標題: 何解籃球不及足球般受國際歡迎?? [打印本頁]

作者: magic    時間: 2006-7-15 10:07 AM     標題: 何解籃球不及足球般受國際歡迎??

何解籃球不及足球般受國際歡迎??
3 Z5 `' i, L, l" a9 r個人想..可能因籃球員的身材太欠平均....多如長竹較怪..觀眾較不能代入吧???大家您涊為呢?
作者: zane88    時間: 2006-7-15 10:40 AM

籃球場 唔夠  足球場大掛
作者: adamjacky123    時間: 2006-7-15 11:44 AM

..............Again
作者: nicky999    時間: 2006-7-15 02:07 PM

用腳控球比用手難!
作者: darkdark11    時間: 2006-7-15 02:09 PM

籃球比人感覺好易入到波~足球難d
作者: 20051111    時間: 2006-7-15 03:24 PM

Originally posted by darkdark11 at 2006-7-15 02:09 PM:. ^8 |6 D0 t$ x! Q$ G
籃球比人感覺好易入到波~足球難d
; m3 z" Q3 L  B0 r( B, u
* @% k% U: {3 x# M+ X5 [; C) \
有道理!!~同埋足球比籃球多驚喜,多奇蹟~籃球比較悶d
作者: bigfish    時間: 2006-7-15 03:52 PM

籃球員全部都黑皮膚, 女球迷成日都分唔到邊個打邊個, 想捧佢地都唔得 la
作者: cfccfcc    時間: 2006-7-15 03:55 PM

都係0個句: H* q' o9 T$ Q
time out太多
作者: goshgod    時間: 2006-7-15 08:13 PM

我諗係因為係垃圾,石仔通街都有,d人可以當足球黎踼,而且只要你set左個場既大細同龍既位罝就可以開波.eg用汽水罐做coner位: p) q6 u4 ^2 J  B
籃球就唔同,好少物件係街上會反彈,而且相對足球黎講,籃球d線同rules多同複雜好多...
作者: 阿感    時間: 2006-7-15 08:17 PM

TVB BUY足球多D
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-7-15 09:24 PM

Originally posted by 20051111 at 2006-7-15 03:24 PM:' N4 {: S5 ^1 M" g( P9 ?  x8 {
+ ]0 _& m  L9 h0 y1 s' A8 ^
, C$ s0 F9 i1 k' }
有道理!!~同埋足球比籃球多驚喜,多奇蹟~籃球比較悶d
0 q9 y, K9 ?+ @; @" g3 H
睇你鍾意睇咩je
9 I8 g3 D9 f' t+ r! z4 V我有d fd都覺得足球悶la,n世都冇波入
( v# ]3 e8 P& ~/ @7 o4 h# n" ^% v籃球都大把奇蹟la
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-7-15 09:25 PM

Originally posted by goshgod at 2006-7-15 08:13 PM:
; P( n0 E1 C+ ?0 Q6 n" ~  O% U我諗係因為係垃圾,石仔通街都有,d人可...
5 |/ g  m  z& [( ryes+ ?" y3 ~9 l& ^! s  L% c

作者: kgkgkg212121    時間: 2006-7-15 09:26 PM

Originally posted by bigfish at 2006-7-15 03:52 PM:
9 b. s4 W+ G* l7 d4 @籃球員全部都黑皮膚, 女球迷成日都分唔到邊個打邊個, 想捧佢地都唔得 la
. A* o: h; @& g" C0 a) `唔係全部ge
- y" T1 E/ a! W, \! E0 [, w, Q# L0 \不過有樣野係真... 籃球真係冇乜靚仔,所以好少女球迷(聽d女仔fd講)
作者: Dolly!Sit!    時間: 2006-7-15 09:53 PM

會唔會因為籃球入黎入去都得個幾種?
; G9 x6 o/ W" f9 Y5 d" c' ~同埋好少有足球咁戲劇性?
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-7-15 10:23 PM

Originally posted by Dolly!Sit! at 2006-7-15 09:53 PM:
% b4 h6 `  H3 B( ]$ G% _3 C會唔會因為籃球入黎入去都得個幾種?
# F. F/ H3 D: o- S3 q1 l$ O同埋好少有足球咁戲劇性?
1 D4 ]& R6 o% J/ O) s6 {6 f
籃球都好多高難度ge入波6 T; j+ ^+ z' V; H- D
反敗為勝ge入波
作者: 001103    時間: 2006-7-15 10:37 PM

因籃球太過過人化,經常出現一個打曬的局面,但足球就很難,很講究合作,而且足球員的生涯較短,很多都是英雄遲暮.最重要是因足球有世界杯,能促進宣傳,成為熱潮.但籃球的世錦賽搞得不太完善.我想這是 何解籃球不及足球般受國際歡迎的原因
作者: kgkgkg212121    時間: 2006-7-15 11:00 PM

Originally posted by 001103 at 2006-7-15 10:37 PM:" S/ s) W% F, X/ s+ F0 s
因籃球太過過人化,經常出現一個打曬的...
- u9 [9 f. g8 v
咁又係0 T4 g1 o7 m$ H* h
世錦賽唔係留意開ge人都唔知有...
作者: austin666    時間: 2006-7-15 11:59 PM

好簡單因為籃球有好多野唔係人人學到9 E5 v  x* y8 |2 C
而且仲要係先天個隻
. |. `2 r) b* @/ x好似有d人好矮咁/ ?( L+ e) X+ u' _/ N8 g/ m! N9 \
一世都入唔到樽
. {# o7 K- C- u* u5 N( @- W4 n3 X射波走籃又俾人拍烏蠅, g, g" B) j/ n5 l7 H( I2 P/ K
睇左呢d又學唔到又冇引/ y# y( H( [$ n2 s6 `
最重要係勾起佢地的自卑感4 Z/ h/ A) u2 s0 r1 ~% y& w% z4 [; W
見到人地又高又大隻
* _6 W  V, Z. D& T/ d) j) u. d0 D% g) A0 a( U
  c. @/ a: T1 L: u/ }' T
而足球就冇呢樣野
& }% o- ~. J4 i4 T4 J2 d( F識傳識射就可以7 s. ?! D1 e$ Y9 J- y/ a) K8 r
腳法同射術不高都可以打敗強隊/ f$ W, V$ S  G; l5 a% s
世界盃都唔係一定腳法得就贏1 Y2 `- f, j& C# B# J  U8 h, K
而且足球重點係用腳
, G, y: s% D% m3 `6 O5 d9 {所以幾矮玩都可以玩得好出色
' J4 H# M' o/ Q8 b4 S- i(不過近年踢足球的人越來越多高佬)2 P3 ^% G" G/ }
4 ^6 O% d4 q" ^. \

: w& ^& W& t7 j- a& y* x  ^9 h' E. e# A+ w
所以呢個係代入感的問題
9 N. O0 a8 I; Q- F如果我有1日-6可以射出碧咸的香蕉射球
7 U2 _% Q- \4 y! F但我冇可能可以-6好似佐敦咁! z3 |! {1 F% A9 A' `2 z
飛咁遠又咁耐先入樽# t7 A% j* a$ K4 D2 ~$ |  r
更甚的係好多人連入樽都唔夠高- S7 e8 A3 j% H, I
單手又唔可以拎住個波(O唔跌
# b( N0 ?2 J; O+ K0 ]5 i0 F! s咁多樣都做唔到點會投入
; H5 x5 b& r, e) ?  }  A" W
& ]  D( v  B( B0 HD人投入唔到又點會睇\玩" ^  G7 K% N3 ^4 c6 l. J
自然就冇足球咁受歡迎0 a5 |6 V9 {1 Q8 R2 G: u1 ~* j
其次係足球冇波可以當有波練好多野
3 d2 b. ~5 g5 b) d& u9 R6 ~2 t但籃球就唔得
' M3 j3 K, G! X8 u; U$ D! A' @- d" f, R2 Q
下刪1000字......
作者: au212001    時間: 2006-7-16 01:24 AM

我2樣都鐘意嫁wo, 但我最覺得的係因為d人想起籃球,就會諗起nba,只諗起美國...
5 j2 e. Y/ G1 Y6 E) oor 諗起米高佐敦, 但一諗到佢已經退休, 可能再冇興趣...
+ E! v- O( @. S3 Q* l& T而足球, 你要聯想英超, 西甲, 意甲等等, 各有特色,,,都是足球世界頂尖的..可以俾人多d選擇$ c1 s$ q6 K: l6 E9 ]
從而選岩自己的喜好, 而且一個球場幾萬人...氣氛都吾同d~~
- q% M; \$ D. i( I0 {* O但對我來講, 籃球同足球都咁吸引, 戲劇性, 奇積, 2樣都有, 5 x2 e1 A2 i  g/ l9 Q" x
而且我知道好多足球員都會打籃球輕鬆, 都只係運動的一種,,睇自己的興趣o者~~
作者: magic    時間: 2006-7-16 12:32 PM

Originally posted by goshgod at 2006-7-15 08:13 PM:2 g4 @* ^. \" X' ^! Z- F
我諗係因為係垃圾,石仔通街都有,d人可...
1 f- I4 V4 y! ]" Q9 P' G$ {
我諗係因為係垃圾,石仔通街都有,d人可以當足球黎踼????.....agree...
作者: magic    時間: 2006-7-16 12:35 PM

Originally posted by austin666 at 2006-7-15 11:59 PM:
" ~! u' y$ ?: m/ ^1 j# ~+ p7 ]好簡單因為籃球有好多野唔係人人學到
) T. o3 _1 @, H2 n...
" U8 h+ h" F  L% y* l. E- L
  very  good!!!!!!!!
作者: magic    時間: 2006-7-16 12:37 PM

Originally posted by 阿感 at 2006-7-15 08:17 PM:- P0 A5 z+ b- D5 p. Z
TVB BUY足球多D
8 Z3 O  N# ?- c' ^" o" b. p7 rhahaha...
作者: 自由神    時間: 2006-7-16 01:23 PM

Originally posted by adamjacky123 at 2006-7-15 11:44 AM:
1 _8 [& H- o# z+ H% d5 M: U& a3 t..............Again
: W7 F9 e/ I- w1 u2 n
又再討論!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0