標題: [ 認真討論 ] 政府應否強制市民供養父母 ? [打印本頁]

作者: =[    時間: 2006-4-8 01:29 AM     標題: [ 認真討論 ] 政府應否強制市民供養父母 ?

大家點睇 ? 應唔應該 ?
& a- S% u3 q$ A* t+ L) Y# |, w1 C唔好淨係講贊成定唔贊成.. 講埋理由 and 意見, thx
作者: mycomic2005    時間: 2006-4-8 02:11 AM

"孝"能提升一個人的道德水平,可維護一個社會的穩定 , # A2 V$ _' s  J
所以政府想籍供養父母以提升市民的道德水平.- L! \) E0 j8 a2 f% S
/ [! c+ a) f$ i5 y" z7 U  u. v
可是 , "孝"應發自內心的 .
( T- \# R( I4 i* w表面上的供養就和飼養寵物一樣 ,
+ J; ?3 \, |7 E1 n  M因此 ,我不贊成政府強制市民供養父母 ,
; g' M# l; A# D7 ~6 }3 G. f2 x5 e政府應透過教育來令市民認識行"孝"的重要~
作者: tomken    時間: 2006-4-8 02:50 AM

Originally posted by mycomic2005 at 2006-4-8 02:11 AM:
/ J3 B; K9 y3 y  Y"孝"能提升一個人的道德水...
. ?! M+ P: S1 ^
認同7 ~4 ], f4 Z4 ~! R. u7 P
自發同強迫係兩回事; F& p* O  {1 _
勉強無幸福, ^7 K# Q4 }4 g! V; `/ w4 U
佢係唔養你點都唔會有好日子過- L& ?7 U4 d: R5 S! L3 j+ i5 q
係養你..唔駛法例都會去養
  S3 w2 Q7 ]0 P- l2 E) F5 q你迫佢去養可能會有打老人家既問題添
8 ^; C+ n+ g) {( I% D3 c; C
8 W5 r* \& n$ o/ c' i4 S) R*呢條例都一定唔會有
作者: =[    時間: 2006-4-8 02:54 AM

Originally posted by mycomic2005 at 2006-4-8 02:11 AM:: Z+ F$ n6 n( B' P: U1 \9 ~/ D
"孝"能提升一個人的道德水...
0 A6 P% E# s' R" ^( k
/ s; {# D: g% K
多謝你既意見, 你既分析唔錯
1 f/ o. {' x' z/ Y2 B1 j  ~但我想知點解會用養寵物黎做比喻呢?
6 z  j& R/ e% {" H: od 人養寵物都係心甘情願而且好鐘意寵身的, 所以我唔係好明
1 ]! E" w. ^! ]0 Y) {
. y/ F* N" I, y, k7 C0 e2 M同埋, 強制子女供養父母, 有冇機會令到出生率上升?& c- q. `/ h4 {. D/ x

2 c4 `. D! \. }' [" C. U仲有, 實際上, 唔係個個父母都好, 都值得子女去供養?
0 y. N: a! k" E3 o3 n+ i5 }講真有 d 父母真係冇盡到父母既責任既, 都要強制子女去供養佢嗎?
& j- g' P4 i/ v0 ~  ?到時可能會好多母子因為咁樣而要係法庭見,
8 ]1 A+ {9 e4 F/ _' d* \' L到時個社會風氣可能會更加違反道德同孝道, 所以立例其實可能會有反效果, 你同意嗎?
作者: BOYDWAN    時間: 2006-4-8 04:05 AM

Originally posted by =[ at 2006-4-8 02:54:
8 r' C; K" Z5 ?. h0 x% r1 c多謝你既意見, 你既分析唔錯
: C7 z9 Y3 u. ~+ ]但我想知點解會用養寵物黎做比喻呢?. t2 q6 S3 Q$ g! S
d 人養寵物都係心甘情願而且好鐘意寵身的, 所以我唔係好明
. w2 g* i. e3 Y/ _! y
' c' X5 r  V% o
表面上的供養就和飼養寵物一樣:9 s9 _3 V3 f/ B
即係純為左滿足自己而唔係出於真誠反哺之心
; V* G! ^5 }9 K- _7 n/ \1 N9 x% T* t
, x) T" s1 K8 V" ~0 |5 _
4 O2 Q9 x! b# x$ q6 C
同埋, 強制子女供養父母, 有冇機會令到出生率上升?
2 ~$ @9 s* r+ z, V4 x咁我就唔知喇~
& W' {  T- q3 v. F1 A8 {; ~$ s# F- @7 l' b6 Q  z8 C5 G# ^% M& c4 i6 ^
4 d0 L8 E4 S% W7 v
仲有, 實際上, 唔係個個父母都好, 都值得子女去供養?$ r( r$ c& u4 B& M
講真有 d 父母真係冇盡到父母既責任既, 都要強制子女去供養佢嗎?; T+ C& |  a5 d, L5 ~
到時可能會好多母子因為咁樣而要係法庭見,- K+ l( b0 t) U" S) ^' k
到時個社會風氣可能會更加違反道德同孝道, 所以立例其實可能會有反效果, 你同意嗎? 9 s) l0 t( _1 Y4 `
3 }- b/ k3 c: c6 I

' ~9 z# F2 ~; s/ Q! h8 q0 a( u1.天下無不是之父母,父母都係血肉之軀,你自問又了解佢地幾多?好唔好又點去介定?4 a. h. S+ N4 r+ A- A5 S! e$ Z! d
2.如果識諗,試諗吓自己係咪咬斷臍帶出世?係咪自己換片?係咪自己比錢買奶粉沖奶飲?係咪自己揾地方住揾床訓?8 u8 C3 J/ q. K% o. p
我唔覺得立例有用,但我好認同做人應該反思自己,明白親情嘅重要性,好好面對一下雙親。
作者: honeyfei    時間: 2006-4-8 05:12 AM

環境係好既話..有邊個人會唔養父母..?/ d" {$ X& @2 I; q) y
我唔係不孝..但有時道德同現實之間都要有個平衡...% t6 F3 t& J1 E  B8 V! n

1 x/ G8 w  l" d' @  a" q( i9 {& E8 ]1...仔女自己都搞唔掂自己..三餐成問題..點養..?..1 K3 L7 Y7 b! k9 T( x& v' c% y
2...最應該供養父母既人係咪應該就係佢地自己(..我意思係父母..)..?....
) L- c4 W$ A6 P: E9 \3 A, D3 X3...如果老豆系自己細個既時候走左佬..三十年之後番黎見番自己..又駛唔駛養佢..?..$ ~) q9 k; e7 a& H! \2 g8 @& q

2 }" @8 [, ~$ p: E; R6 m+ m! m當然..有錢既話就養佢地又有乜問題丫..8 A1 b7 m/ z# v; @

8 }# @- v# A7 U" @  {! M9 p, s8 f/ K" ^3 E

, @% b5 v4 p% z' p: l  l不過...有樣野諗漏左..
0 s2 k) @& O7 o/ e% X供養父母依個行為..系孝之中...只屬於下品...
6 e$ q, V8 l: u; V事實上...佢地想要既唔係錦衣華食..." `2 M( g) U% E6 K
3 O' v  k& a% ~" k( C
父母最想要既係見到仔女健健康康..行為檢點..
3 w9 `5 E' U+ n# V8 n. `. D  p1 b4 |5 @...唔令父母擔心...已經係俾佢地最大既禮物..同意..?..
作者: 12d3    時間: 2006-4-8 05:31 AM

父母有錢又點計先? 香港地好多二世祖架.& E2 N& j  t, a* Q% j
李嘉誠洗唔洗李澤楷養?
9 D8 o# ~2 U8 k( F有正當職業既又有強職金養自己. 強制市民供養父母係唔係多此一舉呢?
作者: singleung1956    時間: 2006-4-8 09:32 AM

Quote:" s, u) z2 f5 }
同埋, 強制子女供養父母, 有冇機會令到出生率上升? ) x+ I' Z5 m8 j! i5 K, x9 ?

* ^. ^" q2 ?$ W自己三餐未掂,點會想到希望20年後有子女供養而生多D???
作者: mycomic2005    時間: 2006-4-8 03:10 PM

Originally posted by honeyfei at 2006-4-8 05:12 AM:2 x( w- V7 t: k3 b  q2 {( ]
不過...有樣野諗漏左../ D# m$ J* f) E/ C( Z
供養父母依個行為..系孝之中...只屬於下品...5 }0 Z; y3 h$ s! V& x7 W% Y* U! C/ M
事實上...佢地想要既唔係錦衣華食...0 S2 M& u/ A# P- D$ X2 _$ Z

1 O) u2 z2 a4 B; U父母最想要既係見到仔女健健康康..行為檢點..* c6 c! P4 a" ^1 G/ q8 q
...唔令父母擔心...已經係俾佢地最大既禮物..同意..?..
" v6 j( v4 b/ Q5 ]6 t: m$ ]& m# r# P( E  X" J
( g3 f1 r( @) v, I5 K' K
同意!~) D; f) H% t, y0 @! h

1 n) C! n: u) {1 D- ^, ]' f人有精神生活和物質生活的需要 ,
2 R4 f3 G: W1 g! y" L+ ]1 x供養父母只是屬提供父母物質的需要 ,3 w/ i2 k0 [  c0 ?7 k
讓父母感到快慰(唔令父母擔心)+ I$ ?9 X0 l, u+ l# M: X9 T) M( W
才能滿足父母精神的需要 .
作者: mycomic2005    時間: 2006-4-8 03:19 PM

Originally posted by BOYDWAN at 2006-4-8 04:05 AM:2 d# m+ f7 p/ Z8 O( n% q8 ^+ i7 c
表面上的供養就和飼養寵物一樣:
1 E3 c4 R  }7 s8 r" h& B! ?' v即係純為左滿足自己而唔係出於真誠反哺之心
1 [1 |* r( t# ]; Y( G, s7 K6 |

4 ~5 S( g$ _' e0 T5 K2 Z類似這意思~4 M+ O& F" @: h5 r5 O+ l; Z4 H

' X  F2 R4 W8 w0 D. T: d* u
Originally posted by BOYDWAN at 2006-4-8 04:05 AM:  O& K& ]. f+ h# S( F% ^  u
天下無不是之父母
* Y" V* R- ^- [  ]& d( p7 {
0 U5 f8 G. C$ z; _4 h7 P1 I
我未能完全同意...& m& U" ]7 q" \' Z" _+ B/ v8 k
因為父母也有錯的時候 ,2 p$ v/ e" t3 y
畢竟不是所有父母都是聖人 ,# ^3 c, F+ ]) {! N) W9 r; g) {
父母也會犯錯的 .
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-4-8 03:53 PM

自己未搞得掂,點養???9 H$ I$ L$ _: p) f+ z& M" O: `
同埋, 呢d發自內心ge je... 強制ge話盞更多社會問題出現
作者: 奇    時間: 2006-4-8 07:28 PM

咁有無強制父母供養子女?4 y; U. b/ k! d1 [; E  V# w
供養是否只是金錢上?如果無錢又點?
/ P$ i8 Q' b. @8 H如果要實行一定會遇上種種問題....
+ ]) R% w( p. i呢d野無得逼既$ o5 _0 n; p5 m9 G/ N
# `1 ~2 d, O1 L$ w
[ Last edited by 奇 on 2006-4-8 at 07:32 PM ]
作者: Lazyman13    時間: 2006-4-8 08:53 PM

雖然為人子女對於父母師長,恭敬順從是應該既...
6 R( l  m# r' `( v6 V; r3 D萬惡淫為首,百行孝為先''....但係呢d野冇得強制...0 z. P. G, J1 j7 [/ U+ l# }
親情係要陪養,你咁樣強制,社會各方面一定好大回響...
作者: austin666    時間: 2006-4-8 11:49 PM

其實呢條題係咪你的功課?; D1 t* _" T( T7 K, E4 n' V
5 o. B, S, L7 o2 U) D
咁似我朋友教果間中學...
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-4-9 12:35 AM

Originally posted by austin666 at 2006-4-8 11:49 PM:
) _  g4 ]2 ~/ Z3 c其實呢條題係咪你的功課?4 v9 d6 l4 V* c( F

, G' n+ l  T, W+ O咁似我朋友教果間中學...
- ?' _$ z& Z0 }. x8 O5 v我作文鍾意表達自己諗乜... 問人始終都唔係自己諗ge野
作者: austin666    時間: 2006-4-9 01:32 AM

Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-4-9 12:35 AM:- r# m* h8 E; J: k; X6 R* [+ w
, Y1 |0 m1 D4 I8 p  Y* o$ U0 D% N
我作文鍾意表達自己諗乜... 問人始終都唔係自己諗ge野
5 u6 l) E0 _" b5 U1 d0 V) A5 X' W: @* o
& ?$ n/ K$ L- E  Z7 ?9 E% t4 ], q9 y/ G6 s9 D$ p5 Q
& r: M, C9 b  C+ q; p
) W5 z  Y9 R, P3 F- G0 J  B
5 a" ?( k0 d- U4 ?* H9 d  r

, M9 {3 \0 D' N" \. g, ~8 z不過我朋友係教書的2 O( z. z" L5 t, S% t
唔係學生
2 V1 u; f9 \$ k  M佢聽到你咁講應該好高興
作者: =[    時間: 2006-4-9 02:33 AM

Originally posted by 12d3 at 2006-4-8 05:31 AM:# Q* T* _$ V/ _6 P# O: W1 W
父母有錢又點計先? 香港地好多二世祖架.* R8 q' C+ r. G) W. V
李嘉誠洗唔洗李澤楷養?5 q  P  S9 x, ^+ V1 g  J, J- [
有正當職業既又有強職金養自己. 強制市民供養父母係唔係多此一舉呢?
2 J- v! c! Q! h1 |6 H+ ]. p
+ l4 a# C. R% z5 n* V6 @* a8 [呢個 proposal 的確同強積金既 aim 重疊左
) u0 n# i- n" N* S但係單靠強積金又係咪真係足夠去支持一個人晚年既生活呢?
作者: =[    時間: 2006-4-9 02:39 AM

Originally posted by singleung1956 at 2006-4-8 09:32 AM:
* U- D) q1 k1 ?* JQuote:
5 U4 i3 N1 h: B9 Q0 `同埋, 強制子女供養父母, 有冇機會令到出生率上升? ( H* c0 T. i4 [# u
5 l5 L" f6 a- |4 A* i$ U$ k
自己三餐未掂,點會想到希望20年後有子女供養而生多D???
& \7 Z, u! n' R, U1 H
& T& \# r7 [- |4 @& x3 x  z未必, 自己三餐未掂又唔想做既人, 可能會先生仔然後問政府拎綜緩,6 K4 L- M) n! a
用納稅人既錢去養大自己既子女, 到老左既時候又可以要 d 仔女養番自己,
7 L$ u0 c  v) {" Q' Dexactly 就係養兒防老既 concept, 將子女當成係自己既資產 and 投資
+ }* s; A  a0 _/ R9 U* ]6 y7 c, |呢個情況有可能出現 ma?
作者: =[    時間: 2006-4-9 02:44 AM

Originally posted by mycomic2005 at 2006-4-8 03:10 PM:
2 e) V8 Z# b7 p7 T" u* q) n
) P- e8 d- ~- f' {6 q3 D$ p, Y3 G6 X3 v/ e

* [% [, `; Y1 C5 w同意!~
/ @/ Q( E3 \4 \; w; e; P
9 {. N/ ~7 J$ c1 @% C, D人有精神生活和物質生活的需要 ,
( m9 y% D! f2 [! S供養父母只是屬提供父母物質的需要 ,& ~6 ]# J  N0 J8 I/ D) b7 t
讓父母感到快慰(唔令父母擔心): i# G0 [# r. J
才能滿足父母精神的需要 .
3 E( o5 Y/ z2 b/ m1 D% T9 r' y

, Z: \- g/ f, X  N養一個細路, 由佢出世之前要睇醫生, 到佢出世後要供書教學
6 h. h0 {/ O7 u& S- w細又驚佢養唔大, 大又驚佢變壞, 養大一個細路,7 {7 J) m( {) w4 E- p0 c9 P: y
除左要用好多既金錢之外, 仲要投放好多既精神同埋心機,
! T5 w5 |' Q. U# p. o8 t2 i呢 d 野根本係 invaluable, 完全唔可以用錢黎衡量
: f, ~9 n$ t0 U  Y: H1 B' l而「供養」只係等如強逼俾家用, 淨係講錢, 冇意思
作者: =[    時間: 2006-4-9 02:48 AM

Originally posted by Lazyman13 at 2006-4-8 08:53 PM:
# W2 q' Y7 |6 r7 F* R6 d6 l% F雖然為人子女對於父母師長,恭敬順從...
4 K6 B( {5 @# M, f# Z

3 {1 f5 E$ X! q9 N' z  E  \8 n7 b$ h% i法律令人情更薄, 感情更難辨真偽; X3 H3 _3 O6 [) r# F
- r: w( D8 P/ e) I
一樣本身應該發自內心既野如果攪到要由法律去強制執行
; y- H, D- b0 b7 G4 I; M既可悲, 亦行不通% g1 C) j0 r7 t

6 C4 v# p" J3 u3 N  F0 u  l清官難審家庭事, 政府一定管唔到
作者: =[    時間: 2006-4-9 02:50 AM

Originally posted by austin666 at 2006-4-8 11:49 PM:
8 R9 ]" S( x) S/ ]+ P其實呢條題係咪你的功課?+ _/ b! @* I' E6 @7 @- f

6 j$ M9 G, J$ H+ K  V) J+ B咁似我朋友教果間中學...
: r2 h/ Y8 I9 b/ b
# i- _$ s# X2 |4 K' X  w7 ?2 P- U
唔係功課, 但係都同學校既野有關  b3 U- J! X& o5 B8 M- Q+ `
最大獲既係, 我要支持政府立呢條法
作者: austin666    時間: 2006-4-9 05:42 AM

Originally posted by =[ at 2006-4-9 02:50 AM:# a+ s2 c6 J$ e1 U

" G# f( \, H- U) H$ m
& N9 d6 l, U( ~! d5 Q6 R0 ]唔係功課, 但係都同學校既野有關4 E0 `' |  _  k. d& H  [
最大獲既係, 我要支持政府立呢條法
1 Q" P% f. O# m* x! s" z9 h$ K2 c
8 M! P7 w  E/ \6 V7 @7 U
. x6 Q- e) H# V) Y. k+ R
咁大鑊" ~: v% W7 F" A& H
辯論比賽呢條
0 o- H; Y8 j$ L% R仲要抽中正方...
作者: =[    時間: 2006-4-9 01:04 PM

Originally posted by austin666 at 2006-4-9 05:42 AM:
* M9 |: E3 @' k5 S2 I1 c3 `+ y* Y
( R: j% {7 i7 i
# }. l  }3 t" \8 e- [3 }) w5 ^3 {2 ^" M# U5 Z: {& l, }6 n9 ?: g! T
咁大鑊  ^! R" k, e; i
辯論比賽呢條& R9 D/ C' L# }5 d% G) \8 h: c
仲要抽中正方...
' `3 {1 m4 q0 r; Q8 ~. c
1 ^; K/ D* \) D* ^. L; G唉, 係呀, 呢場的確有 d 難打2 U7 |" }' Z! f
唯有從道德 and 政府角度出發去打
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-4-9 03:45 PM

真係點都反方好講d...
作者: =[    時間: 2006-4-9 11:02 PM

Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-4-9 03:45 PM:0 W! w. ~9 x) D6 |5 t' o) X
真係點都反方好講d...
4 ^7 g6 ?0 L8 }' P: c1 [9 u0 ?% `" c8 J* G6 @3 v7 {
我都覺呀陰公, 所以如果大家有乜計仔既就幫下手 la
作者: =[    時間: 2006-4-10 09:09 PM

今日諗到, 從另一個刁鑽 d 既角度去打:8 [2 N' A' _, ^8 O0 E; k
8 ]) I7 E2 Q7 a
第一:# E! |/ s7 |6 Q* p1 k6 c
假如一開始就 define 左「強制市民供養父母」既內容係, ~7 ~) L# e7 c3 y
「強制子女每個月都一定要將一定既金額交俾父母作生活費」既話,
* J7 q3 }) k* ?* |$ g# W呢場辯論就真係好難打.. 冇得點打..
4 k5 B" X+ D* Y0 M相反如果一開始將「強制子女供養父母」呢條 law 既內容扭曲既話,: @# z% I5 Y/ C: I% T, I2 [+ J# L
就有機會有得打.. 其實現時 singapore, 台灣 and 中國大陸都有類似既法例
; ~2 o0 Q! Z  S, Y6 ]; c但內容就唔係「強制子女每個月都一定要將固定既金額交俾父母作生活費」,6 n/ E/ d0 F) N8 q' C/ x
而係「父母假如覺得子女沒有提供足夠既生活費既時候, 有權透過法庭去追討」. _+ l; V: s3 C+ w' Z5 h! ~, C
至於子女應唔應該俾, 同埋應該俾幾多, 就由個官黎判
* O; i) W/ m3 u6 L法律只係賦予左追討既權利俾父母, 至於去唔去追討, 就由父母自己黎決定1 s% W; t3 E4 k% _9 M: L0 j
假如佢選擇唔去追討, 就係佢自己放棄自己既權利
3 r  D* s* f0 P# \$ b
0 l- r% [" e6 b9 x- L第二:: ]# G; W, ^* n6 E
仲有, 基於呢條 law 既可行性實在太低, 反方好大機會會用「可行性」黎打呢條題目
. Z/ D" X% r' J& o5 R係呢個情況之下, 我地就可以用「應然性」既角度黎同佢打
1 B; V" K; B/ u1 L$ s4 B假如反方一再提出論據去指出呢條 law 既可行性低, 所以唔應該實行, 我地就可以話:# G8 I8 W  s8 K; s/ y: w
「今日我地係討論政府應該或者唔應該強制子女供養父母, 亦即係呢條法例既『應然性』," \6 c; ?! ~+ d" u& q0 }0 E" Z
而唔係討論呢條法例係實施之後既作用有幾大, 實施既時候會有幾困難等等呢 d 實施上既問題,. |* c% y0 G. t! B( k3 E, k' w6 v  `
亦即係.. 我地唔係討論呢條法例既『可行性』。既然反方既同學一再強調呢條法例既可行性低,
: o, d% A5 j6 z6 g9 q/ R係咪代表你地已經承認左政府係應該強制子女去供養父母,) J/ q, y: U/ h, o, P: b5 i
只不過係實施既 details 上面有需要再去仔細研究先至實行呢!?」
5 U$ K5 R. U9 a% p6 p( o- g* `, R0 U+ T: |" f! E; N8 b( I
大家點睇!?
作者: austin666    時間: 2006-4-10 10:24 PM

如果你照上面咁
; {; x+ m8 y/ c7 M輸贏50\50# m4 V1 |1 w3 k2 e7 h% }  f  G
仲要睇對方咩料
* a/ S( X4 [+ @- e6 a& {9 x0 }% V$ t8 l8 A) U% Q
1 `6 x* e9 w0 q
其實呢條題正方要贏! k- |( X: ~; v5 q) C/ [+ Z2 j
應該最少有65%以上  W' v# M* D# A: a0 u  h
上面的對拆太大路9 K! y4 D, U! X7 p
差不多反方要諗的野係可以預計到的
- k% q7 k$ v& C2 ?( k9 N. G- w" A" x  I# L9 J+ N0 Q+ s' Q
你地人手有幾多先?
3 X9 h" {" ]* v  h如果夠的搵1,2個人先假設自己係反方
/ U4 u3 o0 n1 x7 r' L例d point出黎" \+ Z4 ^- m0 H
咁大約有個準備先
2 X/ H0 S. ^2 j% q% w, \6 c0 |# b" o. Q9 d, i# o8 L7 N# K

# A$ [8 w* ^( e9 }; U* y+ }正方其實好好打
! ]4 c' L/ l: d2 {% h因為有好多理據都可以搵數字支持; {% M/ f* B& [: b/ C
要贏反方你就要搵d佢地睇唔到的野
6 l2 ^9 \6 M6 U6 Q7 [' l面對非預期的問題&數據+ M3 q6 K2 K% q2 L) S; k  m2 z! Z
好多學生\大人一下子都未必反應到
. P% V6 v) S2 @( p3 Z2 ~0 p1 u
% \- m7 M1 _3 z4 m% o
4 {" l# X% |* `2 R8 v, ?! d' p& ~6 h詳細教你點做就不可能
$ m6 L9 a3 r  T5 x4 U但可以俾d方向俾你自己去諗
- P2 E7 `) x! i+ d+ a' I' S  D8 s: `7 }- r# ?) q8 Z: y6 x0 r
1.要贏就要盡量將供養父母同老人問題捆綁埋一齊/ d. m3 I! ]' _5 Q7 a! i5 Y! @% b) s
2.指出現時有咩野係因為冇供養父母而產生的問題
" M+ _9 z* m$ R& C( `3 T6 n (例如:獨居老人,院舍的老人,拎綜緩的)( \9 e) \7 n2 i* i, ~& g2 i
3.政府現時有乜野問題,係因為冇呢條例而增加的負擔
8 L( s  Z; C: X6 g1 |, z (例如2上面的支出...行政等等)
! @# x; R& N( J* x4.立法原意,點解有呢個需要咁做
# [2 W6 B3 ^9 _5 M2 S# d/ ]. W5.強制市民供養父母
0 b9 p1 J5 J. }1 y; C& _: A) p/ b (要解釋供養,併唔係指一定要同住,條例係解決經濟問題,唔係解決溝通問題,指出  條例當然係指有能力先強制到啦,咁你要舉D要強制的例子,俾個好例你例如子女移  民外國果D,記得要搵例子要搵最極端的,咁先可以突顯出條例的實用性.)
6 _; ]7 O/ h  R
6 ~% Y/ _4 }, q2 {% f
2 k- {2 L# a+ z, r" ^仲有nnnnn...點
: K) R3 z( f7 V5 z  v& j* ?收到幾多就睇你自己造化: E  t2 l5 s- p4 ~0 R
記得搵數據呀~~3 U7 X* Q5 I2 c
上面咁應該都有80%掛1 c0 W0 u4 R9 `0 ~5 n* B
$ g4 z* a6 d/ ^. c& B3 f
最重要呢點...
% L! m0 H7 y/ f行出黎果陣要有贏Q硬的氣勢
/ D$ e; U( l# H要好似君臨天下咁
  g1 R# K0 G2 v8 O$ \6 u5 z有冇聽過輸人唔可以輸陣
& t7 L: y# Z/ N3 A& \$ J8 S  
) {2 p1 w8 t$ P) y# I! A: x; t& F! S0 Z+ W% Y/ C
如果贏左記得返黎報告...
5 M8 b' W9 o% C* {
9 K8 n4 I; Z2 X1 \( M1 O7 v( t" w2 j2 S$ d/ L; j- {) H
另外,你今年中5定6?
作者: =[    時間: 2006-4-10 11:15 PM

對方係咩料!? 對方係前大專辯論聯隊隊員..! g6 i& v3 N9 O+ r* V* ^; P
( {) T) D9 V& s: C0 l. R+ t6 c7 G
每次辯論比賽, 無論人手有幾多, 我地都一定會代入對方既角度,
1 _9 @/ ]8 F" [$ d去諗下對方會有可能用 d 咩 point 黎打我地, 或者會出 d 咩招,, O' `  J5 S5 \& `7 J! L1 @
然後諗下每一個情況之下既應對措施, 呢 d 我地叫做「諗反駁」,
  A6 u  u$ w! c  d9 k+ P係每次打辯論比賽都一定會做的, 但都多謝你提醒我 =]
: g1 H4 E3 a4 U+ e# X. F0 \+ |: \$ N" w2 h" U; M  b  ~9 \
你所指既數據, 有冇咩例子? 係咪例如..; H( F; r! ~. b  ^
有幾多香港人明明有錢又唔供養父母?
8 y. @; I4 o0 Y3 G0 u9 W有幾多香港人移民左外國之後掉低父母係香港唔理?
) s: `! b/ O6 x$ l% }4 u而家香港有幾多有子女既老人家係由政府供養既?
% m3 O6 D) G1 T1 M9 |% k9 f如果係, 呢 d 數據可以去邊度搵?
4 ]. n, I- v8 I7 J, \; Z, ^2 A/ J" m8 t3 H, N
如果搵例子真係搵 d 最極端既, 雖然可以突顯出條例既實用性,
6 h2 ~' S: ?- }) e$ J9 P但會唔會完全站不住腳, 好易俾反方駁到? 如果我係反方, 我會咁駁 lo :. {* x0 z; m) r. q, `! ]! G3 Z
「極端例子只係佔冰山一角, 根本就唔能夠真正代表到現實大部份人既情況  H( o9 ^' N8 k) g9 \; a
如果只係為左社會上極小部份既人去立一條咁既法例, 不但止勞民傷財,
) e+ i/ Q) |1 E, R1 q; M4 {什至會影響到社會上其他佔大部份既人, 咁樣唔係好荒謬咩!?」7 C) d2 R7 A$ `$ c' z$ }3 P

- _% g6 W* e. S! [6 T" o; w4 }至於我行出黎打比賽個樣就不嬲都係極有自信加「食硬你」果種架 la, haha% S) w/ S1 g+ p$ D: N2 b  X+ L! B
打辯論比賽, 有時就算講到滿口歪理, 夾硬打橫黎講, 說服力欠奉,) q1 q: I8 |9 G( X9 B# N
但係如果有氣勢, 「聲大夾惡」壓倒對方既話, 都有機會嬴架, haha
, C( m' G5 T* B7 Y" }8 |1 z, Y9 }1 l
細佬今年中 6 姐, 你教書既?
作者: austin666    時間: 2006-4-10 11:58 PM

數據係指有幾多(有子女)9 [% f* O0 s! X
- y* r- }$ O# |: b( P
1.獨居\冇人照顧的老人
4 [6 W. e& O) d2.有幾多住係院社的老人,你知唔知咩叫政府買位?" N' N. [3 Z7 W0 q$ S& ?
3.長期住係醫院\長期病
! m+ L' K6 @8 ?- i/ W4.有仔女但又冇供養佢地拎綜媛的
" w  w# D2 Q( _1 w8 z# i# u; j
9 D6 _. @1 A( g  W% n+ X你要型造出乜都有關聯咁% [/ B2 E" O+ ?2 [6 F
政府因為咁而負責左大約幾多人力物力/ Y3 k$ X0 E/ p+ ^1 t9 g; d% i9 w

7 V% _: j. N+ ~「極端例子只係佔冰山一角, 根本就唔能夠真正代表到現實大部份人既情況
( l6 W& L1 o) g$ Y如果只係為左社會上極小部份既人去立一條咁既法例, 不但止勞民傷財,! f( @. z1 V2 c6 v
什至會影響到社會上其他佔大部份既人, 咁樣唔係好荒謬咩!?」4 X: J$ k' Q; E6 g, h
9 e" n' F1 M$ [1 ~& I
你呢段就有D似係反方會問的, \# }# y- O% x3 f  r
首先,好多法例係去制裁一少部份的人' H! j; G6 R' W9 ]2 S7 V  ?4 n! o2 l
好似逃稅,殺人,傷人,亂衝紅燈咁
; }; C/ X& i' e% L2 i* w其實都唔多人犯一樣咪有條例! j( O4 a7 H1 Y# ?
法律一定係針對呢班小數的人去做5 ]+ e8 A$ x8 M& _8 q
4 `4 a/ o& p0 a- a  v
勞民傷財係相對性的
9 o3 x+ _3 h8 w& K3 ]" A0 X政府要為呢班人俾的開支係濾跡性的
  R/ Q, Z+ I. \9 k# ^8 O假設1年係10億20年就最少200億
3 F, g: S3 P! N而且問題存在就一直要支出! ?* l6 W3 G# a
而且只有一直增加  E: v! n- G- s* P
所以有法必定係比冇法好
3 Q& @5 |! p7 A' @而且不係傷財係節源至真
5 m" }, C$ p/ {  ~6 C# R
) U, [" F5 T8 F8 w- s法例只係影響會犯的人
5 L( S* [* `, F好似殺人咁( f! a4 ?! }7 E( p! r( Q# s
今天如果恢復死刑
0 w: L( z& I  V* s9 }7 |' Q. r你唔殺人對你一D影響都冇* J; T1 H" u6 i  u6 f
有影響的只係果班自己有能力供養而不去養的人
2 R7 `. R; g* U! S唔會殺錯良民...
7 @/ o4 h) J6 P5 R' c& ]9 O
$ Z; [' S& q2 q+ ^) T2 L% d! x  [4 w+ C) ~9 t
我指的極端事例係要人明白; d' ?( U2 v# g" P% W+ a6 T
點解去到咁有能力供養的0 D- d! G; ^& i% d
係現在的機制都冇佢乎+ s( E7 g# b$ k. Y3 ~8 R' {
要社會幫佢承擔. c( Y; E# y1 x/ F
1 G  y) c6 t8 I7 }: p# G
4 Y9 b2 I+ {# X2 V5 G
對方係前大專辯論聯隊隊員* L) _1 b3 @/ a
咁你應該有著數
1 \: q2 q* R" A/ n- F5 f* Q呢條正方通常會俾高少少
5 s! t4 _+ j0 r; R再加上對方的背景
8 m2 }4 k6 Y4 g- j$ u你地更加唔使擔心...
  v9 q& T% t# D" W4 G0 J
* s) J  t( d3 Q2 G1 ~7 f! X; v9 {5 W& V* Q6 D! p

8 W+ M3 C. p7 o, J' m2 a6 q另外,你太睇得起我啦
" \8 N! K* U& H我唔識教人
5 @& J- O5 Y; _唔係教書的& S0 V; O  c+ I% V# u, Q1 J
我係做DESIGN
作者: =[    時間: 2006-4-11 12:10 AM

thank you, 我會去搵呢 d 數據% a9 E* _+ t# A7 N! Y8 b/ Y0 c" `
你既 advice 幫左我好多呀, 唔該晒! S/ n5 [! s$ L  j, f

5 Q% I' }: F  Z0 |2 D9 I4 C0 Z哦, 我都有朋友係做廣告 design,
4 Z2 [4 V! a) E" ?- Q1 j  {佢勸我千其唔好入呢行, 佢講到好辛苦咁, 係咪?
作者: austin666    時間: 2006-4-11 12:24 AM

Originally posted by =[ at 2006-4-11 12:10 AM:
. y& H. O( _1 _# G1 Q2 Ithank you, 我會去搵呢 d 數據( p" ]/ C7 J8 v. i7 r
你既 advice 幫左我好多呀, 唔該晒
# Y, x% H: O4 \1 {- y+ s$ O8 X& {, {- [
哦, 我都有朋友係做廣告 design,
* N4 M6 J5 y/ C" F4 N; e) X佢勸我千其唔好入呢行, 佢講到好辛苦咁, 係咪?
$ I3 y2 z2 H* a
& u5 v6 M& V2 ^

1 ?; @2 y; O9 `' t! ~點講好呢
* M4 Z. s9 G/ b/ \6 M忙可以唔知做左幾多日- I$ G& A$ D- W9 c: Y0 E/ @

l# n0 t7 f) c唔忙我試過訓左3日  ^4 ]5 X8 v& C) K* M" u1 |
中間有飲食同大小其他一訓
& C- f9 D8 G1 L5 c, a' i) x" J" I$ M/ }3 t4 v8 M5 E) [' e
仲有一D一D公司啦. K2 M5 e* C+ p' r9 X9 ]6 S
我好少OT
- h) z6 m7 X; h: Q* ]6 w8 I' q我知有D公司差不多晚晚OT
% |1 X! G7 A0 g9 W9 s8 ^% W# K! \
我試過請過一個IVE出黎的3 f. b, Q# c/ D( A: h! e% V
有日走黎同我講想走- E/ `" \7 K. Y3 w0 F# X2 n  w/ D
咁我答哦% F2 X) @% n/ o. r# L. Q
簽左俾佢走
" O+ m  X6 N1 y# ?跟著佢問我點解唔問點解
1 o$ \( j1 }3 J" V8 q0 U, L咁問佢就講
6 F! o3 n' o" Q) M問題我地同其他公司都唔一樣的
- R. D0 P9 [2 N人地成日OT
3 O& o' j7 X) E! P" W. ~我地好鬼少
, L9 E# H2 T/ x# T! x我同佢講只有工作能力低的人先成日OT...
0 m+ x  i1 n, ~7 E5 k8 o1 q% ?你話佢呢個原因問你死未+ p$ s$ [0 d$ ^7 j& E
9 \2 ?) G/ t  Q& l
[ Last edited by austin666 on 2006-4-11 at 12:25 AM ]
作者: =[    時間: 2006-4-11 12:32 AM

Originally posted by austin666 at 2006-4-11 12:24 AM:
2 x$ i6 X: E. _5 a% D3 J
7 ?2 b( m+ v2 Y6 k9 [" K( n9 F0 o% E
7 p' @/ ]: E1 n# j" ~7 G" h& ?
點講好呢
6 m( W5 a% ]4 o4 L忙可以唔知做左幾多...
# K/ J7 p) Y5 U8 R& H; M
! ~: _) D6 u: [. U# ]3 H& ?, k我朋友間工司就係 OT 當食飯 lo* ~8 n9 }# @3 H) H
所以佢好難約, 有時明明約實左,/ l" B+ M' M, h* }: {
但可能突然間工司接左個新 job,
7 S% H/ ?' J# x8 l2 X& y咁就唔可以走要留番係度做野,
$ V' S" q/ N7 u% f( T, e' O8 J" l/ z唔好話番工放工冇定時, 連食飯都係
2 |4 N/ J; U" {& X4 `' QOT 又冇補水 ( 不過而家差唔多全世界都係架 la )! n! l/ f2 W( E  N  Y
所以佢力勸我千其唔好入呢行..
4 `. x* b  z3 E1 r
5 M6 D7 c; y# w8 l, v" F真係效率低既人先至會 OT 既咩? 我又唔多覺
. U* p# d2 n" k) W) T# U: H好多人真係因為太多野做先至要留低繼續做& J; w" i& D( H8 ^* I$ r* p; c
通常公司唔會叫你 OT, 只會俾野你做,* O! R0 _5 _4 F# z: ~
你做得晒既話咪走 lo, 做唔晒就自己留低做埋佢
作者: austin666    時間: 2006-4-11 12:41 AM

OT( R) L- p1 C2 \* u$ y
其實有好多人係要證明自己的重要性3 _! Z- B4 Z" F  }
自己有幾咁忙咁
8 a& ^7 j/ s. t, z/ `1 J有好多人覺得好多野做好忙
. Y1 V: Z  y$ u1 F' O  k咁樣就好鬼型咁
# @4 R! N1 u  Z% F! z9 H1 I2 F5 m5 q- o1 J6 m* H' _
自從98年後呢D情況特別多
: ^9 N9 \+ A, f4 U9 V3 b因為人人都怕俾人炒鬥遲走3 Q! X( D* L' R* b# F
你出黎做野後就知呢D野
! Q8 |. T" `4 {$ J
* Z  G5 K& \2 h) w, u  b有幾多工作真係咁需要開OT呀
, J1 d1 v$ ~' W! i! r* ?; m100單之中最多20單
* w& f! H- e2 D  ^4 ?, O) k4 m如果多到50以上都係真的
" g# F+ e, n2 p% E% S咁即係公司唔夠人
作者: =[    時間: 2006-4-12 08:32 PM

今天比賽了。
& z: V7 B2 F/ ?6 L& v' u3 |5 y! A5 l3 f4 b  P" g
原本請左 3 個辯論界頗出名既人物黎做評判, 點知有一個竟然突然有事黎唔到9 u4 t; N) X- w: ]. q4 v! P8 ?! r) |
最後得番 2 個辯判, 我都估到得番 2 個評判有機會奶野架 la, 點知真係咁唔好彩  I& L' P" l# B4 Y5 e( s5 v% Q3 U9 N
2 個評判一個俾正方嬴, 另一個比反方嬴, 最後變左 draw game 打和, 好諷刺..
作者: austin666    時間: 2006-4-12 08:52 PM

Originally posted by =[ at 2006-4-12 08:32 PM:
* D2 B; h5 ]9 {2 `7 L今天比賽了。
  S) g- r8 y6 m% ?# M7 x/ M
! s" v, C9 B& M  o# f: k4 n; N原本請左 3 個辯論界...
" ^4 J7 M& j9 b8 ~% [7 P$ w( Y/ I# Y, W, Q" V$ l! V
6 a+ f7 o* y$ F: z2 f$ x- C& O
.....
& M  l8 W5 j, ?! N; z% M! {) [9 N0 E) d; b- }# g9 h* u6 `
3 l9 f( F! B$ s# r. y/ i
和其實已經好好! ?; q* P  O2 t& T6 W3 C+ j
下次再努力吧
4 g2 O* S6 M. A! G3 Y. Z9 {$ G冇黎果條河粉係乜水
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-4-12 09:19 PM

d judge係咪夾定... 都知難搞
4 |2 R1 ~' e8 [* T0 q一個唔黎,另外2個又俾正反雙方都贏
作者: austin666    時間: 2006-4-12 09:24 PM

Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-4-12 09:19 PM:
  L7 g+ R3 u6 P  R  H7 ]5 w2 Hd judge係咪夾定... 都知難搞( n% m8 W% T" v* s+ ]4 A, P
一個唔黎,另外2個又俾正反雙方都贏
& A# A! Y. {2 l5 H) o% T" |* ~8 _( \, }4 W% U8 S9 S3 t) g% p$ E
9 N' U* g$ {1 O$ U: A
對方應該真係有事吧
4 F; E4 @, a: ^4 j$ E
- t$ X3 _7 Y+ E3 |* J4 `唔黎俾人小窩
作者: =[    時間: 2006-4-12 09:39 PM

Originally posted by austin666 at 2006-4-12 08:52 PM:( h/ a" Q' |- A) w
% g9 H2 N0 T$ [, N
% h7 }, P( W/ \$ R
/ K7 ]7 O: G; }* a) G; [( [7 u
....., r. p3 I* j+ V$ Q( l2 ~
. P' q( ]3 O0 L1 F- v% ]3 T7 h
$ {/ J2 h) Y. R/ N, q: G* ^
和其實已經好好
1 Q% J2 F. t) Z2 M2 i& J# M3 r9 j下次再努力吧; Y0 c/ V6 A; j1 |  h- h- P
冇黎果條河粉係乜水
4 O0 u  |% c, o/ s6 n2 s" {6 N5 V

; A! l. S# I) e+ R; f1 E和, 其實唔錯 la, 我第一次對呢 d 高手
- A5 e3 k+ f( y; f
& G9 ^; `7 I7 f$ l5 ^* ?% _, @冇黎果個係邊個, 我都唔清楚呀
作者: =[    時間: 2006-4-12 09:45 PM

Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-4-12 09:19 PM:
7 }% [' V2 o, Q+ k& O6 h9 Zd judge係咪夾定... 都知難搞
9 r$ ]9 i% ?  K7 p+ U2 J6 R% e  ~一個唔黎,另外2個又俾正反雙方都贏
3 M; K# t8 O' y' k1 U
5 S% k& A1 q- z( p& S+ g一開始都好多人, 包括我, 質疑 draw game 係咪評判夾定做馬呀?8 _4 \# O% z4 U
但其實係 d 評判唔只係講邊個嬴, 邊個輸咁簡單, 佢地有張計分紙; p9 B/ r4 E5 s5 `3 Y
上面有 n 咁多個分數, 比賽完左之後先至由計分員慢慢計總分決定勝負
1 Q7 y, E$ Q. \. L8 I4 a2 \未計數之前評判自己都唔知邊個嬴邊個輸, 所以評判有心做成和局既可能性比較低
作者: austin666    時間: 2006-4-12 10:09 PM

有冇錄做mp3
7 d# ^+ B' h7 |我想聽吓你們點和
作者: =[    時間: 2006-4-13 02:53 PM

Originally posted by austin666 at 2006-4-12 10:09 PM:
5 ?. {, f% q4 E! V' T; p9 e8 L. \有冇錄做mp3
/ A3 \6 m' B* c2 B( }我想聽吓你們點和
; x, M: ^- @- ^" s& n& W7 D6 [

, o4 S$ ]; \% q' y* V. {5 [好似直頭全程錄影, 不過我冇條片

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0