標題: 大家覺得有武當派先定武當山先? [打印本頁]

作者: hold_find    時間: 2006-6-19 02:31 AM     標題: 大家覺得有武當派先定武當山先?

我有覺得有兩個可能性& [, Z0 Q: a/ q
1.某日張三丰要創個門派,走到武當山,發現個山合適做基地,但未諗到咩名,反正個山叫武當山,用武當山做基地就叫武當派啦
2 H3 a6 A1 K/ v. w+ ]) ?2.張三丰立心要創個門派,名都改埋,叫叫武當派,之後找到個合適做基地的山,就霸咗個山,將山名都改做武當山,同D弟子講:"今日起,呢個山就叫武當山", u( V. w& j1 w! Y4 o. r3 ^: G+ |
還是大家有其他諗法?
作者: 甘國武    時間: 2006-6-19 02:35 AM

Originally posted by hold_find at 2006-6-19 02:31 AM:
' E" z) H. t( d* Y" E我有覺得有兩個可能性
' p" J6 b: D% N8 B% V( S" p1.某日張三丰...
; ]7 M, p, s% \  Y我睇過<倚天>少少,講張三豐打贏何道哉,應該有山先~
作者: bigfish    時間: 2006-6-19 02:39 AM

呢d 野, 唔係覺得就覺得 geh, 最好搵埋歷史跟據
作者: hold_find    時間: 2006-6-19 02:41 AM

Originally posted by 甘國武 at 2006-6-19 02:35 AM:' ]3 z" N8 G  E

* F- [6 i4 ]( H+ `2 u* l6 Q5 h0 y我睇過<倚天>少少,講張三豐打贏何道哉,應該有山先~
8 `  `! a: _& E3 F8 b  L- c) X
又關事,呢仗我記得好像是在少室山少林寺門前打的啊...
作者: 甘國武    時間: 2006-6-19 02:49 AM

Originally posted by hold_find at 2006-6-19 02:41 AM:2 R, w7 Z$ P5 |1 J2 C. p, q
3 a( b7 E: H3 A1 }  t, Z4 _; ^) V
又關事,呢仗我記得好像是在少室山少林寺門前打的啊...
1 x+ R6 H/ F7 o
佢比人趕出少林,郭襄叫佢搵郭靖,但佢唸住靠自己
- Q  ^' M9 D* U! U, p3 C+ q9 |走下走下去左武當山...........
作者: 001001gn    時間: 2006-6-19 08:16 AM     標題: 我睇完倚天

當年張君寶打嬴何足道...即當時的崑崙三聖..被少林的老前輩說他偷練武功..被迫走..郭襄女俠叫他投靠郭靖...當時他的師傅覺遠大師死前念了一小部份九陽神功..而郭襄心中暗記了...而張君寶覺得與其投靠他人..倒不自力更生..來到武當山..所以就在武當山上落地生根..創下武當派..收下了武當七俠...所以郭襄創的娥媚派內功心法也是源自九陽神功的~
作者: slwong3    時間: 2006-6-19 10:47 AM

what the person at the above said is just from a novel story
* q+ f0 q+ R% b# z5 r3 G
! a4 \* h! ?  l* n9 f3 l  WI am not sure about the real history.
' X( v' |( |: ^0 A  f3 h
7 i/ W) p5 n7 x  T7 |2 w  }! u2 yHowever, just by the logic thinking, 張君寶 had to think of the name "武當" first meaning he had to make up the 門派 and its name before naming the place.   right?
作者: 打狗棒    時間: 2006-6-19 12:43 PM

成班中晒小說毒...........
作者: HidE    時間: 2006-6-19 02:36 PM

我既諗法...冇山點有派....
作者: pigcat    時間: 2006-6-19 09:44 PM

有左5嶽先有5嶽劍派1 m; K9 `6 v- m0 ^
我諗武當都會係咁掛
作者: athkabd    時間: 2006-6-20 12:00 AM

喂!!!金庸d書係歸小說類, 唔係歷史喎!!!
作者: hold_find    時間: 2006-6-20 12:40 AM

咁峨嵋派呢?呢個我找不到小說有交待...
作者: 甘國武    時間: 2006-6-20 01:23 AM

Originally posted by hold_find at 2006-6-20 12:40 AM:
1 }0 m9 r% ?- }咁峨嵋派呢?呢個我找不到小說有交待...
+ S  |1 B3 X1 D; J6 k: D峨嵋派郭襄宋末所創.....之前應己有峨嵋山~
作者: 打狗棒    時間: 2006-6-20 01:26 AM

Originally posted by 甘國武 at 2006-6-20 01:23:, q" T$ _, T# j  x. D3 h

/ E* d( M8 ?9 z+ v3 C$ u. b6 M4 S峨嵋派郭襄宋末所創.....之前應己有峨嵋山~
% V, u# _/ H  R* E) G5 b* Z4 r
斷背派甘公國武所創.....之前應己有斷背山~

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0