標題: 請支持中國大陸恢復正體漢字 [打印本頁]

作者: BarristerSpring    時間: 2006-8-2 12:45 PM     標題: 請支持中國大陸恢復正體漢字

華夏文明 源遠流長 捍衛傳統 光復中華 . I! Y& ?+ W- o
中華全球恢復正體漢字聯盟

* }* P4 S4 j2 o2 z; n+ C7 |9 s/ e/ {4 R( _, R& {+ ^
http://spaces.msn.com/kerouslee % Q) u4 }3 x2 I) F* J8 N
2 A0 s  s' D2 a5 B- l& W# |

3 g  E0 T+ m! @  c3 `7 P" C  Y' c& D6 B5 @6 V, Y
. V5 l0 s& }. u5 ]1 Y, o8 v
附:簽名反對聯合國廢除繁體中文:請大家支持  h$ P; V$ l  w
, Z& o: P% ]3 h
http://www.gopetition.com/online/8314.html
作者: iknow    時間: 2006-8-2 01:59 PM

好!!!!!!!!!!!!!!!
作者: engineer2    時間: 2006-8-24 11:17 PM

GOOD........
作者: jacky60724    時間: 2006-8-24 11:51 PM

支持呀
作者: ricojohny    時間: 2006-8-25 07:45 AM

唔好玩啦
! n) p& s. |1 Q中國仲有好多人唔識字6 E8 _: J2 t2 ?$ S& q
連簡體字都唔識
# o$ C" j, k0 |4 U! Z$ L仲學繁體@@
  T( ~4 {- ~7 s2 K$ O  h4 J& q8 B( X2 r; f# D0 t6 F. K, W6 n
好似我咁,我唔識簡體字,一返到大陸好似文盲咁,
  E. v0 R9 K5 t要學都有排學
作者: bwk0317    時間: 2006-8-27 04:58 AM

支持中國恢復正體字!
作者: magic    時間: 2006-9-1 03:12 AM

Originally posted by bwk0317 at 2006-8-27 04:58 AM:
8 e' p5 ]% \- z9 X0 W+ s; B支持中國恢復正體字!
3 V3 Q) w7 a3 _; B5 ?- o7 l& n
支持中國恢復正支持中國恢復正體字!體字支持中國恢復正體字!!支持中國恢復正體字!

圖片附件: 1DSC00200.JPG (2006-9-1 03:12 AM, 1.3 MB) / 下載次數 9
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=963121&k=880907902458aa3bec632b2623757b69&t=1726911808&sid=nhhtXt

作者: atimsi    時間: 2006-9-3 12:58 AM

正体简体我都识~~系广州接触香港文化最直接,所以对我来讲无乜影响!
$ S# F& {* q* E. z历史上中国的文字都系不断甘简化!其实无乜所谓拉!!
0 u5 E$ [6 R9 t+ G( D不过讲真阿,正体字写书法果阵又真系几正嘎!!(心情五好果阵练书法,平静心情!)
作者: ronald001120    時間: 2006-9-3 12:21 PM

台灣D友仔搞出來la2 o+ Y2 \- z. T) N- o4 M
不過我都支持
作者: magic    時間: 2006-9-3 01:03 PM

好!!!!!!!!!!!!!!!
3 f3 C* ?% o' q9 Y( \' F好!!!!!!!!!!!!!!!
- ^! {2 M: k# Q/ P2 f$ v3 @! r9 f好!!!!!!!!!!!!!!!
作者: vv1668vv    時間: 2006-9-4 03:16 PM

妄想症發作?
作者: sls17199    時間: 2006-9-8 01:45 PM

我都唔明點解,橫豎都係學,點解唔直接學正體字?& _' Q- ~, r3 v- e, C/ C
相信無一個國家會創造字體幫人脫貧...
作者: BarristerSpring    時間: 2006-9-11 03:55 AM

Originally posted by sls17199 at 2006-9-8 01:45 PM:
6 B' T/ r3 J4 u6 v我都唔明點解,橫豎都係學,點解唔直接學正體字?2 M0 V/ ^% F/ S: V8 C$ a) q
相信無一個國家會創造字體幫人脫貧...
3 Z  k, f2 c! N# J0 e$ x

作者: magic    時間: 2006-9-11 11:07 PM

Originally posted by BarristerSpring at 2006-9-11 03:55 AM:0 @$ V2 K( ~8 v, p  k" V" g
% s% |7 q+ }5 ?+ v  O
& O/ E; k8 W# |8 p2 }0 j! mgood!!!!!!!!!!!!!
作者: sakura310    時間: 2006-9-12 05:31 PM

我講件真人真事俾大家聽% i. h, Z6 l0 t% |0 a# L3 ]: _
我呢件事,絕對無睇唔起國內同胞的意思: C! s# e- |; J5 ^" r4 F. ?7 Q1 Q$ E

; j. S) J+ E1 \3 h, ^. W我三個月前就黎左澳洲讀書/ N1 h8 d. Q% `+ w6 K: W
係度我識左個國內同胞,為左簡單,我叫佢做A,我仲識左個香港人(我係澳門人)$ X7 U7 q- S% J/ s7 R% C, R) n' Z
msn佢同我講,睇繁體字好難睇,叫我打簡體字,我梗係唔理佢: d8 @# u5 ]# S# b
平日少不免會見面,傾計
  R. t0 X* ~( V, e% m我同個香港人傾計,梗係用廣東話,佢竟然話聽唔明,要求我地講普通話
, }+ q, p; ^7 a( o& Z我地梗係睬佢都傻,呢個我都忍住
/ J1 c$ x1 B; }) [* _有次msn佢又話,中國13億人口,99.9%都寫簡體字,講普通話
: y  B8 i) w* B( t6 D點解我地港澳人仲寫繁體字,廣東話,咁唔文明(<=佢真係咁講,不過我改佢做廣東話,我方便打)7 H8 X/ ]3 I, K" O
繁體字筆劃多,印刷又要用多d墨,社會講求進步,簡體字就係社會進步的結果
7 R: U* t9 \7 U1 U  b( |, E5 Z最後佢仲講,只有你地呢d少數頑固ge人先會用0 K$ y" ?' @) @& o3 X/ U& a
聽完我好嬲,我當然有駁佢,我點駁唔係重點
4 }, h9 @9 E" @- L2 j3 J; K% }: j# [* ~; }
問題係,中國造字,一開始就是用六書開始,創造的就是我們港澳用的繁體字) _+ D6 y' D/ D$ o# z- O
而簡體字呢?我真的只能說,不知從哪裡冒出來的東西: L* E4 o0 g" B- @1 M! |6 z
我知道絕大多數香港人都話自己係香港人,我亦都唔想挑起事端
# C5 u- T4 U) h/ [# J8 u7 J以下我講ge野可能會唔0岩聽,有d咩講錯希望大家見諒,呢個係我個人見解,我無要求大家認同我ge見解,真係有d咩得罪的話,希望唔好見怪
$ f1 G+ j7 G" Y0 j我認為,如果一個中國人,連中國傳統ge文明產物都睇唔起,仲要用到「頑固」黎形容用佢ge人7 C9 G% w) T2 ~+ o0 ~. n) t
我唔知呢個人仲可吾可以叫做中國人,咁同你唔尊重你父母有咩分別?0 g/ b1 G* ]5 Q7 ?2 E
有樣野真係好抵死' D: t# {+ u$ |3 G- m: F
A佢同我講,我地要血前望,如果我地尊重傳統,咁我地應該繼續用飛鴿傳書,寫毛筆字,唔好用電腦,佢咁講,即係擺明話尊重傳統係廢GE,多餘GE% A9 L: x" M' C
但係有次呢,佢話佢鐘意中國傳統GE絲綢衫,俾人笑,佢竟然發脾氣鬧返佢地& J, U3 X& ?2 u
我真係想問佢,你到底係咪尊重傳統?佢根本就係度自打咀巴( F9 z# v$ T; P8 H/ h
佢成日話日本人,韓國人係狗日,狗韓,話佢地得哥幾百年歷史,點同我地中國悠久歷史俾
: V* J1 G9 M! g. f既然你唔尊重傳統,咁你講我地有悠久歷史黎做咩?% H0 z3 |  o* R4 `, P" i; ~
我又講遠左,唔好意思8 j" ~3 b; W" A9 C  c& m# I

$ o) C1 o! Y3 P3 t講返正題,我聽完佢咁講,真係好鬼嬲* B8 X" n. b* H$ p  X  L# f2 p
多人用唔代表係好ga,繁體字先係真正ge中國字
" Y) @( {& \4 r9 s0 L& t7 y舉例說,美國攻打伊拉克夠好多人支持啦,唔通咁又係好事?
- W# q- X0 r' c* C' O夠好多人話中國人係東亞病夫啦,咁唔通中國人真係東亞病夫?
' Z+ y3 r" u. ^4 G( g, b  v1 Z1 u一個唔識寫傳統中國字ge中國人,d外國人只會笑到碌哂地ga(好在我識寫,我先無俾人笑)
$ N" A4 c6 c+ O$ L. F自從哥次之後,我對簡體字都好反感
7 ~& H. J; k& F! ]  K8 ^" k簡體字,叫佢做字,不如叫佢做符號仲合適8 P0 _5 t4 L; t* A$ q0 q" X
中國字ge特點就係見到個字,會用個字得到相應的訊息,例如個餓字,我地知同食有關,個音同我有關,呢d都係由六書所得
9 H" V/ f) z1 Z+ E; |! |( X呢d先係我地中國特有的文化! J) U( V7 r3 \; Z8 i
中國成日話要強大,要人地睇得起佢地,但係就忽略本身吸引人ge野
$ [. P& q) |+ D4 }/ ~4 S) T連最基本,寫繁體字呢點都搞唔掂,中國都唔好話要強大啦
; C3 ^1 [6 ^2 W$ o
4 O" U1 _9 f( F( [  O( i$ i, w+ t講返d舊事都係有d激氣
7 F: R" Y1 f% }$ x3 k: \; d總之我強烈支持全部中國人用繁體字,講廣東話
% I% f* G( i$ h- f1 Y1 K; @6 }# P* _
希望我篇野唔會為大家做成不便啦 XD
作者: vv1668vv    時間: 2006-9-14 06:20 PM

Originally posted by sakura310 at 2006-9-12 05:31 PM:
; f6 n: n, c$ K# P! S4 ^7 Q1 Y$ T( b我講件真人真事俾大家聽
, _6 k2 p2 b9 O( F我呢件事,絕...
5 W8 [* V- Z) ~/ M; q- d. ~4 J; w% }4 w2 I# u: W. ], k  q, Y
# [3 a7 e, A7 J6 x
不同的教育背景,從小到大的培養。3 [6 S: _2 u9 s! [7 i7 P4 F
而言,對慣用了的東西產生了不一樣的感情。9 F1 p/ x" x* t% U; i' g
每當受到外來的批評時,由於那份 慣用的感情 與 保護的立場
6 y  J4 n# C$ `( w2 g不知不覺間產生了對抗性。這是可以理解的。
. ?) C% {( F& _  O- K) P, U1 k5 y
+ M" G' P$ c! A如果用“桐油”的道理來想想的話又如何?9 w, Z+ ~4 U  |
以“他是什麼人,他用什麼文字”來做思想的核心,
, c  b, f3 G+ E這樣有沒有跟他爭論和生氣的需要呢?
作者: BarristerSpring    時間: 2006-9-16 10:11 AM

Originally posted by sakura310 at 2006-9-12 05:31 PM:5 \4 J: p) K6 ?/ T
我講件真人真事俾大家聽# a5 m* t: l* D8 y2 L$ w, I1 G
我呢件事,絕...
3 R. w) f% @0 `, r# q0 f' _; r# s6 ~- n, g

4 s1 Y2 G; ^' [8 ^$ }
Originally posted by vv1668vv at 2006-9-14 06:20 PM:
8 Q# O# f6 U5 f: K7 x- l) s+ i# }: g! g6 {

9 j* c0 b: K2 }$ _. m( ~' ~" Y7 l! Y4 h" o1 D9 Z& @
不同的教育背景,從小到大的培...
+ H, g  e* ~/ Y/ C/ Q( R

9 E1 y7 V; [+ I7 H0 O+ W
作者: 王晶    時間: 2006-9-16 05:13 PM

我覺得無所謂~/ w3 w; J/ d" K9 G+ H7 D- Q
唔好要得香港突然轉哂用簡體就得喇2 a7 U0 }; t4 s; r, ^8 x) D! l

1 \' ]9 J1 B* q/ _5 V% O如果係因為想光復中華 咁點解唔恢復用甲骨文、隸書?; F8 Q1 ~0 v1 s: o; {* n3 |
字體簡化都係文明進步之一
作者: seafireson2    時間: 2006-9-16 10:36 PM

Originally posted by 王晶 at 2006-9-16 05:13 PM:
5 H* }! s: [& m我覺得無所謂~5 v3 S, D& m' i: ]- c. r
唔好要得香港突然轉哂用簡體就得喇2 v0 z, C, i; C6 m$ D" R

5 o4 S; c  ^* v# ^' |如果係因為想光復中華 咁點解唔恢復用甲骨文、隸書?
( g5 q6 f7 L# Y* p2 `' @3 f  b; `; J字體簡化都係文明進步之一
2 R3 f; N# v. A  m3 }# v2 k' Q1 ]
繁體由甲骨文、隸書改進而成,3 d: d0 v- t! B
繁體可以從字型了解字義,從字部了解讀音,
1 q) W0 I  }: P- @" O其實繁體係容易d學~(好多鬼仔都0甘講),/ x+ R6 R1 m+ `: T( N) P
亦係中華文化ge象徵~
* c$ h) B+ d$ z$ I( k  e$ b2 |" G( j, p
簡體....唉......: {0 K, e" P* z/ W) o  ~; j) R
係中共要表現自己同台灣唔同........so 生產出來ge產品.......4 t8 T3 U: t, ~( `) g: V
係錯別字........后後不分.......
" \& C: W, \" f- z! H) v  Z把了解字義和讀音的字型破壞.........6 E6 {' N3 r, ^1 c6 W
簡體唔係進化,係異種!
作者: 王晶    時間: 2006-9-17 12:34 AM

Originally posted by seafireson2 at 2006-9-16 10:36 PM:# n# k- d7 `' P6 e& c

! u9 ]  K# y2 a0 a8 d繁體由甲骨文、隸書改進而成,: N& N- M9 d# v; U" Z8 x$ P# N& E* z
繁體可以從字型了解字義,從字部了解讀音,6 T& p4 m5 P/ W" |7 S. d6 O
其實繁體係容易d學~(好多鬼仔都0甘講),4 j5 p9 b7 l6 v4 O( Z8 c; Q
亦係中華文化ge象徵~
( A9 i" ?1 w# E, n6 K7 }) p( I3 E2 ?. }8 F9 e0 ]1 O; ?" R# ?2 N
簡體....唉......5 e- {; A% e2 P; w+ j+ W
係中共要表現自己同台灣唔同........so 生產出來ge產品.......: c: ?! G3 y5 b. M. D0 C
係錯別字........后後不分.......: ?/ E) ]& x+ O( z* o% p
把了解字義和讀音的字型破壞.........
! m# d8 y3 M9 O簡體唔係進化,係異種!
, E: l) b9 z+ ^6 u1 W
& K' \( J; c" Y# Q) u) w& C
: a/ ?5 O; A" s# j4 h4 r

1 b# B4 |' W( f! I  _  r  H如果無記錯 我睇過一段文章 首先簡化漢字既國家係日本
4 @9 o, Y: ^. x4 v- M+ K大家有無留意 日本仔用既漢字全部係簡體?咁佢係咪 想同台灣 香港 表現出有唔同既地方呢??日本人用既係咪異種 ?
4 F& s6 W) p0 n) E
3 W, }; ~/ d  a# [( ]: H, D8 _再講 出簡體字 無人話廢除或禁用 繁體字~2種文字並存 何來破壞中國文化?
作者: Kian76    時間: 2006-9-17 11:27 AM

我立場好簡單,繁體字睇落去靚好多,簡體字睇落去好核特。
0 |+ l5 R5 c7 a- b- n% y4 u; D" F& G& z
梗係睇落去靚而且只有繁體永冇簡體的繁體字好啦,簡體字??; D$ e1 T. T  b: ]8 i# q" u% u
$ S6 s. n% W( @5 T1 ~* \* U
簡體中夾雜了繁體,只因為班人白癡諗唔倒某些字點樣轉變,轉一d唔轉一d,無聊。
作者: 甘國武    時間: 2006-9-17 01:46 PM

Originally posted by BarristerSpring at 2006-8-2 12:45 PM:% t6 ~: b, y! u2 C5 B: e4 I9 T
華夏文明 源...
6 T# F/ E5 T* a) j我喜歡你的國旗
; I' b7 p) V2 N, J% ]http://www.26fun.com/bbs/customavatars/124683.jpg
作者: 甘國武    時間: 2006-9-17 01:55 PM

Originally posted by ricojohny at 2006-8-25 07:45 AM:4 k$ D; _% }2 N/ T& L2 D
唔好玩啦
4 Y: w' W1 x$ K* m% N+ c5 ]中國仲有好多人唔識字: ~2 j; G7 Y: D' k- C  Y2 ^' `3 h4 W
連簡體字都唔識
3 {) G/ B, M; |5 l& {% [! ~仲學繁體@@
5 `% h- ]( |# V5 ]- y
* C" ^3 [7 }$ P/ v7 r% F好似我咁,我唔識簡體字,一返到大陸好似文盲咁,
; a: ^$ _5 B7 j; i1 k% U+ [要學都有排學
4 w# I2 s$ N1 a1 }
what is problem?
+ Z5 p7 q1 S( W, S& E唔識,一閈始可以學正體字
作者: seafireson2    時間: 2006-9-17 02:48 PM

Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 12:34 AM:" F1 n' L+ S4 z0 y" [) x

& g2 Y0 K, Y5 ?; c9 B/ F; u1 a, X- T2 P
如果無記錯 我睇過一段文章 首先...
! G2 A  S# g% a( _4 k8 Y, i  ?您睇下la~
! c" H" }( X; }! shttp://blog.yam.com/i_pang/archives/1325208.html
+ M7 G% O9 i3 y/ Z3 ]
2 h, b- c5 }0 ^* B2 N% K在第二次世界大戰之後,亞洲各國因為政權更替、或者是民族主義作祟,傳統漢字都在所謂的「脫漢運動」中相繼被離棄。
# J, L5 c) F, ~( Y" p
& {: x& i6 B" k4 d. t2 w; l日本的簡化漢字,你還是能夠辨認到它的原來面目,同時亦能夠保存到象形文字的特色。可是現代中國的簡體字卻無視這種特性,象形文字的特色經已不復存在;同時,它們還把一些同音字合併,完全無視於其實質意義的不同。
作者: seafireson2    時間: 2006-9-17 02:59 PM

大多數ge學者都係支持用正體漢字~5 M. s* o' D) O' @. L0 q+ ?
您地睇下d學者ge論點la~
8 }. H0 m) _7 W4 y$ [+ N4 S" j我雖然睇0左唔多,但都知道d~; {6 [8 F+ Z9 z# c+ W3 g" q$ |
事實上使用中共ge簡體係唔合理~
作者: BarristerSpring    時間: 2006-9-17 05:04 PM

Originally posted by 甘國武 at 2006-9-17 01:46 PM:
* R9 F: I& S9 w9 S8 l2 ^5 y6 w" }
4 s* p3 G8 M2 Y9 ~# ?! P: T我喜歡你的國旗8 W3 c& k# H3 {! w
* g+ M. W5 r3 g8 P  r6 J+ p5 J

作者: BarristerSpring    時間: 2006-9-17 05:05 PM

馬英九為「繁體字」正名為「正體字」請命* b5 I+ c8 H4 q/ ]; t5 `

* j6 {! v+ ~1 m4 G臺北市市長馬英九蒞微軟公司演講紀錄0 k7 ~3 ^# u! F) @# J# V
3 r: W0 I$ T  x. U
壹、演講時間:93年10月13日(週三)下午3時40分) U7 O# ~5 N% I6 ^9 L- q$ D: o/ w: T
貳、演講地點:國泰金融大樓七樓演講廳
5 @" n( p9 E' A2 u參、主持人:微軟公司邱總經理麗孟6 y$ d) _$ U. a' L' B7 D
肆、主講人:馬市長英九 記錄:范賢媛
- V) @' k7 k) T4 J6 {伍、講題:也是「正名運動」—為「繁體字」正名為「正體字」請命
3 ?6 g) `9 W  L6 V. j; g+ Y& W5 w3 J$ w
前言:為何到微軟來大談文字問題?
- E9 k) e" L* h各位都是從事高科技的專業人士,應該可以了解到,現代科技與傳統文化不但不衝突,而且可以相互結合。例如本市興雅國小有位書法老師,將傳統書法教學的方法,以現代科技拍攝下來,放在網站上,使學生學習興趣及成效大增,獲得家長和學生好評。可見現代科技是可以與傳統文化結合的。我今天會來微軟公司,是有一個很小,但是很重要的問題,就是將「繁體字」正名為「正體字」,我們每次打開電腦,就看到「繁體字」,深深覺得要正視此一問題,我在各地演說也都談這個問題:「我們所使用的文字叫作正體字,不叫繁體字」。希望各位能重視此一問題,支持臺北市政府將「繁體字」正名為「正體字」的政策。語言文字是重要的文化資產,值得我們正視和珍惜,法國有一個法蘭西學院(Academie Fransaise),專門負責法國語文純淨的維護。雖然強勢外來文化及現代新興科技難免影響傳統語文的使用,但是,保持語文之純淨仍是值得吾人追求的目標。而今,全世界已有十三億人使用中文、有二千五百萬人學習中文,未來中文影響力必將大增,我們可以拭目以待。「繁體字」正名為「正體字」的時機,也已經成熟,故特別在此,請各位高級科技專業人士能重視這個問題。
$ D' \  E+ \& E- E0 r$ j" r' X! l. V1 ^( G9 [
一、 何謂「正體字」?「簡體字」?「簡化字」?
0 m+ Y' h  Q1 O0 O7 s7 X/ L0 {( s1 T我們現在使用的中文字,正確的名稱是「正體字」。常有人誤稱正體字為「繁體字」,是不正確的。因為我們的正體字是沿用數千年來正統的文字,並沒有增加筆劃,怎麼能稱為「繁體字」呢?: w9 Y2 _7 v4 @4 _1 Q
「簡體字」是指比通行文字的筆畫較簡單的字,大多為宋、元以來的俗體字,是自古以來使用者書寫自然形成的。教育部曾於民國二十四年公布了三二四字簡體字,一般所說簡體字就是指這些字。
3 ]4 N. [5 Q8 G( P% l9 t「簡體字」和「簡化字」都是指筆畫較減省的字;而大陸現在使用的文字,正確的名稱應該是「簡化字」。也有人常稱「簡化字」為「簡體字」,事實上兩者並不完全相同。因為大陸是在一九五六年推行「漢字簡化方案」時簡化了漢字,簡化的字約二千三百餘字,所以該稱「簡化字」,而不該稱「簡體字」。9 X" Y- P0 U& U" k
) `- \% _! Z' W
二、 為何要將「繁體字」正名為「正體字」?) i7 t" S/ H4 s
正體字有四個意義:第一是代表祖先傳下的正統文字,其次是代表與「簡體字」相對。如:「單」為正體字,「?」為簡體字;第三個意義是代表與「俗體字」相對。如:「卻」為正體字,「?」為俗體字;最後是代表與「異體字」相對。如:「夠」、「?」互為異體,選「夠」為正體字,則「?」為異體字。 從廣義來說,簡體字、俗體字都可視為正體字的「異體字」。正體字不僅保存了文字的優美、字形具有象形、指示、會意、形聲、轉注、假借等六書意義,易於學習,還可以保存、發揚傳統優良文化。
  P) f: D  H( j+ t' K是以,我們現有的文字正確名稱應該是「正體字」,而「繁體字」是大陸簡化漢字時,對原有文字的稱呼,暗喻「繁」為「煩」等負面的意涵,不宜再沿用。相反的,正名為「正體字」,與「簡化字」或「簡體字」並列,也並無貶損之意,應是較佳的安排。4 A% g7 e5 i+ o% |2 V
近年來臺灣教育普及,臺灣已然成為全球中文程度極高的地區,我們使用國語及中文的程度,並不比大陸低。然而我們所使用的文字,卻習焉不察誤稱為「繁體字」,其實我們的文字並未增加筆劃,實不應繼續誤稱。應予正名,並重視、珍惜我們現正使用的「正體字」。
& R* u' p1 b) W
9 N# G3 z. R; s0 n6 B; T三、 是否反對使用簡體字或簡化字?反對印刷用還是書寫用?7 e4 V1 G+ K0 b4 G% v- A
中國大陸當年簡化漢字,最重要的理由是認為正體字讀寫困難,大陸文盲多,教育普及不易,造成國勢積弱與落後,因此必須簡化漢字,以利普及教育。這種論點,其實似是而非,試看臺灣與香港迄今都使用正體字,其教育普及程度、國民經濟生活水準都比使用簡化字的大陸高。而大陸近二十年經濟發展迅速,是因為「改革開放」,揚棄共產主義的結果,並不是推行簡化字的結果。所以沒理由因此而採用「簡化字」。
; r0 i  Q. d8 G" s' \0 g6 Q先學「正體字」再學「簡化字」容易,先學「簡化字」再學「正體字」則相當困難。海外華人社區也有兩岸移民在推動中文教學,是同時並存。「簡化字」雖然易學,但也易忘,「正體字」不易學,但也不易忘,因為每一個正體字背後都有一個故事,孩子們容易記住。, P1 p" y3 }4 l! K7 G
漢字正名為「正體字」,只是一件很小的事,不會妨礙任何人,但是卻可以還原正體字的歷史地位,是對漢字應有的尊重。但個人如為了快速記事而書寫簡化字,其實並無妨礙,我個人書寫也常使用簡體字或簡化字,但是在出版業、教科書、印刷品、網站上仍宜採用正體字,以示對漢字的尊重,並維護漢字發明以來的一貫性。
! f' q4 T# r! z其實中國大陸近年與外界接觸大增後,對正體字也有了不一樣的態度。舉幾個例子供大家參考,例如中共前總書記江澤民喜歡吟詩,而簽名時一定用「正體字」,他的理由是「正體字」比較好看。可見「正體字」仍為不少大陸人士所喜愛。而我們臺灣使用「簡體字」或「簡化字」也很多。可見「正體字」和「簡化字」可以並存,改稱「正體字」並無矮化「簡化字」之意,但是使用的場合一定要有所區隔。此外,很高興剛才有聽眾反映外交部網站原用「繁體字」,現已改稱「正體字」,本人表示敬佩。另有一些中央機關的官方文書部分已改稱正體字,這是值得大大推崇讚揚的。* A  a1 ]( @, W* M: A
( B8 r" ?, i( B9 o1 s
四、 大陸推行簡化字有無理由?是否符合事實及時代潮流?4 D" b5 a) s) x1 O& E) F
簡化字的優點是筆畫數較「正體字」減少一些(據統計平均每字減少二筆左右),雖書寫較易,但是現代文書常以電腦代筆,事實上差別不大。簡化字反而缺點不少,它破壞了正體字的結構,喪失了正體字的優點。「簡化字」簡化的情形,使六書造字的特性不再存在,增多了相似的字形,如「ㄦ」與「几」、「天」與「?」、「?」與「衣」、「?」與「?」等等,憑添了辨識的困難。想閱讀古書,需要另學正體字,使歷史、文化精神的傳承與發揚,陷於一種斷層的危機。
" C8 l7 E$ a7 ^- X& B& r: j2 `6 y' J0 X! h! M: `2 v  V
五、 何以反對印刷用簡化字卻接受漢語拼音系統?9 n& A$ z7 v$ L
也許有人質疑,我們一方面主張將「繁體字」正名為「正體字」,一方面又採用大陸推動的「漢語拼音」,有無雙重標準?其實這是截然不同的兩件事。「漢語拼音」系統是將國字以羅馬字母表示,以方便外國人辨認,主要是以外國人為服務對象的,不是針對本國人。事實上,漢語拼音是針對中文注音符號一對一發展出來的羅馬字,其實就是羅馬化的注音符號。「漢語拼音」的優點為:以有限的二十六個英文字母要來代表三十七個注音符號,儘量精減使用字母的個數,也減少書寫處理時間;而且以漢語拼音系統建立資料,製作檢索碼時,因各羅馬字母項目都有字屬之,不會像有的拼音系統偏重於某些字母,有些字母則閒置未善用,是較科學的一種系統。所以,漢語拼音自一九五八年問世以來,已使用四十六年,是一個成熟、全球廣泛使用的系統。2 {, m( K% g  d6 g) ^. a2 B
目前美國以及世界其他許多地區的圖書館、博物館,包括美國國會圖書館、哈佛燕京圖書館皆使用漢語拼音,聯合國也在一九八六年予以認證。目前全球約有十四億漢語拼音的使用人口,並且每天都在增加,因此,使用漢語拼音可以促進國際間資訊的溝通與交流,更可便利外籍人士來臺投資、求學與旅遊以及國人出國旅行、經商,這對於海島型經濟的臺灣而言,益顯重要。採用漢語拼音也不影響臺灣的本土化,故不宜採用漢語以外的其他中文譯音版本,否則將使臺灣與國際社會接軌更為困難。
* w* ^, e" L7 b2 y9 m# H我酸主張採用漢語拼音來羅馬化漢字,不過,學習國字我們仍主張採用注音符號,不用漢語拼音,因為注音符號有符合中文字型、親切自然、標注簡潔、單一發音等優點。此外,由口語到漢字之學習時,注音符號也是極佳的過渡學習工具。而且注音符號出版品普及率高,有助於提升學童國文水準。至於其他的鄉土語言也可以注音符號增補式來表示,閩南語、客家語也只要加上若干符號和聲調,即可清楚表示其發音。以羅馬字母來表示客家、閩南語拼音,並不是唯一的方式。但是現在有的各種拼音法有其歷史淵源,我們均予尊重,但是否一定要小孩子學這些字標,就見仁見智了。因此,目前在臺北市小學的鄉土語言教學,原則都不教羅馬字拼音,以免與英語音標混淆。1 L. @& s' f5 C

5 e1 m) f" Y4 a9 f/ H; u6 B六、 新加坡、馬來西亞的經驗  ?0 x4 O/ r) W6 B& t( z6 d
臺灣的國語文教育成果,在華人世界居領導地位,和香港、新加坡、馬來西亞都有密切的交流,占有獨特的地位。像新加坡採用簡化字,西化很深,無庸多說。而很特殊的是馬來西亞,馬來西亞的華文報紙,雖採簡化字,廣告卻常使用正體字。他們沿襲古人傳統,從事一些風雅的文學活動,像有位年輕的華人國會議員翁詩傑就會作中文七言詩,還有一些民間雅士蒐集世界各地人士的墨寶,這些事情都饒有古人之風。馬來西亞的文學在華人文學界有特殊的地位,和臺北文學界往來也很密切,許多華人作家的書都來臺灣出版。還有華人出版界排行榜,因為臺灣還是舉世華文出版業重鎮,本人也期許臺北市成為世界華文出版中心和世界影音出版中心。諾貝爾文學獎得主高行健的得獎作品靈山,還是要來臺灣出版,而不去其他的華文城市。香港和臺灣都是華文正體字的中心,二地的民間交流很密切,本地的香港觀光客也逐漸增多,港人有多次交流,也主張使用正體字,未來的發展我們很樂觀。8 M$ w8 p- L& x( k7 o. m
中國共產黨自一九二一年成立迄今不到一百年,我國文字已有五千年歷史,未來文字發展還不只五千年。推行正體字是本於對優良文化的熱愛與執著。大陸自一九七八年改革開放以來,意識型態逐漸鬆綁,大陸政府若號稱是世界中華文化的代表,首先就應該恢復正體字的使用。,我們可以大膽預言,未來「正體字」將較「簡化字」更占優勢。
& t0 G( d  y; [# J0 `3 J. g& d( ~. Q5 H6 \) v. H1 V5 u
結語:推行現代化,採用高科技,不但不必犧牲傳統文化,還可以運用高科技,保存傳統文化" {; l, p& R" F: L" j  z6 ?
期許高科技產業同仁,能保存並發揚傳統語言文化,其實與高科技、現代化發展並沒有對立,甚至還有相輔相成的效果,例如古蹟活化已有不少成功的例子。推行現代化,結合高科技,不但不必犧牲傳統文化,還可以保存傳統文化。未來「正體字」也可以融入文化創意產業,做為臺灣的領導產業,成為臺灣的寶貴資產。
作者: 王晶    時間: 2006-9-17 07:55 PM

Originally posted by seafireson2 at 2006-9-17 02:59 PM:9 m. t0 ~$ F; q& M& t
大多數ge學者都係支持用正體漢字~! d7 E) c" S3 `+ z3 d
您地睇下d學者ge論點la~- z- M& L8 y0 [4 q* {
我雖然睇0左唔多,但都知道d~
6 Z0 |* o9 ]+ i. v事實上使用中共ge簡體係唔合理~
7 w5 r: d  Z  g/ c9 l
% {6 w" b! r; M9 X' H& w, [* I" E
個學者讀左幾廿年書 阿水唔知 正體字好睇咩
9 L+ ^/ t- ]% A6 @依家上面好多人無書讀,有一種速成既方法 係咪比較好呢?你身處香港唔缺資源,有9年免費教育,為左美觀而反對使用簡體,對上面相對落後既地區,無咁多資源去去讀書既人,有無d唔公平呢?
3 N. R& D5 c( W, \# f; _7 D- l
+ A/ f0 Q0 j5 K3 ?* L7 [- S% s6 E& G2 M* ~* G! b! r
更何況  我係度講第二次 大陸無禁上使用繁體,前排睇香港電台某節目,大陸d學校2 U. }- O- J1 q+ g
依家有新既措施,用簡體字,同時也要學會看繁體字。無廢除,何來復興?你要復興既
# O5 D! O) j2 d咁你去復興小篆 大篆 隸書~呢d完全象型象聲 保証係正統,而且依家用緊繁體字有d係清朝時滿州皇帝康熙修編康熙大字典既產物,我地係咪都應該廢除,因為唔係正統中華文化,所以以以上既結論,我地應該復興用小篆 大篆 隸書
' ~0 t! G: d' F+ p" y( E" d" p2 Z1 B; W( w( q, n. G! i& _  Z
[ Last edited by 王晶 on 2006-9-17 at 08:13 PM ]
作者: 王晶    時間: 2006-9-17 08:21 PM

Originally posted by BarristerSpring at 2006-9-17 05:05 PM:
6 ]+ \* X* x: o$ d$ W- L馬英九為「繁體字」正名為...
& I3 |7 I; @. x: Z, v& a# Z/ P( r9 u8 c: u( a' _! x
* O. F9 L  t- W5 H+ E
以前學生時代 小弟有幸去台灣一d大學去做交流,偶然發現台灣有d學生筆記上面都有使用簡體字,唔知我有無睇錯~呢度有無台灣網友可以講解一下 係咪台灣學生 有時貪方便都會使用簡體書寫
作者: seafireson2    時間: 2006-9-17 08:44 PM

Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 07:55 PM:; m: U8 G- w5 {$ ~* J3 X
依家上面好多人無書讀,有一種速成既方法 係咪比較好呢?你身處香港唔缺資源,有9年免費教育,為左美觀而反對使用簡體,對上面相對落後既地區,無咁多資源去去讀書既人,有無d唔公平呢?
% y+ }% d! g. a$ A/ x, o
3 C( ^4 p% o8 o
簡體唔等於速成!8 c( a+ V& u1 T0 o6 r
正體可以從字型了解字義,從字部了解讀音,, \0 f1 l- \8 o2 X& y' ~- H! ^
其實正體係容易d學!(好多鬼仔都0甘講)
% p, Q& X( G& \相反,簡體破壞字義,難於記憶和學者~" P4 ^$ S. H" p3 N5 j, [& C+ p
5 j' o& T- Q  S7 S! z
反對使用簡體唔等於為左美觀
0 n2 k. I" t$ Y9 x2 D' j如果係為美觀而反對,d學者應該係藝術家,唔係語言學家~
  _  \$ b# D# l7 n$ J% q好心您讀多d學者ge文章la~
作者: seafireson2    時間: 2006-9-17 08:53 PM

Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 07:55 PM:' G) ~+ ~, y; C' E) l
更何況  我係度講第二次 大陸無禁上使用繁體,前排睇香港電台某節目,大陸d學校
5 M4 ^' O3 h& \  f) E依家有新既措施,用簡體字,同時也要學會看繁體字。
7 o6 N* w2 ?9 u0 \
您又話:"對上面相對落後既地區,無咁多資源去去讀書既人,有無d唔公平呢?"% f4 `: R; W$ Y  N+ D. \5 V
無咁多資源又要人學兩種字體?晒氣!" g9 w$ D7 T1 v4 S% T
冇資源就學一種!就係正體!
5 ]2 u1 `7 K6 X* ^5 T因為正體易學~/ @: {: n& v6 L4 o. E" w1 J  N
政府係有資源,不過同您放火箭~0 _. y3 r8 T& \$ d
有錢叫雞,冇錢開飯~!
作者: seafireson2    時間: 2006-9-17 09:02 PM

Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 07:55 PM:
; Z- d5 b3 W$ I# H' z$ D7 k咁你去復興小篆 大篆 隸書~呢d完全象型象聲 保証係正統,而且依家用緊繁體字有d係清朝時滿州皇帝康熙修編康熙大字典既產物,我地係咪都應該廢除,因為唔係正統中華文化,所以以以上既結論,我地應該復興用小篆 大篆 隸書
* [4 |$ L& _: p* o& J* z5 G  _簡化冇問題!康熙大字典既產物冇問題!
6 G6 ]' }, X0 H" J8 D* L( L, |5 [3 u大原則係不破壞字義!
5 \' h; g; P, B4 P1 a6 F  {在此原則下,有所修改冇大問題~!# H; b$ Y0 r; ]
小篆 大篆 隸書變成現在ge正體字係因為方便書寫又好,政治因素都好~
2 F4 l4 `; F& H1 s# p都冇破壞字義!
作者: 王晶    時間: 2006-9-17 09:57 PM

Originally posted by seafireson2 at 2006-9-17 09:02 PM:1 ^* ^! x# ~' i2 \1 I
) x! \) c  c9 w" \6 X% F& b
簡體唔等於速成!: c$ x9 S9 D$ c: O6 c8 w
正體可以從字型了解字義,從字部了解讀音,
! c7 F3 N. }0 d4 S$ x5 Q, L其實正體係容易d學!(好多鬼仔都0甘講)( p2 s% Z  I: _/ A8 F  m  n: m
相反,簡體破壞字義,難於記憶和學者~
" F: H& y- o2 K+ h: P4 b
. b9 x8 x' \$ [反對使用簡體唔等於為左美觀
6 D8 \9 \+ ]: ^4 W3 w如果係為美觀而反對,d學者應該係藝術家,唔係語言學家~" K1 y9 B2 G: q# N4 k8 {( r) C
好心您讀多d學者ge文章la~
5 K4 J1 B) e  Q  Q0 |; z# f+ e; e& i
您又話:"對上面相對落後既地區,無咁多資源去去讀書既人,有無d唔公平呢?"
& S: u; x% K, y* S無咁多資源又要人學兩種字體?晒氣!! [$ [) \1 K7 J3 a9 u0 ?
冇資源就學一種!就係正體!+ P4 z, @5 \: S( M
因為正體易學~! {- e# a. Y( F9 m* n- u6 D
政府係有資源,不過同您放火箭~
* ^( p& A0 l" M" o$ B' q有錢叫雞,冇錢開飯~!
* d: `3 c! h' ~5 E2 u6 D! Q/ T! o0 d- M) S
簡化冇問題!康熙大字典既產物冇問題!( E( _4 n. p. W( W; S
大原則係不破壞字義!% x' r, y$ P0 T' K5 U( `* R" n2 ?
在此原則下,有所修改冇大問題~!
  {+ G6 c- q& T2 Y$ U小篆 大篆 隸書變成現在ge正體字係因為方便書寫又好,政治因素都好~
# R% K$ f) V3 n5 x, R2 R# F都冇破壞字義!
( I0 [: i: L% W
[/quote]
$ S$ S0 K+ _! [8 G, Z9 F3 g8 w; K. {2 V$ S
咁你自己去問下大陸或星加坡 依家用緊簡體書寫既朋友,保證佢會覺得簡體字既優點多你一百倍,小弟上大陸做野,亦同樣討論過繁簡字體既問題,得到既結論係 口同鼻拗。覺得一種字體好唔好 易唔易學係一種好主觀既眼光,就正如果審美一樣,要搵個支持用簡體字學者出黎,佢都可以長編大論寫夠3日3夜送到你府上供你陷家上下,人狗豬羊睇個明白,唔通咁又代表簡體字正d、易學d咩?又代表你讀既文章唔夠咩?- R5 l, a* d4 c; R

5 C, A/ E$ N" O' b  e* D% Z, [+ A" _% p再講番學2種字體既問題~佢依家無強迫監管你一定要學哂繁簡,只係最好學識哂,你要學繁體亦會有得比你學到,依家唔係禁你用繁體,咁你講既破壞中國文化係咪一句廢中廢既廢話?* ~. M4 Q9 D& N+ I: W( P% ^
9 N, [: {' w. C4 ~. D! ^/ G
第三 根據呢度樓主所講 佢用繁體係為左 光復中華,咁用滿州皇帝修編過既文字 就已經唔係中華正統,用康熙大字典既產物絕對有問題,樓主應該光復隸書。
+ L6 S+ ^$ e; ?5 d7 O
3 g: @3 z# Q% D+ K[ Last edited by 王晶 on 2006-9-17 at 10:16 PM ]
作者: seafireson2    時間: 2006-9-17 10:14 PM

Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 09:57 PM:% \5 o9 S* K* [. \& _/ T  ^
覺得一種字體好唔好 易唔易學係一種好主觀既眼光
7 n3 C1 `; c) e( S3 b0甘您之前唔好話簡體係速成既方法la~
8 r% A1 S7 V& W$ m. ^# Z您0甘講速唔速成都係一種好主觀既眼光la~
% G2 _% T; J0 U+ d$ u7 S8 [- g8 T* d5 W  n# e* e+ P* R# G  o. {1 G3 L
[ Last edited by seafireson2 on 2006-9-17 at 10:23 PM ]
作者: 王晶    時間: 2006-9-17 10:22 PM

Originally posted by seafireson2 at 2006-9-17 10:14 PM:
) a+ u2 _% F: W5 c+ r9 F9 V# }! @% i  [5 D" S8 U2 y, X
0甘您之前唔好話簡體係速成既方法la~
. h) E) ]/ X! L1 F' f- C一時話易唔易學係主觀,一時又話簡體字易學~(速成=快d學懂=easy to study)
2 H+ Z, ]+ ~3 g6 P. ^: _3 E
+ E8 W( [+ p1 U/ k0 ]
咁有咩問題呢?的確係主觀睇法* n1 D/ L: B/ \1 l
就等如街度有條女 你話靚 佢話唔靚一樣, c2 K" D8 i" @
0 b+ S. t9 R; @( z
ps.我想講既只係覺得復興乜乜物物 哂狗氣~( U) k  ]; x" ~( X

$ q; A! C* v' j* f! l% I3 x" h& i. d[ Last edited by 王晶 on 2006-9-17 at 10:23 PM ]
作者: seafireson2    時間: 2006-9-17 10:39 PM

Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 10:22 PM:
- y+ f" _0 G( P/ E6 w咁有咩問題呢?的確係主觀睇法' B! k9 T) A6 [& ]' p
就等如街度有條女 你話靚 佢話唔靚一樣6 o/ G4 N$ h. D& \
! i' U- K  u1 E% g2 K- I) M0 k
我地討論當然唔可以絕對,只可以一般而言,討論大多數ge情況~~3 f* d( O2 v9 m# f* U$ W
事實上我地唔知有幾多人認為正體好,簡體好~冇可能就0甘話邊種好~: Z6 e9 t$ f/ t
但係,理論上,正體可以因字ge本身了解音同義,但簡體不能,所以容易d學~
作者: 王晶    時間: 2006-9-17 10:50 PM

Originally posted by seafireson2 at 2006-9-17 10:39 PM:3 R- [8 E2 z4 m4 I, m% g1 v) c* }

4 U% |  T4 I- \# N9 O. ]8 v" k我地討論當然唔可以絕對,只可以一般而言,討論大多數ge情況~~8 a0 d7 L) B  B5 }* ^, s
事實上我地唔知有幾多人認為正體好,簡體好~冇可能就0甘話邊種好~7 ]4 u5 W4 U9 ~2 a# K; |5 \3 Z7 ]
但係,理論上,正體可以因字ge本身了解音同義,但簡體不能,所以容易d學~
& H. c# {/ a8 g7 t/ [
8 F7 W  V- Y. S3 l7 d我唔用簡體 基本上亦唔會咁得閒研究 既然大家知道係主觀睇法,上面幾十億都會支持簡體,因為佢地用開,我相信支持繁體既朋友亦係一樣,因為自己一向用緊繁體,依家香港又無話會變更簡體成為香港官方文字,咁實情有乜好爭論,永遠無結果。更何況繁體字依然存在
作者: seafireson2    時間: 2006-9-17 11:04 PM

Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 10:50 PM:
6 ]4 t, I& p8 D我唔用簡體 基本上亦唔會咁得閒研究 既然大家知道係主觀睇法,上面幾十億都會支持簡體,因為佢地用開,我相信支持繁體既朋友亦係一樣,因為自己一向用緊繁體,依家香港又無話會變更簡體成為香港官方文字,咁實情有乜好爭論,永遠無結果。更何況繁體字依然存在
5 N+ I+ }0 v2 j# V- l) c* _+ W
其實問題唔係簡體成為香港官方文字~~: y" [, T  G6 u2 b# L, p/ L
而係因為簡體字破壞0左字義,有違文字ge原則~
9 h% u% E4 w  z3 y% S! Z而中國強大,好多人跟隨用簡體,eg星加坡- `* ]' G6 U/ e) p5 \
令唔正確ge文字侵蝕正體字~
) g3 b! Q( g- Y8 R" C長遠而言,正體有消失ge危機~- x7 |  T! m8 U9 w: Z
so爭論~. q4 z# n. a/ g: U+ r7 f
3 f# E1 e: z3 v3 k
我地ge看法有唔同,您認為冇廢正體同唔影響到您就ok~
8 q7 M5 G* Y9 ^  u; p但我認為簡體字係一種錯誤,要消除~
) l2 K6 v" E  b; q  V$ T+ j* }2 b! g- z/ F6 a3 R
[ Last edited by seafireson2 on 2006-9-17 at 11:21 PM ]
作者: 王晶    時間: 2006-9-17 11:18 PM

Originally posted by seafireson2 at 2006-9-17 11:04 PM:
' M* E4 t& ^& ?! t& J+ n+ x2 n$ W8 f& P
其實問題唔係簡體成為香港官方文字~~/ ~% }0 x* G- J
而係因為簡體字破壞0左字義,有違文字ge原則~' n( O  E# }: ~% S% w/ |( W
而中國強大,好多人跟隨用簡體,eg星加坡) R; D& t2 L2 V+ W8 X1 r* ~1 I$ u
令唔正確ge文字侵蝕正體字~) J3 k; _3 ~7 N; W* @, ]2 a
長遠而言,正體有消失ge危機~. }6 R( \$ B' I/ x, E! H- Q
so爭論~$ h, A& v0 Z, o! i

4 Z9 l" `+ E1 W8 d9 t我地ge看法有唔同,您認為冇廢正體同唔影響到您就ok~/ s" o* }! h2 \1 w$ [' ^& o+ I
但我認為簡體字係一種錯誤,要消除~
. m( M7 k3 q! Y& @

2 `+ D& v$ z  r/ k) }2 L# O咁你努力為我地既繁體字抗爭~
4 H, p: }. m+ e. l搞個中華文化正統大遊行 向聯合國抗議
; x- S' ]0 E% r4 k9 X" J" e% T告上國際法庭,每年搞個繁體字蠋光晚會,薪火相傳5 c9 s8 O+ I5 \8 y$ W# g# t) v1 x! g
等世人知道我地繁體字先係正宗像形像聲中文字。% a1 ?: f5 i7 b* x: [3 K$ l
到時革命成功推翻簡體字,令繁體字在中國,星加玻都普及。7 U' m3 h2 h6 B- P3 T! Z& n
用中華文化百點熱,耀出千分光,可喜可賀。
7 V* l6 M- v* |/ b$ }' y# z# z1 w: C* B) k& X: ^2 @
[ Last edited by 王晶 on 2006-9-17 at 11:24 PM ]
作者: seafireson2    時間: 2006-9-17 11:28 PM

Originally posted by 王晶 at 2006-9-17 11:18 PM:: ^6 {  x1 T/ C) z% e
7 M, H; @. h9 f$ S

6 Q8 W( g' j2 t咁你努力為我地既繁體字抗爭~" D0 x$ T* W5 j
搞...
$ k1 A. Q2 [4 i  e9 U" I2 C我唔係要光復中華文化2 |8 Y0 V4 X3 X2 ~! Y3 E; b  D
只係因為正體是正確,: n  e# @$ }! x4 M
認為用正體先係高上文化,係品味~
! z& e7 Y  m7 C" b& o5 U您始終唔明白文化ge價值同重要~" B3 S" T0 _# C7 i4 Z) h1 \- g
3 }" X1 u3 U0 G' Q5 o

6 v$ L9 M4 n. K, }! X, ^i don't want to talk any more. i have spent too much time on this topic~
  M& R% Y+ V' V6 N& Q) B1 N( U. ~6 B. C- s2 U, R' z4 Q* I
[ Last edited by seafireson2 on 2006-9-17 at 11:31 PM ]
作者: BarristerSpring    時間: 2006-9-23 02:51 PM

Originally posted by seafireson2 at 2006-9-17 11:28 PM:
6 b% ~8 d2 L5 s/ _2 F% X2 i7 T2 a0 K/ l3 v& h- i% F3 b
我唔係要光復中華文化
- A4 @/ @) |& W2 b6 C只係因為正...
% |7 c' f; g- Z6 V& b5 c
作者: guswan    時間: 2006-9-23 05:34 PM

推翻共產黨才能救中華文化
作者: BarristerSpring    時間: 2006-9-23 05:44 PM

Originally posted by guswan at 2006-9-23 05:34 PM:
0 t/ ?- L' O+ R. n. t, n  O' @2 A推翻共產黨才能救中華文化
  A2 Q  d$ ?+ O7 V
孫中山:光明正照  自由平等( d, o) _1 p$ }8 U) [3 v
作者: BarristerSpring    時間: 2006-9-28 06:00 AM

http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=127382&fpage=1

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0