標題: 緊急...幫幫忙.....有關辯論.... [打印本頁]

作者: stephen222    時間: 2006-5-9 10:26 PM     標題: 緊急...幫幫忙.....有關辯論....

想問下大家對於公開考試而家有部份分數以學校成績計算有咩睇法......明天要做辯論...想聽多d意見...最好有理據支持下.....冇亦無妨.....希望各位幫忙...thx.....
作者: 機密    時間: 2006-5-9 10:31 PM

Originally posted by stephen222 at 2006-5-9 22:26:
& |  j9 f! ^; H想問下大家對於公開考試而家有部份分...
5 Z* P# `# t- e) b: }1 I. t
各學校的程度不同,變成公開試的成績變得認受性降低。因為中立的測試的獨立性少左。
作者: YUEN_LOUIS    時間: 2006-5-9 10:43 PM

贊同機密!
! t  Q0 q$ A5 [, g3 S: m同埋,阿sir好多時會通下水(都係夠呢d野先合格^^),咁樣咪好唔公平?
0 W) J$ N1 k* Q公開考試大原則係:公平,公正.加上校內成績,會好易黑箱作業
作者: stephen222    時間: 2006-5-9 10:43 PM

好多謝樓上的意見...我亦認同會冇咁公平....仲有可唔可以再講下其實有冇咁既需要去做呢樣野?
/ P. a7 b, Q7 w, a
& A' ?; B$ ?, @, g' c2 r[ Last edited by stephen222 on 2006-5-9 at 10:48 PM ]
作者: cwleung1988    時間: 2006-5-9 10:54 PM

唔同老師既教學方式同進度都唔同...
; {# n) U1 E0 `& J/ j  y仲有就係校內test既時間唔一樣...% _9 i/ a+ e3 k+ `# g$ F% ^
都係個句唔夠統一...
. k% ?" e4 z, t& E* @& h支持機密 兄個句 "公開試的成績變得認受性降低。因為中立的測試的獨立性少左。 "
作者: stephen222    時間: 2006-5-9 11:33 PM

其實我仲想問下點解校內評核會令老師疲於奔命?9 `, P" M( R8 m4 k
# }- v" Q" d- V3 ]" {) j/ G
[ Last edited by stephen222 on 2006-5-9 at 11:36 PM ]
作者: cency2005    時間: 2006-5-10 12:24 AM

以我所知, 而家學校有選擇權是否報上學生的校內成績4 q$ m: ~/ o7 N1 X  F' i
報的話會佔一定的百分比
0 J% }0 D, }9 U7 u1 a& ~7 T不報的話, 會全數以公開考的成績作計算; ?  D$ ~7 t  q  m& ]4 U3 `
那麼可以話是沒有一個肯定的計算方法' d: o5 z- H: ~% v- o
學生就會成為白老鼠0 k1 v1 e% n# d* [; g) M7 h9 [; R
當然, 香港的學生成日都係白老鼠的了$ h3 _: W9 Z! M0 f
不過在考評局沒有公報確實的計分方法
" {% ?4 b0 V* }& u而老師又在沒有足夠支援的情況下, 實不宜在這時間推行
) P7 w% x# a5 G! v2 p2 G對學生不公平3 [6 y4 d& }% s+ K3 W) V6 q% K
雖然他的原意是想公平, 不過很可以事與願違
作者: stephen222    時間: 2006-5-10 12:37 AM

好多謝你咁夜仲回我

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0