標題: 煮公仔麵要注意的地方 [打印本頁]

作者: 三一    時間: 2006-7-25 04:54 PM     標題: 煮公仔麵要注意的地方

千其唔好煮緊麵落味粉,因為味粉亦是味精既一種 ( 部份味粉比味精更濃 ), : D5 w2 ]$ z$ I  a3 l; r; x% z/ @

" ]3 f1 U  i9 j當味精加熱致100℃ (水既沸點亦是 100℃ ) 或煮超過10分鐘之後便會轉變為焦麩胺酸,此物質有致癌作用, 對神經毒害會較大,長期食用會造成神經系統慢性中毒,導致癌症之發生。 3 J& z* n" Y: g% f- R! U

- F6 I' V  u& {3 O: X3 T. n如果唔信既可以走去超級市場羅包一丁、公仔、福記、超記或辛辣麵,睇下佢地既背脊,有無教你係滾水既情況下落味粉,全部都係熄左火先落味粉架!!
作者: flpo    時間: 2006-7-25 05:01 PM

全部都係熄左火先落味粉←←我都係最後先落味粉
作者: 571    時間: 2006-7-25 05:55 PM

我落係隻碗到..倒d水落去
作者: hubingandtvb    時間: 2006-7-25 06:03 PM

煮公仔麵都仲機多道理!呵呵
作者: tomken    時間: 2006-7-25 09:02 PM

煮面都要分正反...有蠟果面要向上5 A1 b9 d6 H9 G  m& f7 e' M0 \
. F9 Y* M, R: b" Q( r
如果唔係會生癌
作者: 20051111    時間: 2006-7-25 09:14 PM

死啦...我咪食左好多呢d野
作者: Lap Hui    時間: 2006-7-25 10:04 PM

我煮麵會過冷河, 再落味粉加熱水, 滾一滾就食, 應該健康D
作者: 14701470    時間: 2006-7-26 01:19 AM

邊個白痴在家中煮公仔麵用10分鐘?  S6 ]  X% J/ q9 W$ z& c
邊個白痴開麵舖在湯頭不落味精煮足一日?
$ t% b1 W4 H: p1 c4 s1 x你驚碗公仔麵?一葉蔽目不見樹林
$ Z- e0 I9 n  X5 v$ y# H肚餓就食啦,要死唔駛病

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0