標題: [轉貼]日本刀 vs 水切割器 [打印本頁]

作者: japanihateyou    時間: 2006-5-20 12:44 PM     標題: [轉貼]日本刀 vs 水切割器

http://www.youtube.com/watch?v=qaSi0ge499I0 q  ?! [, e7 e8 I/ {
" U8 E) Q! u( }
[ Last edited by japanihateyou on 2006-5-20 at 12:45 PM ]
作者: toro    時間: 2006-5-20 12:57 PM

唔知打橫放會點呢?
作者: 清揚    時間: 2006-5-20 01:22 PM

D死人日本仔又自吹自擂,刀鋒根本能夠"瀉"水,所以水刀既攻擊未能完全發揮,用水刀射刀身的話斷硬
作者: Azuma    時間: 2006-5-20 02:30 PM

Originally posted by 清揚 at 2006-5-20 01:22 PM:( f! L$ O& b2 _, J
D死人日本仔又自吹自擂,刀鋒根本能夠"瀉"水,所以水刀既攻擊未能完全發揮,用水刀射刀身的話斷硬
( E+ {2 j. \5 Y/ W

$ L$ s' A6 H( o% A
+ s7 F0 S' p8 D0 r. `( D# w: [( p+ H唔係把把刀得架6 }9 {( u3 {. P; L
佢前面有段把刀就比人ko o左! R1 v. r3 y% B$ m

: o3 d, a3 v) w6 @5 K0 e其實個實驗係唔係想
: [5 j+ X2 O+ \+ G" g- t講刀鋒做得靚先唔會比人KO 姐9 k  _% `7 [% p0 S  |8 G
姐係要薄要利$ w' |" |0 |. s* @1 \' Q
: S% v3 K3 z5 O, b
都唔係自吹自擂姐...........
作者: CHECSS    時間: 2006-5-20 03:51 PM

Originally posted by 清揚 at 2006/5/20 13:22:
2 T. U; t' w1 k; B; _/ k# e& o- TD死人日本仔又自吹自擂,刀鋒根本能夠"瀉"水,所以水刀既攻擊未能完全發揮,用水刀射刀身的話斷硬
. b, {" M  |: L8 j
作者: grayfox_leo    時間: 2006-5-21 08:37 PM

佢地都係想表現一下傳統製刀手藝O者~沒有什麼覺得乞人憎喎!而且用那部切割金屬既機器也示範切割過普通的日本刀, 也說明水刃不是普通水龍頭就做到的吧, 如果說是自吹自擂及刀能"瀉水"這門子的說話便不成立了。
. d* v3 g7 M9 ~- h# }' c" k俾少少氣量啦~郁D就說出死日本仔好唔客觀既說話, 人地都係表達自己手藝精O者~唔好妒忌人~講到手藝呢樣野~~就好似藝術一樣~~就係因為唔得到尊重, 所以係香港做藝術既咪食X囉~
作者: cwleung1988    時間: 2006-5-21 10:03 PM

日本刀 vs 中國既神兵利器....甘先可以分過高低...3 G; o+ o4 b% ~! D
兩種唔同既野做比較有咩意思....
作者: grayfox_leo    時間: 2006-5-21 11:10 PM

可惜~~中國人家下對傳統武器既手對興趣唔大, 反而對 LV, 勞力士, O者O者阿媽黎呢D A貨製法興趣大D, 與及鼓油, 酒類, 藥物既逼真程度真係世界一等一.....
% U% i+ Z* F& p. t9 y& O7 ?+ J2 C武器的對我來說只有以前的 干將,莫邪 最優質, 勁在當時既手藝, 對碳含量既掌握。雖然以現代科技做出比更好的大把, 但是以當時的技術來看。 世界no. 1啦!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0