標題: 偷拍 [打印本頁]

作者: cgdmzlam    時間: 2006-6-1 09:40 AM     標題: 偷拍

"偷拍"應唔應該立法呢???
/ A) H0 q. V1 o係依嫁社會裡    科技日益先進* U. u2 o; v) i# n+ ~
手機可當相機影相   依嫁手機甚至可與相機比美( L+ x9 u" s) e0 n2 f% z
同時   亦都增加左市民加入"狗仔隊"行列--------------偷拍7 X( L: W3 w, a
雖然站在自己立場來看  可以看到七彩繽紛既短片或相片
/ E, l. ?% f+ q) t但係  站在男主角或女主角既立場來看
0 t' y6 ^* j4 S係咪覺得依嫁既社會好似無王法!!!!!!4 P! K' B' q5 L% r* n# R4 @3 H
敗壞社會風氣9 b1 ~0 R# B& a4 J* d
偷拍同偷窺我唔覺得有咩主流上既分別. [- L" v1 o  h1 s
偷拍係一種好卑鄙既行為* W( J: H8 g* U% J! C3 m) K9 R
就羅"巴士阿叔"既短片來看
9 A6 {5 \2 ^4 h/ C& m果個操刀手係人地未同意之下* G- P. e9 q' M$ q( h; b: u& p
所拍落來既野  係咪犯法呢    嚴格來說
- V0 e% V5 w/ b3 V" p3 K如果你自己在廁所裡大便既時候; L1 F) R8 w* U5 `: ^
一點一滴
: c: [1 q' ?; G  V8 h9 @* H& m1 |: j被人拍落來擺入網上面比人分享' \7 q. \8 V, @  b8 F5 p1 L
你會點想呢  ???????
" I. Y5 I, B& y1 a# e" U4 f所以我覺得看既人太好奇拉~~~~~~~~
作者: rest365days    時間: 2006-6-1 01:52 PM

出發點雖然好, 但係要好小心去諗呢條法例點寫.  否則可能會好易俾人濫用, 又好擾民.  舉個例, 你想影自己個friend, 點知企喺旁邊個亞嬸話你影佢, 然後報警.  警察嚟到囉你部機check, 你所有野都俾佢地睇哂, 發現亞嬸真係入咗鏡 (又唔係影証件相, 有其他人入鏡一D都唔奇啦) … …
5 J& T: E. y8 f! R4 L; y就算最後和解 / 唔告你, 或者告你唔入, 你已經俾人煩咗好耐啦.
作者: cgdmzlam    時間: 2006-6-1 08:12 PM

呵呵~~~~~
+ B( J) r7 v+ g3 {! m, E講得岩4 i4 l, O+ ]2 N7 m  x2 t2 D/ T0 p
好有道理~
作者: magic    時間: 2006-7-28 01:33 AM

Originally posted by cgdmzlam at 2006-6-1 08:12 PM:
1 }- m( d( E( [! W1 E呵呵~~~~~/ j1 v# y. ?4 ^8 U% S  _0 h( s" Y
講得岩
; O1 v/ a# Z# m$ N好有道理~
, h% \2 B& e  N; ~, ?

圖片附件: DSC00148.JPG (2006-7-28 01:33 AM, 79.9 KB) / 下載次數 1
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=933202&k=822330c0c87e8ed9706515f15c8f9d88&t=1726959601&sid=pCeZ0G

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0