標題: [賽後討論]車路士 對 巴塞隆拿 [打印本頁]

作者: abc123aa    時間: 2006-2-23 07:17 AM     標題: [賽後討論]車路士 對 巴塞隆拿

呢場波都幾好睇,特別係下半場,不過我有d問題,想知道版友們點睇

第一
迪賀奴個犯規,真係需要紅牌咁嚴重咩?

希望大家可以留下自己既睇法或者意見,當然,我地只係需要平靜既討論,唔好係度挑釁其他球迷,否則扣分。

[ Last edited by abc123aa on 2006-2-23 at 12:25 PM ]
作者: abc123aa    時間: 2006-2-23 07:23 AM

我自己先留下自己的意見

第一
我自己認為果兩位講波佬既言論係有偏幫於巴塞既,但未至於係嚴重,不過係迪賀奴呢位球員身上,佢地就好似特別針對得嚴重。

第二
我認為迪賀奴呢個犯規黃牌比較合理,
首先,迪賀奴唔係兩隻腳剷埋去或者鞋底行先,而且迪賀奴已經有少少收腳,就算你話佢多次係咁樣都好,呢d已經係之前既事,你要罰佢就應該係之前比黃牌佢,唔應該計埋落去,
而且之前佩奧爾都有一個類似既犯規撞基斯普,但球証只係罰左黃牌比佩奧爾,
我覺得兩個犯規都幾相似,都係係後面冇啦啦殺上去撞埋去,但被犯既球員都冇嚴重既受傷,但係一個就黃牌,一個就紅牌被罰離場.....。
作者: kyleung    時間: 2006-2-23 07:29 AM

作為長期忠實巴塞迷兼少少反車既人既我

我覺得唔係太應該紅.....
踢人佢就絕對係, 狼夾狠, 即係連人帶波炒落去, 炒唔到波梗係炒人啦
同埋佢自己落地又唔知做乜去扮野, 又唔知扮乜野, 總知就係係度 din 下 din 下
點解唔值紅牌上面岩岩講左
自從俾左呢個紅牌, 球證都好似唔想再攪乜 (,兩次12 碼冇俾, 兼佩奧爾有機紅牌 )

我反而想講下列卡特
佢接手左巴塞之後
上半場應該係史上踢得最保守

[ Last edited by kyleung on 2006-2-23 at 07:32 AM ]
作者: Aristo~    時間: 2006-2-23 07:45 AM

我諗呢場最多人討論,都係美斯單野啦
佢有冇揷水呀, 迪可奴係咪太狠...
咁岩果個shot, 我就miss左...
整係見到球證俾紅牌= =

呢場波有樣野幾得意既,就係亙有球員own goal
terry果球最慘...一野收死cech..
motta果野都可以話係vides出得唔好...

2:1果球,組織一絕, 流水既反擊...
傳俾eto果球好鬼靚....根本冇得守..
作者: abc123aa    時間: 2006-2-23 07:46 AM

Originally posted by Aristo~ at 2006-2-23 07:45 AM:
我諗呢場最多人討論,都係美斯單野啦
佢有冇揷水呀, 迪可奴係咪太狠...
咁岩果個shot, 我就miss左...
整係見到球證俾紅牌= =

呢場波有樣野幾得意既,就係亙有球員own goal
terry果球最慘...一野收死cech..
motta果野都可以話係vides出得唔好...

2:1果球,組織一絕, 流水既反擊...
傳俾eto果球好鬼靚....根本冇得守..
今晚幾多烏龍球下
2比1球冇野講啦,馬古斯比得好靚
作者: cream    時間: 2006-2-23 08:13 AM

I wanna watch the highlight, in particular the red card incident...
Miss the match ><
anyone knows where I can watch/download the clips?

Cheers
作者: 奇    時間: 2006-2-23 08:38 AM

我覺得紅牌無錯....
正如丁偉傑講...美斯跳到咁高(當時個波貼地的)都中到腳...
係咪想收人山...佢先知啦
另外,美斯果球中柱角唔夠運入左就世界波
佢整場發揮得好好....恐怖的是他只有18歲
作者: fatboyfung    時間: 2006-2-23 09:00 AM

Originally posted by at 2006-2-23 08:38 AM:
我覺得紅牌無錯....
正如丁偉傑講......
我覺得美斯雖然係扮野~但係你地諗下如果唔係佢咁醒跳起既話~你諗下佢隻腳而家會點呢
所以我都覺得紅牌無錯 不過個講波佬確實係有d偏幫巴塞
作者: boy007    時間: 2006-2-23 09:17 AM     標題: 車仔好波,但波品差

我覺得講波佬既言論係無偏幫巴塞。
車仔是幾好波,不過波品好差。
對住D強隊,下下出腳都想收人檔,朗拿甸奴都驚左佢地。
即使車仔贏左,都不光彩。
大家同不同意。
作者: abc123aa    時間: 2006-2-23 09:36 AM

Originally posted by boy007 at 2006-2-23 09:17 AM:
我覺得講波佬既言論係無偏幫巴塞。
...
唔覺,車仔除左迪賀奴之外邊幾個球員出腳會係收人山先???
作者: mr_jac_kan    時間: 2006-2-23 09:42 AM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-23 09:36 AM:

唔覺,車仔除左迪賀奴之外邊幾個球員出腳會係收人山先???
咪就係艾辛
作者: abc123aa    時間: 2006-2-23 09:44 AM

Originally posted by mr_jac_kan at 2006-2-23 09:42 AM:

咪就係艾辛
問題係今場佢冇份呀嘛= ="
作者: buengland    時間: 2006-2-23 11:24 AM

我自己無睇場波

吾知佢地尋日狼吾狼

不過我既印象中, 車仔班球星好多都幾好品

eg. lampard, duff, crespo, gujohnson, terry 見佢地作完客離場時都會向觀眾拍下手, 表示有善....

本來以為robben係好品, 點知原來係契弟

我係覺得艾幸狼啲.....佢之前入車仔時話, "我block波係會咁樣出腳嫁喇 (即是狼), 至於之後發生咩事就之後先至算" 好似好醒咁, 所以我都吾係好鍾意佢
作者: abc123aa    時間: 2006-2-23 11:29 AM

Originally posted by buengland at 2006-2-23 11:24 AM:
我自己無睇場波

吾知佢地尋日狼吾...
不嬲都唔係咁鍾意艾辛..........=3="
作者: Lap Hui    時間: 2006-2-23 11:44 AM

迪賀奴犯美斯, 我認為:
1) 個波已經過左迪賀奴好多, 都要掃低美斯, 粗野攔截, 擺明要人不要波
2) 如果不是, 美斯可能單刀直入禁區,
3) 迪賀奴之前, 洛賓雙腳飛鏟美斯, 可惜不中, 如果不是, 出場可能是洛賓
4) 球証因粗野攔截出紅牌, 同上次 C Ron 個次差不多, 球証是場表現出色要稱讚

作者: sonyguy    時間: 2006-2-23 11:53 AM

回應下先...

1) 我唔係好覺兩個講波佬有偏幫喎...
如果要講紅牌呢腳...
我覺得佢地唔係偏幫巴塞...
只係佢地對迪賀奴有偏見...
我發覺好多講波佬...
都唔係好鍾意迪賀奴...
因為話佢舊屎在西甲己經係好狼好兇狠...
呢d 就係印象分...

2) 我覺得紅牌無問題...
不過真係角度問題...
唔好計睇慢鏡...
從電視機角度睇...
美斯扣過洛賓後...
突然成架貨櫃車咁飛埋去...
個勢真係好狼...
我覺得黃牌又得...紅牌亦都唔太過...
突別係佢之前幾下都好狼...
印象分呢d 野...就係咁~~

球証都可能覺得比紅牌係嚴左少少...
所以泰利果下都無比十二碼...
不過我覺得果球一定係十二碼....
即使佢壓住美斯係合法...
但佢跌落地時隻手好似差d 攬住個波咁...
都要吹佢手球啦...

最後講返場波...
下半場真係幾精彩...
睇巴塞d 走位真係一絕...
車仔既防守無乜問題...
唔係特別狼...
呢d 只係正常英超既打法...
唔會比對手上腳...特別係有腳法既球員...

美斯仔呢類型既翼鋒...
真係好難攪...
學講波佬話齋...
又快...又古惑...又好腳法...
你唔踼低佢...佢過梗你...
作者: abc123aa    時間: 2006-2-23 11:55 AM

下半場洛賓都踢得唔錯,整體上下半場好睇過上半場,而且巴塞d攻勢真係冇野講,入晒肉,車仔防守冇出咩問題,係巴塞攻力太勁啫.......=3="
作者: kakeidevil    時間: 2006-2-23 11:55 AM

迪賀奴紅牌之前已經有腳飛毛腿整左比messi嘆...可惜球證冇表示= ="

之後紅牌果個情況我覺得應該黃牌更啱(如果單獨計果個case既話)...
好明顯係要人唔要波,個波已經碌左去迪賀奴後面,但迪賀奴仲要殺落messi到....氐食牌la

球證一野就o拿張紅牌出黎...毫不猶豫就罰迪賀奴出場
惡劣既犯規導致比裁判趕出場就氐死la...
如果唔趕佢出場...容乜易佢會出埋穿心腿呀,天殘腳咁架...
作者: abc123aa    時間: 2006-2-23 12:04 PM

Originally posted by sonyguy at 2006-2-23 11:53 AM:
回應下先...

1) 我唔係好覺兩個講...
可能係啦,可能佢地只係對迪賀奴有偏見啫
作者: au212001    時間: 2006-2-23 01:01 PM

除佐美斯單野, 上半場的巴塞真係幾悶下, 都冇人走動ge, 個個都鐘意上腳, 吾走位...
如果吾係迪賀奴張red card, 可能下半場更悶...
不過講時講, 我覺得上半場red card後偽攻車仔的最佳時機, 雖然換入謝列美..
但車仔一定好亂, 可惜巴塞又留番下半場先攻, 差d放虎歸山, 俾15mins摩連奴諗計仔..
好在巴塞都win到波...
如果下一早車仔好似下半場落後個陣打, 咁進取,
我相信係今年最好睇的比賽,,, 而家只係半場世紀大戰
作者: chicken    時間: 2006-2-23 01:06 PM

Great match.
Greatest attack VS Greatest defense
But I don't think Del Horno should get the red card, not because this kick is not serious, it is because the referee is not hash to other fouls. Many serious fouls didn't get yellow cards too. This is unfair judge.

And if there is no the first lucky goal, I think the match will be 0-0.
But after the goal, it makes both teams play faster and this makes Chelsea exposes lots of space in their half.
作者: brightman    時間: 2006-2-23 01:13 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-23 12:04 PM:

可能係啦,可能佢地只係對迪賀奴有偏見啫
同意, 其他攔截球證無吹得咁緊...球證各有各執法尺度,但比賽中應該統一執法標準
作者: hiroraymond    時間: 2006-2-23 01:36 PM

紅牌之前,佩奧爾係中圈「辣」低基斯普個野都黃牌,
咁依家迪賀奴一腳踏落美斯膝頭無事已經好彩,
之後人地扭過洛賓入禁區,有入球機會,但迪賀奴就真係好似架車咁撞埋去,
紅牌都不失為過呀,
只有怨洛賓個球實在太孤寒,
諗住由得個波係咁 look 出去,
但又壓唔住人。
作者: alantai    時間: 2006-2-23 04:29 PM

車仔係輸個紅牌啫, 否則應該坐和望贏.
10個對11個, 焗住死守, 但係對住巴塞, 真係久守必失
不過如果冇紅牌, 場波又係中場爭奪 0-0既悶波
作者: wer    時間: 2006-2-23 04:36 PM

我想問:messi是否單刀
作者: chunhong    時間: 2006-2-23 07:09 PM

我覺得吾可以話球證偏幫巴塞
只可以話球證對迪荷奴既印象差
迪荷奴果球係樣衰d  黃既機會大d
比紅都可以 睇球證點比
作者: 龍九州    時間: 2006-2-23 08:05 PM

睇嚟車路士大勢已去矣~
主場失兩個作客入球比巴塞,下場作客魯營
作者: au212001    時間: 2006-2-23 10:20 PM

Originally posted by 龍九州 at 2006-2-23 08:05 PM:
睇嚟車路士大勢已去矣~
邊隊出線,而家言之過早
作者: abc123aa    時間: 2006-2-23 10:21 PM

Originally posted by au212001 at 2006-2-23 10:20 PM:

邊隊出線,而家言之過早
係囉,車仔作客贏返巴塞係唔出奇既~
作者: thlungg    時間: 2006-2-23 10:46 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-23 10:21 PM:

係囉,車仔作客贏返巴塞係唔出奇既~
難D wow......
作者: abc123aa    時間: 2006-2-23 10:47 PM

Originally posted by thlungg at 2006-2-23 10:46 PM:

難D wow......
咁又有邊一個估到利記係上年會追返3-3仲贏埋歐聯???
作者: YUEN_LOUIS    時間: 2006-2-23 10:49 PM

Originally posted by 龍九州 at 2006-2-23 08:05 PM:
睇嚟車路士大勢已去矣~
唔好咁早講住呢!
作者: 20001160    時間: 2006-2-23 11:59 PM

只可以講下一場將會好好睇
兩隊鬥攻
作者: brightman    時間: 2006-2-24 12:00 AM

Originally posted by abc123aa at 2006-2-23 10:47 PM:

咁又有邊一個估到利記係上年會追返3-3仲贏埋歐聯???
阿仙奴作客贏皇馬亦都係一個例子.
作者: felixluihk    時間: 2006-2-24 01:13 AM

i dun like chelsea, so i'm happy that they didn't win!! n i really think chelsea players foul too much!!
作者: 喂喂喂    時間: 2006-2-24 11:34 AM

其實d球證係每場波之前都會做下功課,會對某一d球員特別留意,即係果d成日插水、踢法粗野既球員,係比賽既時候就更加會金睛火眼,變左有d球員一早就留左個壞印象俾個球證,例如:果時仲踢緊英超既韋拉、皮里斯、艾辛、意甲既托迪、馬特拉斯,喱d球員一早俾人點晒相,好多時d球證都會對喱d人吹得特別緊

至於迪賀奴踢緊西甲果時已經臭名遠播,雖則話係國家隊新希望,但係d踢法陰濕就更出名,果時對住巴塞佢都唔知點解係好似特別憎細哨咁架喇,而家又對住個濕水欖核既美斯就更加沉唔住氣,球證直接俾紅牌都無可厚非,因為係球證眼中,佢已經係積犯
作者: achan87    時間: 2006-2-24 12:19 PM

我覺得紅牌合理,Del Horno係有心羅腳,唔係羅波,雖然佢收左腳,但係佢intension係去要羅美斯腳,佢完全踢唔到個波。
作者: chicken    時間: 2006-2-24 01:41 PM

Last year Chelsea win back 4-2 in their home.
This year they need to be away, but just need to win 3-2.
So there is still a fair chance.
Barcelona is an attack team, defense is not their strongest point.
作者: yesiam    時間: 2006-2-24 02:24 PM

Del Horno 紅牌某程度對車路士係好, 條友之前已經漏好多次波, 不在狀態, 走好過.

反而覺得換Didier Drogba 代替 Hernan Crespo 有D不智. 用 Drogba 撞散D人, 之後先用 Crespo, 我覺得效果會好D
作者: sagaman    時間: 2006-2-24 02:48 PM

Gallas受傷 Del Horno 先有得踢,攪到左後防不穩。輸波罪人。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0