標題: [加分題]咩叫潮???[月:積極加] [打印本頁]

作者: 香蕉仔OOOO    時間: 2006-5-6 03:13 PM     標題: [加分題]咩叫潮???[月:積極加]

係唔係多人著果樣野就叫潮?
7 Q! S/ {! J+ k3 |, H成日出街見d人黎黎去去都係著差唔多類型既3...- b) P: K8 T+ B: T6 m
ape d 3 成日又差唔樣既多公仔.. 都咁多人買= ="...
* \& F% P/ m% H  O8 y2 h' I. ?% s8 v4 L9 b2 E
[ Last edited by 月月鳥 on 2006-5-9 at 09:17 PM ]
作者: CopperRed    時間: 2006-5-6 05:04 PM

BAPE~有錢仔女既象徵丫嘛,潮就見人見智既姐,各花入各眼,冇話著BAPE就潮架,
作者: austin666    時間: 2006-5-6 05:05 PM

著古裝就潮( N1 n) s: A- D
6 r8 y% L5 J) l
真正的潮係指第一水) P1 I9 x4 [; M' S* H  i
帶起潮流的8 W) B3 `3 e- D' h  N$ N/ p  B3 C4 v
周街都係果D叫跟風* l  U: R. c( [, X6 K9 ]
* \" F+ R2 m; w6 U* T! g: D
如果周街都係果D
/ |( f8 j9 z: h% S' M撞正又係你一直以黎都係咁著果D! y' D; T% Q9 }/ @5 [( `
咁就算你唔好彩啦& j. l: e- V* c- j$ l# k% Z

1 n% X4 ~* n# H現在出面買到的衫# b' v1 n# M( A  e2 }" [
90%都係大量生產
8 @+ B- P, U( l設計你抄我6 A) S4 F) m+ b) n# R' u1 B
我抄你5 Q, `, T' f5 y5 m7 @5 }9 U- S
有人我有/ c: r6 a- f* T. A! a& X8 b/ U% E
見人好賣就出D差不多的款
. C) m- ~0 O7 L8 j! \- }' Y咁點會唔周街都係咁著
: [1 T  \! j  N; ?9 U9 f4 I
  Q2 Y% V1 y" g& G) s1 Y+ A' s1 k6 |
; B9 S0 O( Y8 x8 `不過,重點係好多人: m( Z1 k; R* [- Z9 }
見人\假人著得靚
; e' a# {' M. _, Y7 R% w就照跟人著
& s# p  e9 d0 j6 I# \) `但又不知唔適合自己
& D4 l' {4 ]8 M; p所以同一款衫真係乜人著都有- Q6 }& a8 j- |; A; I! c6 i: P0 A& h* F! @

$ f, z# q( l; N3 i, n7 E3 u另外潮呢個字$ `; M- ^" L( S( d' ^' q
本身已經唔潮了) p" @5 w! d! n" g  _
已經同OUT字掛勾左
( l2 w" Q& T- H  Z4 oOUT字無論幾時講都咁OUT
作者: magic    時間: 2006-5-6 05:56 PM

D人懶到連新潮..個新字都唔講....就係潮...
作者: kakeidevil    時間: 2006-5-6 06:10 PM

雜牌才是皇道
作者: 香蕉仔OOOO    時間: 2006-5-6 11:06 PM

Originally posted by austin666 at 2006-5-6 05:05 PM:, D; j6 x9 Q# I4 x( U
著古裝就潮
2 q( A: u5 x  ~9 r
3 t; ?6 p6 I: V; H4 }真正的潮係指第一水
2 y+ d4 K. w6 u! E4 j7 d...
+ m5 w+ L4 E. u. L香港好多人跟風...
作者: cwleung1988    時間: 2006-5-6 11:11 PM

潮依樣野就各花入各眼,...
" H. u- u8 z+ T. }5 J6 e) {要做到帶領新的潮流...
9 B5 F' s+ G7 i% z/ V依種先係新潮呀...
. c  O4 k+ x/ p5 y5 Q當你見到街上面面個都差不多既時候,..  `/ [2 L4 A2 x3 S; @/ ?
代表外國已經唔玩依d嫁啦 :]
作者: 樑少    時間: 2006-5-7 01:21 AM

依家d人覺得潮=名牌同貴野( v1 [9 I  m. Q/ V1 [
唔貴唔出名既覺得你係大陸落黎
* T8 H* \0 Y; n+ R我本人覺得你只要著得好睇使乜理咩牌子丫..9 }6 c/ P) {3 K
簡直係盲目跟隨
作者: clkgtr    時間: 2006-5-10 12:53 AM

當d衫係d人開始覺得既時候, 就基本上已經係開始out# [$ Z$ R& b& C$ p8 T$ {
通街都係一樣樣既時候, 就變得好似返工制服一樣, 我就唔多覺潮喇, \" L5 a! U7 y2 t
# F/ H5 r! u3 Q9 i8 Z: f
只有係著先既, 就可以叫做有潮流觸覺, 唔係潮) _: f( V- D9 N' j+ Z1 E& J3 |
我覺得=OUT- S0 a. n+ \( K9 m  e& L7 X' a
0 Z2 M  f4 t% U( R) r+ d* W9 R3 U
好似股市一樣, 當d九唔搭八既師奶都入貨既時候, 你仲入唔入貨?
作者: wind69    時間: 2006-5-10 04:16 AM

好野!又有加分題!拿拿聲吹兩嘴先
  x- S3 u$ ]( \7 \6 I( F; y- F* B% j9 `3 t7 h. N* `: R
我覺得....) Y+ \$ o* }8 ~8 i0 T  U, O  d
潮~~~就如本身字義一樣,一定要配合漲和退。
' C/ o" [3 M. J' f: a3 O
4 `0 j' o4 G" r/ @1 S9 i  A漲~~就是漲價.......貨品或服務價格必須要較價值高出好多倍,; |. a1 N9 e% ?; x0 {6 b, l
例如話:如果人地剃光頭要三十蚊,你睇光頭要九百八十蚊!恭喜你!你已經潮左一半....
; t! l% q* @  n1 c. d. Y1 t& M2 z' C1 A4 q# i+ S) T
退~~就是熱潮要退得快之餘,你要走得更快......每件時興之物,都有一個時間上相對短的有效期,潮流係唔會歷久不衰o既。從來唔會有人認為食飯好潮,原因係...飯...o係你生命未結束前...你都要繼續食!
6 r7 a  S! L3 N5 K, i  m; f9 W! D
那麼人為什麼要退得更快呢?就是因為:"新鮮事"往往更容易潮得起!你要潮!就唔可以沉醉於單一虛榮,接觸得比人早,著草得較人快,你先可以繼續潮落去。
4 S! Z+ S9 s2 \9 c1 t8 V  k1 k  V; @# E
就正如,當你發覺隔離屋個賓賓都著住件唔知係真定假ge馬騮衫係度拖地!你就應該識得退出呢個遊戲,重新振作了.....
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-5-10 10:21 AM

潮咪就係人跟你又跟... 出街好似著制服咁
, A, y; Q/ _+ G0 x# s有時出mk,個個人打扮都一模一樣,個個都冇自己ge格
& Y. P+ z' t7 r4 Y) w* D% N我就唔鍾意跟潮流,尤其日本ge(即係hk一直跟緊ge)
! G7 e8 U4 p6 {# }( A7 y8 i& D跟風唔係問題,盲目咁跟就好大問題* ^. K2 l5 F( _& B8 ]/ p3 |4 V" P
成日話d咩衫潮,乜袋潮... 一直都係日本果邊nigo果d咩潮流教主自己吹出黎ja ma
, ?1 @% Y0 Y# x2 _! i9 s; x% s0 r; \點知一大班人就中晒毒,人地點著法又跟晒... 最緊要潮ge代價係d野好貴
7 v  X* ^4 `* X/ L分分鐘佢地ge袋貴過晒我成身ge野... 潮流都係有錢ge先跟到: O/ N+ x, h. ]8 W7 I* o: q
+ a  B# f: o; {$ S5 {! T. j
[ Last edited by kgkgkg212121 on 2006-5-10 at 10:23 AM ]
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-5-10 10:22 AM

Originally posted by 樑少 at 2006-5-7 01:21 AM:
- B7 ]5 F1 j# B8 f依家d人覺得潮=名牌同貴野
5 O& x9 ]) i' a7 Y" @唔貴唔出名既覺得你係大陸落黎
) |- K) h! d" n我本人覺得你只要著得好睇使乜理咩牌子丫..# `6 h  S& X( `% ]
簡直係盲目跟隨

( J, V5 q( G( T* i  R- j) A7 I最緊要著得好睇je,牌子有咩緊要丫~
作者: pangpang2066    時間: 2006-5-10 10:55 AM

其實 咪又係d人用黎搵$既藉口.
8 @' Z8 i+ x6 t( X2 |1 g利用人要威既特性, 四圍宣傳 無 xx 就唔潮, 會 out.
- D% E( ?8 M" m& z$ J7 ]根住將d野賣或炒到貴一貴.
作者: pangpang2066    時間: 2006-5-10 11:01 AM

有另一問題:; B6 s# \" e8 m+ a8 _# T
7 W' r' C1 T) W8 Z( C. {3 s/ Q
成日見到d 學生哥, 一身好q貴既野, 其實d $ 點黎?
7 k- s, |' ?4 {, K唔會個個都係有$人掛.4 E) M: K/ a9 x: U
心諗: 咁細個已經咁豪,大個咪唔掂....
1 Y. @" l8 O4 `6 [. s' K+ d再諗下某財務公司廣告(唱歌仔..買野咩夠爽...),開頭覺得好假好得意攪笑(尤其是fing $ 個幕),但原來真係有人會借錢買野...
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-5-10 11:13 AM

Originally posted by pangpang2066 at 2006-5-10 11:01 AM:- ?; ^$ _" w; i* m. Q7 [
有另一問題:
1 X/ c! L8 x/ K% ^5 D& _
. ?% m3 X2 [( |2 n% E# k成日見到d 學生哥, 一...
, s% J1 W7 K  C  ?- [; \追隨潮流產生出黎ge問題...
  g7 U( B! o2 n$ j2 M9 m+ j9 [5 s6 k" a借錢買野,先使未來錢... 成世都還唔遠...
作者: 腳指o    時間: 2006-5-10 04:01 PM

Originally posted by pangpang2066 at 2006-5-10 11:01 AM:$ `0 {0 M, n% ~* O; t) }' m
有另一問題:
# j; C5 o. `1 ^! w- E  F
+ s) @- d4 q3 C: t, h/ ~成日見到d 學生哥, 一...
7 x! O* i7 v5 i* q0 |$ O# P
我地班有好幾個用上千蚊既袋袋返學-.-
作者: kaixinren    時間: 2006-5-10 04:34 PM

系香港麻木跟风就叫潮。在欧洲,创适合自己风格就叫潮
作者: 155220    時間: 2006-5-10 05:17 PM

只是盲目跟隨潮流,這是盲目跟風,而不是潮,,必需是帶起人們跟隨自己,才是潮
作者: zz1988    時間: 2006-5-10 05:57 PM

潮 = always wear latest fashion6 `' l1 M% X: K4 V3 q
which they thing they look very good6 f6 l6 V& k% w( C% H

4 U3 s3 v- R) H2 ]2 v- T- Ahowever, other thing they look bad
9 E) z. o' c9 D5 P! I# Kso call them 潮
作者: hold_find    時間: 2006-5-10 09:50 PM

簡單D講,潮就是「用最新的東西」,而且一定是人所共冇,要比別人用更新的(相對論,有out先有潮)
作者: clkgtr    時間: 2006-5-11 01:32 AM

d 潮野最on9既就係..............! L( u0 h2 K" W. n3 S: g
( z3 v* f" p4 K8 `9 s) s
人地出埋晒d限量100對/100件等等, 跟住成班傻仔就即刻幾千, 甚至過萬既價錢去買一d只係價值幾百蚊既貨色. v1 e9 n% E7 A: b; p  K1 `% o: m" X

8 `+ U7 ?& d% O" Q+ l9 u 亦都等如 on9; _/ k; ^/ g' A$ K( ?6 R+ Q" \

0 V: t' z" K+ l, A: G人地d super brand係超級貴, 但係人地亦都最起碼比番好既 (手工, 質料, 剪裁 等等) 既野比番你# ?6 f; o# B! I& c& Y. U/ L

+ b: b2 c3 U, h' Y6 u+ v但係果d忽忽果d等等, 既牌子, 出埋晒d限量版, 抄到幾千蚊以上, 但係就依然只係比番一件只值幾百蚊既貨色既質素你地
作者: YingTung    時間: 2006-5-11 01:36 AM

在大前提下,# w" [  N( m' _( D
而家講"潮",証明你已經Out左一半先。* _2 A- w* h8 q5 Y9 U: t1 B, ~% H
好多人已經唔用呢個字了,"潮"之後其實黎左好多日本型名,好似咩咩達人、激安、始動等等用字,都代表左潮既意思。
8 P( B1 P  O4 S9 I; B$ Y$ c) a, S而家最型既形容潮既用字??買本"奶周"睇睇就知(太多太新太快..根本就追唔上o的"潮"語)。
作者: clkgtr    時間: 2006-5-11 01:46 AM

Originally posted by YingTung at 2006-5-11 01:36 AM:& l, u  `; z4 c# h. _
在大前提下,8 L% ]; _4 U. ]6 s5 ]4 K* k
而家講"潮",...
  f: O9 v- ?/ P3 r1 E
* T7 [2 _4 ?9 [  c5 D3 \% o6 x6 _8 Z  }
其實d人諗諗埋埋咁多關於所謂既形容詞, 都只係一d要話自己係潮流既先驅, 當好多人都用既時候, 佢地咪又諗過個新既形容詞囉, 要顯得自己與眾不同
3 s3 w* P2 \  O) b/ D
. n3 f( t( w) Q' I/ O其實就非常之on9
作者: gn00987333    時間: 2006-5-11 02:19 AM

潮呢樣野* j2 ?6 S& n" I0 M5 c+ N+ f1 |$ h
我唔覺得一定要追囉, ^: u9 Z% K+ M
你冇理由每個月都比幾千蚊出黎買衫衫負嫁嗎$ H$ Y; [% o, @
追潮既話,唔該你要做好計算有1x日食快餐
8 o) ~( {; `- \; @! M0 n( t* I1 X/ q如果唔係你根本就冇多餘既錢去買衫買負
) U3 E: b# W. r' o) l9 W& ?0 T我知有好多人都會去追潮流
% C) Y6 T1 S- H+ r% Z1 Q- w& z2 l但係如果你追潮流,點解唔try下要潮流追你呢
作者: Jk    時間: 2006-5-11 04:19 AM

潮---
% O4 R1 R6 t# ~1 \8 E* }  K$ G* X+ K0 P* h
應該係"新潮"之簡稱,不過而家仲用"新潮"呢個形容詞,好似有d過時...# f: b1 C7 S! \. D5 r( A7 Q
7 E- C$ r" q" `3 r4 M
有追上潮流之意思,總之跟住本潮流雜誌,明星衣著,人著你又著,跟風要跟得夠快夠貼,就為之很"潮"......
( M) i2 E1 H; m9 w& M2 u& J% g7 l  j
興幸的是,我不屬於"潮"的一份子.........
+ M/ U# I$ `- L% r/ G
* {( O8 K% k1 r6 X[ Last edited by Jk on 2006-5-11 at 04:21 AM ]
作者: s20021601    時間: 2006-5-12 01:35 AM

我個人覺得...有個人特別風格就係潮...宜家好多人都身穿bape...用gregory出街....就算一個本來幾好ge品牌都會變濫....冇左佢個種特別....因為個d公司見到d人又係咪buy佢d貨物.咁佢冇理由會減少貨物數目去就返宜家個社會"潮"ge指數掛....公司只會愈做愈多貨..但係款出唔到更多..因為時間or idea 個d問題...
作者: Jk    時間: 2006-5-13 05:06 AM

Originally posted by s20021601 at 12-5-2006 01:35:
* l/ L  v. S1 }; p  m我個人覺得...有個人特別風格就係潮.....
6 s+ R  |, u+ Y) `# ?$ u- _
所謂潮,明顯係d跟風行為,同個人風格似乎係背道而馳喎......
. v& P* {& M5 M/ s6 c/ [9 F
- l5 E$ Z4 y, m# k; A; C(最憎响街見到d自以為有個人風格嘅"複製"潮流打扮~~)
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-5-13 07:50 PM

Originally posted by s20021601 at 2006-5-12 01:35 AM:7 c& }. ?# V- h+ @
我個人覺得...有個人特別風格就係潮.....
/ Y$ x, i8 ^+ y. L2 t6 I) b& s& x( \yes,太濫就唔想用...
5 u' Q4 u" ~. Y好似最初nba興帶膠手帶果時,我就o係外國買左pack返黎,hk都係極少人戴
0 a3 a* x* o8 R, w6 N: h& c之後唔知咩事hk突然勁興d膠手帶... 所以我果時開始冇再戴lu
作者: novenber    時間: 2006-5-21 12:31 AM

"潮"呢個字已經到左被濫用o既地步,而家是但一樣新 d o既野係雜誌post左出o黎d人都話"潮",咁我都唔知信唔信佢好
作者: bigfish    時間: 2006-5-22 01:37 AM

跟風就叫"潮", 所以我一直唔認為自己潮, 但亦唔介意跟風 ^^
作者: kyo    時間: 2006-5-25 03:32 AM

未成制服前帶頭者
作者: lovesa123456    時間: 2006-5-27 06:48 PM

"潮", 本人認為潮和跟風完全兩回事!& b4 j3 z' X0 w7 d8 G9 O! D

! i( u0 Y4 N; L6 e/ f$ ^& T潮流是時興, 新潮, 一股熱潮, 例如近排巴士阿叔就係潮! . j! ~) j, e% V% h7 t: g
至於fashion, 每季都有不同潮流, 例如今季興咩色, 咩著法...
4 f$ {  S6 [1 [% F6 i) Y5 {" z9 D
8 o- y8 Q- i2 w$ k. w( {至於跟風是另一回事, 當一班人興起咁樣著咁樣做, 繼而有更大班人跟住咁樣著咁樣做就係跟風!
* x) X' o5 I; }. m! }8 C跟風果班人根本唔等於潮, 因為一股潮係唔會長期的.
4 J5 ]  F' |1 z! I# o1 Q當跟風果班人跟得貼, 真正潮流可能已經興起第二樣...0 }' }& U6 {/ S+ ?# }* T# U# S
2 J1 ?0 M% P6 ~; ?: S
點解有d人會誤解左潮=跟風, 全因為被傳媒歪曲左, 傳媒乜都話潮, 又煲點樣點樣著就係潮人...
( X( H" f0 b8 K真正潮流係由人帶起, 而唔係去跟風!
作者: dennis0330    時間: 2006-5-28 02:49 AM

我用d老一輩嘅想法去講下~7 N, u/ T3 ~- G6 ]
而我對於潮的想法6 ^* Y# ~. x3 K, ~  k
只不過有一樣新奇,怪異嘅事物出現+ {6 b7 w8 t: @+ Q
而突然有好多人去追尋
. Q3 F3 U" z7 n, P+ g' l6 t  q形成一故風氣4 r- z( [8 {4 K9 z  z
以上就係我對"潮"嘅睇法^^
作者: 約望保祿    時間: 2006-5-28 04:38 AM

至憎D人跟美國黑人著衫,帶頂死人爛鬼太陽帽,著埋D超老土嘅球衣。仲有學埋人地D動作,一D性格都冇。以為自己好潮,我就最睇唔起呢類盲目崇美的人。
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-5-28 10:41 AM

Originally posted by 約望保祿 at 2006-5-28 04:38 AM:
: e4 w/ U0 j' z0 h1 ^至憎D人跟美國黑人著衫,帶頂死人爛鬼...
2 X4 B$ r1 {* D4 ]- B
仲有崇日!!!!
作者: 約望保祿    時間: 2006-5-28 02:16 PM

Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-5-28 10:41 AM:
* _4 x$ C% @1 S" W
$ e1 {0 S. z+ R& n$ A$ {3 L仲有崇日!!!!
  j- |: ^: T) c1 M& `% `" I

, M% M* n4 g  v. k5 W6 k冇錯,你唔講起我都唔記得左,前排D人著埋D窄腳褲同埋高頸鞋,照抄日本人著衫,以為好潮,其實核突到嘔,美感系邊?型系邊?冇性格,有冇見過人地TOP時裝設計師跟住著? 9 B* A1 k3 L2 S  A: \. M

* g: j2 f' D0 s班香港低B,日本興乜就跟乜,最慘系有D歌手都系咁樣,唔到你唔嘔。
作者: pigcat    時間: 2006-5-29 12:48 AM

即唔係即係...eng的...「in」??
作者: 【小飛俠】    時間: 2006-5-29 03:21 PM

潮就係一種壓力,一種誘惑,一種空氣=.=”; Z, B" r' B8 V4 g

9 s$ T. w; |9 d9 Y( u7 i1 v你見到人地著d名牌,新3,就跟住去著,# x; |8 y. S" Q7 ]% ^3 \
呢d其實唔單係跟風,係會令人有種被逼,局住去做既感覺,即使唔係想跟,亦都會盲目咁去跟左..
作者: bcheung    時間: 2006-6-3 04:02 PM

潮唔係=新潮? D人懶型唔讀個新字, 變左潮.
7 L& @' m5 n5 {" D1 G. ]3 l/ \$ h所以呢個字都好潮.
( _! U3 I1 a6 l" H" t4 s; E6 W- j# w
另外D窮人每個月成份糧用嚟買衫買鞋買電話就係潮& \) t) p6 c8 j5 q( F6 B8 h
D有錢人每個月成份糧用嚟買車買樓去遊埠就係潮
; |5 \0 Y( M6 E0 @7 {% L( o* f所以潮係唔同人心目中都係唔同既
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-6-3 04:37 PM

Originally posted by 【小飛俠】 at 2006-5-29 03:21 PM:2 t, @# Z: _, y7 C7 T) Q
潮就係一種壓力,一種誘惑,一種空氣=.=”
5 E  W: @/ Y/ h- y6 X. Y ! ~! i: b+ J  a
你仲記得...( d* a$ O0 Z4 B: P( K9 _: t
考完我都全面洗腦lu~~

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0