標題: 靓牛仔褲應該多穿少洗?? [打印本頁]

作者: kaixinren    時間: 2006-3-28 07:18 PM     標題: 靓牛仔褲應該多穿少洗??

以前都好少穿牛仔褲,有都系便宜貨。今日行街見到條Levi's幾好睇,貴貴都買落來。想着在SHOP放甘耐,有給甘多人挑過,當然洗洗先穿啦。點知勁掉色!同個friend講起,他竟然同我講話:“好似甘的牛仔褲唔系甘適閤洗,好多人成年都唔洗一次”。8 d, C$ E) F0 t) M5 n

1 C5 _4 y: C3 U8 E其實我都有聽過好牛仔褲應該多穿少洗,但唔適閤洗??成年都唔洗一次??系唔系真啊?有沒甘誇張啊??5 Z7 r. V- Z# g5 R- n- Y% l- _3 U" u
! S- ]' R4 p1 R# c
[ Last edited by kaixinren on 2006-3-28 at 09:30 PM ]
作者: simon888    時間: 2006-3-28 07:37 PM

係真....深色洗多兩次就會唔靚....
作者: 周衡    時間: 2006-3-28 07:52 PM

洗完當然會淺色d,但唔代表唔靚架嘛~
作者: cywcyw1118    時間: 2006-3-28 08:01 PM

我記得一有次睇電影=.=有個歌手話靓牛仔褲係唔洗
5 o# a: D& s4 |而佢自己都有幾個月冇洗-.-
作者: 極樂    時間: 2006-3-28 08:05 PM

真....我有朋友既男朋友d牛仔褲係...唔洗....
5 a' Y8 @* J: Z9 s4 m我問: 如果下大雨, 條褲濕曬, 仲彈左d泥係條褲到咁點丫...
6 V) _& D9 w/ H+ c8 }$ D佢答: 唔洗, 晾乾再著 ><
4 p: t# Z  y2 o: j  [& K+ U# H: ^4 F' ~# E+ @! p; d  H5 d+ G$ k
另一個朋友又話:2 |$ X0 q7 z, @: O8 P6 t! q' p/ K
我d牛仔褲買左成三年都只係洗過一兩次....
6 l, I, P1 \* _. w" l) L$ o) n+ v4 _2 g2 R( f8 A
或者d男仔可以啦...女仔講乾淨~~我真係接受唔到丫!!
作者: kakeidevil    時間: 2006-3-28 08:08 PM

聽講有d人真係唔洗架wo~
+ ]) \9 q$ m  g: D: l- Z污糟牙..咪買過條囉..= ="bb
1 A4 w. \5 G+ B$ f3 c7 q  a. `* O3 O5 c" X; r
不過如果真係洗最好自己手洗,唔好機洗
作者: pakho    時間: 2006-3-28 08:45 PM

我一個星期一次(穿兩,三次左右)......話知佢脫色啦~衛生重要個外表
作者: 遊戲    時間: 2006-3-28 08:53 PM

你反轉來洗會好D既
作者: YUEN_LOUIS    時間: 2006-3-28 08:59 PM

我一個月洗一次囉~一星期都係著2次左右
作者: kaixinren    時間: 2006-3-28 09:45 PM

睇来我都系一个月左右洗一次了。我唔想为左条裤,穿到自己生癣(特别系牛皮癣)!!7 }- ~0 V( z8 L$ k7 n7 d! d3 x0 B

6 z' t% Y1 q( [" i8 N& Y多谢各位潮人的意见!
* l7 Q& K; x2 u' a" u0 y& c$ I" ~. ^( O( G$ b( I" B  e
[ Last edited by kaixinren on 2006-3-28 at 11:50 PM ]
作者: 16749    時間: 2006-3-28 10:55 PM

半年、一年唔洗好正常,洗得多,d 纖維會無咁靚,著上身超唔舒服。
作者: rongol    時間: 2006-3-28 11:39 PM

可以淨係用水浸, 記得用柔順濟, 再沖沖佢就掛起吹乾
作者: austin666    時間: 2006-3-28 11:59 PM

正宗洗法:. M/ P& X" U* Y" g' G

# m( G! M  }* |; x- j" N1.先放一浴缸熱水$ D2 J* d" G: x  o% q9 `! D
2.把褲著上身+ G) E# D. ?5 [6 t
3.坐落熱水度/ M3 a1 s1 j* W  a' p) ]
4.一直得到烏j出曬黎
/ O8 k- A! K1 i: ?+ x+ u: q% m5.起身著到干為止
: _9 L" _: e, n- V7 j/ C6 u! F8 e3 i) H; M) f5 {3 K/ d

o1 |2 ]% P: _不過,最正宗的保養方法係點都唔洗的.........
作者: au212001    時間: 2006-3-29 12:37 AM

咁耐吾洗我覺得冇咩問題...但係有陣味嫁wo, 耐冇洗, 實聞到
" a0 l# H2 \2 s( T# K所以我一聞到陣"除", 我就拎去洗...一星期著2,3次, 10日度我就洗嫁啦
作者: 16749    時間: 2006-3-29 02:03 AM

有陣味........唔係衫wor~~下身有咁大汗咩,我一星期起碼4日,2,3個月都唔洗,一樣無咩特別味道~~
作者: newman2005    時間: 2006-3-30 12:16 AM

唔洗又唔得既.1 F# r$ g  d; f: @: u0 ~7 n
不過一定要反轉來洗囉!
作者: loklok117    時間: 2006-3-30 11:20 PM     標題: right

Originally posted by newman2005 at 2006-3-30 00:16:9 B$ w( v6 M3 c9 Q# X: P9 G
唔洗又唔得既.' J9 t: O$ C8 B
不過一定要反轉來洗囉!
1 m! p1 G3 S+ P+ F, L+ U: a0 E5 A

/ B' `. C, @! m( j; G無錯,如果係深色既牛仔fu係唔應該洗得咁密既,但如果真係污joe左,又成日著既話就真係要洗la,唔係皮膚病都有份
7 W; \. m# B7 M% u, K1 L
- f; D7 w0 x# B7 n- O( {除左反轉黎洗之外,可以在清洗時減小洗衣粉既份量(千其唔好落漂白濟),咁條牛仔fu退色就會小好多
# X. G9 x6 h$ l/ _8 C' M
! C: T. g$ Y  I( i**其實靚既牛仔係唔會因為水洗而退色既

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0