵝眉月係有咩用架, 我睇左咁多年波都知喎?
鵝眉月係環饒十二碼點對開十碼劃o既, 目的係確保雙方球員o係射十二碼時離球十碼
禁區離底線十八碼, 鵝眉月頂離底線廿二碼
作者: bigfish    時間: 2006-2-22 10:47 PM

- 大球會o係世界各地開設足球學校, 影響如下:
- 世界各地有天份球員都有機會接受有糸統訓練
- 足球落後或貧窮地區, 如非洲, 拉丁美洲的球會較少機會簽得天才球員, 競爭力下降
- 貧窮球會無法從中收取轉會費收入, 收入大減
- 先進國家足球員面臨世界各地天才球員的競爭, 上陣及上位機會減少
- 大球會高質球員愈多, 愈能從轉會費中賺取收入, 富者愈富
- 大球會壟斷球壇, 球壇吸引力下降
作者: bigfish    時間: 2006-2-22 10:50 PM

球會電視台的誔生
- 令球會能避免被其他媒體分薄球會消息來源
- 球會從中收取廣告費及電視月費
- 球員工作時間增加, 要應付球賽以外的球會節目
- 大球會能提升球迷對球會了解, 增加歸屬感
- 球會產品銷售量增多
作者: brightman    時間: 2006-2-23 01:53 AM     標題: 足球發展重大事故:

1848年訂出第一套劍橋規則。

1904年成立國際足總(FIFA),它是在1904年5月21日在巴黎成立,成員國有法國、比利時、丹麥、荷蘭、西班牙、瑞典與瑞士。

1930年第一屆世界盃在烏拉圭舉行

1958年第六屆世界盃在瑞典舉行,首次做全球性電視轉播。

1982年FIFA世界杯第一次二十四支球隊參賽(西班牙)。

1985年第一屆世界盃青少年(U16)在中國大陸舉行,後於1991年更名為世界青少年錦標賽(U17)。

1989年第一屆五人制FIFA世界盃錦標賽在荷蘭舉行。

1991年第一屆女子世界盃在錦標賽在中國大陸舉行。

[ Last edited by brightman on 2006-2-23 at 01:59 AM ]
作者: brightman    時間: 2006-2-24 02:57 PM

Originally posted by 艾力克 at 2006-2-22 09:10 PM:
歐冠盃o既'第二輪'由分組賽轉左做兩回...
今年轉左制, 一間球會可以係冬季註冊一個打過歐協既球員打歐聯, 相反情況都可以. 加強左球隊調配的靈活性.

由於有以往球員欺詐的表現 (如上帝之手), 如今若有攻擊球員存心插水博12碼或用手將皮球拍入網的話會被罰黃牌.
作者: lookityourself    時間: 2006-2-24 05:14 PM

Originally posted by brightman at 2006-2-24 02:57 PM:

今年轉左制, 一間球會可以係冬季...
如你所說

現在插水,故意拖延時間,危險動作,放飛劍(吐口水),報復行為.......等等等等

都會被球證警告!!!!!!

作者: brightman    時間: 2006-2-24 08:58 PM

球證分級制 -- 只有具備一定經驗和水準才可成為國際球證, 確保執法水平

球證要進行體測及過了法定年紀便要退休, 確保球證體力能應付整場球賽執法,.

第四球證負責換人及控制場外秩序, 在主球證受傷時要負責球賽執法工作.
作者: bigfish    時間: 2006-2-24 11:34 PM

歐洲列強的殖民主義政策
- 足球由英格蘭, 葡萄牙, 西班牙等西歐列強傳入南美, 東亞及非洲地區
- 英式足球運動成為世界第一運動
- 不同風格足球誔生, 如南美的技術型, 非洲的體力化踢法, 東亞的整體性踢法及歐洲大陸的戰術性踢法蘊壤
- 南美洲及非洲的球員紛紛往前宗主國聯賽効力, 壯大西歐地區聯賽
- 殖民地球員替前宗主國効力, 出人頭地, 成功例子如蘇利南球員古烈治, 加納球員迪西里, 莫桑比克球員尤西比奧及巴西球員迪高
作者: brightman    時間: 2006-2-25 04:40 AM

- 球員在歐聯或聯賽累積一定數量黃牌便需要停賽, 加強黃牌的阻嚇力.
- 若球員作出意圖傷人的犯規時, 就算在球賽中逃過球證法眼, 足總事後有權力
作出處罰以警傚尤.
- 領隊亦不可發表一些侮辱球證的說話, 否則亦會遭受到罰款或停賽處分.

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0