標題: 有幾多人識劏蟹‧‧‧‧‧ [打印本頁]

作者: 衰貓    時間: 2006-7-23 11:40 PM     標題: 有幾多人識劏蟹‧‧‧‧‧

想問下有幾多人識劏蟹同埋鍾意自己買番屋企煑,鍾意點煑法‧‧‧‧‧
作者: JerryLee    時間: 2006-7-24 01:35 AM

唔識6 c/ T& Q5 x- z$ k% V
不過中意用辣椒炒蟹0 J- G+ g8 B1 j! G2 }
不過窩氣好重要
作者: flpo    時間: 2006-7-24 05:42 AM

蟹拍開佢就煮得,一係斬哂手腳煮,i like 羗葱炒~
作者: 衰貓    時間: 2006-7-24 06:59 AM

我最鍾意就係買大隻既紅蟹(約兩斤)番黎就咁清蒸,佢啲肉係可以甜到連豉油都唔使點,而且大紅蟹好乾淨,可以就咁用刷洗一洗就可以拎去煮,無乜泥‧‧‧‧‧青蟹就麻煩好多,肉蟹同蓔蟹都要劏,洗得好淨先可以拎去煮‧‧‧‧‧但個人偏向用蒸既方法多過炒,覺得正好多‧‧‧‧‧‧
作者: cgdmzlam    時間: 2006-7-24 10:43 AM

我老竇識
作者: pangpang2066    時間: 2006-7-24 12:29 PM

我識劏.
) J5 F" d- I7 K. j個人推介: 蛋白蒸蟹, d 蛋白吸晒蟹汁又滑, 一d 蟹精華都無浪費.
# N: Q( }+ v. Z' ^仲可以加花雕蒸....正正正
作者: 自由神    時間: 2006-7-24 02:33 PM

我識劏!好易姐!
作者: negator    時間: 2006-7-24 03:44 PM

Originally posted by 自由神 at 2006-7-24 02:33 PM:) y3 G/ H+ T9 A+ O5 B% P
我識劏!好易姐!
- T; v& m6 _" T
講到咁易~
0 l  @& `' X6 @. J講黎聽下點劏~
作者: bt新之助    時間: 2006-7-24 04:17 PM

攞走蟹下面快野
9 b5 D: O; s6 A# |$ V( |拉開個蓋,攞走D鰓,切件2 }# u4 ^% w, f' F/ z/ G
這樣?
作者: benson00    時間: 2006-7-27 01:20 AM

to cut a boiled crab is much more easier than a living one...
作者: loklok117    時間: 2006-7-27 01:48 AM

Originally posted by 衰貓 at 2006-7-23 23:40:
  b, C4 u0 b0 z; D想問下有幾多人識劏蟹同埋鍾意自己買番屋企煑,鍾意點煑法‧‧‧‧‧
1 K+ w* \: }. j4 E
: ~" @% F. c* Z3 I
吊蟹就識
6 V8 i* o' O, c9 V8 {劏左隻"鉗"重可以鉗你獲甘既,我唔敢劏

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0