標題: 請教一下大家一些租務條例 [打印本頁]

作者: bi    時間: 2006-5-21 05:18 AM     標題: 請教一下大家一些租務條例

小弟剛租了一間屋, 在簽約時測試過冷氣機是能啟動及有冷風(測試時少於半小時), 但入伙後, 當冷氣啟動1-2個小時後, 出現結冰, 噴冰及室內機漏水...........請問我能否要求業主出錢維修呢???  e$ G, j1 A7 r( z0 R* x3 @

/ c, Q- Y( E- N+ E: U  E請各位大大給一些意見, thx!!!
作者: rongol    時間: 2006-5-21 05:26 AM

通常都只係包部機work唔work,唔包work得好唔好.
2 u% X7 L3 e7 J( q! h8 a+ s不過都可以同業主商量,好人就會同你換
作者: d228216    時間: 2006-5-21 10:12 AM

叫人洗吓就得.
作者: chrisykc    時間: 2006-5-21 12:03 PM

around $200-$300 for washing, talk with the owner for such payment !
作者: austin666    時間: 2006-5-21 01:17 PM

除非租約有特別註明電器
! D" c% f6 y$ E5 G! j如果唔係維修責任
2 H1 X7 m. a* `, t; L應該只在於屋宇的結構! L' L- C7 ?/ E0 f' d3 E; j+ G% s
同埋其他的基本設施" y$ I: g, D! c5 X
例如水,電,煤...等等
/ N5 H4 M  s" e1 b% ?
' m& n! q% {" ]8 n! c基本上租屋係唔包家私&電器的
* m) H' ?; o) ^' L: d如果租約冇寫明包乜佢可以唔整的
0 T4 o% O4 E: ?+ z4 M2 D你睇吓張租約吧
, r# w1 Q: |- e2 O/ B, s; \4 K& E8 l3 C7 _0 w3 A" w6 [( T! Z/ L4 V
不過如果少錢的
+ C+ I, r# ~" e: V' Y8 b# Y$ n0 B你同業主講
1 G2 d& D3 c+ {' ?佢可能都會自己整
作者: bi    時間: 2006-5-21 02:11 PM

唔該哂各位

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0