標題: 求教: 咩叫做自我審查? [打印本頁]

作者: 12d3    時間: 2006-4-8 05:36 AM     標題: 求教: 咩叫做自我審查?

傳媒自我審查係唔係即是干預新聞自由?
  i( u. ?6 f3 C( E8 L有冇d例子係有自我審查成份?
作者: Azuma    時間: 2006-4-8 09:05 AM

其實自我審查係因為香港的言論自由1 `. |2 z& \, ~: I" S. B
傳媒無政府干預
4 R+ M; k! E' e* ]% a所以那些該報那些不該報% M; n/ ?. Z4 E- E; n- _/ H3 F! D
你就自己諗點佢2 s0 f4 d, u2 S, m( Z
但係通常都係講政府及中國新聞
: c0 U! u" A  T9 e( ?" y應該點做?
+ y; E4 j0 e# l例如有線播呂x蓮的兩國論
+ g. P  |! {$ n& x和香港電台的頭條新聞
1 R9 i; g( r, r5 a* W& U而且; y/ t3 e3 h# F% x$ Q
有些報紙係反民主派1 ^+ @, F9 l, U6 @( D
佢地咁做係因為利益有關& p* L% z. D! f% B, p) M4 p
香港有份生果報紙係無李家誠的廣告
作者: singleung1956    時間: 2006-4-8 09:26 AM

自我審查2 Y: T  S# r1 N( P( X% J
又係別有用心者恕已責人的武器
作者: 12d3    時間: 2006-4-9 07:41 PM

Originally posted by Azuma at 2006-4-8 09:05 AM:
+ {" b, Y5 w5 t; r, A  p: n其實自我審查係因為香港的言論自由0 ~7 C- D$ @7 k- H
...
9 E# C$ \' D6 H/ R, G/ f# C) S
9 U7 D! y! b  |  R謝謝.
% ]4 f! K( @% j8 h但仍不甚明白.- u; I) P% i  }
即傳媒因為利益而選擇其立場?

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0