標題: 一個港女給香港男人的公開信 100%是轉貼 [打印本頁]

作者: kjkj    時間: 2006-6-27 10:41 PM     標題: 一個港女給香港男人的公開信 100%是轉貼

To all 無知, 無料, 自大, 無用到要返大陸娶老婆o既香港男人: 0 R# `+ o0 }) j* f

; R- A/ Q' j, J* \) ?對於一個25歲已經擁有雙學士學位&碩士學位的香港女性來說, 要入大公司工作唔難, 要月入兩萬or above唔難, 要識個有少少條件的異性朋友唔難, 要30歲前在事業上有成就更唔難. 而"甲"錢同人結婚, 只係人生裏面的一個可有可無的選擇. ! P. u) ?! Z5 j$ S* q2 @

: [/ B9 y0 g) |  o$ D3 r  `在生理角度去看, 性對女人來說是可有可無. 但男人就一定要有, 就算自慰, d男人都要, 但女人唔同, 高質素的女人更加唔會浪費時間在同質素平傭的男人於性之上, 亦無需要"孤芳自賞,到頭來只會變成自慰~", 哩d只係男人一廂情願的假設, 實在很幼稚... ... & |/ `( [/ k: P( S, V! X- p4 p3 N
* _! z' Y2 {- v9 ~6 v7 e7 D
好明顯打從80年代開始, 香港女性不斷進步, 而且進步的速度快過大部份男人.
1 E8 n$ C7 V% Z2 P/ P2 ^+ a( w6 I1 G9 o) \+ G' ]+ c7 m
就算香港女性唔係個個都可以25歲已經擁有雙學士學位&碩士學位. 普通大學畢業, 都有好多, 高質素的女人對自己o既伴侶有要求一d都唔出奇. 問題係佢身邊的異性, 質素高極有限, 咁點解仲要貼錢買難受?
' P2 X8 @) p9 z9 w; I7 V
2 K  q4 W, V; a7 W/ J  A請o個d一廂情願的香港男人醒一醒, 對於香港高質素的女人來講, 競爭對手並不是大陸女子, 因為結婚根本唔係我地最想做的事. 創業, 建立自己的品牌, 讀多兩個碩士學位, or ...... 其他, 結婚生仔根本唔係我最想做的事. 我自己都有男朋友, 男朋友有車, 有樓. 但結婚都唔係我倆最想做的事. ( R: ]2 a, P0 r* l) V# R0 ~  t
1 S3 \2 I4 W1 D
講唔過人地, 就要用"怨婦"去踩低人地, 咁哩d咪就係自我暴露出無料而死要面子的典型低質素香港男人的咀臉囉.
) x0 R8 C1 X! l9 Z) r, Y4 c/ [1 `) }5 Q$ L* ?: E, g% j8 T
香港有條件的男人, 而又要娶大陸女子, 但又唔會被人笑o既, 係得一個o者, 咪就係梁錦松, 因為佢娶o既, 都係有番咁上下條件o既大陸女子. " D. j4 {$ I+ n. h

2 T1 H' G& U; K* G/ T如果香港d低質素男人係都要話我地哩d高質素的香港女人"孤芳自賞", 咁唔該你地自問下你自己, 點解進步個速度咁慢, 慢到大部份女人會睇你唔上眼.
( V* W) n: N( [3 p0 N  d
& t/ q# [. I5 T: d# H但d低質素o既香港男人, 因為佢地本身自大又自卑, 根本唔會識得自我反醒, 自然唔會有進步, 咁佢地唯有退而求其次, 揀d可能係質素較低的大陸女子, 來襯番佢自己啦. % Z2 M: E' C  x& z

# V1 A' T& g% Q6 X( h最後, 我想話講, 我唔係"撩交嗌", 只係講出我的睇法, 因為香港有言論自由. 如果有d低b男人見到人地所講的論點同佢自己唔同, 就係都要話我係"撩交嗌", 咁大家都會明白, 點解香港女人對大部份香港男人都揀唔落手啦.
7 h) @' @5 |; I) p! ^1 m" d. R" r2 I- w( Z3 o6 H- Y

- Y6 Z0 s& H, t( C本人都不想再多加評論4 ]1 T' y3 O! a4 j7 k
各位的感覺是什麼
作者: kakeidevil    時間: 2006-6-27 10:45 PM

都冇乜野好講. g  z7 `5 r; t8 ]. r/ `
佢自己既唸法唔代表全香港既女人唸法架嘛~
; y  c9 M/ c$ c唔需要在意。
作者: cgdmzlam    時間: 2006-6-27 11:08 PM

100%香港既經典女~~~~~哈哈~~~~~~~~堅
( o9 r; Y' n6 t4 N  Z- @充分表現左女強人既角色
/ Y8 U2 r: C6 Y# d/ t4 Z女人羅來玩嫁嘛~; l' ]/ |& }( x9 F
討人喜歡既女人  
, E4 |3 P6 }3 U% ~. M係男人都鐘意
, L$ H+ a0 i# j0 K) v唔係總會度點解咁多大陸既女啊~哈哈+ \. ^7 @; Z: M1 d5 G: F$ r
偶都係個人既意見~
, P/ P  O; F/ {8 M2 o4 F8 u/ p9 w+ i) m- \
[ Last edited by cgdmzlam on 2006-6-27 at 11:09 PM ]
作者: cwleung1988    時間: 2006-6-27 11:31 PM

To 個位 無知, 無料, 自大, 無用到要幻想自己代表晒全部香港女性既香港女人:
% u* E, C0 v- |8 U8 O3 v8 Y' m% ^我睇完之後....我真的去自我反醒...我反醒點解要去開依個白痴post...) B- c% w# v1 b- k' U' a, t1 m# d
如何依位甘既女性真係無所求既話...大開唔理我地依班低質素o既香港男人..) H# Q2 \3 \; T0 \
出依個公開信...到底係想得到邊一方面既認同?
4 `# X& x6 v4 N5 R, u2 O對於一個25歲已經擁有雙學士學位&碩士學位的香港男性來說女人是隨手可得.......
& v1 |, K, S: w6 E# r5 n, ]+ E5 }" }+ ?性又有幾難去解決呀??7 S; y) C4 o% O6 z
男人天生係體能比較好...女人天生係比較細心...男女當然唔只依d甘既差別..係度不作多提..
8 j$ F0 W5 l. ?$ s; ^/ q但係永遠都有d所謂既女強人...希望可以做埋男人個份...我都唔知為咩...3 U6 J: X# V" s# O, }% {
我地男人會唔會出個post講...點解我地冇得大肚...甘唔公平...
, _; y# X, x! N+ ~, ~3 F如果唔係點解要分開男人同女人呀....唉...
+ m! t7 l( G* N+ w/ |: S, t9 n2 [" ~浪費我氣力...
作者: fatboyfung    時間: 2006-6-27 11:34 PM

呢篇野有句我好認同就係(但d低質素o既香港男人, 因為佢地本身自大又自卑, 根本唔會識得自我反醒) 係我自己d fd個到確實有唔少呢d人存在~# b( C; N6 T, n
不過呢篇野有樣野我問下佢講既高質素的女人~高質素係咪淨係講緊佢既學歷or收入之類呢~~因為一個正常既男人 我絕對相信佢係會先睇個樣之後先睇其他野既...
- z+ k( }( b, t(ps:我都唔係想"撩交嗌" 純粹想發表下意見咋)
作者: xylitol25    時間: 2006-6-27 11:44 PM

一DD同意啦,佢所講既男人我見過,但有質詢既男人我都見過喎,不過我唔係咩高學歷女人我只係中五程度27歲老女者

圖片附件: zwyjom.jpg (2006-6-27 11:44 PM, 175.7 KB) / 下載次數 44
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=909980&k=b980a114ff8dc83532aabec638f74718&t=1726958962&sid=T6riPx

圖片附件: zwyjpy.jpg (2006-6-27 11:44 PM, 186.8 KB) / 下載次數 32
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=909981&k=1d6df6ca90da330085186f1fa361f21b&t=1726958962&sid=T6riPx

作者: yesiam    時間: 2006-6-28 12:01 AM

我相一個高質數, 咁有見地既人, 唔會寫呢篇野, 一定係有D事令佢沉唔住氣, 如果咁都容易沉唔住氣, 我覺得都唔係咁高質數
作者: H00    時間: 2006-6-28 12:02 AM

Originally posted by kakeidevil at 2006-6-27 10:45 PM:
5 T4 i3 C) V3 d: M* T" i/ H都冇乜野好講2 V# v& M( U6 M4 I
佢自己既唸法唔代表全香港既女人唸法架嘛~( T: C6 q* J3 A) T- ]
唔需要在意。
1 Y1 G. p3 ^- F% }* v
) `! ~" R. c' ]/ j* B- j4 M2 [
& L  w3 ?8 P3 _
講得好~~~~~
作者: per    時間: 2006-6-28 01:14 AM

唉...."2 S3 }; Q+ g0 K$ o
我都唔明女仔點諗...". S& H4 h8 ~# R0 j) D
女仔經常希望做到男仔做到ge野"( T; S9 p3 z+ @5 c) u2 [
但係之後又要男仔反思做咩男仔自己唔進步! Z3 w) w! g' C- Q7 e" ~5 |
令到d女仔可以做到男仔做到ge野..."- c, o. m( v; b; ]( [8 E
咁到底女仔ge心態係點??只係想威比男仔睇??4 L+ B: U! T; C2 I
8 s1 [! r8 ]% w9 k  ^* Z# o
唔知大家明唔明我想講d咩..4 c- c" V6 P/ D" H; C. D+ ?; u6 Z
因為有d亂
作者: feeon    時間: 2006-6-28 01:26 AM

女仔學歷高又點, 您人品差一樣唔會有人要...
作者: artta    時間: 2006-6-28 01:52 AM

香港有條件的男人, 而又要娶大陸女子, 但又唔會被人笑o既, 係得一個o者???+ T. O# n4 u/ D$ }/ R

, x" m$ H: F- H1 y) JAre you sure about this?9 D8 i; u; U; I6 g9 C8 s
, P- U1 W! s5 [6 l/ p8 U# _9 \3 V
Actually since you are that HQ, then you should have enough education to not to be racese to those girl from china...
# @  G" ]: @( F/ W
$ G# o  \  @# y6 C+ g6 tWe are all bleeding, some blood man...
作者: chan kai wai    時間: 2006-6-28 01:58 AM

寫呢篇咁ge野ge人*
: W; U# d4 Z( U1 S* B& P# w一定超自卑*
: `# L6 w# ?( W* c& L系度寫埋d咁無聊ge野系度吸引人注意*; x- i3 {0 x+ ^, ^( R
睇泥佢ge人生一定好枯燥*. i7 N6 o: W0 {6 C/ B
佢好可能而家系度..."孤芳自賞,到頭來只會變成自慰~",
作者: Norman Chan    時間: 2006-6-28 09:38 AM

Originally posted by kjkj at 2006-6-27 10:41 PM:* K! G: Y' N6 Q/ ^' J! e: V
To all 無知, 無料, 自大, 無用到要返...
4 v) c& w  ~' |. r2 \. p* U# k* E( l
這位有學歷高質素的女人,請用高質素的文筆把你的看法再寫一遍。
) d" O4 P5 s6 L& f6 C8 O+ K; T0 {/ j/ i2 _8 G5 f6 _) q, b4 c
or would this so-called high-calibre woman please depict the perspective of yours again in English?
6 I# h# W6 l# M2 D( ]% h
6 ~5 O' ~. W' Z7 j9 Z3 C3 K〔註〕你這樣的寫法,看不出你有什麼高質素。If you've acquired a degree or anything of the same sort, dare you write again in English.
作者: lsw    時間: 2006-6-28 01:36 PM

有些小同意(在生理角度去看, 性對女人來說是可有可無. 但男人就一定要有, 就算自慰, d男人都要, 但女人唔同, 高質素的女人更加唔會浪費時間在同質素平傭的男人於性之上, 亦無需要"孤芳自賞,到頭來只會變成自慰~", 哩d只係男人一廂情願的假設, 實在很幼稚... ...)依句最同意
作者: wclchris    時間: 2006-6-28 02:46 PM

高質素="擁有雙學士學位&碩士學位", "有車, 有樓"?" ]2 T. e- W, Y

. s+ Z/ K# c3 I; G' ]( HTypical HK girl.
作者: 12d3    時間: 2006-6-28 11:19 PM

Originally posted by feeon at 2006-6-28 01:26 AM:
7 f! s. B' b& P  M. v8 z. k$ `女仔學歷高又點, 您人品差一樣唔會有人要...
, \2 U8 i/ R1 }1 M2 a
3 U8 |. v8 Q- |5 Q" [8 u
仲有樣更緊要同埋筆者冇提及,係女人的外型!
作者: 12d3    時間: 2006-6-28 11:56 PM

極多謬論:
. A4 n1 j% g3 p) k. x8 j. v0 f; f: H( G0 u
>高質素="擁有雙學士學位&碩士學位", "有車, 有樓"?- s# v( D! a/ V2 {3 k
之前已有人提到5 s5 m/ ~" k! J6 o) X3 Z

" n: W) z8 C1 z: \6 q* z; s7 Y>已經擁有雙學士學位&碩士學位: z, F0 ?4 P, V5 @0 Z( B7 \1 {
係唔係老豆供你讀?老豆又係唔係香港男人?係的話,所謂的高質素都係香港男人俾的.
8 Q, J  c9 p- }5 V' C% d0 @( ^% P, v$ M) Y1 x
>"甲"錢同人結婚
! a( w5 N5 X# Y- B不了解婚姻,難道女性在婚姻中不用付出嗎?筆者能付出的,除了錢外,還有什麼?
2 j) z$ x" M$ C5 [
+ o7 ^0 M* i9 K% x$ R' H>好明顯打從80年代開始, 香港女性不斷進步, 而且進步的速度快過大部份男人
+ o+ k3 p* g8 ^: ~. _; f7 C  e我不能理解進步的意思.應該是指事業上吧!但在東方社會,女性事業上的進步,相信不是由女性爭取回來的,而是男性付予的.& g7 K7 A1 `9 S# T
! r( ?( Q3 K9 ]
>講唔過人地, 就要用"怨婦"去踩低人地
$ `, W8 [# M) W8 T( S怨婦的意思是只會抱怨的婦人.難道筆者不是嗎?. j6 p% g9 K, M: I0 |
( D) J& \' R' r; O
>香港有條件的男人, 而又要娶大陸女子, 但又唔會被人笑o既, 係得一個o者, 咪就係梁錦松, 因為佢娶o既, 都係有番咁上下條件o既大陸女子.2 Y. V- n* T4 }4 N9 f% C: t# x4 n
只係筆者唔識有條件o既大陸女子,同埋佢唔識欣賞同性
/ N7 `- f! d1 x1 Y. O/ G! {  R. X" n) A8 b, Q/ r8 I# k% y
>言論自由
3 S7 h: U4 z" e2 A6 @不要用言論自由作來胡言亂語的擋箭牌!言論自由是在沒有侵犯其他人的時候才有效的.# u0 v0 z# t" V( H  r3 a3 @

. f1 ~  b# E) e1 A  {>我自己都有男朋友, 男朋友有車, 有樓. 但結婚都唔係我倆最想做的事.
* ^. m# ^- w0 ]1 N" v) q9 m! M8 E我明白筆者男朋友點諗.我係佢男朋友我都唔想結婚.
作者: mememe    時間: 2006-6-29 12:00 PM

呢篇文從頭一句已經好矛盾:  q$ j8 Z  c3 S/ b- h# z

! }# I; Q& X8 t( C( m"To all 無知, 無料, 自大, 無用到要返大陸娶老婆o既香港男人"
( D( Z% f  Q5 c3 R. q% U: v& {$ y5 p( k2 o
認為返大陸娶老婆一定係無用既表現? 我真係好難諗到比呢句更有效0甘表達到無知自大既思維。3 d. P5 S0 T$ M% J7 j; R( X

/ y& ]" ^1 C& O無知可見於充滿偏見既斷言
- ~8 Z# C) j- t- v' M4 j, j. U自大可見於遍佈歧視既執詞! i1 |! e* L) l0 m: l
5 p+ \( x9 d/ Z6 h+ u- P& h& {5 O
有料既男人大概會有教養﹐而唔會好似筆者0甘對中國大陸女性存有無理據可言既偏見同歧視。- ?2 t9 n% b% R, b  y
: H, ~0 y: @6 B% j6 d0 E
大概要一個真真正正既"有用男人"先至會同呢位"全知﹐有料﹐謙卑"既筆者共處。
作者: kjkj    時間: 2006-6-29 12:31 PM

我都想見一下,寫e遍野的女,睇下佢都咩感了不起
作者: stockman    時間: 2006-7-2 05:14 PM

對於一個25歲...0 L& {4 t+ N3 T( D4 x- F/ Q
+ l: N  R0 T9 ]( v7 G
在生理角度去看, 性對女人來說是可有可無....9 y  y; T( L" [5 B' i4 h
* i) `& v9 M2 m4 _' |
Oh yeah?  Come back to 26FUN again when you're 35 and tell us if that's still true.

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0