標題: 深圳醫院打記者...好離譜... [打印本頁]

作者: magic    時間: 2006-5-23 08:47 PM     標題: 深圳醫院打記者...好離譜...

深圳醫院打記者...好離譜...[有線拍左]
作者: cgdmzlam    時間: 2006-5-23 09:09 PM

我覺得一d都唔離譜
, [/ _# I. I& F" b! B* Z我古正常人唔會無拉拉打人掛
2 z* \5 t& |9 b( R- e7 k% C就係果d記者拍左一d唔應該拍既野& G: [* O, S3 N; q- j
所以會有咁既下場
% `; T9 V* s# Q8 I1 p雖然有新聞自由
6 j. g- s# @" P* r1 ~7 [但係唔等於咩都可以影嫁嘛
" o5 @( e  o/ V3 ?咁樣係侵犯私隱. T' Q  m* ^1 H* u; b0 u& U
叫我來我都會叫人來招呼下果d記者
作者: d228216    時間: 2006-5-23 09:11 PM

Originally posted by magic at 2006-5-23 08:47 PM:
, L& ]! Z% {' ]$ i深圳醫院打記者...好離譜...[有線拍左]
4 C# C- A$ o$ X, ]
都唔係丫.........香港d 9仔隊 冇比人打 X 死哂, 比較離譜.
作者: cgdmzlam    時間: 2006-5-23 09:11 PM

如果咩都要講透明度既話* T! ~/ ~. D4 S  g; U8 }/ O
不如唔好著衫好過啦
" I) R# i& k0 k就咁行出街
1 n9 P. a& J! `, I2 G) |! `" T咁樣就一眼知到d人有無隨身攜帶武器囉
作者: LU    時間: 2006-5-23 10:50 PM

Originally posted by cgdmzlam at 2006-5-23 09:09 PM:
- w7 X) w! @9 i* w/ N( h我覺得一d都唔離譜. f% v7 H/ z& j! q
我古正常人唔會無...
* ^- ^; ~, P) O4 R, G  O# x  i3 V: j
我唔知發生咗d咩事,cos 我無睇到段嘢,但我就咁諗:個記者拍的嘢係侵犯人家的私隱/影響醫院方面的利益,咁醫院方面其實應該都可以遁正常途徑去解決問題,比如話報公安/向負責傳媒事務的機構/組織進行檢舉;如果醫院方面打記者,就會對醫院有以下幾個可能的不利影響:; a. z( b# u. E; Y
1. 動用私刑,比人覺得呢間醫院無法無天,同埋唔依正常程序做嘢,會令人覺得响呢間醫院就醫無咩保障% n: s6 f3 X/ H
2. 引起傳媒敵意反擊,傳媒要寫衰一間醫院真係好易,但醫院要做返起個形象就唔係咁易;同埋醫院激動到要動用私刑打人,會令人覺得間醫院另有醜事隱瞞大眾( u) g. W! o% ]! Q+ d# c% }
3. 逼使公安對醫院作出起訴,即使個記者可能真係拍咗d唔應該拍的嘢,但公安頂多係另案跟進,而醫院打人就又係另一回事,一定會比人告實; c* r$ t+ C3 W$ ^* J
4. 醫院呢次事件一定會繼續受到追訪,咁其實都幾影響員工工作情緒,從而多少會影響到個服務質素,更加容易招惹投訴
作者: LU    時間: 2006-5-23 10:56 PM

Originally posted by cgdmzlam at 2006-5-23 09:11 PM:
  y/ y- ^6 I$ O" m: s如果咩都要講透明度既話8 q% L( B5 k; w6 `7 ^3 V
不如唔好著衫好過啦
3 z* b5 ^2 T+ k+ [$ }  T就咁行出街
1 n/ k0 Y0 x, |( k) x: \- ], _5 u咁樣就一眼知到d人有無隨身攜帶武器囉
( k/ d" Q  D& N4 U
咁講又講過咗龍,係要講武器,其實一間普通茶餐廳都大把啦,d刀叉呀,d玻璃樽呀,摺椅呀...都係跟手就有的武器啦,仲要係數量好多喎,咁係咪就要間茶餐廳摺埋唔做呢?
作者: LU    時間: 2006-5-23 11:06 PM

cable之後,到atv比人打
作者: chicken    時間: 2006-5-23 11:19 PM

Those "staff" are really crazy, someone just want to pick pipes to hit the reporters.. S' W- M: O4 Y# Q8 B, o" O/ y+ z
Luckily the crime is recorded by a video and just hope they will be catched and punished.
作者: 打狗棒    時間: 2006-5-23 11:25 PM

Originally posted by LU at 2006-5-23 23:06:
: ]: E% N, M2 A; c. Ycable之後,到atv比人打
6 Q" c; K5 D8 p0 r, `
CABLE比較親民主就話抵打啫, 但親中愛國兼有解放軍背景(劉長樂)的ATV都畀人打? 呢鑊有好戲睇......

圖片附件: 001一定要嚴懲.jpg (2006-5-23 11:25 PM, 31.6 KB) / 下載次數 2
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=878323&k=2a103774c1135d62febf2752348b13e6&t=1726928433&sid=Gz0onn

作者: cgdmzlam    時間: 2006-5-23 11:25 PM

大陸多數人都會比較衝動
: K8 v3 I; D- L: z但不是個個都是~
作者: LU    時間: 2006-5-23 11:55 PM

Originally posted by 打狗棒 at 2006-5-23 11:25 PM:
5 w) i" T7 K9 ]" j0 A
$ v+ M7 \  \- V2 A5 S2 J" dCABLE比較親民主就話抵打啫, 但親中愛國兼有解放軍背景(劉長樂)的ATV都畀人打? 呢鑊有好戲睇......
* H& U" p5 I6 M. F
咁又唔關政治事....唔使事無大小都政治化咗佢
作者: LU    時間: 2006-5-23 11:58 PM

Originally posted by cgdmzlam at 2006-5-23 11:25 PM:/ {. P+ X; ~* m
大陸多數人都會比較衝動' B/ @" Y2 o: g% ?! B
但不是個個都是~
( a7 n( v; A' j+ Q4 M2 o9 E1 T
咁你係想講話今次打人果個算係衝動果類/唔衝動果類呢???如果佢係衝動果類人,咁都係唔啱啦,要戒啦;但如果佢係唔衝動的,咁即係佢打人都打得好冷靜的,咁我就仲驚~~~
作者: karenmoe    時間: 2006-5-24 12:21 AM

有時候有d記者為左收視,做野同講野都會過左火
- f. z# E9 g5 L: G9 ]# g就算俾人打都唔奇(大陸人打人唔駛擇日)
作者: LU    時間: 2006-5-24 12:34 AM

Originally posted by karenmoe at 2006-5-24 12:21 AM:/ E( W4 Y& D/ a( [
有時候有d記者為左收視,做野同講野都會過左火
+ u# {6 L4 p5 c2 E' {& V就算俾人打都唔奇(大陸人打人唔駛擇日)
0 A: V( P5 g; B9 n8 L# C5 _
記者有問題唔=要比人打,大陸人鍾意打交唔=大陸人咁做係無錯;個人認為呢件事上,唔排除兩個台的記者有問題,但可以好肯定的係打人果個真係錯得好嚴重
& ^: |+ Q8 U" c; C. q  b4 j4 ]. U4 t但各位要攪清楚的係:個記者拍嘢拍埋d唔應該拍的嘢唔=被拍的就有權出手打人,法律從未授權醫院可以出手打記者,咁即係話醫院打人係犯罪行為;斷唔可以因為個記者唔識相就可以打記者
" R6 y' x- g( x% d: R就正如強姦犯強姦婦女係犯法,但個婦女應該透過警方+律師+法庭+主診醫生的幫助下將個強妝犯繩之以法,而唔應該自己走去私下搵殺手殺咗個強姦犯/自己落手割去個強姦犯的生殖器
作者: magic    時間: 2006-5-24 01:11 AM

Originally posted by cgdmzlam at 2006-5-23 11:25 PM:
; L# ^# t; W7 E4 `大陸多數人都會比較衝動7 |6 B1 V8 n1 M* f) s
但不是個個都是~
. v4 _, C/ j2 C' j* X9 C+ I% J其實台灣都係....尤其係南部的人....
作者: magic    時間: 2006-5-24 01:16 AM

Originally posted by 打狗棒 at 2006-5-23 11:25 PM:, d; R! `1 s, P$ A# T
, `2 W7 n: P  d5 B
CABLE比較親民主就話抵打啫, 但親中愛國兼有解放軍背景(劉長樂)的ATV都畀人打? 呢鑊有好戲睇......
1 X  J: ]: J! a5 `0 v+ o5 B- g5 B.....大6中...做記者最冇保障...佢地腦中冇所謂新聞自由...影我???打x死你都得.....{不過今次只係在外面公家地影下壁佈都打...就過份D..}
作者: cgdmzlam    時間: 2006-5-24 08:54 AM

一句講晒
1 ?" g/ A% o/ @" P      影果個唔岩
作者: 機密    時間: 2006-5-24 09:34 AM

Originally posted by LU at 2006-5-24 00:34:3 J% g+ W) s2 M3 |( `( {
" j3 Y% k2 V- G6 S" `9 c
記者有問題唔=要比人打,大陸人鍾...
) c. A. R. K8 ?7 `% L/ X
: t: c( h( [) k5 @0 w$ c) c補充一句:『除個人私人生活外,有乜野叫唔應該拍啊!』打人?!
作者: 機密    時間: 2006-5-24 09:36 AM

Originally posted by magic at 2006-5-24 01:16:
5 h+ D( T( k4 e4 [1 L. }5 T# I; ~$ i% r! i6 P! I" }
.....大6中...做記者最冇保障...佢地腦中冇所謂新聞自由...影我???打x死你都得.....{不過今次只係在外面公家地影下壁佈都打...就過份D..}
( X% J3 z% _5 h. e* B) ^- G
非也!睇你做邊間架咋!你睇CCTV的記者幾惡!地方官都怕佢架!邊個敢打佢!
作者: bigfish    時間: 2006-5-24 09:51 AM

我個 friend o係深圳度影街景(唔係影人裙底o個d), 都俾d 大陸人打兼沒收 dv la
作者: RahXephon    時間: 2006-5-24 10:36 AM

打人是不可原諒的... 無論是甚麼原因,都是不應該的。
作者: homan~    時間: 2006-5-24 10:54 AM

Originally posted by cgdmzlam at 2006-5-23 09:09 PM:
/ O0 a- u* ]# x  B- s( N( e我覺得一d都唔離譜
3 H. e$ t- V# R5 H; Q, R我古正常人唔會無...
. Y( m7 p- g" g
# x5 I6 p* A1 ~$ {- V- }8 T2 C0 ybro, ) V0 k" K% D6 [, i# |5 x9 u- r
有冇道理係一回事: @; g- z) g) g" @7 c' C2 ]
可唔可以打人又係另一回事
作者: homan~    時間: 2006-5-24 10:55 AM

Originally posted by bigfish at 2006-5-24 09:51 AM:( l7 }. j* z1 k9 n" ~! ]
我個 friend o係深圳度影街景(唔係影人裙底o個d), 都俾d 大陸人打兼沒收 dv la
! r2 `/ s0 ]( a- ^
! u" G  d- C9 n: [" t( o9 T下 ?
: Q6 g! P! ?6 v
3 C* M0 L" d( k! ~點解會咁既 ?
作者: bigfish    時間: 2006-5-24 11:43 AM

Originally posted by homan~ at 2006-5-24 10:55 AM:
4 \; C# A5 s! M; U6 \- N2 h* `. k& h4 s
9 E6 B7 F" Q3 O, V" @7 o1 F, {7 [1 t0 }- y$ e5 _
下 ?
' ^$ @3 x8 x; ^9 {, s- B8 U/ I0 b3 h( c& `
點解會咁既 ?
0 S2 v" [3 |2 F5 Z. M; e* k' H! \
就係行行下街, 跟住就有人話唔俾佢影, 又話報公安, 咁就中左我個 friend 幾野, 仲沒收部 dv, d 途人當冇事發生, 真係見慣大場面
作者: homan~    時間: 2006-5-24 02:23 PM

Originally posted by bigfish at 2006-5-24 11:43 AM:( [; Z4 [) H& p+ [% U6 t
0 D" t) f0 h6 N; g3 ^, W* H, T
就係行行下街, 跟住就有人話唔俾佢影, 又話報公安, 咁就中左我個 friend 幾野, 仲沒收部 dv, d 途人當冇事發生, 真係見慣大場面
* d+ i7 v8 O$ Q' n6 f8 v4 F0 a) j+ b. _
中國果D人short架 ?/ `1 n0 s/ G& T. m/ j

: }4 N3 A( e: @# O0 D" O同明搶有咩分別 ?
作者: pigcat    時間: 2006-5-24 06:39 PM

Originally posted by d228216 at 2006-5-23 09:11 PM:; q2 P- k) _- e' I& [: q, w
% Z0 }  M7 H" O4 {9 E; t
都唔係丫.........香港d 9仔隊 冇比人打 X 死哂, 比較離譜.
5 A4 k0 ]& T7 I6 q. ?4 o; N& J對!
0 \5 U/ t/ U6 u" x0 J' L4 C& x正當記者比人打...6 |$ o  Y- l. Y; h. H8 S
d賤格記者反而日益猖狂...真係冇天理..
作者: bigfish    時間: 2006-5-25 05:33 PM

Originally posted by homan~ at 2006-5-24 02:23 PM:
# D* \1 {% S! K) B2 q! |" u( M3 w8 |6 a; F% }2 h

M* D: j! o; k中國果D人short架 ?
$ i; F* K; r+ K" ]' y3 R' b! c/ X
# v% \" Y  F4 n3 V' Z同明搶有咩分別 ?
: L) W" ?8 Y( S0 R
大陸係咁 la! l6 o- Q8 N1 q% R; e
一句, "做乜影我!? 信唔信我地報官 ah la!"
7 N! x4 e* C+ X4 S4 i$ y咁就沒收左人地o既私產
作者: LU    時間: 2006-5-25 08:01 PM

Originally posted by bigfish at 2006-5-25 05:33 PM:
  G6 a1 |; p1 e# b( j( v* C: A8 M# \! F. s0 }* J5 z/ V9 Y! H
大陸係咁 la, u/ |, N4 Y( h, a2 K" I
一句, "做乜影我!? 信唔信我地報官 ah la!"
% d1 E, C1 n; M4 }; X, t; g) M咁就沒收左人地o既私產
# O. e- ^( ~3 `9 t6 P+ G- ~, R- i) y我諗以後要影嘢時最好先 'dup' 7條友囉,再影佢比人打到仆街個賤相再upload上嚟吹水版大字標題:'香港記者殘暴欺凌大陸人為港人爭光影片'
作者: (~^o^~).    時間: 2006-5-26 10:18 AM

我覺得台灣D記者最幸福 !  (~^o^~)

圖片附件: media1.jpg (2006-5-26 10:18 AM, 32 KB) / 下載次數 1
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=879643&k=d3289853ac3ac01b7aa11e26c05ecb64&t=1726928433&sid=Gz0onn

作者: magic    時間: 2006-5-27 12:33 AM

Originally posted by bigfish at 2006-5-24 11:43 AM:- _3 `0 Z, o( l: ?

! h: @) t( b  s8 C6 R! d就係行行下街, 跟住就有人話唔俾佢影, 又話報公安, 咁就中左我個 friend 幾野, 仲沒收部 dv, d 途人當冇事發生, 真係見慣大場面
沒收部 dv????????....可能其實係遇賊........... G4 X# Y2 h% e2 U- B4 `

作者: bigfish    時間: 2006-5-27 04:00 AM

Originally posted by magic at 2006-5-27 12:33 AM:
7 G$ u5 G6 }& M: o0 I- X沒收部 dv????????....可能其實係遇賊..........
4 K- I0 N8 [+ k7 Q) w
3 C8 w% p) s6 |7 ^9 W: l冇計, 人地郁手, 又恐嚇, 又話報公安, 又人多, 我地得三丁友, 加上我個 friend 俾人中左咁多搥, 佢都唔追, 我地唔通仲逞強咩
作者: lv123    時間: 2006-5-27 09:51 AM

如果比打是無記女記,如珠珠,家儀等,也許成大班fans 拆了那醫院。今次打atv 的記者是太嵗頭上動土。不是公安局那麼快拉人。
5 H' n) N* J- a/ f  ?1 ~奇怪是其他同事不上去
9 ^! s, [/ w6 Z4 d; g+ P
6 g5 [. M& B! j7 @/ d[ Last edited by lv123 on 2006-5-27 at 09:54 AM ]
作者: magic    時間: 2006-5-29 02:21 AM

Originally posted by bigfish at 2006-5-27 04:00 AM:
4 g- [" _) j3 @, X( C9 Q7 K0 d
- @4 I- J" w. _冇計, 人地郁手, 又恐嚇, 又話報公安, 又人多, 我地得三丁友, 加上我個 friend 俾人中左咁多搥, 佢都唔追, 我地唔通仲逞強咩
$ E6 j. l' d/ L) G
明白

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0