標題: [加分題]各位同意做了壞事的人會有報應的嗎? [打印本頁]

作者: rayyipas    時間: 2006-5-8 11:53 AM     標題: [加分題]各位同意做了壞事的人會有報應的嗎?

純粹好奇沒有任何宗教問題的
& C. f' {! C  W+ _# x4 X
+ W( n7 I* x/ Z$ w% s[ Last edited by 月月鳥 on 2006-5-10 at 09:11 PM ]
作者: chansuper123    時間: 2006-5-8 12:36 PM

No, Absolute No
作者: 機密    時間: 2006-5-8 12:46 PM

Originally posted by rayyipas at 2006-5-8 11:53:3 b' O0 l6 r' U
純粹好奇沒有任何宗教問題的
8 L; V  j1 @% h海潚兩公婆已經話了你知!遲來早來問題而已!
作者: chanhoyingap    時間: 2006-5-8 02:16 PM

無得咁講# k. x, p' i' S5 M' U+ u# f
無論你做左好事定壞事6 Q0 ~7 g3 }6 l( C0 j. c
都有好同唔好事發生
作者: 155220    時間: 2006-5-8 02:20 PM

坦白講,小弟覺得唔會,不過如果人人都覺得會的話,就不會有人再去做壞事,世界也會變得美麗
作者: 機密    時間: 2006-5-8 03:07 PM

好簡單,
% W5 l! A; R+ c6 V% h* K, q/ N4 }3 v  x
6 s! S% S1 i3 c8 Y1 [, ]你幫助人,人地就自然內心會感激你,覺得你份人好。呢種已經是最起碼的好報。
8 J% ?- _2 |; k6 f  l掉轉,你害人,你心裡自然有種犯罪感,久而久之,你起碼都唔會敢話自己是好人。 被人害過的人又會恨你。呢種已經是起碼的報應。
; q, I7 e) D# f
1 z8 g6 G$ a/ X咁仲有疑問?
作者: FishyR    時間: 2006-5-8 04:28 PM

其實, 同唔同意, 和報應出唔現, 好容易攪亂. 5 y) ^8 ^% u7 @1 N1 V6 j; t
$ I% \7 k( ?5 l. {. C8 G
現實中, 報應未必出現, 又或者同所犯罪唔多相稱; 更再者是犯錯重有好報, 受害者得唔到公道重要喺追究過程中衰多d.
- a* y; L6 u' _2 @- m4 h( o7 q1 Q- T! l+ T& z
我係同意做了壞事的人應該得到報應. 現實中, 只要極惡極小心, 報應絕對唔會出現.
作者: 機密    時間: 2006-5-8 06:02 PM

Originally posted by FishyR at 2006-5-8 16:28:; J' ^0 J  j5 D! ]
其實, 同唔同意, 和報應出唔現, 好容...
- K: x% V, H& @& {8 g8 F$ I不過如果用佛教道理去睇就好公平。 因為佛法是通過去現在未來三世。 所以就可以解釋了點解有人好運有人唔好!6 p% J& ]; c7 J- Q' f# ^3 g# Q
就拿海潚夫婦來講,他們一定是過去救過人,所以海潚都死不去。 這是善果。
* U: D* I$ G7 y/ J但騙財就一定有惡果,所以被人告!
& l: b$ }  q' r  Y因果非常公平!
作者: everybody    時間: 2006-5-8 06:21 PM

我淨係知做好事會早死...
0 |/ ^) j7 A, E: x7 X. S0 t你睇下三國誌就知嫁la...
作者: FishyR    時間: 2006-5-8 11:59 PM

機密兄, 我絕對尊重彿學導化人心靈的意志. 但我只是凡人一個. 沒有宗教信養. 不信前生後世. 只在乎活在今下. 睇來我短短幾十年都睇唔住, 莫講睇住下世前生果幾十年. 更或根本就沒前生後世? ( J  U# C2 D+ [6 v
拿海潚夫婦來講, 我覺得佢唔夠小心同冷靜, 自己身有屎,死唔去,重咁揚. 唉! 我睇怕重有d同呢兩公婆一樣的人捉唔到, 真係等下世啦! 報唔報等d有下世的人去證實啦.; C4 P$ {. P: y/ w
既然我唔信前生後世, 呢d人只要小心d, 對我來講就無一定無報應. 對機密兄就或者係解釋成報應未到啦.
6 B, v  m$ b* N8 A歷史話比我知, 報應係唔會發生喺d有權勢, 夠惡又小心的人. 呢個係現實. 但為求個心好過d, 信有下世都無妨.
作者: 機密    時間: 2006-5-9 12:07 AM

Originally posted by FishyR at 2006-5-8 23:59:
4 ^# i) I6 t. F- z% p機密兄, 我絕對尊重彿學導化人心靈的...
/ s$ ?4 p7 l- l, Q
當你唔信有前世今生。+ }! ~3 C8 D) O7 w; y6 j

/ k# _4 {( i' `6 Q; E就拿做完壞事要好小心來說:& G& K# R/ [0 Y4 |
, @. s7 d8 v4 w+ U/ a
1. 無做壞事就心靈自在,海潚過後喜歡點都得,上電視點講都得,大事宣揚兼慶祝都得;1 M2 E8 Q- A6 H7 l( ]
3 G. J6 E4 Q8 A" d
2. 做完壞事就成日怕穿煲,做小船頭怕鬼船尾怕賊,做事畏首畏尾。每件事都要諗過會不會穿煲被人捉。 死唔去又上唔得電視。
4 M, b6 t6 S1 {* \0 ~) u; q! W  F" b5 m- T2 i3 g: V5 Z0 l% L
咁,你話呢種不是報應之一嘛! 起碼相對無做壞事的人來說,他們就肯定無咁自在囉!係咪?
作者: ThomasKoon    時間: 2006-5-9 12:42 AM

我係覺得會有﹐不過唔係必然...
作者: 打狗棒    時間: 2006-5-9 12:59 AM

我覺得不會, 因為全世界99%的有錢人都是或多或少的曾做過壞事........
作者: slwong3    時間: 2006-5-9 06:35 AM

I think it doesn't matter at all.
6 C6 z7 I0 B. |4 [+ D, t1 v+ o. @8 J3 m1 u
If a person has done a bad thing on you, even he is going to get his 報應 in the future.  It still won't affect you./ z7 B2 Q' e& d! }  A6 X1 J
Ex. A person cut your finger before and eventually got into jail.  Maybe going into jail is his 報應, but it still wouldn't help you grow back your finger.( m( E) T( Y+ y9 d' a5 M. G# R5 A0 w
. P2 L+ S+ a8 B' Z5 j& t& I2 B
The only thing is that when you see that person got into jail, you might feel better inside of you.
作者: 機密    時間: 2006-5-9 02:41 PM

Originally posted by slwong3 at 2006-5-9 06:35:
- n: ]  {& h! j, HI think it doesn't matter at all.5 k3 z6 ?. S4 g+ \
...
% X: c; b9 \" L7 w: YAccording to the rule of 'Cause' & 'result', you had cut the guy's finger before.  Thus you will be cut by him in this time.  However, he cut your finger is a sin, he is jailed.
作者: anttiniemi2000    時間: 2006-5-10 05:00 PM

yes there will be, but you don't know it had happened actually.3 U0 F- [* M1 x3 `
for example, you stole $100 from somebody, u maynot have to give it back to that person.  however one day, you will lose something worthes $100.
作者: hold_find    時間: 2006-5-10 09:35 PM

一定會有
9 |& h1 z9 b/ |( X. Z總有一日,做壞事的人會因自己做的壞是有報應
7 D5 J* O7 i- t+ \# m最簡單,你害了一個人,總有一日,他/他的家人會「報仇」2 I; b$ u" g$ I$ I6 y7 I
就算佢地原諒你,你都會一生唔安樂,不停問自己「點解我要害佢(原本的人)?」,這也是纏擾你一生的報應(如果你冇改過,你就唔會咁諗,但他/他的家人亦唔會原諒你,就會回到第一個情況)
作者: 76    時間: 2006-5-10 10:04 PM

做壞事不會有報應除非犯左法....9 t0 I& R% Q! M+ E/ M% \
7 T( E# R4 y$ Y8 d* A: S  G
做壞事有報應lei個諗法..好多時都係小學教育...religion 用lei 教育之用....lei 句說話只係一個手段
作者: Jk    時間: 2006-5-11 04:36 AM

雖然我絕對同意做了壞事的人係應該會有報應,不過應該還應該,實際上做了壞事的人未必一定會得到報應,我認為兩者並無關連!: X* ^; _+ P4 C  x

& ?  ^; l! O& y壞事---. r0 l( x: w1 |. x$ ?
淨係hk班"有錢佬"都唔方做得少啦~~
, b! E5 M4 C6 M9 {
4 |( k+ I1 d+ l[ Last edited by Jk on 2006-5-11 at 04:42 AM ]
作者: pangpang2066    時間: 2006-5-11 04:55 PM

我覺得最多係自己唔開心(通常人都唔會) 同 得罪人
! s/ w/ I2 @. ?9 R如果得罪人之後,俾人報復 都可以叫報應既......
作者: cwleung1988    時間: 2006-5-11 11:54 PM

唔係唔報....只係時辰未到
作者: s20021601    時間: 2006-5-12 01:38 AM

我就唔多信la....如果你信做d衰野..later d衰野都會落返去你度...咁不如唔好做個d衰野....' M$ t$ L# ^2 G+ ~% n3 J2 E
另外..if你信做好野會有好野去返你身上.....呢個當然嫁la....例如你今日做左件好事....咁你有左呢個心態...你就一定會特別注意係咪有好事發生響身上....可能平時一件小事你宜家都會覺得係一件超級大回報ge好事黎....只不過係心理問題lor我覺得.....
作者: eric0073    時間: 2006-5-12 10:00 AM

我唔相信, 因為理想與現實是兩回事來的7 t5 e: S4 f* t' I( u, v5 m: A

Q1 y5 Q* H" s教小朋友就要咁教, 事實係點, 自己就應該心照
作者: austin666    時間: 2006-5-12 08:04 PM

呢條問題好難答+ ^" S$ m3 I; q
同問打劫會唔會俾人拉到一樣
0 F* C2 g7 P5 U; O8 n; s
2 I5 {& X5 U- u有報應
$ M  r" S+ ~, {- }3 [1 d0 I/ h但不一定有
$ w/ r8 U9 n" H( m1 f3 x& P) t! t% i* Q
如果一定有就冇人做傷天害理的事
9 W, y3 p8 {# c1 u1 ^3 A) A如果冇呢個世界早就已經滅亡左
. D3 {' Q% o9 ?1 D
9 @+ T  H" N& j% H$ y答案即係問題) q) s* \+ _9 G% y& ]. y" a/ f
問題即係答案
4 i; B  X! K! P  S$ d
7 Y( j7 v4 T7 L) q' c; \有答=冇答
0 |7 G4 o  A' G/ @+ _( G冇答=有答
" p. G5 ^! n8 N" m: m3 k, s
; R1 T: R+ w' |你覺得咁答算不算答左呢?
4 E5 D0 N7 h9 O: e% i$ C$ }0 J5 r報應又點先算報應左呢?7 J, G5 A5 v3 e, \5 y
- U4 l6 n1 w% R, M; s
好似法官判某殺人犯終身監禁/ w% s3 p5 N& ^3 I  }4 j
庭上各人滿意拍手歡迎% d/ y* h4 b1 b9 P/ x5 x
指惡人有惡報7 g% n9 S8 r. b: o

+ D0 \# s+ r; o* H2 t& o但事後20年
9 ?  A# J5 u& R$ z, y殺人犯出獄啦
/ X) [! y& P7 u$ |& s) s$ D% x$ Z咁佢算係報應左
. Y2 M  P: N$ j/ z定係冇報應到
3 l) g& f& E! A; B8 _定報應左50%
/ u& N& e) x/ I& P  M, f5 R) X定XX%呢?
作者: 155220    時間: 2006-5-12 09:14 PM

如果現實d講,唔好理佢好唔好,總之對自己有利就做...............
3 N- w+ z. J$ W# K$ T( f4 a( ]5 S# A/ j- Y/ R1 \# w$ x$ Q
在古代,雖然有不少貪官同受到懲罰,但都是冰山一角,只要不要太過份,就未必一定會有報應......至少被史書記載的機會也較小..........
作者: xylitol25    時間: 2006-5-14 12:34 AM

我信架,現在未有,只係時辰未報者
作者: J.David    時間: 2006-5-17 06:41 PM     標題: 同意同意

同意同意
作者: novenber    時間: 2006-5-21 01:14 AM

絕不同意!!!!!
% f9 D- v. d) L" @咩好心有好報,呃人o既,真係好人個d,咪窮足一世 lor ,有所謂好心o既人真係會大富大貴???
/ _, f1 h% y. k; S$ m" _4 `咩時辰未到 , 又係呃人o既 ,有人貪贓枉法,走私販毒,殺人放火,強姦打劫,比差佬捉到,要打靶坐監呢d就叫報應??? 我完全唔覺得係,呢d只不過叫"法律",係每個社會之間穩定內部o既方法,每個地方都有唔同,就好似有人殺左人,係中國就要打靶,係香港就淨係坐監,好彩o既坐十幾年就出得返  o黎,咁樣公平咩,點解有人殺左人就要死,有人唔使死,呢d叫報應???  仲要係捉到先至係,捉唔到個d咪又乜事都冇!!!!!  如果真係有報應,佢地就應該行街個陣都可以比雷電死!!!!!!
作者: darkensun    時間: 2006-5-24 03:04 PM

有時侯報應並唔係身體上,物質上咁簡單架
& l1 U! ^( b$ I# e/ B
% c. Z: N* g( h1 L8 [一個人做錯事,精神上受唔少壓力,到頭來受苦都係自己( w! U4 S  S/ B2 q

" V6 R/ k. D8 Z7 ]因此我相信有報應
作者: kyo    時間: 2006-5-25 03:14 AM

1.現眼報, ^% n" K! C, p! n6 z5 i
2.收尾個兩件& R- q( @" h) m
3.若然未報,時辰未到
作者: arwan1222    時間: 2006-5-29 02:45 AM

我相信
; @, t4 \* I( D. h1 m; N9 ~2 C/ w
/ _, v. n4 Z, W5 R3 a/ h曾經何時我十分賤格咁用盡方法去傷第一個女友既心...
+ J7 M7 K' p8 M8 x- f
' W" ^4 ?/ X# l5 ?& e" a而家同我分左手既呢個女朋友用盡一切我用過既方法傷我既心...
作者: J.David    時間: 2006-6-6 10:47 AM

會,真會有奇蹟出現的
作者: pigcat    時間: 2006-6-6 11:02 AM

我覺首先要定義一下咩係叫 「報應」先...7 u/ a3 [  Y$ B4 ^4 c6 K
) v, g% [1 S" `9 f! }0 F
如果報應係替一d飛來橫禍既話...我就認為唔會lor...
' U+ E3 A# i. g, {$ S, }8 v因為一個人做左壞事...) H" g* C1 P5 G' a& P
會遇上車禍既可能唔會比普通人高...
) @5 f8 Y* W0 {1 k6 Y, b& e; V  o0 R1 W3 b! X" v6 \( s& r8 c* k

# ?/ L- T. r7 ~( M1 \' k9 p9 {8 m3 m
$ ^3 [! }/ f% c: n7 q- x如果報應係指佢做壞事既後果..
! b: y) T' O0 t% g7 ?如坐監之類...
; V4 m7 e  e' {2 h, x% i7 A咁我就覺會啦當然...: {' I# c2 D* _/ a+ G
做左壞事..比人捉既機會緊係多d la...; ~  @6 i* A7 a) i
同埋上得山多終遇虎...
% x( p1 w1 X+ Z" V' P8 j7 x# X呢個好易明白...
# o: t3 z: n$ ]& F9 K  m
# Y, {1 m" W; f7 c* a4 B& N/ r. d
! o; }% T8 r5 U! B7 F. q+ u% i
再者...6 u, ?2 g* \1 ?; w4 X
睇返個問題..本身就有灰色地帶...
$ f/ l6 B' Q! M" j咩叫壞事???2 n1 v, @7 l, J0 `, ^2 f7 U
好多人都忽略左一個根本既問題...
# @' T6 t* q0 |" j8 Y& h以為好事同壞事係一件好簡單可以理解既事...
& Q# X5 n0 d0 m3 u) I其實所謂咩壞事...0 f* C& j! n: R: C
好取決於一該人既價值觀...( F/ @2 r) b* F& a' {6 S

作者: andy020290    時間: 2006-6-6 09:47 PM

無間道個劉華可以做例子嗎??
作者: d228216    時間: 2006-6-6 09:56 PM

大家好人好姐, 唔應該第一時間去諗報應既事, 問題係應唔應該去做壞事
作者: magic    時間: 2006-6-8 09:32 PM

agree
作者: d228216    時間: 2006-6-8 09:38 PM

Originally posted by magic at 2006-6-8 09:32 PM:
2 @3 l% j! m, D$ \; n6 W8 b+ lagree
6 g/ F' b+ h8 [- M' S9 M# Aagree 邊個呢??
作者: Tokyo2040    時間: 2006-6-8 10:13 PM

Originally posted by d228216 at 2006-6-6 21:56:
# g0 j. i# r! j/ i: X大家好人好姐, 唔應該第一時間去諗報應既事, 問題係應唔應該去做壞事
+ n; N6 {$ L$ F& t4 o; n$ r. V  A
4 P4 |) m( l2 H5 S
絕對同意. 唔做壞事係因為唔應該做, 唔係因為怕有報應. 教小朋友應該係咁樣教.
作者: J.David    時間: 2006-6-16 11:54 PM     標題: 一定會的

一定會的
作者: 奇    時間: 2006-6-17 07:09 PM

Originally posted by andy020290 at 2006-6-6 09:47 PM:
& u8 K0 h3 }% h* q# B& c9 s無間道個劉華可以做例子嗎??
4 z6 M& h9 R: {, ?戲黎咋!!
1 O& G: \/ }: N' p* ^6 w
* o9 R! u, ^/ v1 ^/ R% l相信有報應的人某程度上信有神(宿命論),如果唔係...* j6 _) }; [0 p3 X' L
如霍金所講:上帝在擲骰子,有無報應都係隨機的
作者: sssyyy    時間: 2006-6-20 09:32 PM

如果係傷天害理......一定會有報應.....
作者: lookityourself    時間: 2006-6-20 11:17 PM

或許會有很多人認為,做了壞事的人會有報應
! }7 U! O" K9 O8 e& ^6 k7 U但其實可能大家也看過太多電視劇或電影,奸角通常到最後也會得到不好的下場1 ~' }) V+ S* K4 M/ K* `
從而形成這個概念吧...
7 p2 ?2 y$ G* [
$ ?! Z2 {& ~9 u) l& A我不相信做了壞事的人,隨後得到不好的下場,是因為"天收佢",或是種種神佛製造而成+ N8 K2 b$ r! J4 h5 t  f7 I
# e/ f3 Z" d$ Q5 G6 s
而是我覺得做了壞事的人,他們的報應也有很多層面,有影響微小的,也有巨大的
3 C3 l+ W8 K0 M+ p$ z- t5 {7 M) F0 M9 {% k
一個人做了壞事,可能隨後他良心發現,不斷地內疚,內疚,後悔,自責,可能這已是他的報應7 L2 z9 A9 l$ H
5 w5 s% a% u9 P+ z8 P$ L2 q' H; {: R
或是一些人,做了壞事後,經常因此事情緒不安,經常疑神疑鬼,這些人不就得到了他的報應嗎
* n: x( @6 i/ U- k/ ^& r+ o' P4 Q  c" l( U0 h4 Q
最表面的,就是最了壞事,被人揭發,得到了應得的懲罰,其實這些某程度上,已可說是一種報應了
2 u) h# r2 o3 D2 M) ?* {6 w6 Z0 v! W2 K) O- y
所以,總括來說,每個人做了壞事,他的心裏或是在生活中,周圍的人,總會因而受到影響1 r( S9 |, |/ V0 o
不可能做了壞事,可以任何影響也沒有,還是如常的安安定定地生活
& [0 ]1 h! M. \- W' ?, ~: L# f  ]5 S
這些,不就是報應了嗎?
作者: 奇    時間: 2006-6-21 01:54 AM

我反而想問....好心做壞事會有報應嗎?
+ k: o) w( R( U5 S4 ]. A- m立心不良卻錯有錯著幫了人又點?
作者: 甘國武    時間: 2006-6-21 02:11 AM

我唔信!
( o, c3 Q1 f8 v, Y如果有既,李嘉誠死左n世la!!!

作者: Ken Hung    時間: 2006-6-21 02:25 AM

基本上,你做唔做壞事,都有三衰六旺發生,個d唔係報應,係必然出現的‧! x( \3 k( |1 Z! m7 C; Z
不過有人因此解為報應,教化世人.
" [% y1 @7 H2 y+ r8 v反而我覺得做壞事後,心理有負擔,運氣可能會差d就真
作者: 金魚佬    時間: 2006-6-21 02:47 AM

Originally posted by 甘國武 at 2006-6-21 02:11 AM:. ^; y  S  v5 t" F1 d1 z- Q' S! S
我唔信!
6 N' S' O' T7 p! n+ V* }; m如果有既,李嘉誠既誠死左n世la!!!
: K6 n  Z) v8 @' N: Z. y& h1 {9 O$ w* O4 J8 M' F4 }( z

% V- k3 E. ?( w3 j, x& d3 u李嘉主誠既報應係佢個敗家仔手上。008 股票電訊盈科,97年要用千億買,現有將所有分析後既公司加埋,都吾夠300億,敗李嘉誠700億。何況李嘉誠已經將自己最好既人,都幾乎放係呢個仔身邊。都仲係搞到咁。
作者: no.21    時間: 2006-6-21 03:48 AM

信,某注冊日期為2005-3-12 既ef member做咁多陰質事,唔生仔冇pat pat先奇
+ r( o( P1 T" P1 {; T0 k$ J
6 p4 N+ B& U7 ^( _! N! Y[ Last edited by no.21 on 2006-6-21 at 03:58 AM ]
作者: 書傻子    時間: 2006-6-21 04:36 AM

我就覺得是沒有的
作者: 安心    時間: 2006-6-22 01:00 PM

我同意呀~
# N; \) m* C) V# ]5 Y其實做左壞事~食唔安訓唔落都係報應啦~~
作者: sas    時間: 2006-6-22 01:18 PM

報應呢家野真係好難講7 G4 e$ W( _2 M; [+ b  g
等如你問呢個世界有無靈體一樣  t# q5 q: m. f: Y6 \; h
我個frd就同我講佢之前唔覺意攪大左條女個肚
% w7 _) ^  q6 G; B之後叫佢落—左佢,佢就同我講成日發夢見到有個小朋友問佢地做咩唔要我咁?( }. Y8 E) d7 B
佢仲話衰足三年,三年賭波全部輸晒,老豆做野又整親塊面,總之全部都唔如意
  Q5 n' V) v" u4 Q' I% _& }我老豆就細細個同我講,做人最緊要、問心無愧,對得住天地良心、
" V+ Y6 y0 k! C- E1 B' b: }' x坦白講我以前都有做過壞事,我試過同d frd夾份偷過野,雖然我無直接參與4 Y& L3 p( p. E* A
但係個心好唔舒服,雖然係無報應,但又過到自已良心咩?2 E5 Z7 y) ^. {9 ?- d
等如你推個阿婆出馬路,就算無人知係你做,你過意得去咩?
! @) C" ]1 x1 A所謂報應我相信應該係心理作用,個目的都係相人三思而後行$ F7 k+ P" F8 T- Z
咁難道好心又有好報咩?
  K1 D$ O0 X, s# f% M付出都唔一定等如你有收成啦
作者: gundam007    時間: 2006-6-22 03:50 PM

做人最緊要對得住天地良心
( j: O: O  l3 `5 Y% j: p  Y你做壞事~對得住自己~對得住關心你既人咩
6 ]/ a- i: c3 n; K7 f0 S+ i6 F' W* s正所謂『不是不報~時候未到』
- F! T$ ?) Z7 c8 q& ]做得衰野多一定會自食其果
作者: J.David    時間: 2006-7-1 06:45 PM     標題: 好難講

好難講
作者: 小强    時間: 2006-7-5 10:24 PM

when we die.... we all are the same...2 c9 y& z* g2 }) D0 n% h
0 k. N5 Q6 n- K) `3 I
報應 or no 報應...doesn't matter ...
作者: cgdmzlam    時間: 2006-7-12 10:55 AM

以玄學上來說
' S8 B: y) ~! u是有的
. z" s0 g' I8 U+ a- A只是時間的長短+ o" N' j! G4 j9 f  b
和報應在那件事來說而已. J7 K, Y9 z% z- z4 e
萬物都是
% \6 V* j$ Y$ k; Y8 \6 L" e. q有因有果6 f' e4 }9 Z7 ]# T$ T
有正有反  f# p, K  y5 l5 p2 q% e6 V0 F& F
有陰有陽
8 }5 |  \5 F3 ^0 }5 X有雌有雄" P* ~" }8 e) E/ v& E
都是一對一對出現的; S7 \5 k' y+ V1 B/ q, }7 m
做了好事 或者是壞事
3 c4 ^8 B) R; @+ q1 _都有應有的後果!
作者: yiphbmail    時間: 2006-7-20 08:40 PM

有報應
; I/ h" M; K, Y& A1 Y7 C8 i: m睇下報的咩
: [0 q% y4 c* j, C  ?  I. A4 K9 z" f
做壞事有好報+ W- ~% w2 e( x
這才是"天理"
: H) n: U* l: o7 ?
, m% T1 n9 a; b& c, u8 o做好事有好報
. V+ h% n2 C. H6 g. w4 A: Q( ~. A這是真理
, ^# u! q5 @# Q4 _4 U+ r
. `8 [( ^" l7 q# t) _0 f中六合彩是報應+ @; ]) p+ j  \8 w+ O
出街俾車車死也是報應
" q4 _( s8 h) d, h5 E- R4 ^/ Y+ }- q) l! G6 M& V0 Y9 R& z1 f2 H- V
我相信有報應( O+ ?' ^/ I  P+ G! w0 w
但不會在今世報0 C$ O; h9 }% h/ [7 B4 S5 w% l
% ^0 s5 Y" u& k
所以 今世要有風駛盡利! `# q2 F1 R6 m; }+ d. u4 P9 i
可能覺我偏激
: |! P+ g" X2 S  J2 M但係吾通等到下一世
  _+ h, c; R) T* |! s  A" C都吾知有冇下一世
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-7-20 10:36 PM

點先為之報應先??
. W) ^/ Z# j% ^( j一個犯人,俾人判左監,算唔算報應??
  i, N( v. y% v4 E
* ]. n& N8 r* I5 b+ n不過就算係咁,我都唔同意...$ p7 b* s; t2 x  S) ~1 ]
呢個世界大把人做左壞事仲逍遙法外緊,可能到老死都冇人揭發
$ i0 W4 w1 A, F& m4 F) ~) N  [' d2 C9 |
而一個大好人,亦都有可能會隨時死於非命
0 z( U4 G. f! u0 l所以我唔信報應呢樣野
4 M3 O8 t& G* a1 p
" F4 T& `3 i9 Q1 U5 n[ Last edited by kgkgkg212121 on 2006-7-20 at 10:38 PM ]
作者: sakura310    時間: 2006-8-3 05:54 PM

同意和有無報應係兩回事wor4 N" Q% N1 _; ?5 f( ?( L% k2 a
我同意做壞事會有回覆2 |3 ]8 r! v/ N; q
但唔代表真係會有同應1 Y" J. d* p4 K0 h  D0 ?3 v- {1 o
當然,雖然我咁講
% B& ^+ D5 \3 y: E; L但係我真係同意+認為做壞事會有報應
' w) N, T! A, O好多時我地話點解d壞人做完壞事無報應$ U4 ?2 a+ j( ^' k" `& O
咁可能係報應左但係我地睇唔到je5 n: r0 }' T3 W/ k: `- w. T0 W2 n7 S
而且壞事都有好多種# l; i6 Y+ y+ `" c
有大件ge,細件ge
  a  w; t# ]! B& |9 d, Z0 Z& d& C大件哥d好似殺人放火,我真係強烈認為要有報應
% s. S& S: ]6 G- U& ~- n) K. R0 ?, K細件哥d,好似講下大話,如果哥個人真係有心改過,小小報應or原諒佢都ok, P/ x0 \$ D% o& b) |

0 ?% E% C% P; G! q( A  L雖然我認為做壞事會有報應
. {# }7 E6 `; d但唔代表好人有好報# \) B, D/ Y5 ?! B' _$ l" p
光係一次南亞海潚+ \0 i) [5 T$ F7 i: q7 a- B
死左咁多無辜ge人就知啦,我唔認為當中真係無好人
. G' q  E3 Q# z. I% u有時都好心淡
# `* K8 ~7 A. |  F1 p0 j做壞事有報應' W3 ^4 R. X4 C; X) _/ m  A0 j
但係做好事無回應
. e. x; f' [; m+ r% {; o% ^* h: J唉~~~
作者: J.David    時間: 2006-11-6 06:05 PM

一定會~不過只是時辰味到
作者: J.David    時間: 2007-5-8 08:29 PM

我係覺得會有
作者: jimjim12    時間: 2007-5-8 11:42 PM

Originally posted by 金魚佬 at 2006-6-21 02:47 AM:; ?8 w, u, k. `

% N) d1 A3 D% k- K" H) J! a0 m' K0 G/ v5 \* S
! w- K9 s% e3 R! r, _: h6 d& s
李嘉主誠既報應係佢個敗家仔手...
1 ]4 u( k1 \8 a$ N  L# e" s( U. B* U佢個仔幫佢積返D陰德啫7 z8 R; A# g5 B( f
0 T2 w0 a( f  p* h; F
不過我都唔信有報應哩D嘢,賭王打完「仁」都重逍遙法外緊,: L/ ?3 i5 R5 Z- V
重理直氣壯咁話冇D咁嘅事,若然你話時辰未到咁幾時先報,我
, Y! P: _' p8 L7 o5 T諗仁哥死先都未到佢死呀,佢咁長命日日食補品......
/ _3 m- G3 o, t7 Q( v$ p6 U0 E4 V* I5 e+ X+ M
其實哩個話題同「世界係唔係公平」一樣......係N0 !!
作者: simc23    時間: 2007-5-9 01:04 AM

Originally posted by 金魚佬 at 2006-6-21 02:47 AM:0 H( C. b# Z) }! g) i
, Z! ^% K0 `- z0 |' A( |* L
! _1 h& J4 F8 g/ v
. n( |0 S$ H: T$ h3 F
李嘉主誠既報應係佢個敗家仔手...
1 @+ Z0 {" |) g2 `, U* c
) a8 a) f% p! ^% @( I
我諗佢個仔係累死好多香港股民,作孽都唔淺- ~3 r6 [% B: V: C) W- H

?) c$ m, t% d* {# m; _: [& s" i" n信報應都係為左等自己唔敢錯,
/ Z& [* i3 J$ V# w. `& W# f: B同見到衰人衰事又改變唔到時開解自己' u! [- m0 L4 [, _; _
都係信念架咋
作者: bigfish    時間: 2007-5-9 03:21 AM

做左壞事, 一定有報應
7 T6 `3 P0 ?6 f" n* n殺人都要填命 la1 X( P; T8 v! S
另外剃人頭者人亦剃其頭
  X6 a5 e8 _( H5 o從以上兩句得知做壞事有報應
作者: cgdmzlam    時間: 2007-5-9 12:33 PM

我覺得人類好渺小6 D" N0 Y! b% b) z3 W" R
知既野真係好小好小
' B% G) K# {8 v1 b/ u4 r  l- Y. H+ e8 r" E5 a' L
但我深信
& q( o1 D2 }7 T* y凡事有因必有果- f' W: u4 |! E# F
+ M0 h0 }' I) S( I+ ^5 {( U$ A
種下怎樣的因1 B4 N- }% C& [# Q7 ^2 b% ?4 d
就會吃到怎麼的果0 P- D, X) e2 x
) B- _  }# N; P( D7 v( {( K
如果你對他人好既話
0 V- r; G1 R9 K- }' |. `& ^- c; W相信他人心裡面一定知道
: V9 a" D, _! ^* d& L3 \8 O+ }) w) A但報唔報答你又係令一回事
& d; u5 x  d/ b& D+ O* k  J) c( u" `& y1 W' p- @- n  K
如果自己做左殺人放火既事既話7 z  D% q% U; S" v+ X( o7 d+ ?
唔好同我講話有咩後果
( T" H" ~  m8 ~4 a' d# c( \佢既然做下咁樣既因
3 ]2 l5 S3 `3 [# H8 J  b3 X後果可能無人知" D& K) E- `0 x8 b
成世人都唔會因為呢件事被人拉+ D  x' B; s0 B7 ~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~6 s. \3 m; E: C1 Y9 T+ i8 M2 @
% j, k6 F2 `3 i# b! Z8 ^+ M
報應呢回事
# T$ H  ]& N. i5 Y  I其實信其有
; z" H9 K4 q1 B% H7 o( ?% V   不信其無
/ N5 a5 i6 F; z; _+ f) h
, v, d4 K% a& d* u3 W9 n: f~~~~但因果我就覺得一定有~~~3 c2 c: U2 i; _/ J. @% O0 U
+ i6 e4 N1 K) _
【純粹個人意見】

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0