標題: 姚明成長啦! [打印本頁]

作者: Chenjinnan    時間: 2006-3-6 01:49 PM     標題: 姚明成長啦!

自從趾公手術休息了21場後,姚明一直狀態大勇,平均達到20-10(過去一個月是21.7分、11.2籃板、1.9封籃,近5場更達24.2分、14.4籃板(3.6進攻)、1.8封籃),如果他能做到平均封籃有3.0的話,他就是首席中鋒啦!

奧尼爾復出後一直平平,沒有了以前的「巨無霸」本色,可能是留力,也可能是得分重任已交到韋德身上,但看上去真的是老了;除非兩隊都能於決賽碰面(似乎不太可能),否則都看不到現在的姚明跟奧尼爾全力對抗。

如果連奧尼爾都走下坡,還有誰能把姚明吃得死死呢?近幾年的新人中鋒,都不是姚明的對手,長此下去,姚明將會一枝獨秀一個很長的時間,只要能找到合適配搭,拿下冠軍不再是不可能吧!
作者: tkk2p    時間: 2006-3-6 02:39 PM

等緊佢攞總冠軍~
作者: 艾力克    時間: 2006-3-6 03:01 PM

別忘記還有 bosh, a米
作者: brightlee    時間: 2006-3-6 03:24 PM

maybe Andrew Bougt too....
作者: kantang4910    時間: 2006-3-6 04:12 PM

Originally posted by Chenjinnan at 2006-3-6 01:49 PM:
自從趾公手術休息了21場後,姚明一直...
中國人,清醒點!現在沒有巨人中鋒的出現是因為NBA的潮流不需要巨人,試看Big Ben 及 史杜達米亞七呎未夠就去打中鋒就知.反而七呎或以上的鄧肯及加列特反而走去打大前鋒就更明顯.唔通美國咁大要訓練個巨人中鋒會好難?姚明攞冠軍?我諗要在打機的時候才出現.諗諗離近幾年能爭冠軍的來來去去都是活塞,馬刺,太陽,小馬,熱火.隊隊有巨人卻祗有O'neal是打中鋒,就知中鋒需求有限.如果姚明轉去其中一隊就有機會攞冠軍,但它們有薪金空間簽姚明嗎?

各位唔好阿Q精神同打機打上腦,唯一一個有冠軍介指的中國人--巴特爾,嗰屆祗係出過五場常規賽(後備),季後賽?全在名單.連季後賽都未打過嘅姚明想攞冠軍?除了打機便是發夢
作者: 甘國武    時間: 2006-3-6 05:11 PM

Originally posted by Chenjinnan at 2006-3-6 01:49 PM:
自從趾公手術休息了21場後,姚明一直...
>如果他能做到平均封籃有3.0的話
這不可能,因為姚沒甚麼彈力~
作者: 甘國武    時間: 2006-3-6 05:17 PM

Originally posted by kantang4910 at 2006-3-6 04:12 PM:

中國人,清醒點!現在沒有巨人中鋒...
i don't agree
nba no big man is because every child llike learn mj
another side,if the big man learn basketball later
they will have good centre skill,for example
duncan is learning basketball in 18yro
dreamman is learning basketball in 17yro
作者: nashisthebestpg    時間: 2006-3-6 06:26 PM

Originally posted by kantang4910 at 2006-3-6 04:12 PM:
中國人,清醒點!現在沒有巨人中鋒的出現是因為NBA的潮流不需要巨人,試看Big Ben 及 史杜達米亞七呎未夠就去打中鋒就知.反而七呎或以上的鄧肯及加列特反而走去打大前鋒就更明顯.唔通美國咁大要訓練個巨人中鋒會好難?姚明攞冠軍?我諗要在打機的時候才出現.諗諗離近幾年能爭冠軍的來來去去都是活塞,馬刺,太陽,小馬,熱火.隊隊有巨人卻祗有O'neal是打中鋒,就知中鋒需求有限.如果姚明轉去其中一隊就有機會攞冠軍,但它們有薪金空間簽姚明嗎?

各位唔好阿Q精神同打機打上腦,唯一一個有冠軍介指的中國人--巴特爾,嗰屆祗係出過五場常規賽(後備),季後賽?全在名單.連季後賽都未打過嘅姚明想攞冠軍?除了打機便是發夢
我完全唔同意wo~
唔係話訓練一個中鋒難唔難, 咁你無就無ga啦, 咁唔等如無需求~
我就唔信若而家有番個奧拉袓雲. david robinson 呢d質素ge中鋒, 會無nba球隊爭~

再者, yao 巳經連續2年打過季後賽 , 分別輸俾有F4的湖人同 上年的小馬, 點會未打過?
yao 同t-mac 仲好年輕, 若跟住嗰幾年2個無傷無病, 仲有一d好 ge 綠葉, 點會無機會攞冠?
當然機會大唔大就唔知 , 但yao + t-mac 呢個組合巳經有好大ge統治力~

之前又有邊個諗到無明星ge 活塞可以輕取湖人?
又有邊個諗到上年的太陽,剛合作的一季, 無高佬,無防守,無後備, only 打快, 射外圍可以
係常規賽取得最佳戰績, 去到西岸決賽對馬刺先力戰而敗?

therefore, 我唔覺yao攞冠軍係發夢~
作者: kantang4910    時間: 2006-3-6 08:03 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2006-3-6 06:26 PM:

我完全唔同意wo~
唔係話訓練一個中...
大前題就是薪金!誰肯為冠軍介指放棄高薪?再有Dreamman 同 海軍上將般中鋒,他們會要求多少薪金?球隊揾錢靠廣告,中鋒能賣錢嗎?T-Mac肯割價嗎?火箭能簽甚麽好球員?看看湖人就知,為留kobe其它球員那個上得大枱?MJ都要有平價柏賓才能三年霸,再三連霸有更多球員割價換取介指.誰肯割價到火箭換介指?

各位唔想醒就繼續發夢吧!姚明將會帶領火箭先破小馬,再揮低太陽,挑戰馬刺.強勢進入決賽,殺敗活塞奪總冠軍再三連霸.咁樣係唔係開心啲呀

[ Last edited by kantang4910 on 2006-3-6 at 08:04 PM ]
作者: 甘國武    時間: 2006-3-6 08:14 PM

Originally posted by kantang4910 at 2006-3-6 08:03 PM:

大前題就是薪金!誰肯為冠軍介指放...
NBA最高價的叫O'neal...
作者: My heart will g    時間: 2006-3-6 08:21 PM

ha...Yao Ming is not that good..

as a center, He is tall, yes we could see that but he lack of defensive....

yes, he can do the '' fade away jump shoot '' but that's not wt a center suppose to do since after u shot the ball, u dont hv much chance to grab the rebound....

yes, u may say he can block, but i think he foul out more than blocks lor..., he still hv a lot work on defensive end and rebounding the ball without fouling out~

Look at why houston keep Motombo , coz yao ming sux when he cant score~

o well, and T-mac just injuried yesterday , so...No playoff for houston rocket!
作者: nashisthebestpg    時間: 2006-3-6 10:10 PM

Originally posted by kantang4910 at 2006-3-6 08:03 PM:

大前題就是薪金!誰肯為冠軍介指放...
無人話火箭今年拎到冠軍wo~
我意思係過多3-4年, 等yao + t-mac 步入高峰,
再加上其他綠葉, 就有奪冠機會~

再說,一隊波2個過千萬年薪好有問題?
太陽下年有3個過千萬ge球員, 而家有薪金上限有問題咩?
你舉湖人留kobe做example, 我諗你唔多留意湖人,
而家湖人食住晒d 錢, 因為有個b.grant 佔左千幾萬,
湖人大展拳腳的球季就係07/08年, 薪金方面清左好多,
你可以睇下呢個網----http://www.hoopshype.com/salaries/la_lakers.htm
當然簽唔簽到人就另一回事~

你又話中鋒賣唔到錢, 我諗你太低估yao ming啦,
中國市場大成咁, 點會搵唔到錢?
if 正如你話球隊搵錢靠廣告, 單靠yao 在美國and中國的人氣,我想火箭有排搵~

[ Last edited by nashisthebestpg on 2006-3-6 at 10:14 PM ]
作者: dogfood    時間: 2006-3-8 11:56 PM

姚明d防守力真係弱到無倫
佢出親都俾人住打
作者: bigfish    時間: 2006-3-9 12:23 AM

中國人,清醒點!現在沒有巨人中鋒...
唔關中唔中國人事, 就算佢係鬼佬, 成季不均有咁o既表現都算中上啦, 唔好踩到咁盡
作者: kantang4910    時間: 2006-3-10 12:59 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2006-3-6 10:10 PM:

無人話火箭今年拎到冠軍wo~
我意思...
中國市場真係大到無倫,但老翻的威力更是無堅不摧.看看02世界盃時廣告商將中國足球員捧到上天,想從球衣,副產品,電視轉播費中獲取巨大利潤.結果--大家都知.你看而家重有無外國球隊理中國足球員?姚明咪一樣.美國佬想靠佢打開中國市場,成績有目共睹,祗有翻版商多謝你.而家重會揾錢幫你做宣傳?換轉係你,你會唔會咁做?而家咪唔使就阿明哥,大家打真軍,佢仲自機會攞冠軍,唔你痴人說夢,係乜?請恕在下直言
作者: Chenjinnan    時間: 2006-3-11 11:47 AM

What's wrong with you guys? Yao is good. You see Olowokandi, Kwame Brown? They suck totally. It's not the point whether Yao is Chinese or not. Yao was not a superstar class player when he first entered the league, he was not Hakeem, he was not Ewing. He was not going to dominate at the very first moment. Even now people around the league are saying Yao WILL BE (meaning he is not right now) a superstar. In just few years, Yao get comfortable in the league and his offense are improving. And I am sure he will improve his defense later on. He is a big guy with speed (among those 7-footers) and skills. For such a player with full of potential, we should always support him, no matter he is a Chinese or not, no matter how his motherland's market situation is.

It is so shame to blame him for his lack of defense at this moment. It is also too naive to judge a player according to his motherland's market.

(If Yao isn't a Chinese, but a xxxx xxxxing Japanese, I'll still say Yao is good.)

[ Last edited by Chenjinnan on 2006-3-11 at 11:48 AM ]
作者: 98765    時間: 2006-3-13 09:55 PM

姚明d防守力真係弱到無倫 我完全同意wo~yao攞冠軍係發夢~姚明將會帶領火箭先破小馬,再揮低太陽,挑戰馬刺.強勢進入決賽,殺敗活塞奪總冠軍再三連霸??????
作者: 甘國武    時間: 2006-3-13 10:16 PM

Originally posted by 98765 at 2006-3-13 09:55 PM:
姚明d防守力真係弱到無倫 我完全同意w...
>姚明d防守力真係弱到無倫
今季之前我完全同意
但今季無得睇,加上姚明又進步
所以我唔肯定......
作者: nashisthebestpg    時間: 2006-3-13 10:33 PM

Originally posted by kantang4910 at 2006-3-10 12:59 PM:

中國市場真係大到無倫,但老翻的威...
下次打句子時, 按下enter吧.........  成堆字密麻麻,好難睇.........
仲有,真係睇唔明你呢句:

而家咪唔使就阿明哥,大家打真軍,佢仲自機會攞冠軍,唔你痴人說夢,係乜?請恕在下直言

....................................

[ Last edited by nashisthebestpg on 2006-3-13 at 10:36 PM ]
作者: Kian76    時間: 2006-3-13 11:07 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2006-3-13 10:33 PM:

下次打句子時, 按下enter吧...........
佢係咪打打下字發緊白日夢睇緊AV??哈哈!
作者: Kian76    時間: 2006-3-13 11:08 PM

Originally posted by kantang4910 at 2006-3-10 12:59 PM:

你可要知道,中國13億人,只要其中100萬人買正版就夠,而且100萬人絕對是非常保守的要求。
作者: 甘國武    時間: 2006-3-13 11:14 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-3-13 11:08 PM:

你可要知道,中國13億人,只要其中100萬人買正版就夠,而且100萬人絕對是非常保守的要求。
中國13億人,城市人口20%=2.5億
城市人口中有消費力的約40%=1億
作者: nashisthebestpg    時間: 2006-3-13 11:57 PM

其實講黎講去 , 中國市場大唔大又點? 多老翻又點?
你之前話大前題係薪金, 又照你所說, 中國好多老翻,
美國佬feel 到被搵笨,  咁難道因為咁就唔會簽yao ?
美國絕大部份人都認同yao 實力, 比賽時大多球隊都會double team yao~
剩睇數據,21分10個reb , 成個nba有幾多人做到? 那麼千幾萬一年會令到nba球隊卻步?

你搵中國足球員做例唔太恰當wo, 中國足球員有幾多人可以係外國球會立足?
仲要係主力?
而yao, 巳經係世界前列中鋒, 係nba , 都可以打出成個聯盟得幾個人做到ge數據,
咁ge差別,點做例啊?
作者: Kian76    時間: 2006-3-14 01:45 AM

Originally posted by 甘國武 at 2006-3-13 11:14 PM:

中國13億人,城市人口20%=2.5億
城市人口中有消費力的約40%=1億
咁又唔可以要晒1億,因為有能力都唔等於要買正版,以內地人既生活習慣和教育,將呢1億除以10就差唔多,即係1000萬人倒啦。但不等於這1000萬人唔會去買好多正版,一個人頂幾個人甚至十幾個人既消費總額都仲得。
作者: 甘國武    時間: 2006-3-14 06:17 AM

Originally posted by Kian76 at 2006-3-14 01:45 AM:

咁又唔可以要晒1億,因為有能力都...
sorry,我是指真正市場是1億
跟住男佔50%=5000萬
年齡層(15~25)佔20%=1000萬
看籃球的佔10%=100萬

要看就看100萬中有多少人買姚明牌了~
作者: kantang4910    時間: 2006-3-14 06:27 PM

Originally posted by 甘國武 at 2006-3-14 06:17 AM:

中國人不愧是有民族自大狂,任何情況下話中國人唔夠人勁就係唔啱,係賣國賊.
宜家講緊擺NBA總冠軍,你哋就講一大堆數據出來話姚明點勁點勁!唔通佢勁得過加列特?又唔見我話過木狼攞總冠軍!
點解用商業價值來講球員?任何體育運動最大的背後支持都是商業價值--這是不爭的事實.記唔記得湖人對76人那年總決賽?廣告商開到口話如果湖人連下四城攞總冠軍,佢哋就蝕大本.跟住發生乜事呀?湖人咪乘乘哋輸一場.唔通無關係?
大家可以繼續發冠軍夢,反正巴特爾才是第一個攞總冠軍嘅中國人
作者: nashisthebestpg    時間: 2006-3-14 07:08 PM

Originally posted by kantang4910 at 2006-3-14 06:27 PM:

中國人不愧是有民族自大狂,任何情...
哈, 點解yao 無能力拎總冠軍?
yao + t-mac 過多2,3年先到顛峰時期 , 呢個平均有能力拎50分ge組合,
配合好ge 綠葉, 係一支有能力挑戰冠軍ge球隊好出奇??????
點解會係發夢啊? 而家無人講今年拎wo~

你搵kg 講............根本無人幫kg, 班底又唔好.........
而火箭有t-mac 同yao 做基石, 吸引好ge球員加盟唔係難事.........

再講丫, 你話yao 無商業價值..............有眼ge 都睇得出唔係啦........
剩係賣轉播權都搵一大筆lu......cctv 5 差唔多有火箭就播........
仲有n 多廣告............
更何況, 無商業價值=無機拎冠軍?  活塞隊好有商業價值?

成日話人發夢.......

[ Last edited by nashisthebestpg on 2006-3-14 at 07:28 PM ]
作者: kantang4910    時間: 2006-3-14 08:02 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2006-3-14 07:08 PM:

yao ...
kg無人幫?嗰年有卡素爾,薛比拿,赫臣,奧路雲根迪一齊打都叫無人幫?點叫有人?
小弟無法同你哋溝通
再講一次:姚明勁過O'neal ,鄧肯...火箭勁過馬刺,活塞...攞硬總冠軍,三連霸.MVP
大家開心啲呀
作者: nashisthebestpg    時間: 2006-3-14 08:46 PM

Originally posted by kantang4910 at 2006-3-14 08:02 PM:

kg無人幫?嗰年有卡素爾,薛比拿,赫臣,奧路雲根迪一齊打都叫無人幫?點叫有人
呢個陣容維持左一年ja bo~
歷史上有邊支球隊ge正選陣容大革新下可以立即拎冠軍????????????????
奧路雲根迪..........數一數二的狀元(水貨嗰隻),
赫臣---不穩定,組織攻勢唔得,剩係得02-03年打得ok, 基本上唔係一個出色ge球員~
          不過後備黎講夠洗~
薛比拿---嗰年傷左好耐,平均十分一場,好好?
嗰年係木狼嗰3條友頂住~第一年就去到決賽算唔錯,但sam同史比威都老啦~
嗰年之後, sam 一直帶傷打,打得唔好,史比威玩野,打到成個廢柴咁~

基本上係嗰季之外,kg 一直無乜人幫,  而年代遠到有古利奧達,馬貝利嗰時就不大清楚啦~

[ Last edited by nashisthebestpg on 2006-3-14 at 08:49 PM ]
作者: Kian76    時間: 2006-3-14 11:27 PM

Originally posted by 甘國武 at 2006-3-14 06:17 AM:

若要計到咁pro,呢100萬人入面有幾多個人肯去買正版。再10%,即係做10萬人生意。
作者: Kian76    時間: 2006-3-14 11:32 PM

Originally posted by kantang4910 at 2006-3-14 06:27 PM:

中國人不愧是有民族自大狂,任何情...
湖人當年頭4場都打得好辛苦先能擊敗76人3場係去到第5場先正式破解76人既緊逼正式舒服咁贏。
作者: Kian76    時間: 2006-3-14 11:34 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2006-3-14 07:08 PM:

yao ...
T-mac有背傷,預知既末來佢都只會每況愈下難再有突破。
作者: Kian76    時間: 2006-3-14 11:37 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2006-3-14 08:46 PM:

呢個陣容維持左一年ja bo~
歷史上...
有少少唔同意,應該係決賽時正路木狼贏硬湖人,但個老闆大戰之前唔肯續約,令卡史兩老唔俾心機打,咁就決賽輸左,之後一年卡史老將夾埋玩波,咁又斷送多KG一年時間。
作者: nashisthebestpg    時間: 2006-3-14 11:41 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-3-14 11:37 PM:

有少少唔同意,應該係決賽時正路...
點解正路嬴硬湖人?
嗰年話晒都有f 4 wo~雖然各人的狀態都唔係最好,
但嗰時大多睇好湖人嬴ga wo,因為最大對手馬刺巳經byebye左~

最衰對湖人嗰round sam 傷左,唔係會刺激d~

[ Last edited by nashisthebestpg on 2006-3-14 at 11:44 PM ]
作者: Kian76    時間: 2006-3-14 11:45 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2006-3-14 11:41 PM:

點解正路嬴硬湖人?
嗰年話晒都有f 4 wo~雖然各人的狀態都唔係最好~
卡爾馬龍傷+同KB不和。

彼頓當年弱左又係傷。

奧尼爾o個年肥左同埋又係不和,根本o個年去到決賽時既湖人己經支離破碎,內部勁多問題,如果唔係卡史兩老最後關頭玩野,以佢地兩個當年每人至少拿20-30分加埋KG又係20-30分,o個時既木狼根本唔會輸,o個年木狼係常規賽第一添!!!超勁架!!

仲有,防守又好先問你死末。

[ Last edited by Kian76 on 2006-3-14 at 11:46 PM ]
作者: nashisthebestpg    時間: 2006-3-14 11:46 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-3-14 11:34 PM:

T-mac有背傷,預知既末來佢都只會每況愈下難再有突破。
就係唔知佢背傷係有無得醫.......真慘..........
if有得醫的話, 狀態應該好番d ge, 佢now都係26歲啫~
作者: Kian76    時間: 2006-3-14 11:47 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2006-3-14 11:46 PM:

就係唔知佢背傷係有無得醫.......真慘..........
if有得醫的話, 狀態應該好番d ge, 佢now都係26歲啫~
希爾和夏達威當年傷既時候好似都差唔多時間。仲有,大衛羅賓遜自從背傷後表現己是判若兩人。
作者: nashisthebestpg    時間: 2006-3-14 11:51 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-3-14 11:45 PM:

卡爾馬龍傷+同KB不和。

彼頓當...
仲記得當年木狼嬴58場~
雖然嗰陣o'neal 係肥,但對candyman 夠晒啦,
木狼都無人stop到kobe~
而malone雖然傷左,但都ok mark到kg~  ( but我印象馬龍好似對活塞傷左.....定我記錯)

我記得木狼打到季後賽都無玩野ga wo, 係sam 傷左,
仲記得佢打打下傷左,出左場,但都想繼續打,仲係場邊踩住單車暖住身,
可惜最後都頂唔到...........

另外湖人嬴ge其中一個因素係在第6場, rush 無端端入左6球or7球3分~

[ Last edited by nashisthebestpg on 2006-3-14 at 11:52 PM ]
作者: Kian76    時間: 2006-3-14 11:57 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2006-3-14 11:51 PM:

雖然嗰陣...
當年湖人打到成盤散沙咁,若卡史二人冇玩野,(可能主要係史比威玩野)一定贏湖人啦!!!

你睇下湖人連活塞(當時唔勁)都贏唔倒,就知啦。
作者: 甘國武    時間: 2006-3-14 11:58 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2006-3-14 11:51 PM:

雖然嗰陣...
>而malone雖然傷左,但都ok mark到kg~  ( but我印象馬龍好似對活塞傷左.....定我記錯)
對!對kg時同對活塞時判若兩人~
作者: nashisthebestpg    時間: 2006-3-15 04:05 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-3-14 11:57 PM:

當年湖人打到成盤散沙咁,若卡史二人冇玩野,(可能主要係史比威玩野)一定贏湖人啦!!!

你睇下湖人連活塞(當時唔勁)都贏唔倒,就知啦。
活塞當時真係唔勁??????? 平均一場先失84分......當r.wallace黎左之後巳經好勁,
只不過隊波的球員名氣不大,無超級巨星, so被低估左~
講真,係打到總決賽湖人先打到成盤散沙,
當時湖人對木狼,真係大部份人都估係湖人嬴ga bo,包括報章~
結果湖人嬴得唔算難~(當然sam 傷左影響好大)
作者: brightlee    時間: 2006-3-15 07:31 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-3-15 01:47:

希爾和夏達威當年傷既時候好似都差唔多時間。仲有,大衛羅賓遜自從背傷後表現己是判若兩人。
Also, they got Tim Duncan at that stage

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0