標題: fwd:一間服務好差的餐廳" [打印本頁]

作者: lv123    時間: 2006-3-29 02:35 PM     標題: fwd:一間服務好差的餐廳"

史無前例咁激氣!!!!!!    請不要去尖沙咀中心"湄嵐餐廳"' A7 s$ I6 n! @1 x% D1 @8 f+ j
1 Q, Q+ N- q" |2 A. H
本人有生以離第一次氣憤, 亦係第一次打去消委會投訴
8 K2 f9 ]; h1 F1 ?. c  Y# a) A  R$ u6 s
上星期我同 6個同事下午pm 1:00 到達尖沙咀中心"湄嵐餐廳"食lunch,
1 b" |  W$ L, ?7 p5 }+ XOrder左 6個泰式套餐 (套餐包括:飯類, 小食及飲品) ,但等左好耐d食物都未離, pm 1:45 我們多番催促下卻只得一客食物是到齊的, 其它的只有部份小食及飲品,d 餐廳職員對我地既催促好似衝耳不聞咁,忍無可忍下我們要求結賬,(PM 1:50),我地同個自稱老闆既人理論,他的態度並不友善,最好笑佢話我地是來"攪事"?? 問我們是「開邊範人」「落閘同你玩都得」,用粗口嚇阻我地, 十足黑社會咁, 在理論期間,部份食物又突然來了,但時間已經接近PM 2:00,我們根本沒有時間進食, 於是便要求取消那些遲來的食物,但該名凶惡的老闆卻要求我們結全數,還對我們說:「我唔理你地食唔食都好,總知你叫左就要比錢」我們當然不願意接受,可是卻沒有其他辦法因為要回公司, 我們唯有無奈地結賬..我們只吃了1個套餐但要資付 5 個餐的價錢 HK$ 248.00 (有1餐是完全無影無踪.)
5 m/ G' k3 p  ^8 o- _% d6 [1 h5 H8 p1 {$ g5 Q( a. Y
我地為在此餐廳苦等了近45分鐘食物,餐廳不但毫妥善的無安排及解釋,反過來我們受到的卻是恐嚇及不公平對待!!!
- t  O9 A$ Z# `0 @* z6 [5 ]- l" a0 m
你地平下理, 同埋我地可以點做, 真係好嬲!!!
8 d. T2 e( g9 G* g& C( O不佑有無去過這間餐廳呢?或有頪似經歷,你們如何處理。
作者: austin666    時間: 2006-3-29 03:43 PM

除左恐嚇有機會可以告入
) h1 R1 M. D# M- j; @! j: b$ s(要有第三者作證,即係除左你地以外的顧客)- ^( x0 v  t  f: N5 R% ?( j" u; L

: s+ L& E. f  J如果要唔俾冇食的餐的錢就好難& Z8 D; i8 U* X+ N
1.個餐有冇承諾幾分鐘上  C( }6 v. S7 Q/ o, o  l
2.個餐有冇時間性
1 e8 D3 `6 c) M (即係會唔會寫幾點至幾點供應,假設寫13:00-18:00,咁好難告入)3 ^' b  v- U# O% }$ ?& K8 H
3.你走的時侯大部份的餐開始到1 k1 S. Y" u9 K0 w$ f8 `  J- T
4.落單其實已經算係有合約關係,而佢係又真係有俾餐你
  K' N4 M. g5 i: v% N* A& V+ V; y& e8 ~+ o( {  R% ?

* @( w/ Q# T0 v, r/ r其實你可以要求佢全部轉曬外賣1 F( O6 X* N! G2 ]
如果佢唔肯咁你就有D理據
2 S( z: ]' g' h( f" q+ ?
; T3 x' u  ^& ]& O+ B3 N3 Y- ^+ j6 S' z& {% L

/ {* ^4 ]0 y! O/ p7 z我以前都試過等好耐& C2 ~! Y& O) b3 a6 y
等左個幾鐘...2 h0 @2 w2 ^& K+ E3 Y4 B
不過係旺角先達附近有間有2層的/ @- q  t' g9 D3 B- |& ]
我唔記得食咩&咩名# N9 i. B7 [. C# U& G" ]: n; k
好似有個越字: Y5 a- j4 ]' {7 I6 U
自始以後都冇再去' C% K+ I) i8 |2 L& ?
3 L# b- Q% O* `6 @' w. T

2 E$ q& U/ m, k1 A5 E/ @/ H其實遇到呢D事可以做的野唔多, E" Q& Q$ w" z5 ], C
應該話差不多無野可以做
* V& j* _7 u2 e2 P9 W只有下次咪去3 ^) p0 |- a% M/ X4 B3 G! H( W
我果次就好彩D同個女仔FAN去* ]% b% g: x* y- W. `9 K* K
如果同個男的去# [2 Q: t& r3 `: O  _8 m1 p
唔同佢反枱至奇...
作者: 樑少    時間: 2006-3-29 10:36 PM

Originally posted by austin666 at 2006-3-29 03:43 PM:" {& a5 P5 n0 J' h) A# S3 L, ^' @
除左恐嚇有機會可以告入
, F5 h! Z  R+ M+ Y2 I4 g(要有第三...
: b* x" d' Y) L: }' {1 _
+ |$ v- r2 t1 S+ Z2 g# `) M: C第三者..都唔認得d人啦我諗=.=
, i3 V, j6 q( A9 d7 ?: W你可以告佢既..6 e2 O9 Y8 k" G- e3 t
但我個人認為50%得50%唔得..

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0