標題: 你希望你的一生是...... [打印本頁]

作者: 打狗棒    時間: 2006-5-25 12:51 PM     標題: 你希望你的一生是......

你希望你的一生是: 先苦後甜先甜後苦?
$ |% {& g3 W$ |
! G: ~4 v% x  w先苦後甜=由小克工苦讀, 努力儲錢, 勤儉簡樸, 甚麼都沒試過; 但到退休之年則無憂無慮, 享受兒孫之樂。, `6 l7 a4 H/ [5 _1 I; d

' q& _% O, P/ E9 h先甜後苦=由小應玩就玩, 襯自己年輕力壯, 得風流時且風流, 有甚麼心頭好就盡量實行, 不要計教金錢, 甚麼也玩過; 但老時可能一無所有, 無依無靠。
作者: 機密    時間: 2006-5-25 12:56 PM

Originally posted by 打狗棒 at 2006-5-25 12:51:4 n$ {/ Q. S- s( `; F5 E
你希望你的一生是: 先苦...
6 d- D1 H2 m; G4 v- j! [1 g. H8 h
為人應當先苦後甜,且亦是有智慧的表現。晚年不保才是最差的命運。後生玩,玩得幾多年?但當今年輕人多數只懂玩,而且連先甜後苦的資格也沒有,因為他們是只懂玩,連到底是先苦後甜還是先甜後苦也不知,連想也沒想過!
作者: chong2002    時間: 2006-5-25 01:08 PM

岩...事實上係依個社會...
" R) K5 y5 o( A& l8 b2 A& F先苦後甜先係王道...
4 S4 m4 E# p8 S* h8 S" _- V7 O4 e, n做人都要向遠望...7 V0 [  H/ {6 ?# J" [* h/ f' [) U
依家開心...老來咩都無..0 A+ f+ g/ @6 R
咁生存有咩意思...2 S' d1 X+ Q. n
所以我buy 先苦後甜!
作者: austin666    時間: 2006-5-25 02:11 PM

雖然我係先苦後甜
9 W# ?+ u* Q' x; I苦的都過左啦% g! i' o: V& \1 |2 D  ~" d8 H
但有得選會選先甜後苦  D4 w) K/ b! I9 r
人總唔知自己幾時死& \" _$ a5 `% X* I: J4 V  m
不少人到享福時就命不久已
& y1 g8 j. s% w" X6 n  E5 Z人一生好多野年少時唔做
& [; f. C8 v  w7 `7 Z大過左就唔會做\冇機會5 p6 e* I2 K6 D# m* e' N& |) i

6 J2 @- j, a" U& ~- Q* a8 t1 c重點係苦幾耐,樂幾耐
4 k& `7 v4 Q! H5 D同埋條命有幾長
+ F$ O6 A' w& N7 C/ Y% s咁多唔知的因素" T) o; w  `& ^' v3 ~: D& t
當然選先甜後苦
9 Z9 T# B. [/ K0 i2 N/ [以免未嘗甜頭就瓜老襯: l% o# a& v% w0 E
/ p/ S) u  h0 m- a2 W/ ~
[ Last edited by austin666 on 2006-5-25 at 02:13 PM ]
作者: austin666    時間: 2006-5-25 02:25 PM

Originally posted by 打狗棒 at 2006-5-25 12:51 PM:
0 _* W. X4 w8 _2 [7 L! U你希望你的一生是: 先苦後甜 或 先甜後苦?5 e, N# v8 [5 O' L! o
7 f& {7 g0 U. R
先苦後甜=由小克工苦讀, 努力儲錢, 勤儉簡樸, 甚麼都沒試過; 但到退休之年則無憂無慮, 享受兒孫之樂。; x) W( _6 a4 e% B4 Y& d. U

7 C  i! ^# P' U4 A0 t: }$ J4 g先甜後苦=由小應玩就玩, 襯自己年輕力壯, 得風流時且風流, 有甚麼心頭好就盡量實行, 不要計教金錢, 甚麼也玩過; 但老時可能一無所有, 無依無靠。
' p$ ~. u7 t: x/ E" p
1 \. q' M7 v( l6 b1 S, S! U

, }7 \6 N) J1 X6 B. d/ G9 i8 }( S  N3 I1 j( |: H! ~7 \- Q6 C5 |

% j* g8 j  \2 v, l* r9 A) t+ m9 u2 ]5 b" [7 y9 w
先甜後苦...
6 {  @+ C* C" d; E/ [& t6 ~甚麼也玩過; 但老時可能一無所有, 無依無靠。
  i& i) A/ u& G. A* y& |3 m6 |5 M: K4 p3 a  f, I/ X( Z3 u: x
睇真先知先苦後甜真慘...3 g) m) l- e7 M: |; U
甚麼都沒試過; 但到退休之年則無憂無慮, 享受兒孫之樂。
7 v6 b* c8 Z. P+ A7 J& a咁都要等到60-65歲; x" u2 G' p- x3 _0 B7 X
公務員50-55歲
7 |: C' W) n, j1 e) C
6 E/ s! v- U1 ]. p4 O0 x  i% M" m6 g8 R1 A0 Y5 P4 U; f7 n
咁我仲要等多3X年先有福享...
7 a, H/ U2 a6 Q$ D5 V. J9 A9 ^% b先苦後甜真慘可唔可以+埋& a- ?; Z: H+ v! ]4 ^$ c# b% U
有100歲命&身心健康
2 w; K: h& m+ G! x. Y/ L如果唔係好唔抵
' u4 N3 m! {1 E# [) H; N) K
1 ]! F: ?4 F# q: H4 V( s[ Last edited by austin666 on 2006-5-25 at 02:29 PM ]
作者: karenmoe    時間: 2006-5-25 02:45 PM

人生又豈是簡單的二元論所能全說
作者: kjkj    時間: 2006-5-25 04:29 PM

先苦後甜
作者: tsowaiman    時間: 2006-5-25 05:22 PM

我就覺得應該無分先苦後甜或者先甜後苦.1 L& C: I0 ]" M& [7 l

7 F" r3 o& W( r0 N* t  }: G  h: n現今既社會,勞力工作,放假就盡情玩,再勞力工作.再玩. work hard, play hard ma.
作者: 155220    時間: 2006-5-25 05:23 PM

先苦後甜 3 W1 y3 ~# P7 u9 o# f

' d/ c" s( {# d6 i- |7 j唔想衰收尾
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-5-25 05:26 PM

Originally posted by tsowaiman at 2006-5-25 05:22 PM:
* ^' k& W6 [. N1 s: R$ z4 P+ ^我就覺得應該無分先苦後甜或者先甜後苦.
, }# z1 e5 b7 X" D( T
1 L' E5 X- [8 t現今既社會,勞力工作,放假就盡情玩,再勞力工作.再玩. work hard, play hard ma.
: L, Y$ h, Y+ a/ D4 Nyes~果時應該做乜就做乜lor~, h- r  N  U! Z
無謂迫自己過d點ge生活
作者: karenmoe    時間: 2006-5-25 06:27 PM

Originally posted by tsowaiman at 2006-5-25 05:22 PM:! l" R0 O: F3 Z) K! z
我就覺得應該無分先苦後甜或者先甜後苦.$ A! z6 g, n8 T* S
# L( v8 h5 C6 M* W+ s- C* f9 p
現今既社會,勞力工作,放假就盡情玩,再勞力工作.再玩. work hard, play hard ma.
4 f2 g+ l( i) i5 w$ q
完全認同& U* _6 Q8 {- Y3 G
該甜即甜,該苦即苦,兩者相符相成
- e7 C# _5 `; J1 D, }咁先符合常理
作者: 12d3    時間: 2006-5-25 09:25 PM

日頭刻苦返工;夜晚放工鬆一鬆.
# ]: }3 N; C  {: J$ l. _7 ^" r6 l仲唔係先苦後甜?!
作者: austin666    時間: 2006-5-25 09:40 PM

Originally posted by 12d3 at 2006-5-25 09:25 PM:% @$ ~& p7 a6 a  I
日頭刻苦返工;夜晚放工鬆一鬆.9 Y2 S6 J5 }* Y9 T
仲唔係先苦後甜?!
$ c  g; s1 p0 t% S- q
, U4 c" j5 _/ S6 L! |/ W0 @3 n1 z' f! n4 f# J  R& D
講真人一出世就苦% M4 D' }% L# P* i
只要唔好由頭到尾係咁1 @- o2 b" O8 E) s9 e
已經算係甜
作者: 打狗棒    時間: 2006-5-25 11:46 PM

Originally posted by austin666 at 2006-5-25 14:11:
# w' @2 K  C# e. ~5 Q, ?+ q; @雖然我係先苦後甜$ l  e0 N5 |* |& y6 D' t
苦的都過左啦4 m: ?! l' S, q
但...
& P7 P4 I; p- R9 b3 _& c我buy你呢套, 今日唔知聽日事, "有食唔食, 罪大惡極", 如果有命到老都未必有心有力玩, 何況天生天養, 人地攞綜援都可以去九次泰國旅行, 我冇佢咁貪心, 畀綜援我去八次就夠啦, 你唔攞, 咪益晒d烏鼠? 所以計我話: 今朝有酒今朝醉, 人生得意須盡歡......
作者: bigfish    時間: 2006-5-26 03:26 AM

有冇得先甜後甜架?
作者: 機密    時間: 2006-5-26 08:28 AM

Originally posted by 打狗棒 at 2006-5-25 23:46:
; U0 y/ ?/ h/ a# Q/ B" M+ Q; K, x0 C. p3 I9 ]! H. _1 [# R7 p- c3 }
我buy你呢套, 今日唔知聽日事, &quo...
3 B6 T2 K8 m" |6 }- u4 n' Z有無唔駛落種就可以種出米來的道理架? 人往往只見到人地享受結果的一刻,永遠就在那時睇唔順人。 呢個世界最多呢種人。
, m- x1 k$ V* p0 R* w) E/ S1 l; M3 s; q* G* }0 c( ~
想先甜後甜都唔係無可能。
6 \! ]/ z! h3 R* W, ^0 U3 Z1.  做學生時讀書勤力些,將來工作就自然相對輕鬆些。出來做事的人都知,讀書時的所謂辛苦,哈哈!濕碎!  到年青時代工作就盡責些,到事業穩定後,自然辛苦極有限。教育子女盡責些,你等佢地長大後就唔駛激死你。到老年就唔駛講唔養你都唔駛問番你。 咁都算是先甜後甜!
4 K  M  x5 P1 C! I- `  p* P# d9 B3 a( z, ^7 I# E; K" b
2.  人之所以會覺得辛苦,最重要是因為思想上覺得做的事是辛苦。打個譬喻,你被人打會覺得痛。但有人玩SM覺得是high。原因如此。又懶人可以出街都覺得辛苦,但叫佢由上水去石澳買野俾佢心上人佢又會樂意。 呢d就是『心』的神奇之處。 所以改變心態就是真正常樂的方法。 改變方法就是學習哲理,而哲理中得樂的最出名莫過於佛、道兩家。 而佛家又是更深入於此道——離苦得樂。所以若能自小慢慢學習佛家的哲學思想,能於日常生活中運用佛法的中道,自然就能不苦。  不要睇『不苦』兩個字咁簡單,不是容易。若懂佛法才容易做到的架!
作者: Tokyo2040    時間: 2006-5-26 09:02 AM

我就希望甜嘅時間多過苦嘅時間.

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0