標題: 香港全面禁煙會點? [打印本頁]

作者: rockinpunk4d    時間: 2006-5-31 04:32 PM     標題: 香港全面禁煙會點?

本人現在每朝都聽到電台講緊吸煙問題, 我就贊成禁煙的, 對唔食煙的人公平D、但連桑拿,酒BAR、夜埸都要禁就好似過份D, 話晒多數夜晚蒲D人, 多數又煙又酒啦,政府又要禁埋, 不如禁入口、禁賣買仲好. 無得供應就少D人食啦, 但又唔捨得D煙稅, 所以政府都幾矛盾.
作者: skjeiw    時間: 2006-5-31 04:59 PM

香港全面禁煙會點?5 z1 h4 o5 ^9 B  S+ o
空氣清新d,人都健康d
作者: Jk    時間: 2006-5-31 06:06 PM

百利而無一害
作者: neoarion    時間: 2006-5-31 06:18 PM

so great
作者: ronald001120    時間: 2006-5-31 06:27 PM

good~! P5 _4 A: Y5 o$ f7 P& @- h# e/ B- `$ h
但係唔一定個個政府都會支持禁煙~- j/ x3 j  J; t# @) Q! O
煙好重稅~: g6 f6 v' \" |% z: U. B& o
有D國家政府為左收稅都唔會禁煙~
作者: 打狗棒    時間: 2006-5-31 07:39 PM

煙民有義務畀煙稅, 為什麼沒有權利吸煙?' w2 A1 {- o( p" z8 o  o1 W$ f9 K
甚麼室內全面禁煙? 干脆學林則徐"銷煙"好了, 立法售煙與售毒品同罪, 為什麼不立法呢?
作者: Thomas20    時間: 2006-5-31 08:49 PM

又要收我地D稅,又要禁煙.....
作者: irisG    時間: 2006-5-31 08:51 PM

Originally posted by skjeiw at 2006-5-31 04:59 PM:
7 |- C1 C7 x9 O8 f% V4 M6 t香港全面禁煙會點?5 O* p2 G/ Y. v+ J4 k3 T
空氣清新d,人都健康d
# @  r* W7 E7 B+ ?; x. S' A8 {6 C  E( r) l7 P+ T8 z7 M2 |

作者: pigcat    時間: 2006-5-31 09:09 PM

Originally posted by skjeiw at 2006-5-31 04:59 PM:
0 ?2 Q, s, T, b6 ?9 M香港全面禁煙會點?
, S' |  V& K7 R7 v, j空氣清新d,人都健康d
: g! X8 E2 o! L+ _) h6 a+ o/ \

6 `" Y" J" s6 q$ Q% P' {3 Y; \9 s- P, z

5 [7 C( Y$ r  I8 Q7 M: {& b* R% a+ D1 x4 }
全力支持!
; `& \# \% `6 `( @8 l! m! U# a7 R吸二手煙=被人慢性殺死

作者: tomken    時間: 2006-5-31 09:50 PM

咁我覺得一定會有人犯罪
作者: 12d3    時間: 2006-5-31 10:11 PM

各位煙民,返大陸食煙啦!
作者: zsduck    時間: 2006-6-1 01:14 AM

全面禁止香煙入口!!!!   (我都是煙民)  同政府一拍兩散!!!
作者: kjkj    時間: 2006-6-1 02:16 AM

全力支持禁煙,超唔喜歡吃飯時比佢地d 2手煙噴到
作者: 布丁    時間: 2006-6-1 04:37 AM

無哂煙頭~  垃圾桶 可能要換哂
作者: Chenjinnan    時間: 2006-6-1 12:03 PM

小弟贊成全面禁煙,但係又唔讚成禁止香煙入口喎。
. B( b6 t8 Z4 q! n0 f全面禁煙同禁止香煙入口係兩回事。5 B4 ^# T  {$ J& h6 \0 B2 B
小弟雖然並非煙民,但係唔代表唔會吸煙。# f7 r7 M6 I" ?5 ]- Y6 F- N/ c
吸煙已成習慣、煙不離手、唔理其他人嗰啲煙民,可謂超級自私,人人得而誅之。# J, C: z" T1 f( `8 w7 Q9 a: ^% O+ ]
但係如果以享受形式去吸煙,耐唔耐先嘆番下,仲要係嘆高級貨,有如嘆 XO 一樣,唔影響其他人,咁我覺得冇問題喎。
作者: zsduck    時間: 2006-6-1 12:48 PM

Originally posted by Chenjinnan at 2006-6-1 12:03 PM:' \) @" _5 c2 B, G. j4 B
小弟贊成全面禁煙,但係又唔讚成禁止香煙入口...
; _) Y* S9 |: T- A4 v' y
0 ?, z4 x- J3 {7 j) U
理据互相矛盾!!  x% ?# Z, ^! T8 C+ J
全世界都以眼前利益為重0架0拉
8 E  t  g5 K' r  D) y. z) ?2 a' W' f5 A$ ^6 ^2 C# K. u
3 [/ z; T, c, K& }. _" ?

作者: Chenjinnan    時間: 2006-6-1 01:14 PM

理据互相矛盾!!
* i1 L  P0 U- f. y. O9 b3 v" x全世界都以眼前利益為重0架0拉8 X- p' z* H9 y, X
7 T8 V6 V# m5 ]5 X4 g% T7 v- K( S
邊度有矛盾?
作者: pigcat    時間: 2006-6-1 03:04 PM

好似有d人錯誤地將全面禁煙同完全唔准食煙加左個=
% L/ B  Z" e8 I, o
9 B$ k; v6 g8 d) @  g其實全面禁煙個目的都係為左大家健康好! p$ u$ |" r, q! o- W2 z! \6 j* U* G
尤其是係一無辜既人2 ~6 i' m8 Q0 X+ I
點解一d唔食煙既人要不由自主地受到吸煙既人影響健康??
# @; l. ^7 `. ~. p, S你食煙想早死d jei$ t* b/ R& E0 g6 o8 N% Z* r- y
我唔想wor
4 J, `* O* G- v8 {1 V' I你食煙自己享受到個快感..你付出你既健康作為代價...無問題
- c- q  {: O; Y/ D) L因為而家話全面禁煙..唔係指完完全全唔比你食煙
/ ^: ?* E/ [0 n5 q' ~但係身邊既人不但得唔到呢個快感...$ Z) ]- Z/ M8 m5 z% B3 c+ N& v+ |
亦同樣要賠上健康作為你食煙既代價- b% G3 v9 x( o- \1 ]" F
我真係唔明點解某d煙民仲可以聲大夾惡lor
( f5 I( p' h. d- a# O1 I- @& ~1 g
8 {; T) G8 b# M5 p5 k- d可能有人會覺得..
( i0 N; @% L$ z1 ^" X! F+ D「點解要煙民就d唔食煙既人??點解唔可以調轉??」0 {+ f' K+ g& w5 M' W0 z
咁其實答案好簡單..! z* c- U1 W9 R7 f6 f8 T" W2 O8 c+ R
就係因為食煙既人既二手煙危害緊唔食煙既人既健康/ B8 y9 r! }4 j4 r  i
食煙既人做緊d有害人地既事情- M1 `  P/ Q- H
咁緊係要停la...
& x4 {! x5 ^1 Y唔通仲要一d咩都冇做過既人去就一d作出傷害別人行為既人??
8 F! b+ t8 V7 B9 w  _; p* Y5 `/ j7 K

: w/ }& ]9 V  ]! @* i8 }
4 U4 J& [+ p' V; V" X; n仲有...5 A0 G9 ?% s% g$ v& Z) L; z$ i. f
d人成日話政府...+ D0 W5 L3 w2 c: g9 H6 J
但又有冇諗過將來全面禁煙之後..2 q5 _8 t+ }  [6 V3 i5 h
政府係煙酒稅上面既收入一定大大減少...
4 {0 [4 V2 Z5 o% K" N. I收入減少就會對財政造成一定壓力
5 X" z8 d" G& Q3 X- r/ x可見政府計劃推行全面禁煙都係為大家健康著想
" X* x1 `7 d: o. `5 {0 i; i: c1 a% R$ L* `; W  ~6 j' q
6 S% N; x! u2 T" d. l, R
總結黎講...
: X. i& Y; x5 ]5 ?5 k" _其實全面禁煙都係為左大家健康好
  ~# _3 z/ Z, n& z& D% V# g# n不論食煙定唔食煙都好
' t7 T4 D0 y3 E! J: R0 X其實如果食煙可以好似飲酒咁..! z- {% g8 @8 ^9 u( D6 c7 D  l
唔會影響到其他人...咁唔會咁煩啦
作者: oleleo    時間: 2006-6-3 02:02 AM

支持禁煙!!!
5 Q3 G" Z' I& [! I3 x3 p* M! q0 P& W$ I+ \; N9 G
唔想再吸二手煙!!行街最怕d人d煙四維噴...又要被d煙頭黎行街...點解d人擔口煙好似大晒咁...完全唔理會唔會影響到其他人....(可能渣住支煙感覺上惡d卦....)
作者: spareman4    時間: 2006-6-3 02:31 AM

而家政府係要全面在公共室內地方禁煙,
% @5 d" k1 o6 {& M(有屋頂, 有 3 面牆的建築物為之室內),) M; P1 B# E. k& F' G  Z& o
並唔係全面禁煙,
; M' t7 d4 F: [/ o我亦相信政府唔會全面禁煙,
; ~# m' Z7 l" `8 E# T, ~等於政府唔會全面禁賭一樣 ~
( @/ o  K1 }; N  D, x5 b' Q係都禁娼先啦,% `8 b: C. k% z% s+ d% y
因為雞又冇交稅, 又唔敢企出黎大大聲反對嘛
作者: wonderful19000    時間: 2006-6-3 02:40 AM

政府有壓力,我都有壓力,
* H/ `/ ~$ O! ]) S2 n8 B做咩董建華做左咁多衰野你地唔拉佢,
/ p6 S7 u$ J/ y1 x而家我食煙你地就要禁我呀?" n4 \+ B9 `: u# z8 {- t  O. C
咁樣分明係剝削我食煙既權利!4 ]$ o9 p4 n; J0 [0 h! A( Y

+ X1 V7 A( @# L5 Q& i: O  D我x你#&*%#!%.......
" Y  V# h9 p- o' B9 ]- b0 y% E7 M; t) C  ]- c8 o

作者: pigcat    時間: 2006-6-3 10:04 AM

Originally posted by wonderful19000 at 2006-6-3 02:40 AM:
3 y/ N1 n" L; {  g3 d4 p2 e政府有壓力,我都有壓力,
+ p" F( _- H- o# P# q) G做咩董建...
. U- U* q* H; ?仲提ar董
作者: jacky60724    時間: 2006-6-5 07:41 PM

比賣唔比食,政府跟本就不知所謂,咁為人健康着想,不如唔比賣仲好啦,簡直就係隻手遮天.咩都你講晒啦

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0