標題: 香港訂造西裝邊度最平?? (唔係買,係造) [打印本頁]

作者: kgkgkg212121    時間: 2006-5-23 09:58 PM     標題: 香港訂造西裝邊度最平?? (唔係買,係造)

之前聽人講話荷里活廣場好似有,但係唔係度身訂造??
7 o5 z7 ]( g) T, k1 T  S( uor其他地方有而又平呢??1 j, ~4 }$ w( T; H2 B% ?
同埋手工如何??
/ V$ z4 D# G& |3 ~thz~~2 G/ f3 N: }# i6 t9 |+ L9 \

% W7 v& J9 p. v( S  ?4 @p.s.本身我想返大陸造,因為平,但我老豆話造得好差
作者: seafireson2    時間: 2006-5-23 10:34 PM

係造的,造貴d,d料好d,7 ~5 c3 M1 w- @
d平野一濕0左會縮水,會"巢"ga~
作者: kenny0708    時間: 2006-5-23 11:00 PM

天后好似有~~但不知詳情~~啊~~~
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-5-24 12:22 AM

唔該晒大家~
5 n) z6 l! R/ T0 f咁又係,橫掂係做,做靚d lor
作者: qweqweqwe    時間: 2006-5-24 04:41 AM

買la Kg.....much much better.........
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-5-25 06:49 PM

Originally posted by qweqweqwe at 2006-5-24 04:41 AM:
, \( F8 X$ B+ q" |5 q9 T2 W: e買la Kg.....much much better.........
+ j, p, e: C9 d8 V7 Z9 j' i" g
買現成果d??
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-5-25 06:50 PM

頭先上網睇話兆萬有得訂造, $600有交易, 而家仲有冇??
作者: RahXephon    時間: 2006-5-26 01:00 AM

做一定好過買... 小弟從事金融行業,公司很住重儀表,千祈唔好買G2000的西裝,用料差,又貴。 其實如果你想要現成的話,我建議你去playlord (又一城或德福都有)買,但一定要等佢做減價,大約七折到至好買,大約要$1000套。( w1 A: R: N8 n- j5 y
其實我會建議你去做,價錢約800-1000,千祈唔好去荷理活廣場買,價錢雖平,但會比人一眼睇出係平嘢,反而影響人地對你的first impression。 不過我唔係叫你買幾千蚊套嗰的,一般訂造1000蚊的都已經幾好,兆萬1樓轉左(G/F上一層)有一間叫A1的西裝舖,老闆好似叫Billy,佢手工都幾好,一套大約要1000元,我都係o係佢度做衫。 入到去佢會叫你選布料同個款,如果你冇preference就叫佢幫你揀。/ |& U* a+ e; i( u8 J" m
記住一分錢一分貨,如果為左省百多蚊而做左套唔得體的西裝就仲衰。
作者: 機密    時間: 2006-5-26 01:40 AM

Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-5-23 21:58:* ?- d3 S- _; V' w2 Y% B
之前聽人講話荷里活廣場好似有,但係唔...
" }# j6 z' K/ l6 l# W1 K7 e3 g
買塊布自己造啦!最平啦!
作者: clkgtr    時間: 2006-5-26 02:58 AM

我覺得如果係後生仔, 我就唔太建議去做西裝, 買現成既會比較好% b- v3 q3 L% ~

" U$ s; ]7 g2 ^% L7 I3 v7 r因為如果件西裝個cutting唔夠年青, 就算比件「阿媽黎」你都唔會著得好睇- e& ]7 x$ q. C6 L( D( a0 P, L

/ D. b) H. o0 M& _( p! t而普遍黎講訂做果d西裝既cutting都係比較成熟 : b% R$ a, @7 |9 s! F
如果後生仔著左會好顯得好老兼好似衣不稱身, 如果cutting唔好的話, 更加會似waiter) p2 w/ b& ^0 P+ l4 `
1 A% ~0 n' }+ Z
而好似旺角等果一類既做西裝店, 雖然我無買過, 但有時經過呢d店既門口見到
: ]  y% v7 O0 N5 T雖然佢地show出黎果d西裝既cutting係仿效年青既做法, 但係就非常之MK look3 c7 `( J- [; \. d
* E" T# l: E( `5 N+ O
如果佢地照番classic既做法, cutting又會好老, 所以我就唔係好建議嚮呢d地方做西裝! J* K# u( Z8 \& w6 `( A
1 r* R5 x! ]7 F  w
反而好似RahXephon兄咁講, playlord既西裝的確唔錯, d cutting好岩後生仔
$ R% A8 f  W1 @兼且我見佢地, 一年12個月, 大減價足9個用咁樣
$ u* F5 I; e; ]- k+ S: Y+ a7 Y; [0 L" {, A. Y. \
(以上見解純粹以非常Formal既角度去講, 唔好話什麼mix & match可以著得好睇d)
' F$ v0 p5 B8 _, x
% i) w$ s3 k" P- |. @: q[ Last edited by clkgtr on 2006-5-26 at 03:18 AM ]
作者: (~^o^~).    時間: 2006-5-26 10:13 AM

頭先上網睇話兆萬有得訂造, $600有交易, 而家仲有冇?? " D8 M1 w) D$ K0 F; B

* ~5 T6 \3 x* R$ ~, Z' yNo, 兆萬 is $499 !  (~^o^~)

圖片附件: believe1.jpg (2006-5-26 10:13 AM, 14.7 KB) / 下載次數 2
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=879636&k=be696928f2870ccb96be00c274b22ec3&t=1726928171&sid=RoqwBT

作者: iMacc    時間: 2006-5-26 10:17 AM

其實真係睇你係咪成日著~* r  _( S, N' N$ w) N- O# T

' w( X. Z' o( u" O兆萬果d係平...但質料會比較差...造西裝真係一分錢一分貨架~- ]4 |- N! P) j, U
* ~( U6 g/ |! v3 A
我就造多過買...其實樓上個bro所講我唔多同意~, A  M" G. V& |3 ~

9 X: [4 a0 l; ?% a本人覺得造比買多數都會靚好多...最起碼會啱身先...款嗰方面話明造就即係你想點就點~
% s! x4 m) s+ j3 D+ `7 V; O- j" n! S' Y5 H" u! J, J
想型又得...老實平凡d亦得...視乎你表唔表達到俾個師傅聽~
作者: clkgtr    時間: 2006-5-26 12:53 PM

Originally posted by iMacc at 2006-5-26 10:17 AM:% ]) E$ J( ~! p, Q( |
其實真係睇你係咪成日著~3 j$ U) r8 q- x3 y' B
9 A! |5 g. G: n2 m1 h
兆萬果d...
! e9 A, |3 a; X( A5 k0 F

, @2 x/ |; j* b0 l但係因為西裝既cutting就係太簡單, 手工同剪裁差少少就會變得差好遠
9 ~$ u0 \! S4 _! a9 }特別係年青cutting, 腰位一定有少少slim cut, 好難做得靚
4 T+ |6 j4 x' w& m' R. Q但係剪裁得唔好, 一係就變左臘腸狗, 一係就MK Look4 z- M- ~0 z5 O0 q: E5 h5 o
件衫有幾fit身都無用
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-5-26 07:12 PM

Originally posted by RahXephon at 2006-5-26 01:00 AM:
2 N- E" O5 F/ z1 {兆萬1樓轉左(G/F上一層)有一間叫A1的西裝舖,老闆好似叫Billy,佢手工都幾好
: b$ H% S2 Y% E造出黎young唔young?? 會唔會老餅8 }7 f" O* B) r7 U' ?1 }, p: I! Q
因為我唔知點ge cutting先young,我見d fit身ge好型,腰位少少slim cut咁
4 ^0 \, Y* O" V2 J8 H' O0 m定係我可以同佢講造得young d?
作者: clkgtr    時間: 2006-5-27 01:29 AM

Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-5-26 07:12 PM:9 W% S# Z! F. @$ g- {
1 J" b$ Q  E4 b3 k! M( b; {
造出黎young唔young?? 會唔會老餅, j9 m9 K  D2 a4 d9 D0 @- G+ @
因為我唔知點ge cutting先young,我見d fit身ge好型,腰位少少slim cut咁
& G2 c9 o& ]3 `& b! j* P! Q! S定係我可以同佢講造得young d?
8 _( }# s0 i4 @6 _& m. u) l! m/ X6 h7 b$ P& ~# ^& p* `
胸位唔好太過挺, 但係又唔可以唔挺9 ]- O' [0 n9 X1 h
否則, 太過挺等於classic cutting, 亦等於老餅, 如果唔挺, 又會變左垃圾一件4 J# g5 L0 u- }3 i$ I; f
/ X6 z# P0 t$ E+ Q
腰位要少少slim cut, 但係又唔可以太slim
4 ~" h) a3 ^  u$ n& R5 w: s- v否則, 太slim會變左mk look或者臘腸狗, 唔slim既又等於classic cutting, 亦等於老餅, s& I& r# q9 M% s! f
& v( ?: V" B# E9 j
所以, 手工差少少既係好難做得好, 如果要訂做, 就真係要膽博膽! Z: J4 `( H' ^# j  f# ?' w; R) a! p
佢做得好既就當然好, 否則.......................
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-5-27 10:44 AM

Originally posted by clkgtr at 2006-5-27 01:29 AM:
/ b3 Y1 y4 O  B, ^! q( O& G; ~) B( F3 x5 B2 u; _6 _6 w% {, I

; J, d6 ^" c* }3 m胸位唔好太過挺, 但係又唔可以唔...
+ S& }* Z" ~; Z, ?7 a, p0 p
icic... 唔該晒6 B5 {# [4 j/ d: p, {: @
仲有時間比我搵ge,或者搵d貴少少手工好d ge

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0