標題: 剛剛開始看神鵰俠侶 [打印本頁]

作者: kjkj    時間: 2006-7-10 04:40 AM     標題: 剛剛開始看神鵰俠侶

真係唔錯,特別是小龍女被強姦果到,個心真係有D想殺左條友仔佢
& I, N( t8 J8 {  m加上個女都演得似,我發覺個男主角都幾似古天樂的" m9 k! _% s+ y/ Q" m5 Z. \$ S1 N  L3 s
不過頭3集都幾悶的,唔知粵語會配音成點呢1 Y6 Y6 O4 q/ @) o4 U, A% s
有無人會睇睇,星期一TVB,8:30就播了
作者: henrywing    時間: 2006-7-10 07:37 PM

我都看完整套了!
' \8 v9 w4 A& A真的拍得不錯,人靚景靚!2 l+ H2 J2 q5 C; ?7 D0 \8 Y. w
意景相當不錯,尤其是小龍女,跟小說描繪很像,
- B' y1 K4 _+ N1 o. u! n! [但美中不足是...楊過斷手之後,跟鵰兄練功那一段,9 p2 o! t: h% f8 L% _0 H1 c$ |- E! p0 m
不夠精采,馬虎帶過,可惜,可惜!
) K) |) D9 c; U& R7 V; s但絕對值得一看再看
作者: alantai    時間: 2006-7-10 08:52 PM

Originally posted by kjkj at 2006-7-10 04:40 AM:
9 p' `: Q: j6 `3 R3 K' j9 R真係唔錯,特別是小龍女被強姦果到,個...
0 g4 O& [3 d& ~0 ]

5 E0 p' d. P' i2 m( g# S! |. g0 w# K完全冇興趣睇
6 J; y+ U7 @0 J  V; L7 ~不過你講果集有d睇頭
( \8 I  A8 V9 g0 J, S
作者: 極樂    時間: 2006-7-10 09:24 PM

睇緊無線版頭半個鐘.......4 g0 M+ D: y; [: n# ]
只係覺得楊過小朋友樣唔夠靚仔唔夠可愛...8 X$ ~3 L; @( A; {- J& J
但係我都覺得佢拍攝好認真......5 W0 G6 a( Q% W" B
好過無線果d多多多多聲.....
作者: 甘國武    時間: 2006-7-10 09:42 PM

Originally posted by 極樂 at 2006-7-10 09:24 PM:, q8 f) m& J5 M, Q7 h: w2 e
睇緊無線版頭半個鐘.......
# t* D$ _$ E9 i2 n6 [# t只係覺得楊過小朋友樣唔夠靚仔唔夠可愛...5 s) E0 ]: y2 M9 _! k7 r0 R
但係我都覺得佢拍攝好認真......
" U; R8 n" V  u( i  |. n: F4 F好過無線果d多多多多聲.....
3 J" N7 [# S0 s9 |6 X3 D% l4 J楊過係有dd邪氣# V. T. D8 L; L  [! a( o4 n
但黃曉明就演得太浮la ...
作者: yksin    時間: 2006-7-11 10:22 AM

Originally posted by kjkj at 2006-7-10 04:40 AM:* x: h  }& ~0 P2 [
真係唔錯,特別是小龍女被強姦果到,個...
. p) v0 o, [9 Q) K# c# [  @- [) U  \
! @2 J3 ~+ V* U3 ]! \) L
請問是在第幾集?我沒時間看全部,只想看果集
作者: michelle_tom    時間: 2006-7-11 04:42 PM

d特技好假
作者: jacky60724    時間: 2006-7-11 05:43 PM

我好鐘意劉亦菲佢真係好靚,做小龍女就最適合不過啦,所以我會睇落去
作者: 阿感    時間: 2006-7-11 09:12 PM

Originally posted by jacky60724 at 2006-7-11 05:43 PM:6 @$ T8 H8 R" g
我好鐘意劉亦菲佢真係好靚,做小龍女就最適合不過啦,所以我會睇落去
  R" W1 L: B0 n6 _+ T, y/ A5 ?
( t' D/ _" K+ \9 m% o- i0 w! s
李若彤先係真正o既小龍女
作者: jacky60724    時間: 2006-7-11 10:43 PM

李若彤都靚,不過我都係鐘意劉亦菲做既小龍女多d囉,真係好有仙女既感覺呀
作者: austin666    時間: 2006-7-11 11:31 PM

Originally posted by jacky60724 at 2006-7-11 10:43 PM:# H6 P7 U) T2 ]
李若彤都靚,不過我都係鐘意劉亦菲做既小龍女多d囉,真係好有仙女既感覺呀
) r, k6 Q; A6 F% ?
4 K3 T! Q% J2 p; U" ^$ O8 H5 o' t* y. y/ t# T3 M9 r: N: b, ^

$ V9 S  c6 G& H" i5 t9 h& U我睇左今日少少
9 f! e( L4 T+ M* f% X/ w: U9 b8 a& p1 Y8 N5 `
可惜佢出唔到出塵脫俗的感覺
# M4 @$ O% {7 L+ Q# B. R而且又做唔到最初時的(冷漠)
% U% O4 v6 `+ I' S, d- _& v正確d講係無情- n4 z9 J2 N! w! m1 W

/ I9 u, k! u; ^# P9 K( a靚唔靓我冇意見
- P7 q* @( `! T4 J: _但李若彤似小龍女多d
作者: 七星天使    時間: 2006-7-12 04:04 AM

我睇左27集啦..好睇呀!6 P- H9 \" ?' S
個男主角笑個樣傻傻地..但係惡既樣又好惡= =8 f6 n; t6 b1 |4 l# o( Q+ y/ d8 ?
劉亦菲好q呀!佢喊個樣真係好可憐..4 r6 K: U, E/ G, K5 ]# W
好得呀劉亦菲!
作者: kjkj    時間: 2006-7-12 09:51 AM

睇曬啦,劉亦菲開頭時覺得佢一般,因為之前睇過仙劍奇俠傳1 O: F* f4 |9 e$ o. M! r
但當我睇完後,感覺到劉亦菲做得唔錯,真係值得一睇再睇' U+ W+ f, k3 ~7 k
剛剛有看過粵語版第2集,配音小龍女果個唔得,睇普通話版比較好* I" s! V; i+ a- U" H
劉亦菲同男主角嘴果下,都唔值接嘴,都是嘴下巴* {! K- H( ~. A1 h5 e2 T( j% _
大家想想原因啦,是因為男友嗎,呵呵!!還是公司要求保持清純感覺呢???8 w$ V7 m7 [1 B/ S- c7 m" I) \" w$ h: p
我都想知
作者: jacky60724    時間: 2006-7-12 10:48 AM

咁尼套係講佢地兩個纯真既愛,所以都唔應該有露骨既鏡頭囉
作者: Dickypotter1    時間: 2006-7-12 12:08 PM

我想知個男角係乜人??
作者: 書傻子    時間: 2006-7-13 05:43 AM

香港版比人剪左d部分,唔值唔一睇
作者: scorerhk    時間: 2006-7-14 02:35 AM

Originally posted by 書傻子 at 2006-7-13 05:43 AM:  w7 q" u) h$ @5 C
香港版比人剪左d部分,唔值唔一睇
7 Z' m( D) e1 }3 I( O1 ^7 a- _% i* }" N9 y' l6 x
" g; X2 @0 C! h2 N# m2 ~2 N; D
要欣賞就真係要睇足本1 ?2 N- X& `3 K0 B( ~* N6 L% o
好唔鍾意無綫成日cut片
作者: kjkj    時間: 2006-7-14 05:38 AM

Originally posted by scorerhk at 2006-7-14 02:35 AM:, ?/ V9 `8 g4 q; e" s+ M
- S! B. f* p2 C4 l2 j0 C6 C) `. _- d& X
' H: |# c3 }$ ]

) r& D9 t7 y+ j+ T- p/ q4 E要欣賞就真係要睇足本& X" |* k/ C  n. c# l) h, j
好唔鍾意無綫成日cut片
6 L1 v- Y5 G# h( ~好彩佢cut左果d都唔太會精彩,唔係就真係無人睇啦
# A2 n* V. R% ]佢cut片果d部份都係怕比人投訴
$ H8 A# j% t( k9 d$ h本來足本版就有很多好悶的部份,我想tvb都係cut左 e d$ g/ t; P8 S( u8 ^

2 d/ g- k) C# T( g& M# l  m轉自tvb
! q- n4 M% u0 \! K8 a* _有人說,內地版的《神鵰》較長,本台版的經過刪剪,因此覺得不慣。但觀眾其實需要體諒,兩地的情況有所不同,如不經過取材就播出,一樣有問題產生。
" j3 z1 C3 d9 u; f. Z- @1 Y$ a) h2 l1 O8 C& |; m
正如內地版小龍女出場在第三集之後,本台版的在第一集尾。為甚麼會有此差別的?試想想,此輯《神鵰》中的角色,除了小龍女劉亦菲外,港人幾乎都不認識,要大家看兩三集全不認識的演員做大家已熟悉的戲,觀眾大有可能覺得不耐煩,於是略過一些不關痛癢的旁枝戲,安排大美女劉亦菲早點登場,也是可以理解的事。
作者: jacky60724    時間: 2006-7-14 12:11 PM

我都應同你講既嘢,大陸同香港既觀眾好唔同囉,大陸好多時拍既戲都會有d比較沉悶,所以cut左d沉悶既情節都係好事囉,起碼唔會睇到個人悶晒囉,我諗無線都唔會cut左d好既嘢啦,最多都係cut晒d悶既嘢啫

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0