標題: [加分題]香港有未來嗎? [打印本頁]

作者: pangpang2066    時間: 2006-5-10 11:12 AM     標題: [加分題]香港有未來嗎?

近排成日諗, 香港的新一代未來會怎樣...: v+ E, j9 `7 ^0 i% P( W
2 i  H) q% _) F
除左出猫事件, 而家d 新一代 只顧玩樂, 早前有調查顯示 20-26歲的打工人仕,有儲蓄和給家用的, 各只有少於30%.大部分$用黎玩同買野,無錢剩. 其實20-26歲都有部份係大學生/f.7,好似無咩理財知識.可能佢地無好似上一代要捱苦,唔會珍惜.
: p2 @3 v9 g' }- \$ V# V8 \
- z: X8 j- u: @. Z佢地而家食屋企,住屋企 就當然無問題, 他日要食自己同住自己又點呢?唔通一直同屋企人住.
! }! i& U! f, ^$ U, A: U2 n6 A0 Z% K( ^* ]# `- _6 T4 Y5 p
唔知大家有咩睇法?
% t' o( R, P+ T) r) }9 z# z( b  @/ m4 O) q' F4 ~" @2 o% L
[ Last edited by 月月鳥 on 2006-5-10 at 09:08 PM ]
作者: harvey22    時間: 2006-5-10 01:12 PM

i say hk have no future man..... very good article hope more readers
作者: 機密    時間: 2006-5-10 01:29 PM

Originally posted by pangpang2066 at 2006-5-10 11:12:5 k0 T) P. \( P: t
近排成日諗, 香港的新一代未來會怎樣....
. n4 @6 D, w* N& L$ H4 \9 G因為小時候缺乏道德、倫理同啟發思考性的教育! 現代教育只顧考試的後果!
作者: Gretzky    時間: 2006-5-10 03:07 PM

Originally posted by harvey22 at 2006-5-10 01:12 PM:8 e6 c% a+ A5 n# b, y$ ]
i say hk have no future man..... very good article hope more readers
9 E; I: n1 b5 r3 m# ^* l) e
& X: s% n1 s2 U$ j  g. H
Gees, maybe my comprehension is pathetic here, but what exactly are you trying to say?
/ J) E' y6 z* ]2 n% N. x$ N) [0 r9 F/ r: `/ F
What do you mean by "...very good article hope more readers"? - ]3 |% F! D1 j2 x3 d: `" m

作者: Gretzky    時間: 2006-5-10 03:11 PM

Originally posted by pangpang2066 at 2006-5-10 11:12 AM:( ]7 h" M! a# t" X, o; L
近排成日諗, 香港的新一代未來會怎樣....
1 f! m9 l" L0 [! q

2 M0 i0 o$ W# d1 FHong Kong's future does not have to depend on youngsters from Hong Kong, right? There are others who are not indigeous but can still contribute a great deal.$ G$ _( T' C9 A. B# [

' N; y! K9 ^$ m7 ^$ P7 i9 x6 `Besides, people will have to look for work and jobs once they realize there's no bread and butter at home. There has never been a city that got wipe out by laziness. Even great old cities like Rome (used to be the centre of the world in economics and academics) didn't get wipe out. It only got demoted in significance.
作者: zz1988    時間: 2006-5-10 05:55 PM

考試考試考試!
! \+ N5 n7 v; g1 K$ o- `8 ]everyone only how to 考試!
作者: FishyR    時間: 2006-5-10 06:50 PM

香港o既未來係咪睇大陸點囉. 香港地小又無資源. 工業競爭力唔高. 只靠金融,旅遊養6-700萬重日日增加緊o既人口, 真係食都食窮. 唔靠亞公溜d落出來, 呢幾年都死啦.
/ \- s) p6 ]9 g7 Y
2 |+ k) o, K- E1 w) v) b不過無所謂, 改朝換代, 由英國變中國, 都係寄人屋簷下. 有日亞公唔睇住香港, 搵個上海來頂就慘啦.
$ i: s2 f8 ~( W
! P1 X3 |, @3 A+ [% i" `香港的新一代就睇你係唔係有錢仔叻. 貧富懸殊愈來愈厲害, 喺基層出生, 出人頭地o既機會相對愈來愈少. 香港教育差, 有錢o既啶佢出外國自然有好教育. 窮o既, 挨吓都有啖食掛.
作者: 155220    時間: 2006-5-10 09:17 PM

香港仲有未來,只不過風光不再而已.. N: _  m! e# S. y
從我在香港以外的地方居住的親戚得知,他們普遍認為香港人(小孩尢其)最不能吃苦,連吃苦也不能,怎樣去打天下?!
作者: hold_find    時間: 2006-5-10 09:47 PM

實有未來,不過模式不同而已/ N. F6 J3 n5 N9 o) k; n
以前的「成人」要照顧年老的父母,現在個個都AA,即是說現在的「成人」年老時都要靠自己(積蓄...)
作者: s20021601    時間: 2006-5-10 11:31 PM

其實應該代代ge 1x-2x years old都係好愛玩...你有冇上所謂上一代ge調查資料比我地比較一下先...就咁睇呢一代係咩咩30%...可能係好好都唔定(for example 上代得20%..我地唔知.有資料比較好會清楚好多)
- Q' v/ t; b: j0 a/ Z1 {4 ]0 j. v) p+ N" L4 x4 y
你講個d出貓事件..其實年年都有人用電話響toilet出嫁la...只不過今次可能因為多左個網址..咁冇出到貓個d人先有理由去大力投訴考試局...另外..雖然之前電視賣過廣告話"求學不是求分數"...但宜家社會競爭咁激烈.又點可能不求分數呀..
作者: austin666    時間: 2006-5-10 11:36 PM

呢個問題世界好多地方都有7 u! ]9 s2 w4 K
如果要詳細討論
7 `5 w. B% ^5 z寫20萬未論文都寫唔完" C# r, |1 K/ P4 G1 j, Q7 T

# l3 }7 `, B/ x2 C& X/ p其實以你上面咁講& x. \! K# k) s4 T* h: j( {8 B
用老一輩的人的說話" `# g$ o+ Q! N1 e8 V+ o, N
現在的年青人係
; r- s0 P$ J- B* A裙腳仔+大花茼的化身
) ^4 k7 ?! Z$ Y( n. A) ]; u
- j/ H, w/ u5 M& Y8 v4 \) g5 I自從有樓按分期付款開始2 m9 T, _& B/ t* g; X* \6 r! u7 k  ~
之後信用卡普及化平民化
6 f* Q* }9 ]* h" [6 Z先使未來錢呢樣野5 [1 ?) E, @3 @; r+ s% k
已經好普及
% i$ B: v# b. T6 b9 r4 J! ]- y- Q  S& G/ v) ~
現在班靚仔9 k# Z0 U4 e+ E& u4 W
其實就好似D人供樓咁* V- c8 S& _6 J% d0 k1 m! h5 Z
個個都以為自己供得掂
  J: F& X( Z1 Q/ o3 H$ y6 l邊有人諗唔掂俾人收樓
8 m5 E5 X% W7 X; [4 h( f佢地就係以為自己日後- o8 j; o5 P$ }. _: O7 v+ ?
會有錢\能力還得起
7 u$ w/ p) G+ h2 j$ p有D預左屋企人幫佢還& Y! [! W- n/ E8 [" l& M. m/ ~8 P
根本就冇擔心過
+ ~6 R6 j( v/ F3 X% R0 A" B1 e& Y+ r% Y0 ~
5 l7 E6 \0 @% u. k6 g
其實現在是預先消費的世界
/ t! [- n1 W% l& x3 O/ b8 D1 C& [好多人的心態係
" B6 F$ \* Q: T3 b6 Q7 f" R係唔係使左先. y2 q" ^+ N& A; x1 F) D" N6 `
唔知自己幾時死  G  g, {. m9 g  f  m8 ~9 m) G
加上一卡爆一卡補上
. y% `# e0 C4 r  w- I6 N9 ^6 e俾人清盤2 Y  E8 v5 F; M( h1 ]
4年後又一條好漢$ U0 H" H! Z5 J2 T
好多人到還唔起時: b0 A. a1 B$ R/ T1 ]
仲更加爆多幾張卡你睇" N9 U4 P8 x) n7 i+ a

* ~0 \* G$ |6 r5 y! U; M9 U
% _- C: k% x9 V投資方面3 z$ X$ W  ^7 {( f) r
班大學生借O炒股
, ?2 H7 G; A8 u/ E0 |* e未做野分分鐘已經破產
8 ~1 i4 s5 o4 j/ T% H8 r) u3 h投資同一般人冇分別) ?% k$ ^5 f, {* Q6 K# K/ D' f+ V& @
跟風人買咩佢買咩% {% {' t( H. j, }! c# @2 _
一樣都係只知NO.* J! P& o' H( |4 ^  D: e
間公司做咩銀行股
* o9 Z- B8 S: {. O5 k  b就只知人地的銀行業務
$ y) s( k5 s  K. }% m0 i% q. b( i其他仲有做咩4 j6 y: J6 j$ M+ K
10個9個都唔知
/ g1 B& G! D: K' x4 b0 K2 o4 z# g2 Y$ V; i) P" c3 ^1 ]2 `
2 X% `  r6 P: t% e  j/ j
其實以上我話緊的  B' x# j. m- h) ]; Z! A
唔止班後生$ `3 t  V& W) ?$ ]; k
好多成年人都係咁
- w/ Y4 u5 w: C! K! ]有咩的上一代
4 D2 ?3 |. L4 Y! j; s0 q( f+ F, e8 w: T就有咩的下一代5 S: n2 a1 c' z8 e) X) ^# r3 B" [

2 S7 V$ f! f% y) n" z- T* Z& bTHE FUTURE IS NOW
1 i  R8 Q; n" n沒有現在那有將來
, S4 D1 q! R  z先攪好現在吧
作者: lawyuhoi1679    時間: 2006-5-11 12:21 AM

呢位大大既...8 V, U% c2 j. Y
Originally posted by austin666 at 2006-5-10 11:36 PM:
6 I) [3 e, R+ o: d' t1 tTHE FUTURE IS NOW
1 T/ C) U6 v6 A; D1 b8 J沒有現在那有將來
# ~$ O% M, L0 ~6 D5 x* N3 ]+ t先攪好現在吧
: K( O' _2 l* g+ s" r3 t# u! d, Z- _* l& s9 ]$ q0 {
真係夠晒一針見血~  y0 B- j; e  c: C
再講咁多,都只係得個講字~8 l$ q  p- A! a2 Q& T
就算依家有個人講晒每個香港人有咩弊病,你地話又會有幾多人會去洗心革面咁去改喔~8 b4 H' b+ L0 @
仲有一樣野可以講~就係就算大家依家開始努力搵錢,唔怕辛苦咁去做野,我只怕你地個身子頂唔住......大部份人又夜訓,又會有d不良嗜好...就算無,都唔知有幾多個會注意自己既身體健康...7 p+ C% \) L7 L2 _) n# ]8 w+ [5 R

; k6 `# i' |$ |( J至於香港既未來......我實在睇唔到有咩前景
! U. K" |8 t: ?- V( @$ {5 N又搞咩主題公園,又搞咩自由行,都只係一D治標不治本既方法~
: |3 ?$ H7 h- I, I$ E: N# Q再加上香港政府咁鬼無能~我都睇到無眼好睇+ H+ ^; k7 `: g, }& u. S
大部份香港人又眼光短淺~唉...
/ c1 }& W) f; F( w5 i講多無謂~做就至實際~3 D' j8 H: q) c) u) }
補多句~就算個世界再衰,衰到貼地咁,大家都依然要生存,要食飯...所以...努力吧
作者: honeyfei    時間: 2006-5-11 02:56 AM

AUSTIN...講得好..
作者: 12d3    時間: 2006-5-11 05:03 AM

Originally posted by s20021601 at 2006-5-10 11:31 PM:. J. b) o5 J: f' l9 I0 F6 Z
其實應該代代ge 1x-2x years old都係...
* t# g" o8 a) ~7 c( q8 l5 H6 Q# ~* a% o, \8 H8 q
你又講得岩! 我地上一輩咪又係冇理財, 起碼我老豆老母冇留到錢.......7 I" w( J1 u6 `
8 {! K- N! e: x9 A% f, M
其實人人都有高低, 而家每個人只係睇到呢班裙腳仔+大花茼的化身.
2 ?5 o/ M0 B( z0 U3 ^" m/ X' C  f9 |% F  h! k9 s! [* c( s, m8 K
因為好多有錢仔都入到大學, 我都係入到大學先見識到呢班裙腳仔+大花茼的化身" l* q/ g0 o6 R- _& X$ r
我自己見都有好多有才能, 有學識, 有承擔既後生仔(我都可能係), 但係呢個年代, 呢個香港又點可以白手興家? 社會又點會集中落佢地度?
# j+ N$ B( l% m- ]; q& M/ j( K. \# \  }) L2 v; C
有d前輩同我分享過佢廿年前靠電子佩件起家, 用手、"辣雞"焊石!!!!!家陣冇呢個可能!!!!!!2 y/ D( g4 G4 k6 y5 k; l% L6 {
以前香港人可以憑雙手打天下, 而家要靠後台, 所以香港既未來靠哂呢班有錢仔!!!!!
作者: austin666    時間: 2006-5-11 11:33 AM

我都想見吓d
1 V0 R1 B4 `- s1 i有才能, 有學識, 有承擔既後生仔' I$ ?# D+ ~0 N. [% I7 n
可惜10居其9
% \5 d  @+ U6 l3 T) C, F只係佢地自己以為有的: L8 `$ R8 {" i% {, s2 k5 H
7 v. V& q; k; P; z2 @2 a
我見到的多數只係$ {7 d$ V# P1 s; U* `
有學識\ 有承擔既後生仔
1 ^( U) L8 X+ H' B' P; K有才能的就只有幾個
- I* g# x# [! L3 |3 y8 V( J4 c) a  f$ H
才能唔係同學識掛勾的
' W+ O$ Y& ~, c* K好似做design咁就係
: J& K6 Q5 V- U; C3 V% Y  V$ G" v大把人冇學過
" n) y# G' k$ m" i2 w* Y0 f但出黎的野比係大學讀過的人好* A- V& p; J4 W# ^
" x- c+ D7 x! w3 X7 f
; g9 E6 Y/ g7 M4 i
以前可以白手興家
* _$ k4 n: I$ f" K1 l今日同樣都可以
: B! f$ \# @  A/ o& T' z; f& ?好似香港以前的鐘錶業咁
5 N& O6 F7 ^4 r; H; d只係接訂單
# G( u/ @  N* A; v1 l代外國的品牌生產為主- O+ M# w& k$ |9 @- J3 H! i
今時今日香港好多廠商
. v# p; o, B; k4 t. i3 ?都有自己的設計打入歐洲市場
# Y. g! l8 e9 U6 s
: M0 D0 Z+ j8 ~- C$ P8 n+ M我朋友就係做鐘錶設計的
/ [; p& H, `- ?  l8 a每年都會去瑞士參加錶展搵生意的% ^/ ]8 g! n1 ?: i+ S+ j% N$ K

+ o* h/ F) p) Y7 d% }8 l& Y+ j6 n今時今日要白手興家
  P- S+ A7 j1 P2 |已經唔可以走以前的路
- N( U# _* n, {) b: C  d好多野都變左& Y. w, \0 J' m7 L& U

7 y" Y% I9 Y1 H: }% x7 u其實香港人太勢利啦
8 j+ J  ?% s+ i# m6 z# r% z7 S! ?好似高科技股勁果陣
/ M2 @3 m& _$ O% q! ^# V好多人讀高科技的野( i) C. z* l5 h; R% P# k1 Z
科技股爆左之後就冇咩人讀  ~+ ~- d% w: A# ]
其實高科技呢條路係冇走錯的, l- `2 r8 c( ]4 @
要白手興家靠佢係大勢所趨
作者: pangpang2066    時間: 2006-5-11 01:52 PM

無錯...香港人太勢利同短視.
- X; e- N; S8 |' q  ~0個時我入大學, I.T. 真係好鬼死hit,仲hit過business. 都揀唔落手  X6 Z5 p, m$ y0 B* C+ P
點知爆左之後,就一般成績都可以.又無人讀.
+ e7 v4 G* a; H' e0 ?& \社會要每樣人材都有d先得...
作者: FishyR    時間: 2006-5-11 03:00 PM

我覺得志氣, 有長遠眼光呢d嘢係要有條路比人見得先至培養得來.
) T7 b6 E- V) d/ t% J9 ?4 P
3 A$ d  ~, j8 p  E; T眼前見到o既係大部份政策都向大企業同金融傾斜. 呢d政策唔改, 只會做成貧者愈貧, 富者愈富.
% N- L3 g5 i+ `4 V; M4 h( U+ ]& E( `$ Q
喺咁o既前景下, d靓仔就算未見識到, 都聞得到. 佢地o既未來未必由自己掌握, 而係要睇吓d有錢佬頭, 就算有志氣, 有長遠眼光o既人都會好心淡.
: `. F0 J1 T& Q/ i1 T
; g; i& M6 O/ z) e0 s, N9 I香港未來唔可以淨係話d細路無識死. 當下小弟都可以話係香港未來一份子. / V" k; g5 y/ G! f& L& t+ c

# ?' X- I% |0 k. N6 B8 Z政策唔改o既話, 我只好寄望搵到另一個可以比較公平d社會發揮發揮. 咁對下一代都有個交代. 走唔到就dup扺個頭做人啦.
作者: austin666    時間: 2006-5-11 04:44 PM

Originally posted by FishyR at 2006-5-11 03:00 PM:* m; q' E/ Y; D: D! E) D
我覺得志氣, 有長遠眼光呢d嘢係要有條...
7 E! `/ c% b& v* N6 o2 l; ?3 b5 x7 T% D6 N( q/ z5 Z) N
1半1半1 b  K( l' R8 A) r  c, z

# ^0 x( k7 Q- \, o條件係要d人先有志向先4 W, t* J- s, c* [# C6 L
大部份的年青人
% N% Q7 }8 X) l連自己想做咩都未知
+ s. O  s1 H4 ^; ]0 k其他人點幫佢
# X( D* H; ^0 a4 ~9 C5 U問佢只會答見步行步! U  o* @. @5 ]8 F
4 l0 e* i8 V1 d' {; V3 k
真正有志氣的人
6 Y% U6 P( O, A" y2 D4 S- r係不怕前路舉步維艱8 O0 c$ D1 U# S( u; p6 U
受打擊不氣餒
  T- L. q" e3 T* d8 `4 U自己開闢道路的人
: V3 x4 h; l; g3 u8 u) Z; _; C0 t" l如果做唔到
# u3 ?5 K" l+ `( P咁只係一個好高騖遠的人! G5 I: }( a- |/ c( A" q3 j

3 @; P+ e, x; q' f* H" u3 i政府的政策只係輔助性質' e# r  M- K8 @# c" T# ?+ k
如果靠政策改變的
- A$ w. w7 o/ O3 q4 f香港就真係無得救" F6 u' g8 J6 F7 ], U

, p' }5 J2 X8 ~2 \2 E. n, ]" h. ~, r政府政策係一定要改1 R  V. R/ H6 H, j8 g
但一定唔係  Q! T7 Q) H6 l  z5 \/ Y1 T
d人唔可以起圍的原因
- \5 j9 a3 b/ Q$ t1 z, g0 b
% T! ]2 b4 V% p' |% p% ~- s前人可以做到
+ {$ p* M; D, F' v4 p% [- r點解後面的人不可以
  i" P0 W: C( ^8 r  t- }; A& I0 p8 R
坦白講年青人
1 |; X- c& X* g7 g. p+ x0 d/ Y少左的係一份決心
, G# M" `, T3 d5 o9 s4 Z& Q多過欠一條途徑
4 M) F4 T: w  G2 d; }! T0 m  T& ]; N5 K) X% b8 L
好似我咁& j, G' G  s) z$ L# e& g8 c
係公司要搵一個接班人
/ {5 a5 Q; v; ~* Y1 n# Z要求好簡單- Z. N' r  ^; ^9 @
只要差唔過我
  Q4 B0 B0 u9 `% A% N4 x5 S工作上的野8 R' W4 _4 W0 V, V
我識的我可以全部教曬佢
* z# N/ t) l1 @7 E9 E% w就好似以前
2 w  m& v, l. W" F/ e. q& _+ F我師傅由我唔識教到我識咁
; M3 R1 P5 Z7 }6 \. w# P但可惜搵左2年都未有咁的人
/ p, a0 R  }: |5 G. f2 U9 \" N# {# ?7 X0 v' w
其實大把人好似我咁) ^5 i0 F% j, b9 I0 Y% S
等緊一個人出現" |: e2 D8 K: j
將自己識的野教曬俾佢, {/ |3 `3 Z. y% u6 Z
想請個人都咁難
作者: FishyR    時間: 2006-5-11 06:07 PM

Austin老兄, 我充心祝您搵到個接班. 路您已經安排咗, 撞唔撞到個叻仔, 相信只係時間o既問題., Q& M: l$ G7 ?3 A- ]

5 h$ m* k4 d) [您講o既一部份好讚同,
$ ^8 f7 f; G% g
$ V+ ^  c+ Q3 W6 _7 g! j; }( t"真正有志氣的人/ F! ], o! g9 N" |4 s5 x
係不怕前路舉步維艱9 h0 o& ^1 Q$ p9 u, D
受打擊不氣餒; B2 L& S+ o  D! W
自己開闢道路的人
* I: H  o4 [! ]$ K! Z/ A$ x' {如果做唔到) b+ D  G5 t: z1 z' Z$ ]  |
咁只係一個好高騖遠的人" ) z7 n: C- |' o( B. T7 I9 O$ f
, P( Y- T, e6 ?# Q
呢份氣魄睇怕都唔捱番咁上緊日子都磨唔出來. 呢個係重要o既個人質素同條件.1 ~6 S2 b0 U; ^1 I
8 [& n% ^4 J" y" m* {8 A1 w4 s
但我覺得客觀因素唔配合o既話, 又或者偏向大企業, 對於一般普羅大眾, 發圍o既空間會愈來愈少. 不竟, 香港都係一個資本掛帥o既地方. 就算佢個人質素好, 佢都會被迫做d無志氣, 短視o既嘢.
作者: 12d3    時間: 2006-5-11 08:42 PM

Originally posted by FishyR at 2006-5-11 06:07 PM:% n3 C% Y+ G: n, l# E/ F% D4 f
呢份氣魄睇怕都唔捱番咁上緊日子都磨唔出來. 呢個係重要o既個人質素同條件
2 X/ h) d( I) ~
+ ^, i9 p0 s/ j! ?. v/ P3 q
呢句說話應該要掉返轉. 呢份氣魄睇怕都唔捱得幾耐.6 X  q" E6 ~" R% C! M' ^/ w9 q  B

) A9 z1 j' G& f/ T4 _( c
Originally posted by FishyR at 2006-5-11 06:07 PM:
9 Z2 {* E0 I- M& b2 d但我覺得客觀因素唔配合o既話, 又或者偏向大企業, 對於一般普羅大眾, 發圍o既空間會愈來愈少. 不竟, 香港都係一個資本掛帥o既地方. 就算佢個人質素好, 佢都會被迫做d無志氣, 短視o既嘢.
+ u. W2 N8 n* Q! z

0 z  d2 q# X9 [( n就好似"駱駝祥子"一樣, 莫講志氣, 求生原則仲一d一d咁被"磨"走, 呢d咪窮law. 雖然冇志一定唔成功, 但係有志都未必成功.
作者: xylitol25    時間: 2006-5-11 11:33 PM

香港有冇未來我反而唔太上心,其實有冇未來在乎你自己個人者,環境點好都好你自己唔努力點好都假
作者: cwleung1988    時間: 2006-5-11 11:46 PM

未來唔係講下就有嫁啦...
( _5 ]- X& r1 c7 Q# w$ k+ g% I' I* ?+ q香港最失敗既事就係講多過做...
4 k3 j( Q6 k' ~9 N7 {% j大多人都有好多既意見...但係會做出黎既又有幾多個 :]?( P7 N7 K2 x" z
話要普選特首個D都係講多過做.....除左個次大遊行之外...
6 z  @' a' {, i. q仲有咩做到出黎 :]?
5 T3 K2 O$ g5 S' ], O到依家都係仲有大把人話要普選特首...( {) Z- U6 k6 v) _) R
但行動到底有冇實際做過...就真係天知啦 :]
作者: Jk    時間: 2006-5-13 05:18 AM

各國發展核武,地球生態遭受破壞,人類世界有冇未來都話唔埋啦,何況香港.........
- V6 j" H7 ^) ^( b7 ~" P6 S6 n' A/ U' ~5 p
未來......諗咁多做乜吖!
/ |0 Q0 U, _3 ]/ p- r7 {! u9 ?
3 T. q4 U5 t$ R& d" B[ Last edited by Jk on 2006-5-13 at 05:20 AM ]
作者: yakyi    時間: 2006-5-13 11:03 AM

HK is now like an old man, already pasts its "golden" development period.& S9 {3 `& |0 T+ ]+ {0 x1 s4 }! X' u

% h/ V+ Y' P6 x+ @+ tDo you think an old man would have a good future?
6 V' M' `& n0 ^5 K$ a' m. G+ q6 M: ^/ A' Y. V5 n! s
If he can maintain his condition, that's already very fine.
作者: MONSA    時間: 2006-5-15 02:39 AM

其實..大家睇到咁灰做咩呢~我睇到都有好多關心香港同有遠見既人回應呢個問題,者係證明香港仲有得9啦~香港仲有你地嘛
作者: forty40forty    時間: 2006-5-17 09:11 PM

如果阿公繼續照香港,應該還可以吧....
; Y7 \5 I8 K2 d# C2 ^但我想香港年青人也應該為香港爭口氣吧....
  d; R' K2 M$ j唔知點解發覺了有才能, 有學識, 有承擔既後生仔香港年青人越來越少人....
, w( L& r9 Y$ P( H+ u7 h' i- b4 |莫講話有承擔.....9 B& Z( j7 k4 J( V& ]& A: C( D
有才能, 有學識很多嗎?9 e% m! }3 d! B: Q& K+ G# \5 i& ~
我想沒才能, 沒學識遲早會越來越多
+ q( j5 N5 |3 z: ^; ?8 G可能香港趨勢真係咁~.....8 E! [/ _8 _3 g8 n) |$ O
沈迷online game, 物質名牌的小朋友真係通街都係...., T% P+ Q6 b5 {' t3 I  B/ O& m' M
有好多小朋友根本冇諗過將來, hea 下hea下又一天....
5 ~2 I! O: M! |. b1 v# j8 a. Q6 m3 ?6 u+ J6 f1 T! {7 q
希望香港教育真的改革一下,幫幫香港手,香港的將來真係要靠呢D小朋友.....
作者: lovedlove    時間: 2006-5-18 11:22 AM

香港不但有未來,而且香港的未來必定越來越好。
: |# x1 ^% _: h現下經濟學家,看好所謂的金磚四國(中國、印度、巴西、俄羅斯)% b3 ?% A8 V4 ?+ ^9 k
且預測中國經濟總體規模,在 2030 年左右,6 E  V+ o* ?# G# A! B8 d1 }
可逼近美國,至少與日本相當。
6 v# f  }! J7 d2 J! r4 l" V" ]
9 v* O4 S$ s' T) g9 @6 j可以想見香港的未來可說是一片光明!!!!!!
7 i& \* y; j  @; y  e* l: Z' S
: @. ], n/ R+ O4 ?$ y1 z" y
作者: novenber    時間: 2006-5-21 12:43 AM

香港而家d年輕人質素真係有d問題,校園暴力,食丸仔,打阿老豆老母 o既新聞時時都有,如果d咁o既年輕人真係香港未來o既希望,咁我真係唔知香港係咪真係有希望,有未來......
作者: LMQ    時間: 2006-5-22 02:24 PM

唉...想有d咩未來丫
9 ^9 g0 t) t8 g1 k" ^7 U& B而家d年輕人乜都夠膽做,打人,偷野,hi丸,衰十一呢d都已經算等閒...
# I2 U' [' o# Q8 q( B有d就拜金主義,男既要周身名牌黎媾女,女既起碼要有LV o係身先叫高級...(可能有人唔係,但社會上的確有呢類人)
, t4 U( U# }9 k9 A1 c$ M( F9 J
1 w5 N, q4 b1 |再講細一d果類..
' h( e0 D7 S% Q: z5 h5 j7 ~d老豆老母又永遠當正自己果d係皇帝仔女咁...少條毛都驚一大輪
6 l$ H: d& r, V2 i  d+ {2 d搞到d細路仔無大無細,鍾意點就點" n# H# O4 g8 F# {
呢d又叫未來??$ B/ W- t2 {  v; U4 Z' }9 d

, d" m: r  q' W四個字講哂,世風日下-.-
作者: kyo    時間: 2006-5-25 03:28 AM

時代不同姐,
9 F  O+ t2 i4 n5 z唔好下下以以前一套比
7 F7 U6 a$ {3 O: x; ~
4 }2 q( L, g- |3 Q( W大人d道德觀念都唔同啦) D- N% N5 f% E! U5 B/ E
+ w: d& Z% n+ c" K, D3 `
唔好下下捉d細黎屌
. P' @- k. n% H( d7 L上樑不正下樑歪......
作者: pangpang2066    時間: 2006-5-25 03:46 PM

Originally posted by LMQ at 2006-5-22 02:24 PM:
% y2 S  l- m( V# P7 M+ G唉...想有d咩未來丫
& ?# }" c3 O9 ~0 Q  E0 o1 ~$ v9 R8 ?而家d年輕人乜都...
. a; S" J/ o/ C4 F9 J  s& U

{7 z8 o6 C) d同意, 而家既生活環境太好, d 青少年唔會珍惜.
$ e+ c% i" b. A, t& H8 p有人覺得可能時代唔同, 應該用新既觀點去睇班青少年.
4 B/ g0 @0 \' F8 M但係有d 野無論用咩觀點,件事都唔係正確.
1 {- E  a9 R6 a) T. }# B好似hi 野, 打老豆老母, 過度揮霍金錢(拜金), ...咩時代做都係唔正確.
2 V9 W, j- x/ o- o- J. \
, B! z" q6 _+ w$ F: E如果係自己搵到,大駛d 都無可厚非, 但係大多數都係問屋企攞錢.
0 T5 I; i2 J7 \9 N7 ?6 X雖然佢地可能因為太細個無野可以做, 但係無野做可唔可以唔買名牌, 追潮流呢?  U% m8 q. P* v' M
4 ~/ }7 a8 @3 v' @7 ?+ ~
佢地跟本未曾體會過 "搵食艱難", 所以唔會有好重理財觀念.
作者: dennis0330    時間: 2006-5-28 02:57 AM

對我個人黎講
0 _/ g' y: a& v/ Q. ?"未來"呢兩個字應該由小時已經學識& G) x8 `( u/ O$ E* F; g/ x
但係一d青少年只係懂得浪費1 b" B, S% N' E& E! y, V9 |9 t
例如學習機會,金錢等事物9 c7 l" I6 z- H- f
所以應該等新一代學懂珍惜
8 g" B) P9 e  P明白世界嘅真理* E5 \6 q  d. d8 y6 w
咁香港先有未來><
作者: bcheung    時間: 2006-6-3 03:54 PM

的確而家D人真係越來越唔掂,
, c' L- o: H' L+ Z$ d5 N$ t好似冇晒分辨是非既能力, 道德觀念極之薄弱,9 ]/ F+ y* K) _8 s
不過全世界都開始咁, 希望香港唔好比其他人差,咁就仲有希望.
$ Z- v! Y& v% _6 d其實香港都仲有班好有用既人, 所以我相信香港有未來.
作者: pigcat    時間: 2006-6-3 07:24 PM

出貓事件自古以來都有...0 w1 R3 h. u6 g5 d( f: w
唔係而家新一代既專利...
) `; F7 F; k+ [6 a9 B' ~0 o. \0 `6 l5 W% f3 P, `' k8 E* ]7 i
又講開又講...
, Q. T) a7 r) o% N0 i8 ^* j而家周不時見d唔夠10歲既小朋友粗口爛舌...真係有d擔憂...
作者: sssyyy    時間: 2006-6-23 09:21 PM

雖然而家既香港唔可以用好好來形容...
+ o: r. a; e8 Z; F. A1 ]3 b但係香港係有未來.......- d: X$ T, p9 F" u7 _- z
其實香港都仲有好多人材...( M- x/ j4 l+ J3 T# Q; n% U( o4 y
只不過而家有太多誘惑......
; n# r: w" d5 n+ i有d人仲未發揮到自己既潛能.....- w" ^  S7 r/ k. b8 v
相信d青少年大多幾年...' ?7 P% s$ Z& J  |. P7 u2 D
想法就會唔同...
* ~' Z$ Y5 }' X9 z. o- l就唔會只是掛住玩樂...+ L* \# Q& I( t& E
其實香港人始終都係有質素.....唔係差既.....
作者: 安心    時間: 2006-6-26 12:58 PM

宜定仲係玩玩下嫁姐~~
; }/ T4 p, S  M" ^( r9 ^$ D當佢地地真係要一個人個陣~就會醒& b9 {* n" t' Y$ f2 P
開始努力咁為自己打算嫁啦~2 m* K, }8 z1 x* J

1 @$ t& f# g+ N1 r7 y. s' V" m仲有~家中靠父母,出外靠朋友- b' u7 T  m1 D9 Q
我地出到社會~仲有大把fd照嫁嗎~~
作者: kjkj    時間: 2006-6-26 06:17 PM

希望在明天啊,人會越大越懂事的  a9 j0 X+ Z5 q. o/ `) \, a
儲蓄理財遲一點他們就會明白的7 G  c! ]/ x1 m" `
e家d年青人,個想法是,有得玩就玩左先啦
  N9 `. P7 o# f$ {  J果d野d遲再算啦
作者: cgdmzlam    時間: 2006-7-12 10:16 AM

話就話50年不變- T( O  r# t( a1 a
你看看依嫁
1 S7 r7 C& f: z, H* U0 e+ o: @教育制度已經差唔多同大陸一樣拉 334
5 f& b' t6 G2 G0 v4 Z- |- e好多野都跟大陸接軌  M- Z8 ?1 Y0 C5 t0 F6 R
我想50後' T8 u: E9 l3 m" \& s- N% `7 |. [
香港掛名係特別行政區/ W9 r4 r1 w8 o" H
其實生活上
7 F# M# F9 L( l      物質上
& `; ]7 f& Y6 B& \& I6 l, Y' {      水平上/ V/ M1 k) u4 r9 e
      同大陸無分別~~~~~
作者: bwk0317    時間: 2006-7-13 01:35 AM

what do you mean by 未來? good or bad?
作者: fantasywave    時間: 2006-7-13 05:43 AM

老竇養仔仔養仔.
作者: loklok117    時間: 2006-7-13 08:59 PM     標題: ng

其實香港青年最大問題係三樣野
/ e% c( f5 x4 R% f1.顧住拍拖  X0 ]% t  q0 h* v9 h5 L) {2 u! L
2.顧住打機
9 k$ S1 q" p" t+ [1 p5 ]3.顧住上網(我有份)1 b9 c2 M7 Q5 H2 C. ~8 T# A3 j  x
5 w! H/ ]2 G0 m/ ~
屋企最大問題係三樣野
! s5 E: ]/ ]* i2 ?( P1.有工人,洗碗洗衫咩野都唔洗做
# w" j' ~9 p. s7 G! r: O(攪到公仔麵都唔識煮)7 B& v' i2 c* R# ?
2.老豆老母( W4 p$ a! U( m- e  T8 w, @
依一代唔同以前,文化水平已經高好多
8 v* ^7 Z6 R4 ^0 m+ N但個個要番工(所謂無家教咪咁黎ka law)
& |" k9 E# \7 R! G" j! Y7 r3.又係電腦(shall we talk ..shall we talk)
( ]9 y& R' D, g% Q  S9 H+ ]  F7 [7 ^
社會最大問題........三百日都講唔清
8 s. z8 t& `2 g* M
" A/ |0 y. e  F0 L9 u$ B不過我地香港人係聰明樂觀既,只要有手有腳
1 |" R( k# K* a出多小小力,有咩洗怕
作者: goonejp    時間: 2006-7-13 10:15 PM

No Way
作者: 新經濟學巨人    時間: 2006-7-13 11:23 PM

唔好以偏概全,小弟好年輕已不斷累積  u5 T! z1 \, N4 n/ h) U+ o' @+ C
( E+ k2 W1 V& D# `; A3 B. x3 \
匯控,過多幾年,可以上岸......- z0 c5 r' f- |% \8 i

, ^1 a) h3 P' o+ R! G. e5 Z  Xhttp://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=120114&fpage=1) P, G6 \# D! Y( O  [% s

9 t$ N" G2 K1 p' B6 i$ U7 _6 Y$ f% |[ Last edited by 新經濟學巨人 on 2006-7-13 at 11:29 PM ]

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0