標題: 重案組查Cream妹艷照案 [打印本頁]

作者: alantai    時間: 2006-6-23 09:18 PM     標題: 重案組查Cream妹艷照案

重案組查Cream妹艷照案 (2006-06-23 05:05:00). U) n, n, l8 H3 w4 s: F; d
  ; i' W4 h( Q  v
     (綜合報道)(星島日報報道)《壹本便利》刊登未成年歌手李蘊性感照事件有驚人發展﹗影視及娛樂事務管理處昨晚將事件轉交觀塘區重案組接手調查。截至昨日,影視處共收到四十四宗投訴《壹本便利》刊李蘊性感照,主要指有關報道意識不良。警方保護兒童政策組亦正根據《防止兒童色情物品條例》,調查雜誌拍攝的李蘊性感照片。
. T8 I! v9 J# B9 u- B' G; S# p5 j
0 d0 f  l0 M: Y9 V4 u( F  李蘊母親昨向學校致歉,對照片出街後變成透視效果,感到詫異及被騙﹔又透露當初只應《壹週刊》訪問,不知報道會刊在《壹本便利》,而事先挑選的「陽光氣息」衣服卻變了性感服裝。李母聲言向雜誌採取法律行動﹔李蘊的經理人公司昨已向《壹本便利》發出律師信,要求公開道歉。( J/ V0 z' [$ k9 G$ x4 S

9 Y$ R' i( _: k! D- A, |4 z1 R$ G2 p4 _  李蘊就讀中學的校長吳道邦向本報表示,校方昨已安排學生事務主任及社工,分別與李蘊及其母親會面。他引述李母指,她雖然都在拍攝現場,但想不到照片刊登後會變成「透視效果」,她亦感到詫異及被騙,故她與經理人已諮詢法律意見,準備向《壹本便利》採取法律行動﹔李母昨更為今次事件對學校造成困擾而致歉。6 F$ F2 @& y+ s4 M$ I

% c( |9 L- C! Q: O9 B) U/ Q( O  李母又稱當日是接受《壹週刊》邀請進行訪問及拍照,但報道竟刊登在《壹本便利》﹔而採訪記者事先安排母女二人挑選「可拍攝有陽光氣息照片」的衣服,豈料到達拍攝現場後,卻換成一批性感服裝。% v- Q6 v( i. i$ P+ g9 U$ Z+ j

4 X+ _) ~! k9 v: E  李蘊的經理人Peter昨日透過助手表示,已代表李蘊向《壹本便利》發出律師信,要求就性感照公開道歉,否則會向雜誌提出起訴。本報昨日分別聯絡《壹週刊》及《壹本便利》的總編輯,但截稿前仍未有回覆。% Z& d8 z% N8 k4 y. ^

8 ?1 i5 F! B2 T- N$ n. d+ `9 S  吳校長又指,教師及社工與李蘊傾談後,發現她未因事件承受太大壓力,今天會如常回校考試。不過,吳校長表示仍會向李蘊作出嚴正的告誡,向她解釋同類事件不可再,「她好像仍未清楚今次事件的嚴重性,亦不覺自己要負上責任及感到羞愧。」. A2 t$ b. z# r% |: Q9 h4 P0 ^

- s, |, y& H! p& t% f* p! ]' {  吳校長認為,李蘊仍未成年,可能未有足夠能力明辨是非,校方不會對她懲處,亦不會影響其考試成績及升班。「學校不會禁制李蘊繼續向星途發展,但已勸喻她的母親,好好考慮李蘊未來發展,星途、演藝有很多方式,但不是這種(拍攝性感照片),會有負面影響。」李蘊的校內成績中上,相信她能在原校升讀中四。
4 @! u- b+ o+ n0 k! V( Q4 A( y
: o) T( C, F$ T, @7 ]5 X( C% y  該校今天會向全體中三學生發出通告,解釋及教導學生了解今次事件,教師亦會加強向學生灌輸正確的德育概念。吳校長說﹕「我們最擔心其他同學,會因為這事把李蘊看成異類、英雄或偶像。」校方昨日亦已向教統局報告事件,亦會向有關政府部門申訴,並考慮向《壹本便利》投訴以表不滿。
, t& g- b2 v+ J
$ [% n  `; d4 Z! g: z----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
5 X4 @' r8 |2 p: T4 J; A, h( v8 q: i
* W- K) E3 t7 a3 S8 z$ n9 s壹仔今次麻煩喇9 L. e9 ?4 `2 j7 ?
但我唔係好信佢阿媽講既野
/ L) A% p- b& C3 c- ~5 r$ f0 [
作者: cfccfcc    時間: 2006-6-23 09:30 PM

我覺得佢都唔係特登影性感相
, g5 b) c' U- ?+ `2 M! g係比人搞到咁......8 r6 B& Z) I1 J  P9 H7 i9 G5 s
4 y3 t7 j6 G) q: c5 X, k* o( K
所以個校長好衰,直接同佢咁講  [; \' D9 P# s+ P# g' a
係都同佢老母講啦
作者: seafireson2    時間: 2006-6-23 09:46 PM

"她雖然都在拍攝現場"....."豈料到達拍攝現場後,卻換成一批性感服裝。"4 b; o9 @/ W& _2 I; v5 j; Z
佢係現場,見到個女d衫變0左性感服裝,點解唔阻止?????點解個女仔唔出聲?????3 A  S' l" X$ \. Y
明顯係佢地都同意la~~~~只不過事後被人投訴,立即"瀉駁",話便利衰.........
作者: MUSTANG610    時間: 2006-6-23 09:49 PM

死啦,,大鍋,,會唔會訪問我
作者: 〥~灝~〥    時間: 2006-6-23 09:51 PM

Originally posted by MUSTANG610 at 2006-6-23 09:49 PM:
: Q( e- X9 I* ~3 Y1 x! @2 k& s% H5 O死啦,,大鍋,,會唔會訪問我
! p6 |$ a! R# k5 k
做咩會訪問你
作者: 康bb    時間: 2006-6-23 09:53 PM

Originally posted by 〥~灝~〥 at 2006-6-23 09:51 PM:
: {2 a" e! Y0 _
4 D6 q$ R% m6 i; _: i9 s做咩會訪問你
: C9 X6 X. o# ]5 [% V: V- F  |2 W
佢靚女ma
作者: cgdmzlam    時間: 2006-6-23 10:06 PM

哈哈~~~~~~~4 T- u  f. {6 u6 c1 G' g
腦轉得快d拉~~~~~~
' M& Y1 w8 s6 A$ K6 F- x2 R9 a唔好下下都56k
作者: Dr.anger    時間: 2006-6-23 10:22 PM

鬼信個o靚妹...有幾張都傻tube top...唔好懶正經啦...
0 i  l3 P1 p# y; L  @( X又話唔知壹仔度登,鬼信佢呀!!唔知既話,佢同佢呀媽都有責任!!
作者: MUSTANG610    時間: 2006-6-23 10:35 PM

Originally posted by 〥~灝~〥 at 2006-6-23 09:51 PM:
2 N7 ^- ]1 b# E6 |6 L! `! u
- b4 {  _  j7 Y% c( b& V& G( ]做咩會訪問你
* W# x- n! c5 D1 z1 l3 e我同佢一間
作者: ~johncena~    時間: 2006-6-23 10:52 PM

好,差人做野la
作者: karenmoe    時間: 2006-6-23 10:57 PM

重案組??
6 p4 ?2 @2 Q* K8 }$ B6 D+ y
! K" s7 b# U0 Q, G- u: J5 {- ?依單算重案??9 u7 K" _8 j# Y6 A. k
駛唔駛咁高調呀?
作者: Juninho    時間: 2006-6-23 11:02 PM

Originally posted by MUSTANG610 at 2006-6-23 10:35 PM:5 e6 U3 Y4 ]! E" y  C5 N

0 V: l8 r, P2 u, R我同佢一間
# K. S( `! o) {9 D8 L" J# T3 C' Q) b0 F6 \6 L" d  q

7 n/ j5 H$ `( p; k: t咁你有無 「因為這事把李蘊看成異類、英雄或偶像。」
: m" D5 r: g: r6 W  f1 a2 G千祈唔好喎,你地個校長大人好擔心你地咁做架。
作者: Juninho    時間: 2006-6-23 11:04 PM

Originally posted by karenmoe at 2006-6-23 10:57 PM:
3 s  x# \0 |2 n  |/ P重案組??
" L! O4 b9 {/ N9 {6 [; I
. }( k. X% t: D/ i- @, j依單算重案??
, i% `3 g5 A# C7 R- R7 E0 K駛唔駛咁高調呀?
& U4 h9 ?! `8 A: d4 x9 E' A1 C" O. j" o2 y
算唔算 殺雞用牛刀?定係重案組世界盃期間無案做太得閒?4 q) ~- i7 M2 L' P
定係… 就快七一…
作者: karenmoe    時間: 2006-6-23 11:07 PM

直情係牛刀啦
$ n) r+ h, o. r# G6 M; e依單野最多都係犯兒保啫
, o' l- L. |+ t- i* k  ^! x好似篇文咁話,等警方保護兒童政策組研究下有無犯兒保) b9 h# ?( r. X3 |
駛鬼搵到重案下
8 J" Z8 x6 f6 Z1 M依單野同森美唔同,便利做得醒目好多(其實本質都係一樣)
作者: MUSTANG610    時間: 2006-6-23 11:10 PM

學校好煩A
作者: donald15    時間: 2006-6-23 11:22 PM

呢d垃圾雜誌一早應該要比人告架啦
5 V/ X% _, V* i: L根本同鹹書冇分叫
% K: o7 ]4 K7 Z3 k  n' X% B! B一本鹹書個底一早花晒啦( }4 M$ `1 M2 J+ j0 j. D$ P
女星影既相全部加晒陰影4 [$ B3 t1 L% d3 ^5 |! ~4 _
唔知有冇人記得陳慧琳之前都中過招
) s, X) k- j1 h! U3 s張相係出show時影既
, y& u1 S9 N! i  z# x& K原本一張好正常既相
9 e  s/ c3 S+ O" ~但係便利個封面又變左透點+ I' e% J7 R. u2 i' U. V
都唔明點解仲會有人買呢d垃圾
作者: ironcross    時間: 2006-6-23 11:23 PM

教育界及社福界係三大虛偽行業裏已佔其二$ u0 c. F6 D$ D- W
& X1 H- y2 p6 W* Q
P.S.: 平心而論, 係雜誌內容誤導大家, 文字的魔力又一例子
作者: long winer    時間: 2006-6-23 11:24 PM

Originally posted by MUSTANG610 at 2006-6-23 11:10 PM:, R9 J% t* }. @- M
學校好煩A
0 @, y8 t; _/ ~6 T, Y3 P0 b- K$ N
哈哈 有幾煩呀?? 5 [' i9 w2 Z: H# b8 T
我以前都讀呢間
# Y  d' r- {) m; J5 O" D5 n2 ]8 u又係早會講成粒鐘先放人上班房??
作者: Juninho    時間: 2006-6-23 11:32 PM

Originally posted by donald15 at 2006-6-23 11:22 PM:* Y: x" p3 u! o- K8 q
呢d垃圾雜誌一早應該要比人告架啦
/ m: b; k5 J8 ], g根...
3 }: S  T% |' l+ [1 ~, t2 c5 [: G
' `, v0 `) f6 u3 E1 Q8 F6 ^; t0 L! C& O
佢一直都比人告的,亦計埋入成本裡囉。
; _/ A2 F/ \: A. E. U不過咁都要出,又比佢期期賣到。1 w6 Z% I% y+ @6 I7 n8 @
仲大把廣告商送錢落廣告,& l( p7 c( Z" v% X
如果用番官D市場主導意識,你又吹佢唔漲,
5 h% c, [  Z  W: l" Q  [9 ~現實係咁樣就多人買。
. R" y; o! m0 P; Y$ P7 ?% S唔通係社會錯?
作者: MUSTANG610    時間: 2006-6-23 11:46 PM

Originally posted by long winer at 2006-6-23 11:24 PM:
4 G& V" f- F# F- `8 D; G9 f6 b3 b/ N
哈哈 有幾煩呀??
- `* Z  C4 J- ~0 ]/ p  Q我以前都讀呢間
* R. o" }- l/ B$ t3 u( U又係早會講成粒鐘先放人上班房??
  ^3 x1 I% f' c, y
,,今日又留低講野,,又話有咩心理GA野就搵社工
作者: donald15    時間: 2006-6-23 11:58 PM

Originally posted by Juninho at 2006-6-23 11:32 PM:2 D$ \- w( [4 q( N- V& i1 Z0 W. b# W
+ Y1 D* q+ ^- y8 d, j' ~

3 B8 i; B3 |. L) }6 H# r
2 I1 G5 q$ |4 E: X9 s佢一直都比人告的,亦計埋入成...
0 ^& W) \9 N/ \7 ~3 v& V呢d咪做壞個市囉
  }% G! W: L6 h& p: {; K人地比自由你你又搞到咁既樣
) {; N9 [8 i  [* U# T. X濫用應有既自由+ M" l, s6 B6 x9 p, @
到時封鎖晒呢d咁不良既雜誌呢班野真係喊到無謂
0 T' v6 P% T/ Z8 u3 y9 r2 e) ?都唔明點解d電視電台節目就會有人出黎話意識唔好又點樣岐視又乜又乜
, r& u/ X6 I; ^. @/ u* u0 k  J呢d雜誌期期都坦胸露臂唔通意識冇問題???3 j% h0 x, _9 X1 I6 ^& N
香港人就係咁自己鍾意既就幾cheap幾低俗都唔覺得有問題1 U5 Z1 Y, j, o$ ?: e- y* G7 ?
一見到d唔鍾意既就鬧到飛起
! Q& l5 Z0 |1 e0 ?: W7 {香港人幾時先會進步0 P7 E8 i& @) ~
冇眼睇
作者: MUSTANG610    時間: 2006-6-24 12:08 AM

今日我同學勁好笑,,一出學校門口就大叫,,d記者死左去邊,,,過泥訪問我
作者: 打狗棒    時間: 2006-6-24 12:16 AM

香港差佬最得閒, 而且最易被所謂民意左右, d人痾屎唔出都搵警察;
4 @) C# S# `  |1 T; C並且乜都受理, 不過「雷聲大、雨點小」, 拉韓國農民一事已知, 最後一個都告唔入, 浪費公帑!!! 我夠膽批死呢單野最後不了了之, 無人入罪; 唔信? 邊個夠膽輸賭?
作者: donald15    時間: 2006-6-24 12:20 AM

Originally posted by 打狗棒 at 2006-6-24 12:16 AM:
: [; D1 w' v- d* f& B香港差佬最得閒, 而且最易被所謂民意...
! {, c( `% m) P8 Y- E0 b
呢d情況真係多的是) k7 Z8 u! J, M0 K$ Z5 W
唔知仲有冇人記得古惑天皇呢" ~7 ^7 `* R4 v* s5 Y, K- A2 R
依家又不了了知
作者: Juninho    時間: 2006-6-24 12:22 AM

Originally posted by donald15 at 2006-6-23 11:58 PM:+ P+ I) M3 k5 [
; K% t5 \3 g9 a% z) O; E3 M
呢d咪做壞個市囉
( t/ x& e1 o% t: V人地比自由你你又...
) v* z# B3 k, {! F/ [; S: g9 N8 O1 T! _5 z

! J+ z& b1 p% v* G& M( a  U% a- Z$ Y, ^* Y
閣下 言下的「香港人」一辭指涉太闊囉。香港cheap人香港道德人香港出版人香港讀者群香港一般人香港仔香港女香港太香港佬香港同志香港乜香港物,2 t4 j8 {! ?$ M" Q+ L
肯定價值取向道德立場大相徑庭 南轅北轍 相去甚遠,
9 Q+ G$ T7 v& m2 j) t; n0 \如果一言蔽之話香港人無進步未免太空太虛。
3 J6 v5 G4 o6 x
1 g, b, m" W, h5 j* z6 ]問題就是你覺得大便cheap大便賤,我覺得古惑江湖漫畫無良,& Z9 X2 q0 t" ^3 t2 I
但就係市場上有大班香港廣告人大班香港讀者肯俾錢買書,
: A0 C1 g6 y  H! [咁有供有求,有睇唔過眼反的人,又有追逐者一班,
9 }- U- `% ~3 e( E; y睇唔過眼有要求的可以鬧,但買那班繼續買,又真係吹佢唔漲。
+ G8 R& V+ j4 ^; W8 E, H; O! T4 l- d7 w' T
另,我又覺得要鹹要賤都唔一定唔進步,西歐各國鹹書立度嚇死人," Y1 j7 _5 Z; Q! t- U
變態日本仔三仔四仔睇到你唔睇,美國小電影自成工業有制度。, ~9 S% F3 Z1 S& ?5 j* Q
網上最搵錢的不是B2B不是ebay/ amazon,仍然是鹹網。
3 ?3 X) E4 o1 b! r, r" X0 C- \4 r1 A似乎又同進唔進步無咩關係。  O9 }. b: l6 G0 V: z, {
想起早幾年套「豪情」,大學生搞出版出鹹書的故事……
作者: long winer    時間: 2006-6-24 12:24 AM

Originally posted by MUSTANG610 at 2006-6-24 12:08 AM:
) h7 f( L* }' P' V; S今日我同學勁好笑,,一出學校門口就大叫,,d記者死左去邊,,,過泥訪問我
6 O0 c* @4 `2 f2 O) P* H
我讀果陣,周不時學校出面,唔係警車就採訪車..." f# B# r: [" L8 T; G
你唔使輔導嗎  
7 C% ]% e1 ]# [9 V學校係咪仲係個老女人揸旗
作者: Juninho    時間: 2006-6-24 12:29 AM

Originally posted by 打狗棒 at 2006-6-24 12:16 AM:
5 Q  i3 q; J0 O! m" m4 f9 L香港差佬最得閒, 而且最易被所謂民意...
+ L( M. K' S7 e& d2 W' v; A

( |. y( L2 N/ w9 ~# j. D
2 ^" i  b5 M& d' n( ^  q/ t7 _
  d9 p6 N( \  G$ x呢舖我同意狗哥你,9 |- m( [" y# g+ `* j% n  Q$ Z
都唔知查咩 同告咩?) m  C- j0 o0 e. E% t& ^! I( p
查實妹妹仔都無野睇,三點不露睇相完全入唔到大便意淫,
* A3 w4 A; h/ c8 w8 V我都唔係好明重案組究竟查咩?" t7 Z, H  N3 f! X
查下Design有無執相?查下邊個Party 講大話瀉膊?
" L8 T% M6 O/ b定玩野搬晒所有 Mac機番差館慢慢玩。
作者: donald15    時間: 2006-6-24 12:31 AM

Originally posted by Juninho at 2006-6-24 12:22 AM:% U! c. \' p; Y" \. |5 }' G
8 R4 Y3 V" n, \
/ h3 O# N& U' v8 L/ g, d
) |9 K9 j1 @# o
閣下 言下的「香港人」一辭指涉...
, w) x( W/ |- U' k- }0 o香港人既意思係明就會明架啦- W9 A2 u5 i; Y3 G
以你既理解能力冇理由會拆解咁小既野既7 ]2 E6 W. V) B
講番正題便利甚至其他同類雜誌如果佢係以鹹書角度去做既話係的確冇問題既
; |" z8 _" i9 Y3 c) w不過應該要用番色情雜誌既做法去做囉
0 U# v* p' j9 W3 i  X3 W* u, n6 j- T  l入膠袋加上警句標語
, ]/ w3 E- F. e$ w4 I; a但係依家佢完全冇呢d野
作者: MUSTANG610    時間: 2006-6-24 12:40 AM

Originally posted by long winer at 2006-6-24 12:24 AM:
; N8 y. h4 J( Z1 O, d
) J0 G. `6 M% U/ W1 ~/ H+ _) G我讀果陣,周不時學校出面,唔係警車就採訪車...
1 w4 {% a* o% y% Z" H, u2 ?你唔使輔導嗎  ( \% G' o/ S  g" t/ W3 \- w
學校係咪仲係個老女人揸旗
  Y8 c7 s& v# E. l% b" P係a,,,
作者: homan~    時間: 2006-6-24 12:58 AM

Originally posted by MUSTANG610 at 2006-6-24 12:40 AM:7 }5 Y" y# }$ k6 G" `7 A% W1 H
) F8 m7 i) U# X, V$ @  ]. a
係a,,,
% o; Y& B+ R5 s/ A
8 }/ @# E" K" t* m- X0 }: ~' b好奇問下,& d0 E7 |2 {5 |# s; C8 n
8 V# Z! P; T, b  Y3 i
係邊間中學 ?
作者: 打狗棒    時間: 2006-6-24 01:04 AM

Originally posted by Juninho at 2006-6-24 00:29:" N( o  t8 s% ]2 G- P  p" `7 {, @
5 t" q8 b  ^- H1 |9 H8 X. `2 @4 U
. e- V( U7 Q1 {; b+ }1 K
) X$ B* E0 m# J4 H" y
- s& w+ g1 ]) a1 h7 `, ^
呢舖我同意狗哥你,
( V! L1 x; p9 @都唔知...
" b% X9 W( Z( ?! p, b講真, 我真係冇興趣睇輯相, 因為都冇野睇; 只有心術不正的人才會覺得有問題;2 }- K4 y2 f4 C4 D9 D0 _) Q
但我之前亦估唔到會鬧到去差館, 由此可見香港有一部份人真係食飽飯冇屎痾, 乜春都投訴一餐........
作者: MUSTANG610    時間: 2006-6-24 09:06 AM

Originally posted by homan~ at 2006-6-24 12:58 AM:6 L2 L2 U: V+ Y( `

# `" {8 h1 T% e1 }# p7 |/ _6 {1 s- f4 a! K- b
好奇問下,+ d( e: w6 s6 Q* V  ~
' q* C. Q4 Y8 z8 L2 g# F8 F
係邊間中學 ?
+ m7 h; Z" L5 l- D1 v
我只可以同你講樂華
作者: 155220    時間: 2006-6-24 09:12 AM

Originally posted by MUSTANG610 at 2006-6-24 09:06:
6 y7 |7 L* e# A+ ~) `0 ~8 P$ z, i5 Z% |$ H5 N' l7 [  \
我只可以同你講樂華
, q( p4 P* @! w- G: \  B
) ?8 \  Y7 N3 P9 i& u( W
我有個仲讀緊書既師兄上無線做節目
作者: ironcross    時間: 2006-6-24 09:13 AM

Originally posted by alantai at 2006-6-23 09:18 PM:4 {7 @+ ]. _3 m0 c6 z
重案組查Cream妹艷照案[/c...
* w# X1 a. ^9 k( I# C" v4 q' H
    5 R# l) e  D1 U" I5 ~! B; c) `
  • 話唔定個校長忍咗佢好耐, 而家借勢打擊兼打壓佢
    7 W" j: T' R4 v
  • 又話唔定個校長妒忌人地嗰女可以入娛圈(who knows?)4 Z! Y" z" o" Q4 e  m% H# F
  • 又係D社工證明自己懶重要的時候

作者: 彤b    時間: 2006-6-24 10:24 AM

由於
, Y) k5 B3 b% g: |3 e$ k% ~香港既文化只是由外地輸入% n5 t% N* [* B( {
加上英式教育只係注重培訓精英,無注重文化
- r+ d. t- {5 @慢慢既香港人只是滿足本能(食,訓,性等等)上既需要( S+ y. W! D2 h9 e6 U3 o$ m" s4 w3 h
所以出現好多好似便利咁既雜誌# _. w9 k6 V; g
, U# @2 f& J9 n$ K: m
另外用填duck式教育  G, \/ t) c/ b* _" Z8 x
其實果一批所謂既精英也欠缺分析力(是背書好勁但無分析力都得只要你背得書就可以做精英)
$ w% {: E( o2 {, v2 I+ M$ M/ Q唔係精英果d更加唔洗講1 Q. D# a1 r2 x6 ^1 w
所以香港人就會把持果d所謂既理據係咁去投訴投訴投訴
作者: ironcross    時間: 2006-6-24 09:02 PM

又唔見有人提議禁《神鵰俠侶》, 呢本嘢講師生戀嗰喎
作者: 7dragon7    時間: 2006-6-24 09:26 PM

如果搵d3,4 線姐仔拍呢張相2 O1 ^( ]( z, Z
我地會覺得太小兒科, 無野睇
4 _2 V9 J8 {% U' ]9 A, t$ w搵阿李蘊小妹妹拍呢
7 f' ^: x& T- y就攪左咁多事出來% u( P  H& f5 Q
聽聞拍照時佢阿媽都係度( X2 ^1 W) n: E. A7 X
...................% C* A) D: i4 _& p" |" M( v
其實呢位阿媽俾個女細細個出來攪埋d咩cream  a3 L0 s4 `! \. n$ K" g" I
就應該預左會有呢d事發生! m9 x' J$ R$ \+ X/ Z0 a
不過呢張相........又真係大驚小怪多一點!!!5 _. i2 ?! W" G
唔知嘈咩???
作者: ilovesai666    時間: 2006-6-25 02:37 AM

邊忽色情先.......% i7 v( [) E0 I8 y' {
d人都多餘............. Y8 |/ u0 c; p" d0 Q9 G% n1 D

1 d! }1 K2 ]' F; n$ B' l如果個有14歲小妹妹拍全裸"藝術照"
/ K6 A( {- \1 o) m又係咪色情先........
; A- A! B: o+ O, j0 I; `5 p本身d相就唔色情. L2 o' V6 @6 z& s8 Q% D- Y
只不過係d人凡事先以色情眼光去睇先至覺色情
3 W3 }- L! i/ t2 y$ S% ]/ t5 K3 X9 }, ~1 D1 _5 k. n4 R# N' f
個校長又多餘
' A; a1 u* R) F7 o! g/ p咁李蘊著3點色去沙灘照低左相, |2 B( a% p) Y' h2 g
壹本便利刊登又係咪色情先~~~0 s( ?' n7 Z* g+ d- \6 I. C# ^
咁究竟打好晒底咁濕身色情d
! N  [. T, y) m9 P, [7 c4 O2 y定三點式色情d先~~~% P( g6 X! K+ R3 k  e" R# E4 ~
都唔知個校長係咪用色情眼光睇先搞到咁
作者: 大家樂1234    時間: 2006-6-25 03:06 AM

呢d都比重案組黎查你係到搞笑牙=.=
9 K1 e6 C* o$ x7 ^  Z$ w不如話出動聯邦密探,國際刑警,sdu
& e* H; h: {/ ~- f; a# x" w, R等等黎查
作者: 12d3    時間: 2006-6-25 03:43 AM

交比重案查,挫得入又點?結果咪又係罰款了事,陪常比佢兩母女.
4 l. m' ]& y; p  J/ \講到尾,又係錢作怪
作者: 12d3    時間: 2006-6-25 03:46 AM

Originally posted by karenmoe at 2006-6-23 11:07 PM:5 j) W) h& e4 x' `$ t/ k
依單野同森美唔同,便利做得醒目好多(其實本質都係一樣) 0 S! h- N2 i; p$ \8 Z

5 y9 d  d; V. n: {
$ A$ t* C# u9 _9 `  u/ F& v/ z/ y
6 P  q( d# B4 j2 f5 j
對!便利做慣呢d野,已經玩熟d條例!
作者: flash_2006    時間: 2006-6-25 11:11 AM

Originally posted by karenmoe at 2006-6-23 10:57 PM:6 S: u2 F$ a6 V1 W. _0 B
重案組??
( U; a) ~) t3 r$ u( k5 K+ w, U
1 F; [  r: o+ F. C6 y* G  _" z0 f依單算重案??$ g  t9 G: d* b9 K
駛唔駛咁高調呀?
/ q; o% `; m! t' q" e8 m
証明左香港係無乜罪案, 所以重案組可以理埋呢d野
作者: 大西人    時間: 2006-6-27 12:53 AM

Originally posted by ironcross at 2006-6-24 09:13 AM:/ u- E. g1 ]# w; p: B9 U& Y

9 P  i3 @" `7 M5 s0 Y! b5 _, ?3 i

) n2 Z& n4 e. Y* T% p% B0 a+ T
  • 話唔定個...
/ I- X" C1 v9 X- c) s+ u
咁又唔係喎 個校長幾好人架
作者: 機密    時間: 2006-6-27 06:57 AM

法 律 界 人 士 黃 國 桐 認 為 , 今 次 事 件 除 了 《 壹 本 便 利 》 可 能 觸 犯 《 淫 褻 及 不 雅 物 品 管 制 條 例 》 外 , 亦 可 能 牽 涉 《 防 止 兒 童 色 情 物 品 條 例 》 和 《 保 護 兒 童 及 少 年 條 例 》 。 他 解 釋 , 由 於 照 片 的 少 女 未 滿 十 六 歲 , 法 律 上 仍 為 兒 童 , 一 旦 該 照 片 因 違 反 《 淫 褻 及 不 雅 物 品 管 制 條 例 》 而 被 評 為 「 不 雅 」 , 便 會 同 時 觸 犯 《 防 止 兒 童 色 情 物 品 條 例 》 。
1 t; b' E& k3 o6 F
/ b8 q1 U: M3 c. d% L' C& {他 又 指 , 有 關 評 審 尺 度 應 比 主 角 是 成 人 的 照 片 嚴 謹 得 多 , 因 條 例 精 神 是 保 護 兒 童 , 不 可 令 人 對 兒 童 存 有 性 幻 想 。 他 批 評 《 壹 本 便 利 》 今 次 做 法 「 踩 界 」 , 即 使 未 觸 犯 《 防 止 兒 童 色 情 物 品 條 例 》 , 但 法 律 的 道 德 要 求 是 最 低 的 , 有 關 部 門 亦 應 立 即 跟 進 。 至 於 若 有 人 涉 嫌 違 反 女 童 家 長 意 願 、 帶 走 或 強 迫 女 童 拍 攝 有 關 照 片 , 亦 可 能 違 反 《 保 護 兒 童 及 少 年 條 例 》 。 7 |$ f! j0 n3 s4 W+ l' }/ j6 Y
3 O; @8 G! a  T, w1 {. G. Q. q3 Y

A% q+ Z0 q7 @% l, {" i% p可 罰 二 百 萬 判 監 八 年
+ O) v. g1 g4 ^2 G1 s根 據 《 防 止 兒 童 色 情 物 品 條 例 》 , 任 何 人 印 刷 、 製 作 、 生 產 、 複 製 、 複 印 、 進 口 或 出 口 兒 童 色 情 物 品 , 即 屬 犯 罪 , 一 經 定 罪 , 最 高 可 被 判 罰 款 二 百 萬 元 及 監 禁 八 年 。 而 根 據 《 保 護 兒 童 及 少 年 條 例 》 , 任 何 人 將 兒 童 或 少 年 從 其 父 母 的 管 有 下 非 法 地 帶 走 或 導 致 其 被 帶 走 , 違 反 其 父 母 意 願 , 即 屬 犯 罪 , 一 經 定 罪 , 可 判 監 禁 兩 年 。4 C' ]& c, B2 Y0 J
& l1 R6 E1 l- Y8 h
[ Last edited by 機密 on 2006-6-27 at 06:58 AM ]
作者: 155220    時間: 2006-6-27 06:26 PM

Originally posted by ilovesai666 at 2006-6-25 02:37:) ^8 X* d6 E, A' _* \( p
邊忽色情先.......1 A2 @% V3 c1 R8 e( F3 v- _  H
d人都多餘..........
) @' p' f& i3 j
5 H7 B0 U3 Z, K" W/ P3 F5 Y& \
未夠16歲拍藝術照唔得,因為個女仔仲未大過,仲未有能力去判斷
作者: 打狗棒    時間: 2006-6-27 08:11 PM

Originally posted by 155220 at 2006-6-27 18:26:
9 z8 i, Q; O8 Q$ T4 I
9 _! h: j) ^" w# M1 q  v& E# x" J2 g6 X; z6 [
未夠16歲拍藝術照唔得,因為個女仔仲未大過,仲未有能力去判斷
0 D. \/ C8 j3 K
清朝時選后妃, 秀女們多是13,14歲左右, 16歲? 阿哥格格都生左幾件啦......
作者: 155220    時間: 2006-6-27 08:16 PM

Originally posted by 打狗棒 at 2006-6-27 20:11:( L0 O; x9 \; |
0 g$ f+ S) v- ~! i1 C" h) w. a
清朝時選后妃, 秀女們多是13,14歲左右, 16歲? 阿哥格格都生左幾件啦......
& w- x( }+ q& ~# _; z. ]
# e) R# ^8 e8 {  s) v9 @北魏時,拓拔弘與其子拓拔宏年齡相差13歲
作者: mad-man    時間: 2006-6-28 11:10 PM

Originally posted by 12d3 at 2006-6-25 03:43:
- E* s5 _/ w9 n- F# l( ~交比重案查,挫得入又點?結果咪又係罰款了事,陪常比佢兩母女.
9 C& T* e- Q9 Z* B講到尾,又係錢作怪
, F$ O8 k9 H9 ~6 z. q1 w, o
一本大便個朵一早就臭晒,佢老母重要中個頭埋去。
! u& G1 i$ [* v! g# R* V真係幫唔落bor
6 c- U* {$ X5 q  Q$ O
作者: jacky60724    時間: 2006-7-4 02:02 PM

跟本佢地就係想出名啫,點會咩都唔知呀
作者: bwk0317    時間: 2006-7-6 01:22 AM

http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=119935&fpage=1  }! x4 @# ]7 T
  s9 C' U8 n, V: a1 C- R0 ]
refer to my topic
作者: 馬仔359359    時間: 2006-7-7 02:15 PM

呢d雜誌真係賤格.....

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0