標題: [加分題]事與願違...??(討論交流...) [打印本頁]

作者: pigcat    時間: 2006-6-6 10:39 PM     標題: [加分題]事與願違...??(討論交流...)

我想討論ga事與願違...唔係一般既事與願違...
0 b7 V& `' z' E, _而係唔知大家發唔發覺...
/ y! W0 x2 H3 s+ V' \9 e好多時你個心諗住某事情一定會好好...very good既時候呢..
# J' C' \8 M6 S8 W" |但係往往個結果都係令你失望ge...! L+ s$ Q- Z8 B" [* N
eg..呢篇文我用左好多心機作...諗住係我作咁多篇最好ge..8 j8 |, j6 t  |  v' E
但係個結果偏偏係相反...
, y9 @3 h) q4 c% N; w6 z/ C/ ~0 l; N' Z
) @1 y; F/ k' z9 x2 _" R( i- @$ q, Q1 u& `/ Q1 B
但係..
4 B* p5 ~0 y) m. G反而好多時一d冇心放心機去做既事..( ?9 a9 x1 A! ]
就係無心插柳咁...諗住個結果會係衰...點知係好wor.....
6 N$ A' Q( M/ O2 y% }& [& L2 y. f好似有時我冇心機讀書..成績竟然出奇地好...
/ _2 X2 {  E% R( o- ]! k9 j但係有心機果時就相反.....
" L7 r1 ]/ ?! ]/ [0 c+ C$ x7 a2 ?  m! ?0 l0 V

4 a5 u% @% u6 }: t3 n3 F- q9 C3 G4 |% P6 H. X. v4 Y6 C
我好細個就感覺到呢d相反既野好似冥冥中係度咁...
0 v) ^- T$ b& t2 ~6 I我試過好多次我未知結果果時...
9 C# w. \  k0 b& S) U; W個心諗住一定唔好既話..個結果就係好...8 d8 O7 c/ P5 b6 I  v
諗住係好既話就一定係唔好...
$ E  a; f. g' ~* o( e4 k3 X& n' C
真係好奇怪..
* ?$ ~( p8 K) w
0 M: k& U+ @! s6 p$ Y4 z我問過d fd...有好多都係咁...
) W6 d" ]1 a% U& E6 d  s5 P: h
7 m) `3 z; h% J1 M5 ?+ [/ y/ ?# `
0 b: K5 t. v- c/ V4 R
唔知冇人巴打同我一樣呢??" G, L$ w) x. s) N
& m$ s$ y9 Q" `+ C4 o" b
[ Last edited by 月月鳥 on 2006-6-6 at 11:04 PM ]
作者: 155220    時間: 2006-6-6 10:40 PM

小三第一次考試,之前用左好少時間溫,全級第一  F$ w8 t+ _/ D( m
第二次,用多左幾倍時間,結果得第四
作者: 奇    時間: 2006-6-6 10:53 PM

之前好文章區有篇關於慾速則不達的道理,有時放太多注意力落一件事,往往會失去彈性& E! n* U- Q; G  @% E) |
放鬆去做有時會進步更大
作者: 打狗棒    時間: 2006-6-6 10:58 PM

有時好比心機度馬, 竟然一場都唔中;
' u) l6 |* [7 M  y: ^) K' r8 ^, ~但係有時亂九咁買, 又會中到冷野...........
作者: spareman4    時間: 2006-6-6 11:16 PM

好比心機答 [加分題] 就冇得加 ;
+ @$ Q2 p. I; n; T是但求其打幾句, 反而有分加 * G6 }0 E* u7 Y: O5 S" \
咁算唔算 ?
作者: hung414    時間: 2006-6-6 11:34 PM

Originally posted by 打狗棒 at 2006-6-6 10:58 PM:
9 p; K* K' h7 d( P$ m有時好比心機度馬, 竟然一場都唔中;( |. Y: k  A7 V& I; G
但係有時亂九咁買, 又會中到冷野...........
2 u, r: q# M: M9 f# R

) _, u" S6 m$ g我試用兩日度3T...點知中哂(全部包尾)
, y6 \+ ]  A8 A$ x9 ~; r% ]; x+ \: B又可以是但咁填1458(一世唔發)or2378(依生實發)
7 f0 z1 ~$ c: A+ q6 D# l/ `竟然俾我可以收番d喎" Q7 k- `; d; A0 N5 t
咁你話點啦
作者: clkgtr    時間: 2006-6-6 11:36 PM

初初學打蛋果時
, q4 y5 r: R- @如果小心翼翼咁去打, 隻蛋d殼就總係碎晒, 蛋黃又爛晒, _5 }, u7 O* X
但係求求其其咁去打, 返而就非常之乾淨俐落, 完完整整
作者: hold_find    時間: 2006-6-6 11:48 PM

好正常吖!我都周不時oral小組討論好比心機諗D point 出來,諗住係獨家見解,點知獨家就獨家,不過獨地差咁解暏. B3 ~: ]2 N4 k( Q* {* A3 |  H# _$ B) Z; C! j
其實因為你太看重一件事時,往往你就只會單方面思考,並因此而忽略了一些事情,結果弄巧成拙。這些東西可能都是自然反應就會顧及到的,所以平常心去做的話反而會顧及到而得出好結果。
: g! K2 g+ Q, C1 S+ U5 l4 h「有心種花花不開,無心插柳柳成蔭」,你很想種花,很有心機地種時,你就會計算陽光、水份、肥料、泥土...數也數不完,正所謂百密一疏,總會算漏一些東西的,當然很大機會花不開。但你隨便地種時(當然你本身也很懂種花),手自然就會把花盆放在有足夠陽光的地方,反射神經就會控制澆水量和肥料數目,其他因素也是會自自然然的用由平日經驗所得的有效地法解決,自然就可以柳成蔭
作者: wind69    時間: 2006-6-7 01:15 AM

某期六合彩金多佬!人手填左合共一百蚊o既飛,填到手都軟埋,結果唔記得買!點知好好彩,頭獎居然無人中,到第二期!手執著上期無落注o既幾張飛,心諗既然上一期令我慳番成百蚊!人點都要向前望ge,我又點可以眷戀前塵往事呢,於是決定棄舊而選擇加注重新填過合共兩百蚊o既飛!真係填到手都跛埋..........哈!點知俾我中左五個半字! W( g  |5 K4 t0 j% z9 w1 _

7 e1 n9 ~  X; Y6 g. s8 z
' T6 h/ j, p9 @1 X8 W& ]8 Z" w! b+ `9 w+ D5 _

# |+ Y- E6 o7 K4 T: _- ?9 c9 |
/ m) C' m6 n/ x
' y& r4 U2 A0 A4 g* V+ Q$ R+ W
* p, T  o. I" r- r8 a9 t; S( ?" _* B  S7 i

' h+ g7 R+ S  W# g( x" _0 b6 W. P' l, F- g5 J
' Y1 f+ j+ r8 \7 c& Z- @
! ^, Q" y& f8 x' _2 @6 d

# Q6 t0 x3 T! e
, ?  q. [$ V) X4 _8 }: C) K. d) v3 _9 |# k

" f$ b& @' x- Z+ x+ ?  r( ?; }
, y; G  O5 D8 ]7 H2 L- w. e" ~5 j5 J* S! `) w
4 E# n& j6 c! ^: w0 N: D9 |

& M+ W" J" E3 O5 h( f# D8 t! J, w4 I" ^8 s6 U

+ j7 Z2 H8 H% h6 o% b不過係上一期果張飛 - u  N& s  J; K: n8 M+ D4 z
佢老闆丫!
作者: benny0105    時間: 2006-6-7 04:36 AM

好似我做飲食業,一心諗住攪d卓頭,點知仆直!!!  z& P! e/ S9 B

& A; Q, H; D" g$ r' }是是但但,反而平平穩穩....
作者: garycheung    時間: 2006-6-7 12:37 PM

我都試過類似嘅經驗.....走去見左2份工...第一份自己覺得  a, E* b# T- J0 @" J5 N4 F& s
表現唔錯,附合哂佢地嘅要求,居然冇請我.
$ z( N" [4 V1 Q( D反而第二份自己表現痲痲,要求仲高過第一份.請左我,
% e" b2 n% _* H人工仲高過第一份,吹漲...
作者: pangpang2066    時間: 2006-6-7 02:18 PM

我都有試過, 通常以為自己唔得0個份工, 見完佢就請我,8 d5 y  t6 o* c" c0 S* {  ]
見得好好0個份就無晒聲," N5 ]* [- v, B. b: R0 ]6 a* [

$ }" U+ @* Z3 ~! i我得出一個point:8 d- u; A2 B# |' m" v8 x8 o+ I

- r- ^4 o. p  J! _; q6 @- _0 J# f如果件事要同人去compare 既就好易出現事與願違,1 E. O! X/ y, o. R
因為好似考試咁, 你識人地都識, 你以為自己答晒好高grade,  但原來人地仲答得好.
  N' _3 K# A# e$ m* V! _/ d  r相反一d 唔駛compare 既事, 就少機會出現, 但唔係無機會.
作者: 陳貓    時間: 2006-6-7 06:24 PM

me2 =.= 搵工搵到我頹晒
% Q: h  i& B5 l# x次次都覺得in得好得都係唔okay (咁辛苦又written test 又1st in 又2nd又要做presentation, 埋門一腳見大佬先唔得~~~)' J. G6 o5 a) e6 `' T, e
之前請我個份..又係in完覺得無乜野...
& K- `+ v" e3 t4 F' [  w
* v/ A; H! H& Y5 T' ~9 ^8 L) C; {9 ^) ^幾時先再in到一份係in完覺得無乜野架~~~sigh
作者: 12d3    時間: 2006-6-8 07:49 AM

最事與願違的事---子欲養而親不在/子欲養而錢不夠
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-6-8 12:00 PM

我好認同... #8果位member都講得好o岩0 e1 M# I$ c0 t* l# C
有時太投入做果樣野,反而可能會計漏左d野
8 G6 \/ b2 w6 Z, j
# `" U8 ~/ W  E7 o7 X& d% s無心插柳柳成蔭呢樣野... 我都時時有...8 ~! [! T* |% k; H( p$ D' k0 X% E
好似讀書咁,有d科我放棄左,但考出黎往往比預期好3 _! {7 n. s+ [" `8 }+ V, t
之前學校陸運會跑200米,諗住參加黎玩下,點知入到final
作者: homan~    時間: 2006-6-8 12:12 PM

bro,
/ F7 p5 t: A" l' X# k; e$ c% @, V
當我地對d 事有expectation 果陣
8 `4 m5 B9 A% z. L8 [出唔到果預期就會失望
% T) x  }# j! R3 c% j, _# R* I8 K; v) S) b- c0 g! c
所以通常冇心做既,
9 z5 [5 `, r8 f3 S反而結果好好' @8 W  O2 G) N% Y. c' q
好可能因為冇expectation 6 ^' N4 B& t, N8 }: {
而唔係真係好
作者: homan~    時間: 2006-6-8 12:16 PM

事與願違大把啦
) v: K' `; J* k& O7 q
. Y0 J, G1 b% X, i: w/ g, s3 ]4 d) u唔讀既科冇大炒到- f9 @& M' k# {$ M4 j" }2 c
讀既同唔贛既分差唔得多 ) a* i; P, _+ ?3 L% |+ u$ H9 n5 c

. A0 @2 H' m/ \& S) N/ Q諗住唔夾, 唔溝既女又有機
- O, `! ~" F) N: l5 S, N* t夾既, 溝既就好似冇機
作者: Tokyo2040    時間: 2006-6-8 01:45 PM

Originally posted by pigcat at 2006-6-6 22:39:9 [9 d: V- {8 Z7 R% [; h8 N
我想討論ga事與願違...唔係一般既事與...
0 H: P6 s1 K) d

7 S0 `1 Z2 U6 F/ m其實會唔會係樓主你心想嘅嘢, 通常都係比較難得到或者做到嘅, 失敗嘅機會大過成功嘅機會, 所以感覺上覺得成日事與願違?/ q6 b; W1 C& f$ ^  D# ?

' w  N9 f- m# ^- T. c' V又或者會唔會係樓主你傾向記住d事與願違嘅嘢, 忽略咗d無心插柳嘅事情呢?
作者: 76    時間: 2006-6-8 06:17 PM

人生不如意事10常89....人時時都會事與願違
8 x9 ]. A+ j, E& v/ P
3 d9 `: q6 l9 w) m
. J& D! S( K9 J: E7 h% Z3 @D學生(其實我宜家都係學生)讀書果時GET 唔到第一..比賽輸左就話事與願違
: |& [0 `" J2 P: l其實LEI D 野我覺得好小事..讀書..比賽果D...我覺得已經係一分耕耘,一分收穫GEI LA...1 o3 t( G. j3 _- O$ E
8 S6 u7 N4 G6 m0 \/ v
出LEI 做野....好多死貓....好多辛苦野.....有時做得唔好又比人話,比人抄...好大壓力...$ s# @/ Q2 X  C; {0 X  J& t
0 M3 h% }: m$ f# t: l" u& w% }

# ]  S/ I. y1 }: S- m其實我覺得無咩事與願違......係如意GEI時候開心GEI同時應該有應有的危機感...係覺得事與願違私時候應該唔好棄'女'/////好好係低谷堅持下去...GUM 樣先會成為成功GEI人
作者: 奇    時間: 2006-6-8 08:00 PM

Originally posted by hold_find at 2006-6-6 11:48 PM:
2 b7 S5 |8 @7 M! s( v9 q( a% w好正常吖!我都周不時oral小組討論好...
% R  G+ o6 b# ~7 v1 L  k哈~講得好!!!好似我捉棋太專心反而會忽略某些因素,一邊聽歌吹水d棋仲瀟洒
作者: darkensun    時間: 2006-6-9 05:43 PM

呢個世界點會事事如意呢?
0 H, Z( V% L2 ]" V% L3 ~
/ e9 W3 T9 j- o9 a5 z- Q8 Z% h試過好俾心機追一個女仔,點知佢嫌我年紀細拒絕左我
  O4 o( l/ d* ]# w+ B7 \  c" `" i7 \+ R% O
反而冇心追妹妹仔,佢反而採取主動3 \- ]$ T6 s5 q- Q

% N) t/ n/ h% W) z7 B" O9 ]+ h最慘係我當時追緊個大姐姐,於是拒絕個妹妹仔,結果兩頭唔到岸
作者: 奇    時間: 2006-6-9 08:22 PM

Originally posted by darkensun at 2006-6-9 05:43 PM:: h, J0 T! R6 p" [9 t8 ~! W
呢個世界點會事事如意呢?
4 q* t0 |3 M2 a* ^6 [2 k% _# q1 n; x* n$ }) d2 C
試過好俾...
' [2 h, y2 j, t
f.5曾經暗戀個女仔A,但覺得佢好高抖....
# t' B5 z6 Z) L$ o之後暗戀左以前坐我隔離時完全無feel的B.... D+ T3 B* E1 L# ?# Y# V
有次我fd突然當住A和我說:佢平時成日借擦膠給你,係咪要有d表示先....
. \5 W- e  P$ |7 Y% t8 i我心諗:好地地你仲乜講d咁ga野....之後望番A反應,她似是等我的回覆, L; r5 j& R% X! Y1 n. \
但我對她已沒有feel啞口無言下尷尬地低下頭. a$ {9 F. d0 b
真係時不與我
作者: sssyyy    時間: 2006-7-5 08:59 PM

當一個人越著緊一件事,就會越緊張,在壓力大既情況下,就會越做得唔好,
/ v% y0 p1 \# m- p( b4 j8 G/ Y. _之前我去考試,在考試前一晚我已經準備好晒,以為一定得,點知考果陣自己又緊張,
7 i$ e0 c, w; V結果唔合格.....反而對佢冇咩期望果d......又偏偏合格......
作者: sakura310    時間: 2006-8-3 06:17 PM

事與願違...1 J( Q6 @* @* p  ?: [
講起就係激氣4 e: P4 W3 f- i7 U
而家讀書哥度一個月一次考試; v& [  c6 C4 ~- I( I- D. C# i' o
第一個月,博哂命去溫  l6 X0 T7 y# _; l! G: b
結果得哥53分
$ ]3 F: x! s1 e$ g; L第二個月,放棄哂
# |6 P2 O, ?  j! Y竟然lor到全班第一
0 X# Q6 K9 ~: S/ x4 @0 R真係吹漲, I8 H" N. ^: S* S+ T) |- X1 A
咁係咪即係叫我唔好溫書?
# G9 [2 c4 U5 ~* g$ p. m% F2 E0 o- {
不過有時真係好心淡4 M6 A& M, S9 s2 P. C; K
大學哥時
" v5 Q, `% P2 H* v9 O  Z+ D8 h同一科,開哂夜車去溫
* C( L* X# T. u$ j( S結果反而比平時仲低分左" G0 A6 ^, j3 R  w4 [+ c% u
又唔係平時唔努力
9 E/ m& V" h' [% V7 u到有時真係忙到溫唔切哥陣時
# H7 V) r( ?: B9 U, y又lor到第一,真係唔知點好9 |! S* w( e* O% i3 Q$ Q
又怕真係有次唔溫書成績會差0 ~6 g& X7 [5 [
真係好煩><

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0