標題: 我呢D小計劃真係好無上進心, 好似小學生嗎? [打印本頁]

作者: rockinpunk4d    時間: 2006-5-30 07:47 PM     標題: 我呢D小計劃真係好無上進心, 好似小學生嗎?

人各有志,有D人認為有份穩定收入,有野學下已經足夠,
# {- o" e2 f' ]3 [( E" U+ Y有D人則認為要有一項可以賺大錢既專業技能先得,所以立志9 Z' H  P* v, \0 v" s; ^! r
成為專業人士,例如醫生….而我自己比較偏向前者多D,
" s/ q% \6 `; {. V, N0 B- @當然,我無話自己唔會再讀書,只要我而家份工穩定左,我就會
7 U4 R. _; T; k! H" I0 q報夜校,應該都係讀番電腦……
! [5 ]3 Y& ~; D2 `1 O/ G% L# v9 w8 H$ A& Y) ~$ M( C# ]. g: w
我再澄清,我果D三個月至半年既小計劃絕對唔係3歲細路仔玩意,
9 B% ?7 T" ^% Z& f4 z" |亦都唔係易過食生菜,因為我係將好多樣小小既知識,技能,
+ _5 t- n: L0 b8 L; }0 C3 D" A* x, ~Mix埋響三個月至半年內完成,而家我向大家歸納出呢D計劃既五個重點:$ S$ t$ k& G" L" F% {* P: U

: ~& D3 p- m- f# q$ i& r一.        為期三個月至半年
* F# L- H9 H6 p" A二.        至少要有5個項目技能9 o- o- N# C8 Y7 I
三.        項目中如在計劃後期仍學唔到D咩,則推向下一期計劃繼續進行,
7 {& f5 W: \& _! l$ I6 U1 P/ y% b/ h例如我今期要在3個月內學到Dreamweaver同埋酒店業既普通話,如三個
) A2 _6 q" E/ X  h! r+ d3 x) j月後仲唔識整網頁,來來去去又淨係識講一兩句,則呢兩個項目會推向下一期繼續進行
% l2 t3 @; r+ @* C四.        計劃係如此類推地進行落去,不是三個月後都學唔識就算,只不過係響項目上作些改變罷了. ?# }. I  @1 k
五.        即使將至少5樣野集中響三個月至半年內學習,都絕非易" D9 E0 C4 c7 |/ L- e7 O1 a3 _
六.        我初頭學果D野緊係容易少少" |7 a0 ^# B* O# t) y" g
- P% O4 M) X  E
# T7 L5 ?2 D. _: M2 k" j  U' @" E; p
最後,再詳細解釋多次,例如我今日set好計劃
, s; K# l3 T0 d: t' m* K3 i; T, ]8 F2 g9 G3 k
計劃由6月18日至9月18日
' X! c! u; {+ N6 s' ?4 j
9 s/ P8 R! _* Y4 }: s5個項目包括:
# v: j1 g; B) \# |; D1.考車牌
! L4 ^) E" A! k# U+ R& X2.Dreamweaver & 程式碼, v1 W$ {5 y+ G+ _- Q0 f
3.中打:由15去到24/min , 英打由25去到35/min
- h9 h& l7 W9 X6 Y8 \, T0 {- i, ]4.瘦身(每星期跑兩個鍾+每天20下掌上壓+隔天做20下sit up)
( O0 O. N' H; o$ v5.零售業基礎英語&國語% [) o* g. R# W8 `/ n. O
$ q8 k- I) C+ }8 @' u
如到9月10日,見到有某D項目已經學得唔錯, 例如英打真係有35個字,真係成功瘦身,學識煮兩味(9月18日開始)到下一期計劃則三個項目刪除,加入其他三個新項目,其他唔滿意既繼續推去下一期連埋其餘三個新項目繼續進行; K9 A2 o4 @; U3 a5 f( R) b2 X' {
________________________________________________________________________3 _% y& y7 x4 b8 P# m$ O  k

: h% O! j. Z  N6 z$ n有個女仔話到我飛起* _5 z9 b+ ~0 \- ^4 l- m$ J

% N' W' V- n* k. I她話:你呢D小計劃真係一D上進心都無,你知唔知響女仔心目中既上進心係點?
9 e" g' I7 L. r8 b# u
8 C* y* A& ^# @7 G2 f& x4 R' M一係就係所學既野係100%實際,最好學既野就全部都對出黎賺錢有幫助,一係就直
  z2 n. B/ ^+ ?4 s5 G! {/ y( o% ?% e* h
情立志做專業人士,例如律師,中醫師等等,至於你? 學果D野係人都識,而且十分之基本,1 Y! i! S* T. N$ t3 S* X# r
& t. H0 G! _+ S$ c! J% t
弱智既都可以讀上大學,點解你唔得?仲好意思話我叫你立志做專業人士係要求高,; z) M9 r3 W" S2 q6 J: {

% a; Y6 ]8 b1 v. |你繼續Keep住咁樣既生活態度啦,我敢保證你呢世都無出色,無女仔要你!
0 S7 _) Z5 c& _& a8 o! r
; l2 {: O' O! |* @4 V  }好嚴重啊=.=
作者: Yui.i    時間: 2006-5-30 09:03 PM

條女都痴ga......香港有幾多人真係做到李嘉誠ar...平時個腦淨係諗x住立志做商家,但係連睇英文合約都唔識睇?收得皮la.....' L2 v7 b2 z$ `( b! x% G5 W
弱智既都可以讀上大學,未聽過...一係o個條友有$買cert,一係就係自閉學者(病態o個種) 
" B; m* [: g, D6 u3 C你咁做都叫充實自己ar ma....係咪* H( i) a( S5 k$ I$ L. b
考車牌冇用...我唔信....+ D9 r4 I7 A' b' o5 q
學vocational english同普通話冇用.我更加唔信!3 l! T& j% T9 y4 `7 m3 \" g  c  F% z
dreamweaver我少少保留......始終搵電腦飯食o呢條路真係唔係咁好行...
/ u6 d% {* U5 s" t! }中打,英打.....平時icq都訓練到o既...., X) i: Z, R3 S9 g' p
英文就報LCCI la......對你ive同大學都有幫助o既...
8 m$ q/ ]5 |. K3 t- J仲有話你o個個女仔識唔識你要學o既野?.....唔識o既話又係咪要俾$$買呢d service?係就塞住佢把口la....
! q# u0 J; j. K6 |
& c6 u) j) I# M! f2 G[ Last edited by Yui.i on 2006-5-30 at 09:08 PM ]
作者: rockinpunk4d    時間: 2006-5-30 09:32 PM

Thx for your support ar Yui.i
作者: ronald001120    時間: 2006-5-30 09:41 PM

3個月~
  A5 E  c* _& H我依家都唔知出去搵野做好~
, _; n, a& l; S/ E  t/ R1 K定係執番掂自己D英文同國語好~
9 L' p# @, P1 C; f0 G* W唔同人有唔同睇法~. X, B) G. b8 o! C1 n- [/ @$ a; P1 R# g. g
有D認為狂搵錢先係有上進心~9 h+ Y! K4 j: d* j9 A
有D狂讀書先有上進心~
* k) X5 r$ k9 O$ Z理得人點睇la~
: u( G) Y& O% y( F, D8 o問自己係唔係真係有用la~
作者: homan~    時間: 2006-5-30 11:29 PM

Originally posted by rockinpunk4d at 2006-5-30 07:47 PM:
! O( L, ^# o5 K! B' V! Q/ O0 V人各有志,有D人認為有份穩定收入,有野...
3 R" |9 v9 e4 y
6 D; i7 ?& n- M& p8 ]2 T
有咩問題 ?
+ A7 r9 M4 p4 h3 J0 \; T
* {* j: c7 u6 p8 w9 e" V佢係你條女都咁話 / W0 u6 R# Q" O! [

+ a( H, O( p  G+ [" a: B0 k' ^( h睬佢都傻
( x9 [- M8 V- y4 Z- _人各有志ma
作者: 12d3    時間: 2006-5-31 09:12 AM

Originally posted by rockinpunk4d at 2006-5-30 07:47 PM:
5 @8 E) z+ L$ u$ R' q6 o3 U你呢D小計劃真係一D上進心都無,你知唔知響女仔心目中既上進心係點?6 g! j9 S% x- `
一係就係所學既野係100%實際,最好學既野就全部都對出黎賺錢有幫助,一係就直
% N/ c# h/ ?. H* T情立志做專業人士,例如律師,中醫師等等,至於你? 學果D野係人都識,而且十分之基本,7 u- O- f  G1 j+ _" m  `6 G
弱智既都可以讀上大學,點解你唔得?仲好意思話我叫你立志做專業人士係要求高
4 m3 @" B; F# A. c5 R! C' x9 r3 K
% _- m6 f$ @; P4 `9 T8 d$ X, Z唔通<係人都識,而且十分之基本>就唔學,就由得佢唔識?& a+ H* |5 v9 S* @
條女膚淺到:上進=做專業人士.唔好理佢!
作者: rockinpunk4d    時間: 2006-5-31 09:30 AM

Thx You All
作者: pigcat    時間: 2006-5-31 09:21 PM

有心唔怕遲
作者: Chenjinnan    時間: 2006-6-1 12:40 PM

有冇條女張相?post 出黎睇下佢乜料!
作者: shitspit    時間: 2006-6-1 10:36 PM

你自己set左呢d計畫,而且仲成功實行,已經係好犀利...係一個好開始...
. M9 Z6 L8 _/ r" w/ L( d+ G+ ?你已經好過好多人..
: ]* k) m, d, _2 C5 a因為我見過好多齋講唔做既人...
$ `; ]9 N' g/ R- q你努力呀...由小目標開始慢慢越做起..4 ]: ?* o$ z; k) S1 O
希望你快d成功..
8 d' @/ H8 C' ]# E, u* |
4 ]4 v9 M6 A& @( U仲有..唔駛理d人話你d計畫幼稚...$ r9 P; J, C7 X' ]& T' C
學左既始終都係自己既...
) N' F2 J( E, t' F0 X& ^1 U有人曾經同我講過..呢個世界有d人見到你上進係會不停打擊你,而打擊左你對佢又冇咩著數喎..呢d人叫八婆或者八公...4 c: u$ I- v! \1 R1 q: ?' f6 h4 G
唔駛理佢地啦..
% g( s. ?/ \8 V7 e7 A6 L# K1 l- ?$ t7 q" }# s, R
[ Last edited by shitspit on 2006-6-1 at 10:50 PM ]

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0