標題: d人話英超太多外援球員,有咩意見~ [打印本頁]

作者: skjeiw    時間: 2006-3-11 06:30 PM     標題: d人話英超太多外援球員,有咩意見~

今日睇新聞,韋斯咸個領隊Alan Pardew話雲加用外援球員,失去英格蘭球隊的特色

仲話~「我看到新聞標題說,阿仙奴在冠軍聯賽中掛出英國的旗幟,但從他們排出的陣容看不出這跟英格蘭有什麼關係,」帕度說道。

d人都痴痴地0既
講真阿仙奴隊中A. Cole同蘇甘保已經係必然正選啦
跟住人地傷左唔出得就俾人捉住痛腳黎話~~
俾你去做領隊都會帶自己國家0既人去啦
賓帥咪一樣...都買西班牙人啦,成隊咪得加歷查同謝拉特0個幾個
咁又點呀?佢地無傷無病ja ma

雲加同賓帥呢d叫做精打細算...唔係樣樣野都講國家
d本土球員貴到死,買個朗尼又幾多千萬,買個禾確特又成千萬,買個SWP又幾千萬
隊隊波都開天殺價,你買得幾多個~你估英超有幾隊車仔咩
人地係班霸,用0既球員自然要有質素,但如果下下都要咁貴去買本土球員
倒不如買外援啦!

真係唔明d人點lum野~~

[ Last edited by skjeiw on 2006-3-11 at 06:31 PM ]
作者: Azuma    時間: 2006-3-11 06:49 PM

佢唔講下巴塞同皇馬仲有曼聯
如果阿記可以揾到11個英國好波之人就變國家隊啦
其實領隊對自己球員有一定熟悉
所以買番祖籍球員並唔出奇

雖然無錯
但係代表英格蘭無英籍球員
好似港隊大陪份都係中國2,3線運動員咁
作者: mr_jac_kan    時間: 2006-3-11 07:57 PM

曼聯其實係大球會入面都算有好多本土球員...好似史高斯,朗尼,布朗,加利仔,李奧,
李察遜巴斯利呢d..都叫做成日有得打...
但係阿仙奴之所以會成日俾人話...就係因為有一次佢一場波入面個11個球員冇一個係英國人..所以之後雲格既用人先成日俾人變成話柄姐..
又好似車路士咁...除左林伯特.祖高爾,泰利..莊臣,,同布力治..仲有邊個本土球員你係見過佢有得踢架..而且長期仲係得頭3個有得踢...
作者: abc123aa    時間: 2006-3-11 08:02 PM

Originally posted by mr_jac_kan at 2006-3-11 07:57 PM:
曼聯其實係大球會入面都算有好多本土...
車仔點解唔會比人話呢,係因為佢地有三個本土球員係正選呀嘛,而且其他都會有d出下咁,唔係都唔會提出限制三個本土球員啦..........利物浦都係三個呀~
作者: 清揚    時間: 2006-3-11 08:06 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-3-11 20:02:

車仔點解唔會比人話呢,係因為佢地有三個本土球員係正選呀嘛,而且其他都會有d出下咁,唔係都唔會提出限制三個本土球員啦..........利物浦都係三個呀~
阿仙奴夠有兩個la,只不過一個傷左,一個操唔fit咋麻,D人都多鬼餘
作者: abc123aa    時間: 2006-3-11 08:11 PM

Originally posted by 清揚 at 2006-3-11 08:06 PM:

阿仙奴夠有兩個la,只不過一個傷左,一個操唔fit咋麻,D人都多鬼餘
係咁嫁啦.......
作者: brightman    時間: 2006-3-11 08:12 PM

Originally posted by 清揚 at 2006-3-11 08:06 PM:

咪係, 點解樸次茅夫, 保頓, 富咸無比人話? 佢地正選陣容都幾乎全部都係外援
作者: abc123aa    時間: 2006-3-11 08:15 PM

Originally posted by brightman at 2006-3-11 08:12 PM:

咪係, 點解樸次茅夫, 保頓, 富咸無比人話? 佢地正選陣容都幾乎全部都係外援
除左頭4隊波之外,其他球隊都唔係太多英格蘭球員,韋斯咸真係算比較多
作者: brightman    時間: 2006-3-11 08:18 PM

Originally posted by abc123aa at 2006-3-11 08:15 PM:

除左頭4隊波之外,其他球隊都唔係太多英格蘭球員,韋斯咸真係算比較多
係既,但係韋斯咸係話都唔應該等到阿仙奴入八強至話, 比人有憎人富貴既感覺
作者: abc123aa    時間: 2006-3-11 08:18 PM

Originally posted by brightman at 2006-3-11 08:18 PM:

你係話都唔應該等到阿仙奴入八強至話, 比人有憎人富貴既感覺
係咁嫁喇~
作者: brightman    時間: 2006-3-11 08:22 PM

調返轉頭無咁多外援英超水準無提升得咁快.
倒頭來國內球員係低水平既聯賽比賽, 對國內
足球水準提升未必有幫助.
作者: 清揚    時間: 2006-3-11 08:31 PM

其實只要D外援真系做到野,唔好踢到成督屎咁就ok la,引入外援仲可能令該外援的國家的球迷留意埋英超添,咁就可以令英超更受歡迎,同時呢D外援的打法又可以成為本土球員既借鏡,從而取長補短,絕對有助提升國家的實力....

[ Last edited by 清揚 on 2006-3-11 at 08:34 PM ]
作者: skjeiw    時間: 2006-3-11 10:04 PM

Originally posted by brightman at 2006-3-11 08:22 PM:
調返轉頭無咁多外援英超水準無提升得咁快.
倒頭來國內球員係低水平既聯賽比賽, 對國內
足球水準提升未必有幫助.
所以我唔明點解d人一見到全隊波係外援0個陣就大驚小怪
其實英超就係因為越黎越多外援~~整體實力都有上升
唔好勁0既好勁,弱0既好弱~~先至有睇頭
作者: skjeiw    時間: 2006-3-11 10:06 PM

Originally posted by 清揚 at 2006-3-11 08:31 PM:
其實只要D外援真系做到野,唔好踢到成...
都係~~以往英超的高q大棍以經唔係主流
多d外援黎會有多d唔同0既踢法~~
作者: Kian76    時間: 2006-3-11 10:29 PM

咁平心而論若正選陣容一個本土球員都冇既話又真係幾難睇既事。哈哈!!

以前都有d有質素或潛質既本土球員在阿仙奴得不到重用,如泰萊、厄遜、彭拿治。
作者: 清揚    時間: 2006-3-11 11:01 PM

Originally posted by skjeiw at 2006-3-11 22:06:

都係~~以往英超的高q大棍以經唔係主流
多d外援黎會有多d唔同0既踢法~~
睇下車路士對巴塞,車路士D人個個好似公牛既踼法根本就系英超一路盛行既體力化打法,完全冇幼細可言,結果比甸奴,迪高呢D技術幼細既人玩弄於股掌
作者: skjeiw    時間: 2006-3-11 11:08 PM

Originally posted by 清揚 at 2006-3-11 11:01 PM:

睇下車路士對巴塞,車路士D人個個好...
agree...俾著你有最好0既體力...人地話過就過,駛乜同你鬥體能
作者: 清揚    時間: 2006-3-11 11:11 PM

Originally posted by skjeiw at 2006-3-11 23:08:

agree...俾著你有最好0既體力...人地話過就過,駛乜同你鬥體能
所以摩連奴唔認輸都唔得
作者: Kian76    時間: 2006-3-11 11:21 PM

Originally posted by 清揚 at 2006-3-11 11:01 PM:

睇下車路士對巴塞,車路士D人個個好...
的確在英超體能係基本,但本身技術都不可少,只是技術有分好多種,如車路士既林柏特屬於實際派,但如奧高查呢d就先至似朗拿甸奴那種技術類型。類型唔同咁姐,根本就冇話邊種技術特別好,你係唔能夠用好那種華麗的技術的話,一樣冇用,可以睇下C.朗拿度。
作者: 清揚    時間: 2006-3-11 11:36 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-3-11 23:21:

的確在英超體能係基本,但本身技...
你唔得乖巧咪唯有實際low,就系咁簡單
作者: Kian76    時間: 2006-3-11 11:46 PM

Originally posted by 清揚 at 2006-3-11 11:36 PM:

你唔得乖巧咪唯有實際low,就系咁簡單
有時末必係唔得,卡卡實識花巧野,但你有幾可見佢插過花??極少。托迪都識,列基美都識,但極少插花。

仲有,比利、告魯夫都唔鐘意玩插花,鐘意利用速度爆人。
作者: 清揚    時間: 2006-3-12 12:14 AM

Originally posted by Kian76 at 2006-3-11 23:46:

有時末必係唔得,卡卡實識花巧野...
乖巧並不代表插花,好似Zola,紐維利咁叫乖巧,一盤一傳甚至一射都可以乖巧
作者: 艾力克    時間: 2006-3-12 12:31 AM

我又覺得柏度講o既野不無道理喎
身為英超勁旅, 當然會有多d資源去培訓本土o既年青球員啦
就好似 holland 咁, 就係因為 ajax等傳統勁旅著重培訓, 先令 holland 不斷有新兵擁現
manu 亦都係一個表表者, 而家亦都不斷俾機會 richardson, bradsley 等人上場
而車仔亦都話黎緊一兩年會簽少d外援, 會出多d england人去踢, 隊波未來都傾向英國化
但 arsenal 而家都只係淨係一個england必然正選, 比 liverpool 仲少(carragher, gerrand, crouch), 所以俾人話都唔奇呀
作者: abc123aa    時間: 2006-3-12 01:03 AM

Originally posted by 艾力克 at 2006-3-12 12:31 AM:
身為...
車仔後備起碼都有SWP,卡頓高爾呢兩個英格蘭球員先,相反阿仙奴就冇咩,不過雲加都唔會理嫁啦~
作者: 犯桶    時間: 2006-3-12 01:27 AM

英超...實施工作證制度只係將自己聯賽水平表面上提高吧
每個新簽番黎o既球員都要係國家隊上陣一定百分比
咁即係一個1年1度o既mix版世界盃
但係英式傳統踢法就搞到同球員格格不入.....
你睇樸次茅夫...一個轉會窗簽左7個球員...
咁大人事變動...邊會打得好...

反之西甲限死3個,意甲1年只可簽1個o既非歐盟球員
咁樣某程度上可以將自己聯賽特式保留吧
作者: bigfish    時間: 2006-3-12 01:37 AM

Originally posted by mr_jac_kan at 2006-3-11 07:57 PM:
曼聯其實係大球會入面都算有好多本土...
that's y man utd is more popular than arsenal in both england and worldwide...
u know, arsenal only win 2 league titles with their foreign squad, compared with man utd, arsenal just looks tiny
作者: Kian76    時間: 2006-3-12 01:48 AM

Originally posted by 清揚 at 2006-3-12 12:14 AM:

乖巧並不代表插花,好似Zola,紐維利咁叫乖巧,一盤一傳甚至一射都可以乖巧
不認為車路士缺乏乖巧的人,如洛賓。林柏特也是,雖較硬橋硬馬,但他的技巧運用的時機掌握得很好,如遠射、直線等。
作者: Kian76    時間: 2006-3-12 01:49 AM

Originally posted by abc123aa at 2006-3-12 01:03 AM:

車仔後備起碼都有SWP,卡頓高爾呢兩個英格蘭球員先,相反阿仙奴就冇咩,不過雲加都唔會理嫁啦~
阿仙奴真正既青訓基地在非洲。
作者: skjeiw    時間: 2006-3-12 07:39 AM

Originally posted by 艾力克 at 2006-3-12 12:31 AM:
身為...
但係我又覺得有d野唔係話有就有,好似巴西同荷蘭咁,佢地會有好多又年青又勁0既球員,除左佢地有潛質之外,本身成個國家入面0既球會都有傳統,球會有把握當佢地擺錢落去青訓之後,一定會有幾個好球員出到...呢樣野0係英格蘭可能做到,但班球員0既質素始終未到頂級,你無理由明知唔夠勁都用佢架麻,真係好勁0個d又永遠唔係大球會0既出品...到成左名就買親都幾千萬...

其實好多大球會都開始重視青訓,例如開足球學校,不過唔0係本土ja ma
作者: Kian76    時間: 2006-3-12 01:00 PM

Originally posted by skjeiw at 2006-3-12 07:39 AM:

但係我又覺得有d野唔係話有就有,...
但厄遜點睇都穩過辛達路斯、施根N倍。

彭拿治也不比龍格堡差好遠。

泰萊係好有潛質既門將但雲格唔肯用。
作者: iknow    時間: 2006-3-12 03:44 PM

身為...
阿仙奴已經將賓納特,賓特利,謝菲斯等本土好野浪費左......
作者: Kian76    時間: 2006-3-12 05:17 PM

Originally posted by iknow at 2006-3-12 03:44 PM:

阿仙奴已經將賓納特,賓特利,謝菲斯等本土好野浪費左......
所以我一直都唔認為雲格是一個眼光出眾的領隊,就是因為他買的很多所謂平價貨其實所有在球壇都很有知名度,總是掛著新xxx之名加盟的新星。

而且雲格亦不敢去提升青訓產品或本土年青球員,可能佢覺得呢班人在國內也非最Top,倒不如在其他國家找最Top的新星更有保障吧??哈哈!!

反而在非洲分部的兩大新星托尼和伊布爾就有機會,這也難怪,第一真的有實力,第二就是這二人是非洲分部最Top的兩個,那裡可是極多人的啊!!肯定比英國本土青訓的收生多很多倍。

[ Last edited by Kian76 on 2006-3-12 at 05:20 PM ]
作者: brightlee    時間: 2006-3-12 09:48 PM

Originally posted by iknow at 2006-3-12 17:44:

Frances Jeffers is not a good player at all... (where is him now?!)
J. Peannet.. remember he's out of contract last year........ so I am not suprised that Arsene sold him last year...

But David Bentley... um... I get no idea why Arsenal didn't extend his contract...........
作者: iknow    時間: 2006-3-12 10:30 PM

Originally posted by brightlee at 2006-3-12 09:48 PM:

Frances Jeffers is not a good pla...
謝菲斯好似o係格流......
賓特利真係好勁......
作者: brightman    時間: 2006-3-12 10:40 PM

賓納特私生活唔好, 布魯士都煩緊佢呢個問題
作者: sagaman    時間: 2006-3-14 09:50 PM

我覺得問題是點解本土球員比外援貴???
作者: skjeiw    時間: 2006-3-14 10:12 PM

Originally posted by sagaman at 2006-3-14 09:50 PM:
我覺得問題是點解本土球員比外援貴???
好問題~~d本土球員人工又高,身價又高
作者: sahen    時間: 2006-3-14 10:19 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-3-11 10:29 PM:
咁平心而論若正選陣容一個本土球員都...
唔係得不到重用
而係融入唔到隊波
作者: sahen    時間: 2006-3-14 10:25 PM

仲有,我唔覺得雲格係浪費人材囉
佢浪費就唔會賣啦
唔似車仔,咁多錢買個後備番黎
比較有名個d又貴
有時想買都比車仔頂到衡
作者: runrun    時間: 2006-3-15 11:38 AM

Originally posted by abc123aa at 2006-3-12 01:03 AM:

哥哥仔, 雲加唔想要SWP咩? 人地用2千1百萬鎊搶番黎做後備咋~~ 點買呀?
作者: skjeiw    時間: 2006-3-15 04:31 PM

Originally posted by runrun at 2006-3-15 11:38 AM:

哥哥仔, 雲加唔想要SWP咩? 人地用2千1百萬鎊搶番黎做後備咋~~ 點買呀?
係啦係啦~~曼城無錢...車仔抬到個價咁高~~無計
作者: 艾力克    時間: 2006-3-15 07:33 PM

Originally posted by skjeiw at 2006-3-15 04:31 PM:

係啦係啦~~曼城無錢...車仔抬到個價咁高~~無計
唔係車仔想用咁多錢買, 而係曼城想車仔用咁多錢買
開始時都好似傾 14m 咋, 差唔多啦
作者: 艾力克    時間: 2006-3-15 07:37 PM

Originally posted by sahen at 2006-3-14 10:25 PM:
仲有,我唔覺得雲格係浪費人材囉
佢浪費就唔會賣啦
唔似車仔,咁多錢買個後備番黎
比較有名個d又貴
有時想買都比車仔頂到衡
加強後備實力係必需o既, 始終傷兵依d野係好難預計嘛
不過佢o既出場時間又真係太少o既 (可能係因為俾佢出場時又冇乜表現, 所以而家先咁少上陣啦)
作者: sahen    時間: 2006-3-15 08:21 PM

Originally posted by 艾力克 at 2006-3-15 07:37 PM:

加強後備實力係必需o既, 始終傷兵依d野係好難預計嘛
不過佢o既出場時間又真係太少o既 (可能係因為俾佢出場時又冇乜表現, 所以而家先咁少上陣啦)
咁洗唔洗好似國家隊咁
每個位置都要兩個質素相等ge球員?
作者: skjeiw    時間: 2006-3-15 09:21 PM

Originally posted by 艾力克 at 2006-3-15 07:33 PM:

唔係車仔想用咁多錢買, 而係曼城想車仔用咁多錢買
開始時都好似傾 14m 咋, 差唔多啦
問題係佢地去到21m都肯買ar ma~~
之前幾多錢根本無意思
作者: skjeiw    時間: 2006-3-15 09:22 PM

Originally posted by sahen at 2006-3-15 08:21 PM:

咁洗唔洗好似國家隊咁
每個位置都要兩個質素相等ge球員?
一句講晒no money no talk
作者: iMacc    時間: 2006-3-16 05:27 PM

Originally posted by skjeiw at 2006-3-15 09:21 PM:

問題係佢地去到21m都肯買ar ma~~
之前幾多錢根本無意思
其實d球會都係睇返個buyer有幾錢身家先開價啫...
作者: iMacc    時間: 2006-3-16 05:29 PM

Originally posted by Kian76 at 2006-3-12 01:00 PM:

但厄遜點睇都穩過辛達路斯、施根N倍。

彭拿治也不比龍格堡差好遠。

泰萊係好有潛質既門將但雲格唔肯用。
同意之極~

厄遜簡直係side哂~

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0